Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   2 / 97
(#) Feki hozzászólása Dec 16, 2024

Jbc t245 aljzat

Sziasztok !
Azt szeretném kérdezni ,hogy JBC T-245a-hoz talált-e már valaki aljzatot vagy esélytelen és mindenképp át kell szerelni valami másra?

Válaszotokat előre is köszönöm !

Üdv.:
Dávid
(#) exabit válasza moltam hozzászólására (») Nov 27, 2024
Ez ugyan nem a 201B hanem a 203H, de gondolom a fűtőbetétük hasonló lehet. Ami a képen van az indukciós.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2024
(#) moltam válasza exabit hozzászólására (») Nov 27, 2024
Gondoltam rá hogy valami indukciós fűtésű lehet de olyan mintha valami vékony cekásszerű huzal lenne a fűtőbetétben, nem tűnt logikusnak hogy azon az elven működik. Mostmár benne van az új, a régit szétbarmolom majd kíváncsiságból. Úgysem hiszem hogy javítható.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2024
(#) exabit válasza moltam hozzászólására (») Nov 27, 2024
Még pár százalék pluszt ki lehet csikarni az indukciós fűtéssel a pákatechnológiából.
Én nem részletezném hanem átadnám a szót a Hakko-nak meg a Metcal-nak:
Link 1, Link 2
(#) moltam hozzászólása Nov 27, 2024

400kHz

Helo.
Mi a jó abban hogy egy (ki)forrasztóállomás a fűtőbetétet nagyfrekvenciával hajtja meg? Bővebben: Link
(#) sdrlab válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Máj 26, 2024
Mi köze van a felbontásnak a mérés gyakoriságához(persze bizonyos hardveri korlátok között értve)?!! 12 bites az ADC, majd digitális szűrés van...már nem emlékszem, mennyi a végleges bitszám, de bőven elég, tized fok alatti szabályozáshoz is elég. De én egész foknál pontosabbnak semmi értelmét nem látom, csak parasztvakítás már! 3msec alatt 1sec-es felfűtésnél kb 1fokot változik a hőmérséklet. Így azért sokkal jobban le lehet követni a szükséges reakciókat, mintha pl 10fokot változna, vagy még többet, egy "lusta" hardver miatt...
Egy szabályozás annál jobb, pontosabb, dinamikusabb, minél gyakoribb a beavatkozást kiváltó információ jelenléte és az erre adott válasz! Nem is értem, ez miért nem evidens neked...
A D tagot akár el is dobhatod, ha kellően gyors vagy alapban! Rá akkor lehet szükség, ha lassú a reakció, és nincs más lehetőséged, csak ezen keresztül javítani némileg a szabályozás karakterisztikáját. Egyébként inkább csak problémát termel a felesleges (mértékű) használata...
(#) tothtechnika2 válasza sdrlab hozzászólására (») Máj 26, 2024
Hát ha 3ms-enként mérsz, akkor nem tudom, hogy mekkora felbontással mérsz, de igen pici változások lehetnek csak, igy a D már nem igen tud működni, tapasztalatom szerint. Talán a 210-esnél igen.
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Máj 25, 2024
Ez egy nyers PID szabályozás..., mindenféle "turpisságok" nélküli. Hogy még így is ilyen jól működik, annak köszönhető, hogy magas a reakció idő, mivel 3msec a mérési intervallum. Ebből kifolyólag a terhelésre is igen jól reagál..., néhány fok pillanatnyi csökkenés is csak ritkán látható, extrém nagy hőelvonás esetén. Sajnos erről nem készítettem anno felvételeket..., majd legközelebb, ha hozzá fogok nyúlni...
(#) Massawa válasza cua hozzászólására (») Máj 25, 2024
A baj talán az, hogy mindenféle álmok terjednek itt is ( elég csak megnézni az utobbi néhány nap termését itt a forumon). Ráadásul ma már a páka jelentösen elvesztette azt a jelentöségét amit 15-20 éve meg játszott.
(#) cua válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Máj 24, 2024
Vicces, hogy a Metcal hivok hogy haborognak a video alatt. Egy szerencsetlen tesztet sem lehet vegignezni vallashaboru nelkul...
(#) img válasza tothtechnika2 hozzászólására (») Máj 24, 2024
Ezért váltottam (vagyis váltok) JBC-re.
(#) Skori válasza sdrlab hozzászólására (») Máj 24, 2024
Látom egész jól sikerült belőni hozzá a szabályzást, alig lendül túl a célértéken. A terhelésváltozásra (hőelvonás-változásra) hogy reagál?
Nekem csak az az egy pákahegyem van a 210-es pákához amivel mértem, így csak azzal tudok kísérletezni. 245-ösből van sokféle, mert eredetileg "arra rendezkedtem be", és ez már valószínűleg így is marad, mert a 210-es pákahegyek nem olcsók.
(#) cua válasza img hozzászólására (») Máj 24, 2024
Koszonom a linket, erdekes. Bar utanepiteni nem terveztem. Nekem a JBC is gyari.
Lehet egyszer majd megepitem Skori JBC station-jet, csak az epites orome miatt (es persze egyuttal osszevethetem a gyarival is)
(#) tothtechnika2 válasza img hozzászólására (») Máj 24, 2024
nem tudom, te próbáltad e már egymás mellett a metcalt meg a jbc-t, de a saját tapasztaltom alapján én a JBC-t sokkal jobbnak itéltem meg. Mondjuk én saját állomással néztem, de tessék, itt egy videó, itt a JBC győzött:

JBC vs. Metcal videó

(Azért ezt a videót küldtem, mert egyedül itt álltják be egyforma hőmérkéletűre a két pákát, nyilván a JBC-t állitják be ugyanoda, mint ahány fokos a metcal. A többi videóban a JBC mindegyikben alacsonyabb hőmérsékletű volt, de ennek ellenére is néhányba a JBC bizonyult jobbnak.)
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2024
(#) img válasza cua hozzászólására (») Máj 24, 2024
A Metcalt is után lehet építeni (mármint a vezérlőjét): érdekességek róla.
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Máj 24, 2024
Berakok én is két korábban lementett karakterisztikát, 60, illetve 90W max fűtési teljesítménnyel...
Függőleges tengely a hőmérséklet, vízszintes idő...
A 245-ös hegyeknek "lehet tolni", azok bírják a strapát. A 210-essel kevesebb a tapasztalat, de ami eddig van, az pozitív, gyors felfűtés miatt (eddig) még nem ment tönkre. TG barátom sokáig használta jóval 1s alatti felfűtési idővel, komolyabb probléma nélkül. Nekem kb. 1,4s a felfűtés, így tudtam beállítani elfogadhatóra a szabályzást - de ez is 100% teljesítménnyel indul - igaz ez csak tizedmásodpercekig áll fenn.
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Máj 24, 2024
Elég, ha a fűtőszál egy rövid szakasza "lóg" a levegőben belül, ott a hűtése drasztikusan csökken, így a hőmérséklete rövid időre erősen megszalad! Én nem merem olyan bátran nyomni a 210-es hegynek..., a 2 sec az az idő, ami bőven elég ha felfűtődik, és ehhez elég a kb 60W max teljesítmény. A 245-ös hegyeknél ez 130W jelenleg(valamivel hosszabb felfűtéssel).
Így nagyjából a névleges teljesítményük 3x-ával vannak hajtva felfűtéskor..., ez talán még biztonságos lehet.
(#) cua válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 24, 2024
Azt tudom, hogy mi a kulonbseg a kattogos Weller es a JBC 245 kozott, de el nem tudom kepzelni mit tud nyujtani a Metcal pluszban.
Mondjuk en csak hobby szinten forrasztgatok, de az elmult ket napban azert tulvagyok majd 2500 forrasztason (hagyomanyos, atmenu furatos alkatreszek, sok IC foglalat) es nem nagyon tudom miben lett volna ez pl egyszerubb, gyorsabb, vagy jobb.
Szoval erdekelne ha valaki osszefoglalna, kivancsiva tettel
Mi az a rossz tulajdonsaga a JBC-nek, ami miatt leszerepel a profi szervizekben?
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Máj 24, 2024
Nem tudok mert évekkel ezelőtt olvastam, de ha visszalapozol itt is írta valaki (nem ebben a sima pákás topikban), illetve egy innét már kitiltott kolléga szintén ugyanezt írta nekem email-ben.
Egyébként, miért kéne a hőfokot változtatni? A Metcal-nak minden mástól eltérő egyedi fűtési megoldása van, valamint maga az állomás nem hőfokot hanem teljesítményt szabályoz, a hőfok a fűtési kialakításból automatikusan adódik. Ha jól tudom, profi szervizekben kizárólagos márka, mivel az összes többi leszerepelt.
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 24, 2024
Hol? Teszel be linket?
Jó metcal, de a hőfokot tudtommal csak hegy cserével lehet változtatni.
(#) Ge Lee válasza cua hozzászólására (») Máj 24, 2024
Idézet:
„Kb mintha kobaltarol lezerre valtottam volna”
Nagyon hasonlókat szoktam olvasni olyanoktól is, akik a JBC-ről váltottak Metcal-ra.
(#) Skori válasza cua hozzászólására (») Máj 24, 2024
Ismerős az érzés, jó kis páka (volt) az a kattogós Weller, de miután elkezdtem használni a JBC-t, eladtam az összes kattogós Welleremet (több is volt), és egy maréknyi új pákahegyet is...
Persze most TG barátom megveregeti a saját vállát , mert először ö beszélt rá a JBC-re, sőt tőle kaptam az első JBC pákámat, és az általa tervezett állomás paneljét is (amúgy köszi!).
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 24, 2024
Idézet:
„Az a rajz viszont biztosan hibás...”
Ez igaz, meg sem néztem rendesen. Én is más elrendezést mértem a pákahegyekben.
(#) Alkotó válasza Skori hozzászólására (») Máj 24, 2024
Konkrétan a Te forrasztó állomásod kapcsán (de globálisan is igaz lehet), akkor kellene hozzányúlni a programhoz, ha felmerülne valamilyen indokoltság.
Én nem forrasztok sokat, de amikor mégis akkor szélsőséges dolgokat, pici SMD-től, nagy felületű rézlapokig mindent.
Eddig nem merült fel olyan igényem, amit ne tudott volna megoldani az állomás. Tulajdonképpen még a hőfokot is ritkán piszkálom, csak a pákahegyeket szoktam a feladathoz passzolóra cserélni (illetve mivel nekem két állomásom így 4 pákám van, azt veszem kézbe ami alkalmasnak tűnik).
Ha ismernénk ezeket az adatokat, akkor lehetne a szoftverbe is ügyes limitet építeni, ami a hegy hőmérsékletének függvényében korlátozhatná a maximális fűtő teljesítményt. Ugyanakkor a tapasztalat szerint ezt a valóságban nagyon nehéz túllépni, kimondottan barbár módon kellene bánni a pákával, hogy ilyen módon károsodjon.

Bár akkor még nem ebből a célból, de anno tettem kicsit hasonló limitet a szoftverbe. A P paraméter alapján fűthet 100%-al, de ugye ahogy emelkedik a hőfok a P csökken, és az I adja meg a PWM zömét. Viszont az I-t úgy limitáltam, hogy (tápfesztől függően, de pl. 22V esetén ha jól emlékszem) max 40% PWM-et adhat hozzá a végösszeghez (ez sacc. olyan 60..70W közötti RMS limitet jelent).
Ennek az eredeti célja a szélsőséges/szükségtelen szabályzási lengések megfogása volt, de "egy füst alatt" ebben a problémában is segít valamennyit.
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 24, 2024
A JBC 50W-ja és a kattogós Weller 50W-ja nagyon más, ez utóbbi esetében a JBC-hez képest nagyon rossz a hőátadás a hegy végére. Ahhoz, hogy a JBC felvegyen 50W RMS-t, a hőmérséklet tartásához, nagyon brutálisnak kell lenni, ezt forrasztással kimondottan nehéz elérni, nekem is inkább csak vizes szivacson, a szokásosnál brutálisabban belenyomva sikerült elérnem. Ugyanazon a helyen ahol a Weller már leragad, a JBC még simán forraszt.
(#) Skori válasza Bakman hozzászólására (») Máj 24, 2024
Jó az irány de inkább úgy határoznám meg a maximális fűtőteljesítményt, hogy ameddig a pákahegy egy meghatározott hőmérsékletet nem lép túl, (ez legyen mondjuk 300 vagy 400°C) addig mekkora maximális ráadható teljesítmény.
A fűtőszál nyilván melegebb lesz, mint a páka vége, de a max. teljesítményt úgy kellene definiálni, hogy mindegy mi okból van adott hömérsékleten (vagy az alatt) a hegy, tehát lehet azért mert még nem fűtött fel, vagy akár azért is mert akkora a hőelvezetés, hogy nem tudott feljebb menni a hőmérséklete.
Az egész hasonló játék, mint amikor egy félvezető hűtését számoljuk, a különböző hőellenállásokkal és teljesítménnyel. Ha a fűtőbetétnek ismert a max hőmérséklete, és a pákahegy max. hőmérséklete is adott, valamint a kettő közötti hőellenállást is ismerjük, akkor ebből adódik egy maximális fűtőteljesítmény is. Nyilván ha a pákahegy hőmérsékletét alacsonyabb értéken határozzuk meg, akkor valamivel nagyobb lesz a maximálisan ráadható teljesítmény - de szerintem van egy jól meghatározható, biztonságos érték.
(#) cua válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 24, 2024
A kattogos Weller nekem majd 40 ev utan ment nyugdijba (nem tonkre!), es epp egy JBC 245 valtotta nem olyan regen.
Kb mintha kobaltarol lezerre valtottam volna
Nem emlekszem, hogy valaha is kidobtam volna Weller hegyet, de van tucatnal tobb, amit 10-20 eve meg tartaleknak vettem aztan sosem kellett...
(#) Ge Lee válasza sdrlab hozzászólására (») Máj 24, 2024
Az 50W az biztosan kevés, azzal nagyobb felületet nem fogsz tudni megmelegíteni mert oda fog ragadni hozzá a páka (túlhűl). Mondjuk JBC-t még nem tettem tönkre, de az Ersa fűtőbetétje nem elégett hanem zárlatos lett (összeégett). Egyébként úgy van ahogy írod.
A hegyen lévő bevonat pedig a magas hőmérséklettől megy tönkre (meg a vizes szivacstól is), láttam ilyet annak a felületén már nem igazán akart terülni az ón. Nekem is van két ilyen túlhajtott hegyem, ajándékba kaptam, ezek még jók, de elég barna már a végük, és ha le van húzva már látszik hogy inkább matt a felülete mint fényes.
Ha megnézed a kattogós weller névleges teljesítménye kb. ugyanannyi mint a 245-é, de a fűtőbetétje térfogatában a többszöröse, 24V-ot kap, de nem 2,4Ω ellenállása van hanem 8Ω ha jól emlékszem. És ott is úgy volt méretezve a trafó, hogy esett a feszültsége ha rákapcsolt a páka.
Írta egyszer valaki, hogy mennyivel jobb a JBC mint a kattogós weller. Hát, a kattogós is "jobb" lenne ha így túl lenne hajtva, mondjuk 24V helyett 72V-ot kapna. A C245-ös hegy kereken 5V DC-től üzemi hőmérsékleten van, az kb. 10W.
Következő: »»   2 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem