Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Internetes rádióvevő
 
Témaindító: Vales, idő: Júl 4, 2008
Lapozás: OK   4 / 15
(#) Inhouse hozzászólása Jan 23, 2018 /
 
Most akadtam erre a Raspberry Pi internet rádió csomagra...ezt elvileg az is életre tudja kelteni, aki nem akarja magát teljes mélységben beleásni.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2018
(#) Skori hozzászólása Júl 6, 2020 / 1
 
Sziasztok! Összedobtam egy alap internet rádiót, ESP8266 (NodeMcu) és egy VS1053-ra épülő kis ebay-es panelből ez alapján az internetes projekt alapján: Bővebben: Link
Feltöltöttem a programot az ESP-re, és látszólag működik is, csatlakozik a wifire, bekonfigurálható, és látszólag szólnia is kellene, csak éppen teljes csend van.
Megépítette valaki ezt esetleg valaki korábban? Esetleg valami tipp, hogy mi lehet a gond?
Tápfeszültségek mindkét panelen megvannak (5V 3,3V 1,8V) az audio kimenet lábai a 1,2V körülire állnak be a GND-hez képest (egymáshoz képest 0V-ra). A két panel összekötését többször is ellenőriztem:

  1. VS1053          -       ESP nodemcu
  2. 1  XDCS -    D1 - GPIO 05
  3. 2  XCS  -    D8 - GPIO 15
  4. 3  XRST -    D3 - GPIO 00
  5. 4  DREQ -    D2 - GPIO 04
  6. 5  SCK  -    D5 - GPIO 14
  7. 6  MOSI -    D7 - GPIO 13
  8. 7  MISO -    D6 - GPIO 12
  9. 8  DGND -    GND
  10. 9  5V   -    5V
  11. 10 5V   -    5V

Az ESP A0 lábát később GND-re kötöttem, de ez semmin sem változtatott.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2020
(#) Inhouse válasza Skori hozzászólására (») Júl 6, 2020 / 1
 
A tanyáról van egy ilyen építettem (onnan vettem). Szeretem, de a hétvégén egy kis szünet (pár hét áramtalanított állapot) után újra akartam hallgatni a tanyán és ugyanez, néma. A config oldalán mutatja a rádió média infóját, vált is. Ha a monitor részre kattintok, akkor megszólal a telefonon a hang. De a készülékből nem jön ki semmi, csak a bekapcsoláskori puff. Tehát a különbség annyi, hogy ez szólt, csak most egy nagyobb szünet után nem. Nem volt időm vele tovább foglalkozni, majd nyomon követem a történeted. Illetve rendeltem egy szettet kínából, 2 DAC panellal, az egyik VS1003, a másik VS1053. Majd ősszel tesztelhetem velük, meg építhetek egy másikat.
(#) Skori válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 13, 2020 / 2
 
Össze kell kötni a VS1053 33 és 34-es lábát egy forrasztóón pöttyel, és megszólal. Bővebben: Link
(#) Inhouse válasza Skori hozzászólására (») Júl 14, 2020 /
 
Köszönöm! Megnézem. De ez össze kellett legyen kötve, mert szólt... elmúlt az összekötés?
A VS1053 és a VS1003 csereszabatos, tehát minden módosítás nélkül átdugható, csak nem fogja játszani csak az MP3 alapú stream-et? (meg nem lesz sztereó Line in)
(#) Inhouse válasza Skori hozzászólására (») Júl 14, 2020 /
 
Örök hála!
(#) Skori válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 14, 2020 /
 
A linkelt weboldal szerint ha nincs összekötve a két láb akkor alapértelmezetten midi üzemmódban indul az IC. Gondolom szoftveresen is át lehet kapcsolni mp3 módba, de az aktuális szoftver ezt valószínűleg nem (vagy nem jól) teszi meg. Ha a két láb össze van kötve akkor alaphelyzetben is mp3 módban indul.
(#) Skori válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 14, 2020 /
 
Szívesen! Akkor mostmár szól? Amúgy nem lett volna egyszerűbb egy sima ónpöttyel összekötni a két lábat?
(#) Inhouse válasza Skori hozzászólására (») Júl 14, 2020 /
 
Ki akartam vezetni jumperre. Hátha kell a midi valamikor... A forrasztás egy horror volt, nagyító alatt, Weller tűheggyel... A ragasztószalaggal pozicionáltam a sodrott, ónozott vezeték elemi szálat.
Mondjuk ma még megforrasztottam az RTL-SDR USB DVB-T vevő antenna MCX dugóját is. Az is bolha ..án pattanás, mivel forrasztják az MMCX-et?
Az továbbra sem értem, hogy összekötés nélkül miért ment eddig? Mitől volt MP3 módban.
Ja, persze, hogy szól!!! Köszi még egyszer!
(#) GPeti1977 válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 15, 2020 /
 
Lebegett a láb ilyenkor felvehet bármilyen logikai állapotot
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Júl 15, 2020 /
 
Szia!
A válasz gombot nyomtam, de valójában kérdezni szeretnék. Miben jobb egy ilyen rádió a szoftveres megoldástól? Eddig csak levitézlett mobil vagy táblagép került ilyen munkálatra, de gondolom biztosan van valami többlet egy céleszközben. Nem a hangminőségre gondolok, hanem például olyanra, hogy nem szakad meg a kapcsolat látszólag ok nélkül. Vagy ha meg is szakad, az magától újra csatlakozik. Androidos app esetében előfordult hogy leállt.
Nekem konyhai zajkeltőként funkcionált, de idegesített amikor éppen ragacsos kézzel kellett tapogatni a telefont mert megszakadt a vétel. Ezért kirepült a konyhából, és egy analóg rádió került a helyére. Természetesen a tetőre meg egy karácsonyfa, mert több féle irányból és polarizációval jönnek a földi adók. Ameddig jönnek.
Úgy gondolom előbb-utóbb csak kell egy web rádió, de olyan ami egyetlen gomb benyomásával megszólal a reggeli kávézás kezdetekor.
(#) Skori válasza tothbela hozzászólására (») Júl 15, 2020 / 2
 
Általános érveket nehéz megfogalmazni, de az én szempontjaim:
- A tápfesz bekapcsolása után 10mp-el már szól (ehez be kell kapcsolni a beállításokban az autoplay funkciót).
- Az okoseszközök energiafogyasztása, fentartása macerásabb, a kezelhetősége meg a szoftveren, és érintőképernyőn múlik. Ezzel szemben ez egy relatíve egyszerű és olcsó céleszköz.
- A stream esetleges megszakadása többnyire nem ezen a hardveren múlik, hanem az internetkapcsolaton, és esetleg a wifi kapcsolaton.
- A VS1053 egész jó hangminőséget tud produkálni, nekem a rádió dobozában nincs végfok, csak RCa kimeneti csatlakozók, és erősítőre kötöm rá.
- A raspberry-re épülő netrádiókkal az a gondom, mint ami a raspberry-vel önmagában: hosszú ideig bootol, drágább mint ez a magoldás, SD kártya kell hozzá, amit kinyír egy idő után és cserélni kell.
- Ha PC-n (laptopon) netrádiózok, azon esetleg dolgozom is közben, esetleg újra kell indítani, vagy valamelyik szoftver hangjelzése zavar be.
- Ebben ugyanúgy megvan az alkotás öröme.

Hardvertől függetlenül pedig: pl. a shoutcast-on 87.998db netrádió érhető el, ezek között könnyű olyanokat találni ami megfelel az elvárásaimnak. Az esetemben pl.: csak zene, rel. jó minőségben (akár 320kbps MP3), semmi duma (vagy csak nagyon-nagyon minimálisan), és szigorúan semmi reklám. Szerencsére sok ilyen van.
Ezt semmilyen más földi műsorszóró adó, akár analóg, akár digitális soha nem fogja tudni.
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2020
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Júl 15, 2020 /
 
Köszönöm a gyors választ. Felkeltette az érdeklődésemet ez a téma. Mivel nekem sem kell végfok, mert az már hangsugárzóstól része a konyhai bútorzat kihasználatlan rekeszeinek, így csak a jelforrást kellene megalkotnom. A mostani analóg rádió is csak egy tenyérnyi darab. Egy tuner és egy sztereó kf modul van bedobozolva frekvencia kijelzővel.
Még csak próbálom megérteni ezt a net izét. Addig tiszta hogy az mp3 folyamból hogy lesz audió, meg hogy a wifi modul csatlakozik a hálózatra, majd a digitális jelfolyam megy a dekóder felé, de a műsorszórók közötti navigálás miképpen jön létre, az magas. Majd próbálom értelmezni a leírtakat.
(#) Skori válasza tothbela hozzászólására (») Júl 15, 2020 /
 
Van 250 programhelye a netrádiónak, ahová el lehet tárolni az "állomásokat". Ezeket, a rádió nyomógombjaival lehet léptetni, vagy a webfelületen is ki lehet választani.

Karadio1.png
    
(#) Inhouse válasza tothbela hozzászólására (») Júl 15, 2020 /
 
Ami nekem van, arra rakott a készítő 2 gombot, le/fel lehet vele navigálni a csatornák között. Amúgy be kell jelentkezni a készülék által működtetett weboldalra, mint minden hálózatos eszköznél. Ott lehet beállítani, a rádiók listáját módosítani, váltani, stb...
Ez a készülék így szerintem a legolcsóbb/legegyszerűbb megoldás erre a célra. 30eFt alatt nem szokott még most sem lenni webrádiós készülék, igaz azokban már van valamilyen kis erősítő és valami kis hangkeltő eszköz, van rajtuk esetleg kijelző. Nekem ez nem hiányzik, illetve erre is lehet rakni, ha valaki olyan változatot szeretne.
Jó ez. Felmegyek a műhelye, bekapcsolom a hosszabbítót és mire leülök már szól a kedvenc adóm.
Amúgy most házfelújításban vagyok és ott a telefonom van rádugva egy kis bulidobozra és azon szól. VLC playerben csináltam egy listát, akkor is szól, ha nem aktív a kijelző. Néha van, hogy megakad, de legtöbbször csak egy pillanatra. Régebben a másik internet szolgáltatónál kínszenvedés volt a rádiózás. Amúgy nem vevődött észre az internet kapcsolaton, de a rádió stream-ek állandóan szakadoztak (nem a wifi volt gyenge).
(#) Inhouse válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 15, 2020 /
 
Ez nekem is eszembe jutott, de sosem bizonytalankodott a múltkori esetig, akkor viszont elhallgatott. A lényeg, hogy már jó, megoldódott.
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Júl 15, 2020 /
 
Értem. Tehát a rádió állomások hozzáférési címeit kell fellőni a hálóra, majd jön a stream. Régebben a jó öreg winamp URL mezőjébe írtunk (másoltunk) hozzáférési izét, és így jött a zene.
Szóval minden csatornához hozzá tudunk rendelni egy web címet (vagy URL-t ezeket mindig keverem), és egy kijelzőn megjelenítendő karakter sort.
(#) Skori válasza tothbela hozzászólására (») Júl 15, 2020 / 2
 
Nagyjából igen. Az ESP8266 minden adatot elküld soros porton, amit egy tetszés szerinti mikrovezérlő feldolgoz és kiküld a kijelzőre. Azaz "rajtad múlik", hogy mi jelenik meg a kijelzőn. Ezen kívül maga a rádió 6db nyomógombot tud kezelni, de a funkciók soros porton keresztül is vezérelhetők, tehát a kijelzőt vezérlő MCU kezelhet akár gombokat, enkódert, potit vagy bármit.

Tehát a "minimál rádió" egy ESP8266 + VS1053. Ez egyszerűen bővíthető 6db nyomógombbal. Ha ennél több kell, akkor egy +MCU és arra mehetnek a további részegységek. Pl. én egy bluepill-t használtam fel a 2x16-os kijelzőhöz. Egy kicsit ágyúval verébre kategória, egy 32bites, 72MHz-es procit használni erre, de a bluepill csak 500Ft-ba került, a kijelző meg volt itthon.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 15, 2020
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Júl 15, 2020 /
 
Most már teljes. Szóval ez a kis mikrogép a kommunikáció lényege. Ez az interface köztem és a külvilág között. Gondolom ez az USB porton keresztül okosítható, mármint a szükséges tudást be lehet neki adni. Nem dolgoztam még ilyen mcu dolgokkal, de érdekes.

Nagyon leragadtam az analóg világba, nem tartottam a lépést.
(#) Inhouse válasza Skori hozzászólására (») Júl 30, 2020 /
 
Szia!

A VS1003 és a VS1053 csereszabatos? Átrakhatom egymás helyett őket? Általában nem kell a FLAC, meg az OGG...
(#) HA5AWS válasza Skori hozzászólására (») Júl 30, 2020 /
 
Szia!
Egy teljes rajz illetve program hozzáférhető a készülékedhez? Szeretném megépíteni. A modulok aliról megrendelhetők de kellene egy teljes lista ha publikus.
Köszönöm: Gábor
(#) Inhouse válasza HA5AWS hozzászólására (») Júl 30, 2020 /
 
Elvileg itt a karadio oldalán minden fenn van.
(#) HA5AWS válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 30, 2020 /
 
Köszönöm, átböngészem!
Üdv: Gábor
(#) Skori válasza HA5AWS hozzászólására (») Júl 31, 2020 / 2
 
A csatolt képen az ESP8266 és a VS1053 összekötése. Ennyi már működik is, csak nincs kijelzője, meg gombjai (persze a .bin fájlokat előtte fel kell tölteni az ESP-re).
A következő kép ahogyan én összekötöttem próbaképpen. Az első képen egy WeMos modul szerepel, nekem meg egy régebbi NodeMCU modulom volt kéznél.
A harmadik képen a vezérlőgombok rákötése.
Webfelületről elérhető, programozható (rádiócsatornák) és vezérelhető is. Tehát a saját gombok sem kötelezőek, de célszerű mert akkor PC (vagy mobiltelefon) nélkül is használható.

Az ESP8266 soros porton küld adatokat működés közben. Ezt pedig "rádrótoztam" egy BluePill-re (de bármilyen arduino, vagy más MCU megteszi), ezekből az adatokból tetszés szerint azt íratsz ki a kijelzőre amit szeretnél... Arduinoval összedobtam egy programot ami 2x16-ios kijelzőre írogat, de le is lehet tölteni készen ilyesmit.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2020
(#) Skori válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Sajnos csak tippelni tudok, de valószínűleg mindkettő tudja az MP3-at, és az internet rádiók zöme MP3-ban "sugározza" a műsort. A VS1053 ott van előnyben, hogy elvileg tudja az AAC-t is (MPEG4 audio), azonban a régebbi szériák hibás förmvere miatt a gyakorlatban nem megy, az újabb szériákkal viszont igen. Azonban a távolkeletről rendelhető paneleken valószínűleg a régebbi chip van, az alkatrészboltokban kapható VS1053 chip ára meg horribilis: Bővebben: Link szinte többe kerül mint az egész projekt összes alkatrésze... Vicces, hogy még a belinkelt alkatrészboltban is olcsóbb a komplett panel, mint a chip külön. Feltételezhetően eltérő a két dolog beszerzési forrása.
(#) GPeti1977 válasza Skori hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Nem azért drágább mert valami jogdíj is benne van a "csipp" árában?
(#) Skori válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Szerintem az mp3-ra már minden szabadalmi védettség lejárt... Jogdíj, hát magy... vagyis abszurdisztánban bármi megeshet, de azért ez durva lenne, a komplett eszközön előrodulhat jogdíj, de egy alkatrészen?
(#) GPeti1977 válasza Skori hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Úgy tudom van, például a raspberry pi: RPI store
(#) tomi52 válasza Skori hozzászólására (») Júl 31, 2020 / 1
 
Nekem van HESTORE-ból vásárolt modul, azon sajnos 1003-as chip van, feltehetően azért is olcsóbb. Ahogy én néztem anno az adataikat, a 1053 tudja a FLAC formátumot is. Engem igazán az izgatna, mert az veszteség mentes tömörítésű.
(#) Skori válasza tomi52 hozzászólására (») Aug 1, 2020 /
 
Azért szerencsére kapható sok helyen: Bővebben: Link
Következő: »»   4 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem