Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kimenő transzformátor méretezése
 
Témaindító: 021, idő: Júl 28, 2008
Témakörök:
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   3 / 41
(#) mofesa válasza CHZ hozzászólására (») Máj 1, 2012
Ahogy írtátok összekötöttem rátettem a müszer két végét egy-egy csipesszel és megmértem terheletlenül a primer majd a szekunderen a feszültségeket külön.Ez jött ki : Primer=27.5 szekunder=0.77v.A számításból,amit leírtatok,nekem 5.2k jött ki.Feltételeztem,hogy egy 4ohm-os hangszóróval jó egy 6aq5-höz.A hangszórón nem csak torz volt a hang,de nyekergett is.Ezért írtam,hogy csak nyekergett.
(#) CHZ válasza mofesa hozzászólására (») Máj 1, 2012
Ha hangszóró volt a terhelés , akkor érthető , 50Hz eléggé zavaró . Azt meg mindig nem tudjuk miért mertel nagyobb feszültséget, második merésnel a primer oldalon.
(#) mofesa válasza CHZ hozzászólására (») Máj 1, 2012
Ez az,amit én sem.Pedig mindkét mérést ugyanúgy csináltam,azzal a kivétellel,hogy először rajta volt a 4-ohm-os ellenállás,másodszor nem.
(#) CHZ válasza mofesa hozzászólására (») Máj 1, 2012
Ha megismetled a ket merest, ismet ez lesz az eredmeny?
Mekora traforol hajtottad, milyen meretu kimeno?
(#) mofesa válasza CHZ hozzászólására (») Máj 1, 2012
Olyan 3cm2 vasmag keresztmetszetü a kimenő trafó.A másik olyan 50va-s lehet több szekunderrel.
Még nem ismételtem meg,idő hiányában.
(#) mofesa válasza CHZ hozzászólására (») Máj 2, 2012
Végül is félre raktam.Majd előveszem,ha már csak ez marad.Tudtok nekem segíteni,egy 6p14p-hez kellene tekerni egy kimenőtrafót,hasonlót,mint a hammond 125dse.Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) CHZ válasza mofesa hozzászólására (») Máj 3, 2012
Idézet:
„Tudtok nekem segíteni,egy 6p14p-hez kellene tekerni egy kimenőtrafót,hasonlót,mint a hammond 125dse.”

Lekoppintani csak azonos vasmag felhasználásával és tekercsadatok alapján lehetne.
Itt: Bővebben: Link érdeklődhetnél, lehet, hogy be tudják szerezni.
(#) mofesa válasza CHZ hozzászólására (») Máj 3, 2012
Szia.

Nem lekoppintani akarom,hanem meglévő vasra szeretnék egyet,csak hasonló hangzásvilágút.
(#) CHZ válasza mofesa hozzászólására (») Máj 3, 2012
Ha már a vasmag sem lesz azonos, hangzása is más lesz.
(#) mofesa válasza CHZ hozzászólására (») Máj 3, 2012
Akkor úgy kérdezem,hogy van egy 3.3cm2 vasmag keresztmetszetű trafó,ami anno pcl86-hoz volt tekerve,azt érdemes lenne átalakítani 6p14p-hez,és mit várhatnék tőle,ha igen?
(#) Imi65 válasza mofesa hozzászólására (») Máj 3, 2012
Hogy valami konkrétumot is tegyünk fel.
Az nvcs.k jelű tekercset nyugodtan elhagyhatod, nagy szükség nincs rá. A 4, 8 Ohm -os megcsapolásokat sem kell feltétlenül úgy kivitelezni (ha 8 Ohm -ra használod, nem kell a 4 Ohm -os leágazást megcsinálni, ha 4 Ohm -ra, akkor felesleges rátekerni a további meneteket).
(#) CHZ válasza mofesa hozzászólására (») Máj 3, 2012
Szerintem az a mag kicsi EL84 csőhöz.
Persze ez attól is függ, hogy mi az igényed. Ha 40-50Hz alatt nem kell hogy átvigyen és 2W körüli teljesítmény is elegendő, akkor használhatod.
(#) mofesa válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 3, 2012
Köszönöm a rajzot.Akkor le kell tekercselni az összeset és újból az egészet?
(#) mofesa válasza CHZ hozzászólására (») Máj 3, 2012
Az E-húr 41Hz,akkor elméletileg jó gitárhoz,viszont 2w-nál többet nem lehet kihozni belőle.4-5w-hoz mekkora lenne az ideális vasmag keresztmetszet?Ja.EI magról van szó.
(#) Imi65 válasza mofesa hozzászólására (») Máj 3, 2012
Szerintem is kicsi az általad emlegetett mag. Arra nagyobb menetszám kéne, de nem fér el. Ezért a rajz szerintit is megcsinálhatod. Ott van a magméret is.
(#) mofesa válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 3, 2012
Igen.Láttem,hogy 7.5cm2.Az én trafóm kicsi hozzá.Valahol írták itt a HE-n,hogy az EI mellett mi az a két szám,de már elfelejtettem és nem találom.Meg tudnád mondani?
(#) Imi65 válasza mofesa hozzászólására (») Máj 3, 2012
A vas fizikai méretei. Az egyik a lemez szélességét, míg a másik a köteg vastagságát adja meg. A többi méret következik ebből, a lemezeket szabvány szerint készítik.Sajnos, látható is a szabvány változása. A táblázatban a 84a felelne meg az igényeknek.

EI vasak.JPG
    
(#) Imi65 válasza mofesa hozzászólására (») Máj 3, 2012
Itt a részletes leírás az elnevezésekre.
(#) mofesa válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 3, 2012
Köszi.A menetek között használhatok zsírpapírt?Prespánom van a primer és a szekunder közé.Van 92mm szélességű vasam,az nem lenne jó,ezekkel a tekercsszámokkal?A lemezeket mivel érdemes szigetelni egymástól,hogy ne érintkezzenek közvetlenül egymáshoz(olaj,ilyesmi)?
(#) Imi65 válasza mofesa hozzászólására (») Máj 3, 2012
Egyébként még kielégítő eredményt ad a ketté osztott primer, közé tekert szekunderrel(egyszerűbb elkészíteni). Több ilyen trafót használtam, nem volt vele igazán gond. Volt köztük 92-es is.
[OFF]Én szakműhellyel készíttetem a trafóimat, a házi technológiában mások járatosabbak.
(#) mofesa válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 3, 2012
A szakműhely biztos drága,bár nem tudom mennyibe kerülne.Majd csak ír olyan is,aki maga készíti a kimenőit,de már ez is nagy segítség.Köszönöm nektek.
(#) CHZ válasza mofesa hozzászólására (») Máj 3, 2012
Milyen minőségi igényeid vannak, frekvenciaátvitel, torzítás, stb.
EL84 SE estén 4W már közel 10% torzítás mellett jöhet össze csak. Vasmag minimum 6 cm^ kellene, mivel légrés is szükséges, nem nagyon lehet spórolni a maggal.
(#) mofesa válasza CHZ hozzászólására (») Máj 3, 2012
Egy készülő gitárerősítőhöz kellene.Nem baj,ha kisebb a teljesítmény,egy szobába nem kell,hogy feltétlenül ordítson.Bár most csak egy somogyi (állítólag széles sávú 100w-os hangfalam van,zúg is rendesen).A 92-es vasat azért írtam,mert olyanom van itthon.
(#) mofesa hozzászólása Okt 1, 2012
Sziasztok!
A Videoton r656 rádió kimenőtrafójáról tudtok valami infót adni?Ha 15ohm-os hangszóróval használom,akkor nem megy tönkre?
(#) kacsatheking hozzászólása Okt 15, 2012
Sziasztok!

Az alábbi trafót szeretnénk leméretezni:
5 kW teljesítmény-t szeretnék átvinni, 10 kHz-es frekivel, de a primer tekercs impedanciája: 10-15 ohm lehet csak.
Nekünk sajnos örökké nagyságrendekkel nagyobb impedanciák adódnak.
Meg lehet ezt oldani egyeltalán?
(#) Cavalier válasza kacsatheking hozzászólására (») Okt 15, 2012
Ez kapcsolóüzemű cucc? Meg lehet oldani biztosan, milyen magot akarsz használni hozzá? Szerintem valamilyen ferrit kéne.. De ahhoz meg lehet, hogy kevés a freki, vagyis nem biztos, hogy találsz elég nagy magot hozzá. Írd le pontosan mi a feladat, és mi van meg hozzá, úgy talán jobban tudunk tanácsot adni.
(#) bandesz77 hozzászólása Dec 18, 2012
hello !
tud valaki segíteni trafó tekercselés ügyben:menetszám,vasmag,huzalvastagság,ilyesmi
mellékelem a paramétereket.köszi
(#) szabics válasza szabics hozzászólására (») Dec 29, 2012
A kimenő számítása:
A számítás nem egyszerű dolog. Egy kis morzsa a menetéből. A kimenőtranszformátor számításnál a számítás kiinduló alapja a cső üzemmódja és az optimális külső impedancia. A kimenőtranszformátor tulajdonképpen egy impedancia illesztő a cső és a terhelés, (a hangszóró lengőtekercs) ellenállás között. Ami egy áttételi viszony. áttétel = gyök Za/Zh ahol Za a csőoptimális külső ellenállása. Za= Utáp/Ia Utáp a csőanódfeszültsége ( Uanód célszerűen 0.9 x Utáp de a csőre megadott max anódfeszültséget ne lépje túl.) Ia a csőanódáram ami a rácsfeszültséggel állítható. egy példa. áttétel = a cső k_impedancia = 2000 Ω hangszóró 5 Ω áttétel = gyök 2000/5 = gyök 400 = 20:1 Az egyenáram miatt előmágnesezés van emiatt légrést kell használni. (Itt kezdődik a bonyadalom. ) Az egyenárammal előmágnesezett transzformátor számítása bonyolult ez itt terjedelmes lenne.
A kimenőtranszformátor primeroldali induktanciája a lemezcsomagtól és a menetszámtól függ. Értéke az átvinni kívánt legalacsonyabb frekvenciára legalább a Za- val legyen egyenlő. De kedvezőbb a 3..5 Za érték. A kimenőteljesítmény kiindulási alap a transzformátor kiválasztásánál. Folytatom. Ellenütemű kimenőtranszformátor számítás. Szóval a cső a kindulási alap. Ott már néhány dolgot leírtam.
A lényeg a primertekercs induktivítása: L= Ra ( a cső optimális anódellenállása) / 7 x Falsó ( a legalacsonyabb átvinni kivánt frekv. L (H) R (Ohm) , Falsó (Hz)
Minimális magkeresztmetszet A= (15..30) x P /Falsó, A (ncm) P maximális váltakozóáramú teljesítmény (W) Célszerű a 30-t használni.
Primer menetszám: mpr = 450 x gyök L x lm / A lm= mágneses fluxus közepeshossza cm-ben.
A kapott menetszám a kétcsőre vonatkozik. Pl ha a kapott érték 2400 menet akkor az 2 x 1200 menete jelent.
áttétel = Gyök Ra /1.2 x Rh, Rh a lengőtekercs ellenállása. (Ohm)
Szekunder menetszám: msz= mpr/áttétel
Primer huzalátmérő dpr = 0,0022 Gyök Ia0 négyzet + Ia négyzet/2 , Ia0 = cső nyugalmiárama, (mA) Ia = csőváltakozóáramának csúcsértéke (mA) , dpr huzalátmérő (mm)
Szekunderhuzal dsz= 0.7 x Gyök P/Rh

Kapacítás és szórásszegény tekercselési mód:
Na ezt már rajznélkül nemtudom elmagyarázni. A lényeg a tekercsek azonos arányban szétosztva. Úgy hogy a primerre az osztott szekunder , majd a primer, arra szekunder, meginta primer.
pfhűű na leírtam..
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2012
(#) imre.beres hozzászólása Jan 19, 2013
Sziasztok!
Segítséget kérek egy kimenő megtervezéséhez. A "monstrum" 14000/4-8ohm kéne illesszen olyan 0,6W kimenő teljesítmény mellett. Elméletileg 9,7mA anódárammal. Ha tudtok valakit aki segítene kiszámolni, vagy egy linket ahol ezekből az adatokból kiindulva megkapnám a primer/szekunder menetszámokat, azt nagyon megköszönném. Amúgy a 6J1P-t használnám SE módban.
Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) CHZ válasza imre.beres hozzászólására (») Jan 20, 2013
Vasmag mérete is szükséges a számoláshoz .
Következő: »»   3 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem