Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es lámpa, meghajtó áramkör
Lapozás: OK   8 / 30
(#) Saggitarius válasza mikipro hozzászólására (») Márc 29, 2013 /
 
Szerintem analog szabalyozoval ne is probalkozz. Akkora mennyisegu teljesitmenyt alakitanal hove, hogy telen futotest helyett is jo lenne.
Ha ki szeretned hasznalni a maximalis megengedheto aramot, akkor
1., hasznaljal kapcsolouzemu aramszabalyozast
2., mivel kocsiban szeretned hasznalni, gondolom a hely adott, ergo meggyulik a bajod a leded megfelelo hutesevel.
Nem a leden atengedett aram ami lecsokkenti az elettartamot, hanem a meleg. Masszoval a nem megfeleloen meretezett hutes fogja lecsokkenteni a varhato elettartamot (elektronikarol nem is beszelve, ami hamarabb tonkremehet), ami atlagosan 30ezer uzemora, bizonyos ledeknel ez elvileg 50ezer is lehet. Szamolj utana ez hany esztendot jelent
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2013
(#) Saggitarius válasza nzozz hozzászólására (») Márc 29, 2013 /
 
A kerdesedre a kerdes, mekkora aramot szeretnel, illetve mekkora lenne a tapfeszultseged. Ezek tudataban meg tudom adni ezen kinai csodara a kert L er R adatokat.
A kovetkezo kerdes pedig, hogy tudsz-e banni SMD alkatreszekkel, mert ez a chip is az. (SOT89-5 ill ESOP-8 tokozasban letezik csak)
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2013
(#) nzozz válasza johny999 hozzászólására (») Márc 29, 2013 /
 
Köszi a választ!
A 10W power led esetén: 1A tehát Rs=0,1Ohm. 10W -os kell? Az induktiviás mekkora legyen? Vagy csak valahol 22-47uH között legyen és bírja az 1A -t?
A 10x0,5W ledek esetén: milyen elrendezésben volna érdemes őket bekötni? Nyilván ettől is függ a többi méretezés...
A tápfesz. mindkét esetben tölthető elemekről, összesen 10-12V körül feszültséggel.

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2013
(#) Saggitarius válasza nzozz hozzászólására (») Márc 29, 2013 /
 
Ha 10-12V lesz a tap, akkor tobb ilyen chipre lesz szukseged, mivel ez csak step-down (vagyis csokkento) uzemmodra kepes.
A induktivitas saturacios aramat ajanlott minimum(!) 1.2-es aramszorzoval (itt 1.2A-es tipus lenne a minimum) alkalmazni.
Mindenfele szamitas nelkul, neked 22uH esetleg 33uH fog kelleni.
A 10V-os bemeneti tapot feltetelezve, max 2db soros led lehet a 0.5W-osokbol
Amugy 10V-os tap nem elegendo egy 10W-os ledhez, mivel osszemerheto a nyitofeszultsegevel. Legjobb lenne ha tudnad 24V-rol hajtani mindketto konfigodat.
(#) nzozz válasza Saggitarius hozzászólására (») Márc 30, 2013 /
 
A 10W -os bringára lesz világítás, a 10 ledes pedig egy nagyobb méretű zseblámpába lesz beépítve. Tehát a hely és a súly korlátozott. Esetleg li-ion -nos aksival, csak az meg elég drága sajnos. Bár lehet ez lesz...
Végülis milyen megoldást javasolsz? Nem ragaszkodom a PT4115, bármi szóba jöhet, csak kis méretű legyen, ne kelljen nagyon hűteni, jó hatásfokkal dolgozzon. Ezek főleg a 10 ledesnél fontosak.

Köszi
(#) Saggitarius válasza nzozz hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
a 10W-os bringara? Szerintem jol gondold at ezt az egeszet, mert igazabol 2 valasztasi lehetoseged van -egyik sem lesz kis meretu!-.
1., egy 6V-os 6Ah-as akksi es boost modu (vagyis feszultsegnovelo) aramszabalyozora lesz szukseged. Igy max 3 oras elmeleti uzemidore szamithatsz, ami a gyakorlatban valahol 1.5-2 oranak felel meg

vagy

2., valamilyen 12V feletti akku-kombinacio (pl 12+6) amivel tavol kerulsz a 10-12V-os led nyitofeszultsegtol, akar az altalad kiszemelt PT4115-el vezerelheted.

A hutes pedig leginkabb a lednek fog kelleni, nem az elektronikanak. Nezz meg egy peldat ITT ami csak egy a sok kozul, de hasonlo fizikai meretekre szamithatsz mas, pl negyszogletes alak eseten is.

Ezek utan meg mindig 10W-os ledet szeretnel a bringadra?
(#) nedudgi válasza Saggitarius hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Nem feltétlenül kell teljes fényerőn járatni azt a LEDet, legalább jobb lesz a hatásfoka. Viszont a teljesítménytartalék jól jöhet, ha nagy fény kell valami miatt. Ilyenkor érdemes elgondolkodni a fényerő fokozatmentes csökkentésén, hiszen a biciklis is elvakul valamennyire. Ha nem jelent gondot a kollégának a LiIon akku töltése, akkor a savas akku helyett pár darab 18650 'könnyebbséget' jelenthet.
(#) Saggitarius válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
En szemely szerint ilyen alkalmazasban nem 1db 10W-os ledet alkalmaznek, hanem tobb kisebb teljesitmenyut, ugyanis a ledek (meg a matrixok is) igazabol inkabb pontszeru vilagitasnak tekinthetoek. Ebben az esetben -nem eppen muszakiul megfogalmazva- koltseges lenne barmilyen optikai rendszert is felepiteni amivel lehetoleg nagy feluletet tudsz megvilagitani.
(#) nedudgi válasza Saggitarius hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Ez ellen csak az az érvet lehet felhozni, hogy a szűk keresztmetszet nzozz LEDkészlete!
A messzire előrevetített fény, vagy a terített fény közötti választás a bicikli sebességétől függ.
(#) nzozz válasza Saggitarius hozzászólására (») Márc 31, 2013 /
 
Köszi a válaszokat!
Igen, többször felmerült bennem, hogy talán egy kicsit sok lesz az a 10W (Nyitófeszültség: 9-10,5V; Üzemi áramerősség: 900-1000mA), de miután gyakran bringázok erdőben és többször tolódott ez már - pl. defekt javítás miatt - a teljes besötétedésig, ugyanakkor egy köves lejtőről lefelé szeretnék mindent látni. De rögtön eszembe jutott, hogy egy szabályozható PWM -es (vagy hasonló) meghajtással igen széles tartományban lehet a fényerőt és azzal együtt a fogyasztást szabályozni, tehát semmi probléma.
Sajnos nem voltam biztos abban, hogy a kisebb, 60° -os sugárzási szög elegendő lesz, ezért egy 140° -os LED -et vettem, ami viszont mindenhova világít, még a saját szemembe is. Hogy ez hogy oldom meg még nem tudom. Valószínűleg szerzek valami 60° körüli optikát (foncsor+lencse). Sajnos muszáj lesz, mert így nem tudom használni.
A hűtés miatt különösebben nem aggódom, vannak különböző hűtőbordáim, majd letesztelem itthon több órás folyamatos üzemmel, hogy melyik az ideális.
Áramforrásként valószínűleg li-ion aksik lesznek, tudtommal elég jó teljesítménnyel és a normál tölthető elemekhez képest 3x akkora feszültséggel rendelkeznek. Ez tükröződik árban is, de nem kell belőlük annyi és remélhetőleg nem kell sokat cseréni őket. Még ha kicsit bonyolultabb is lesz, még mindig olcsóbban jövök ki, mint egy hasonló tulajdonságú gyári megoldással.
Tehát a kérdés: minimum mekkora tápfesz. szükséges (hány db aksi) és melyik konkrét meghajtással lenne érdemes használni, ami szabályozható is? És ugyanezeket a kérdéseket szeretném feltenni a 10x0,5W rendszer esetén is!

A válaszokat előre is köszönöm és bocsi a hosszúra sikerült hsz. miatt!
(#) Pixi hozzászólása Ápr 5, 2013 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy egy LEDes lámpa ami 230V-ról működik 10 watt az áramfelvétele, akkor abban a benne lévő LED hány wattos lehet?
Azért érdekel ez, mert vettem egy 20 wattosnak mondott LED reflektort de 10 wattot vesz fel a mérő szerint, és a fényerő sem akkora amekkorát vártam.
Ha más nem akkor LED és meghajtót cserélek benne.
Előre is köszi a segítséget!
üdv, PIXI
(#) nedudgi válasza Pixi hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Mikor hitelesíttetted azt a teljesítménymérőt? Üzem közben hány fok a LED réteghőmérséklete?
A LED teljesítménye akármekkora lehet, erre semmilyen biztosítékod nincs. Ha olcsó volt, akkor a meghajtó által hálózatról felvett csúcsteljesítményt is megadhatták a 20 Wattnak, hogy kisebbet hazudjanak. Ez effektív értékben kevesebb is lehet, ha pedig kondenzátoros előtét van benne, akkor én szép lassan elveszteném a fonalat. A nagyobb teljesítményű LED hatásfoka feltételezhetően alacsonyabb, mint egy kisebb teljesítményűé, az áramfelvétel és a kapott fényáram nem egészen lineáris.
Ha ráadásul a színhőmérséklete alacsonyabb, például melegfehér, akkor megint becsapod magad, ha egy hideg, vagy természetes fehér LEDdel hasonlítod össze. Lehet kísérletezni más meghajtóval, de szerény véleményem szerint a LED akár az élettartam kárára is, de teljesen ki van hajtva. Egy ilyen, ismeretlen LED (aminek nincs meg az adatlapja) piszkálását akkor érdemes elkezdeni, ha az élettartam növelése érdekében csökkented a meghajtását, vagy megnöveled a hűtését.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2013
(#) Pixi válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 5, 2013 /
 
Ez igazából egy ilyen LCD-s mérő amit a tesztendő készülék és a 230 közé kell beiktatni a konnektorba, de eddig amikkrl próbáltam, mindennél stimmelt a ráírt és a mérő által mutatott érték. Mivel kompletten egyben volt az egész így nem tudok LED típust és adatlapot, csak gondoltam megkérdezem, mennyi lehet az összefüggés a LED teljestménye, és a felvett teljesítmény közt. Amúgy ha megmérem hogy maga a LED hány voltot kap, és hány ampert vesz fel abból megint csak okosabb lehetek!?
(#) nedudgi válasza Pixi hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /
 
Sokkal okosabb nem leszel. Ebben a helyzetben az a gáz, hogy ha túlhajtod, akkor nincs újabb dobásod. A réteghőmérséklet és a hűtőborda közti hővezetés az, amit szerintem saccolni is nehezen lehet. Ráadásul, mint írtam volt, nem életszerű, hogy egy LEDet nem hajtanak meg eléggé. A túlhajtás sokkal valószínűbb.
(#) SzT3 hozzászólása Ápr 6, 2013 /
 
Sziasztok!
Egy kis magyarázatot szeretnék kérni az áramgenerátor működésével kapcsolatban hogy hogyan tudok kalkulálni egyáltalán miből pakoljam össze?
Egy kicsit egyszerűbb a dolgom mert fix a fesz és az áram. 10,2V 350mA (3db 1 wattos 3,4-3,5V nyit.fesz. 350mA led sorba kötve) Nem tudom befolyásolja e hogy villogni fognak, de gondolom azt egy egyszerű megszakítással megoldható.
Előre is Köszönöm!
(#) proli007 válasza SzT3 hozzászólására (») Ápr 6, 2013 /
 
Hello! Magyarázatot egy konkrét dologhoz lehet fűzni. Ha magára mint elvi dologra az áramgenerátora gondolsz, akkor azt nevezzük áramgenerátornak, a mi a terhelésen állandó áramot hajt át. Függetlenül a terhelés és a tápfeszültség változásától.Természetesen a gyakorlatban ez csak egy bizonyos feltételek és kitűzött pontosság mellett tud igaz lenni.
"Egy kicsit egyszerűbb a dolgom mert fix a fesz és az áram. 10,2V 350mA" Ilyen nincs, és azt sem tudom ez mennyiben egyszerűsíti a dolgodat. (Mert többek között a "dolgodat" sem tudom mi.) Egy Led-en az áramot kell tartani, a nyitófeszültség meg nem fix, hanem az majd magától beáll a Led-en. Az adatlap mint jellemzőt adja meg az átfolyó áramhoz viszonyítva, hogy a szükséges tápfeszültség kalkulálható legyen. Vagy fordítva tudjuk hogy adott tápfeszültség mellett hányt köthetünk sorba, stb.
Ha villogni fog, akkor villog. Ettől az áram még nem igazán lehet több. Nyilván ha az áramot kapcsolgatod, akkor villog..
üdv!
(#) Diszkont hozzászólása Ápr 9, 2013 /
 
Szép estét!

Most vettem egy 30W-os LED reflektort amiben egy darab COB LED van áramgenerátoros meghajtással. Az lenne a kérdésem, hogy megoldható-e fázishasításos "normál" dimmerrel valahogyan a fényáramszabályzása vagy csak komolyabb elektronikával?

Köszönöm a válaszokat.

Üdvözlettel.
(#) Ge Lee válasza Diszkont hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /
 
Nem. Az áramgenerátor áramát kell szabályozni (dimmelni). Gondolom kapcsolóüzemű az egész, azt egy fázishasítós dimmerrel tönkreteszed.
(#) Diszkont válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /
 
Köszönöm. Valami megoldás amivel működhet? Áramgenerátor csere stb...
(#) Ge Lee válasza Diszkont hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /
 
Jó lenne egy rajz az áramkörről, vagy legalább egy kép. Ha az áramgenerátor független a táptól, vagyis csak a szekunder oldalra van akasztva, akkor a táp feszültségének csökkentésével dimmelhető a LED. Persze a fény nem lineárisan fog csökkenni, de legalább szabályozható, viszont csak akkor működik, ha olyan az áramgenerátor hogy alacsonyabb feszültségről is működik. Ha nem, akkor előbb kikapcsol mielőtt a LED fényereje csökkenne. Tettem be a másik LED-es topikba nemrég egy rajzot (UC3843+FET), azzal szabályozható volt a 100W-os LED fényereje a tápfesz csökkentésével.
(#) gammabuta hozzászólása Jún 19, 2013 /
 
Üdv!
Korábban az itt írtak alapján megépítettem AMC7135-assal 1Wattos LED-hez az áramkorlátot (csak az IC semmi ellenállás és kondi nemkellett mert közel építettem a LED lábaihoz és LiPoli celláról hajtom meg).

Ez kb. 350mA-t ad a LED-nek.
Most szeretném ha kicsit kímélhetném, hogy kevésbé melegedjen/tovább világítson adott esetben.

Lehetne valami egyszerű módosítással ezt leszabályozhatóvá tenni minél kevesebb veszteséggel?
(#) nedudgi válasza gammabuta hozzászólására (») Jún 25, 2013 /
 
A fényerőt csökkenteni, üzemidőt és hatásfokot jelentősen növelni csak kapcsolóüzemű áramkörrel lehet. Szaggatni is lehet a nyitóirányú áramot - figyelembe véve, hogy milyen "villogást" nem vesz észre szemed.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2013
(#) natiAti hozzászólása Júl 24, 2013 /
 
Sziasztok!

Van a birtokomban egy LED-es lámpa, mely "valamiért" nem világít.NYÁK fotó
A kérdés kihez lehet fordulni, hogy bizonyító erővel bírjon egy esetleges perben?
A ledek sorba vannak kötve 70V hajtja őket.
Mit lehet erről a meghajtásról kideríteni?
16db lámpából 14 szinte egyszerre ment tönkre.
köszi
A.
A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2013
(#) natiAti válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 24, 2013 /
 
Szia!

Elöbb nem kell bizonyítanom, hogy rossz konstrukció? Vagy mi a menet, merre érdeklődhetek?
Továbbá az is érdekel, lehet -e ezen a meghajtáson javítani, hogy stabil, üzemképes legyen!
(#) soskajoska hozzászólása Aug 8, 2013 /
 
Sziasztok!
Nem akartam új témát nyitni. Engem olyan buck-boost kapcsolás érdekelne, amivel egy 1W-os LED-et tudnék egy Li-Ion celláról működtetni. A feszültség ugye 2,7 ÷ 4,2V között változna az aksi töltöttségétől függően.
(#) soskajoska válasza soskajoska hozzászólására (») Aug 13, 2013 /
 
Ezek szerint senkinek nincs ötlete, vagy csak nagyon nyár van?
(#) nzozz válasza soskajoska hozzászólására (») Aug 13, 2013 /
 
Helló!
AMC7135 -ös led driver ic, az jó lenne neked, ha tudsz szerezni.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
(#) soskajoska válasza nzozz hozzászólására (») Aug 13, 2013 /
 
Azzal nem lenne gond, hiszen az "e-bay"-en sokan hirdetik. De ez nem csak egy LDO regulator? Mert akkor merülő akksi esetén a LED fénye is csökken. Én pont azt szeretném, hogy végig azonos maradjon a fényerő és lemerült akksinál a védelem kapcsolja le a LED-et.
Ez a része egy szétszedett Parkside PABSS 3,6Li csavarozóból származik, aminek zárlatos lett a motorja. Itt a töltő, akksi (C18650P 1500mAh) és a védelem adott. Ehhez kéne egy LED meghajtót illeszteni. Találtam is már néhány Li-ion cellához fejlesztett áramkört, azonban mind TSSOP, MSOP, DFN, vagy még vadabb tokozású, tehát az én számomra használhatatlan.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
(#) soskajoska válasza soskajoska hozzászólására (») Aug 13, 2013 /
 
Itt van pl. az LTC3453, ami ideális lenne. Azonban a 4x4mm-es 16 lábú QFN tokozásával nem éppen amatőr barát IC.
(#) nedudgi válasza soskajoska hozzászólására (») Aug 13, 2013 /
 
A fényerő csökkenése a kapacitás 90%-a körül vehető észre műszer nélkül, szabad szemmel. Ezért nem igazán érdemes ragaszkodni a max fényerőhöz, ráadásul a védelmi elektronika megspórolható. Milyen alkalmazás az, ahol ez annyira számít?
Következő: »»   8 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem