Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PLC kérdések
 
Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   125 / 128
(#) Tie válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 18, 2023 /
 
Pontosan, az ingyé-től nincs olcsóbb. Asszem egy Land Rover generátorra cseréltem a haverommal, amit meg úgy kaptam.

Ez tud analóg bemeneteket is, de azt a részét nem tervezem használni. Van a rendszerben három darab digitális termosztát, amik mérik a puffer és a bojler hőmérsékletét adott helyeken, de a szenzorok jele meg a digitális termosztátba mennek bele, úgyhogy azokat is gyakorlatialag kapcsolásra használom csak, így nem kell tökölnöm a kalibrálással se az APB-n.
A szenzor megmondja a hozzávaló digit termosztátnak, hogy hány fok, az meg kapcsol a szerint, hogy azon milyen határértéket állítottam be. Az összes többi input meg megintcsak digitális input. Szobatermosztát off vagy on, ennyi.
(#) Tie válasza Tie hozzászólására (») Szept 18, 2023 /
 
Igazándiból már csak az nem tiszta, hogy biztosan kell-e nekem a 230V/24V relé a vegyeskazán szivattyúját nézegetni bemenetként.

JElen állás szerint ugye a szivattyú kapcsairól leveszem a rákapcsolt fázist és a nullát, azzal behúzom az APB mellett látható 230as relét, aminek a kapcsolt oldaláról meg odakapcsolok egy 24V pluszt valamelyik tetszőleges digitális bemenetre.

Vajon kihagyhatom a relét, és a szivattyúról a fázist meg a nullát direktben beköthetem az APB A0 számú bemenetére, ami elvileg áramvezérelt bemenet?
Ezt írja a gyári leírás:
Ha egy bemenet feszültsége nagyobb, mint tíz V, akkor az kapcsolóejlként is felhasználható.

Azt írja, 0-20mA áramot lehet oda rakni. Na de ha én oda bekötöm a szivattyúról a feszt, akkor mekkora áram fog ott folyni? Mitől függ?
Mer ha jó úgy, akkor akár kihagynám a relét is onnan.
Mondjuk ha belegondolok, akkor ugyanez a “mekkora áram fog folyni az A0 bemeneten” ugyanúgy áll, ha a 24V-os tápegység pluszát minuszát kapcsolom oda egy reléről… tökmindegy hogy 24 vagy 230V-on folyik az áram, ha az APB-nek alacsony ellenállású a bemenete, akkor le fog égni a francba úgyis. Szóval hogy ez a gyakorlatban hogy van? Szabad oda kötnöm simán direktben egyáltalán akár 24 akár 230V pluszt meg minuszt? Vagy inkább kössem a reléről a kapcsolt 24V pluszt ugyanúgy egy digit bemenetre, mint a többinél?

IMG_1327.jpeg
    
(#) kadarist válasza Tie hozzászólására (») Szept 18, 2023 /
 
Szia!
Semmiképpen se köss az analóg bemenetre fázist, nullát vagy bármilyen hálózati feszültséget. Keress egy digitális bemenetet azon a PLC-n és azt használd relés vagy optocsatolós illesztéssel.
(#) dB_Thunder válasza Tie hozzászólására (») Szept 18, 2023 /
 
Idézet:
„az APB A0 számú bemenetére, ami elvileg áramvezérelt bemenet?”

Abból pukk lesz nem kicsi!

Nem vagy te hülye gyerek, miért nem néztél már rá a PLC adatlapjára?!
Ott le kellene írva, és rajzolva is hogy használt a be - és kimeneteket!
(#) dB_Thunder válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 18, 2023 / 1
 
...adatlap!
(#) Tie válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 18, 2023 /
 
Megvan a doksi, abból másoltam ki a szöveget, meg a képet is.
Akkor, ha jól értem, az A0-ra a 24V-os tápegységről se szabad bekötni a pluszt meg a minuszt, mert akkor ott is nagy áram fog folyni.

Akkor az a megoldás, hogy az Atmos kazán szivattyúja meghúzza a relét, és a relén keresztül valamelyik digitális bemenetre kötök a relé kapcsolt ágán keresztül simán csak a 24V pluszt, pont mint a szobatermosztátok esetében, igaz?
(#) dB_Thunder válasza Tie hozzászólására (») Szept 18, 2023 /
 
Idézet:
„a relén keresztül valamelyik digitális bemenetre kötök a relé kapcsolt ágán keresztül simán csak a 24V pluszt, pont mint a szobatermosztátok esetében, igaz?”


Igen!
(#) Tie válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szept 25, 2023 / 2
 
Na, tegnap össze is kanócoltam a 99%-át a dolognak (a doboz elejére kell még szerkesszek egy ajtót, abba fog beleülni a három digit-termosztát, meg három kapcsoló, hogy a szivattyúkon és a gázkazán indításon tudjak csinálni manual override-ot (pl ha légteleníteni akarok, vagy ilyesmit, akkor innen tudjam direktben kapcsolni a vezérlésen kívülről ezeket a komponenseket)), meg persze minden bejövő jelet (szobatermosztátokat, digit termosztátok kapcsolóit) a bemeneti sorkapcsokba bedugdosni, meg a kimeneteket (szivattyúk, kazán, váltószelep) is bedugdosni a helyükre.
Gyorsan össze is raktam a PLC programját is, nem volt nagy cucc, nagyon felhasználóbarát az APB saját programja, gyakorlatilag 25 perc alatt össze is szögeltem, szimulációval végigpróbáltam minden lehetséges üzemállapotot is.

Köszi mindenkinek a segítséget.
(#) cpt.zoltan.simon válasza skylaner hozzászólására (») Okt 17, 2023 /
 
Szia!

Van: Használom otthon a házautomatizációmba.
(#) HeZ válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Okt 18, 2023 /
 
Fontos a pozitív hozzáállás, gyors segítség! Ugyan a kérdező (ez a nick) nem járt itt 164 hónapja (13 éve), de reméljük válaszod célba ért a 14 éves kérdésére...

(#) skylaner hozzászólása Válasz • Szept 2, 2009 /
Van közületek valakinek valamilyen tapasztalata Beckhoff BC9000 Bus Terminal Controller-el kapcsolatban?
(#) Mate78 hozzászólása Okt 22, 2023 /
 
Sziasztok!

TIA V18-cal szeretnék egy TP700 Comfort HMI panelt programozni.A HMI-n gyárilag v15 firmware volt,HMI rátöltéskor kérte,hogy frissítsem v17-re,ami egyben a legújabb firmware a Siemens weboldalán ehhez a panelhez.
Frissítés után sem működik a letöltés,adatátviteli hibát ír,meg egy sokjegyű hibakódot,de semmi használható infót.Adatkapcsolat megvan,a villogtatás is működik a TIA-ból.
Valakinek valami ötlete esetleg?

Köszi
(#) bundibacsi válasza Mate78 hozzászólására (») Okt 22, 2023 /
 
Szia!

A firmware-t frissíteni nem muszáj, csak warning-ot ír rá. Gondolom ethernet-en próbálod letölteni, ehhez a PC port és a HMI IP címének egy tartományba kell esnie.
(#) Mate78 válasza bundibacsi hozzászólására (») Okt 22, 2023 /
 
Igen,Ethernet-en,és egy címtartományban van a PG, és a HMI.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2023
(#) Villanymozdony hozzászólása Nov 19, 2023 /
 
Sziasztok!
PLC-ben eléggé kezdő vagyok, lenne egy kérdésem. Ha van egy analóg bemenet, ami 0-10 V közötti, és egy adott, a szoftverben beállított feszültség elérésekor szeretnék relét kapcsolni, hogyan lehet megoldani? Komparálást sikerült megoldani, össze tud hasonlítani két feszültséget, és a feltétel teljesülése esetén tud kapcsol.
Konkrétan egy hőmérséklet távadó lesz rajta, és egy adott hőmérséklet elérésekor működésbe kell lépnie pár dolognak. Általában ez hogy szokott működni?
(#) bundibacsi válasza Villanymozdony hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
Hello! Be kell olvasnod az analóg kártya bemenetét, a címet a hardware konfigurációban találod meg.
Pl. PEW256. Ezt az értéket kell skáláznod a mérési tartomány szerint. Persze nem tudjuk milyen PLC-d van.
(#) Villanymozdony válasza bundibacsi hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
A cím megvan, a benne lévő értéket kellene összehasonlítani egy fix értékkel. Hogyan tudok fix értéket adni egy másik címnek?
(#) Villanymozdony válasza bundibacsi hozzászólására (») Nov 19, 2023 /
 
A PLC egy kínai WS3U-14MR/MT-F. Van doksi is, át tudom küldeni, ha semmiképp se boldogulok vele.
(#) dB_Thunder válasza Villanymozdony hozzászólására (») Nov 20, 2023 /
 
A doksiban biztos írják a PLC utasításait!
Data compare
azaz adat összehasonlítás: <, >, =, !=,
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2023
(#) Villanymozdony válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 24, 2023 /
 
Úgy tűnik, sikerül megoldani.

Lenne egy másik kérdésem is: hiszterézises komparátort meg lehet oldani valahogy?
(#) dB_Thunder válasza Villanymozdony hozzászólására (») Nov 25, 2023 /
 
Nem tudom, hogy van-e te PLC-ben valami fejlett utasítás erre!
Én úgy csináltam meg, hogy egy másik változóban, a hiszterézis értékével növelve, vagy csökkentve másolom át az analóg, vagy a referencia értéket!
Az egyik értékkel nagyobb, a másikkal kisebb komparálást csinálok, ez két információ vezéreli az RS tárolót.
(#) Tie hozzászólása Dec 2, 2023 /
 
Sziasztok,

Egy kis segítségre lenne szükségem, nem bírok magamtól rájönni a dolog nyitjára.
Összeraktam a kazánvezérlő PLC-m programját, gyönyörűen teszi is a dolgát, viszont szeretnék még belerakni egy kis funkciót. Nagyjából sejtem, hogy hogyan kéne, de nem bírom összerakni hogy tényleg működjön is.

Van ugyebár 6 bemenetem:
I00 - Földszinti szobatermosztát
I01 - Emeleti szobatermosztát
I02 - Puffer hőmérséklet a tetejénél (egy digitális termosztát 30+5fokra állítva [30 fok, 5 fok hiszterézissel, azaz 35 foknál BEkapcsol, 30 foknál KIkapcsol)
I03 - Puffer hőmérséklet az alsó harmadánál (ugyanolyan digit termosztát 30+25 fokra állítva, 55foknál BEkapcsol, 30 foknál KIkapcsol)
I04 - Bojler hőmérséklet (harmadik ugyanolyan digit termosztát, a bojlerben lévő hmv hőmérsékletét figyel)
I05 - ATMOS kazánszivattyú üzem - Azt figyeli, hogy jár-e az Atmos faelgázosító kazán szivattyúja (ha jár, akkor nem indítjuk a gázkazánt, mer' minek, hiszen éppen tüzelek a faelgázosítóban)

És van 4 darab kimenetem:
Q02 - Földszinti padlófűtés szivattyú indítása
Q03 - Emeleti padlófűtés szivattyú indítása
Q04 - Gázkazán váltószelep átállítása a puffer felől a bojler felé
Q05 - Gázkazán indítása

Az alap logika az alábbi:

- Ha bármelyik szobatermosztát kér hőt a házban, ÉS nem ég a tűz az ATMOS szivattyúban, akkor elindítjuk a gázkazánt. Ha ég a tűz az ATMOSban, akkor a gázkazán nem indul el, mer minek.

- Ha a pufferen a felső termosztát 35 foknál melegebbet mér, akkor elindítjuk a padlófűtés szivattyúkat, alatta leállítjuk őket, hogy ne hűtsék ki a padlót, ha valamiért mégsincs semmilyen fűtés (leég a faelgázosító, a gázkazánt kikapcsoltam, és elfogyott a pufferből a melegvíz)

- Ha a pufferen az alsó termosztát melegebbet mér, mint 55 fok, akkor leállítjuk a gázkazánt, hogy ne fűtsünk túl. Ha az alsó termosztát visszahűl 30 fok alá, újraindul a gázkazán, mert a termosztáton magán így állítottam be a hiszterézist

- Ha a bojler termosztát jelez, mert hideg a HMV a bojlerben, ÉS a puffer tele van melegvízzel (felső és alsó termosztát EGYSZERRE ON), VAGY üzemel az ATMOS, akkor megengedjük a gázkazánnak, hogy fűtsön a bojlerbe, azaz Gázkazán indítás ON, ÉS Gázkazán váltószelep ON.
Azért csináltam így a logikát, mert a ház fűtése a prioritás, és ha a pufferben van 500 liter 55 fokos víz, arról simán elmegy a két szint még két órát, a bojlert meg max fél óra alatt felfűti a gázkazán. Ha a pufferben kevés a melegvíz, akkor a gázkazán a házat fűti. és persze, ha ég a tűz az ATMOS-ban, akkor persze nyugodtan fűthet a gázkazán a bojlerre

Ezt a logikát jeleneleg a PLC 8 állapottal kezeli le, csatoltam a képeket.
PLC01 - alapállapot, semmi nem on.
PLC02 - bármelyik szobatermosztát kér hőt, ÉS nem ég az Atmos = elindul a gázkazán
PLC03 - elkezd telni a puffer felül, indulhatnak a padlószivattyúk is
PLC04 - A puffer 3/4-ig tele van 55 fokos vízzel, leáll a gázkazán, a szivattyúk továbbra is tolják a vizet a padlóba
PLC05 - A bojler kér hőt, de a puffer nincs tele = a gázkazán továbbra is üzemel, de nem állítjuk át a váltószelepet, továbbra is a pufferbe fűt
PLC06 - Puffer tele, bojler is kér hőt = gázkazán üzemel, váltószelep átvált a bojler felé
PLC07 - Puffer nincs tele, DE megy az Atmos (azaz a faelgázosítóval fűtöm a házat) ÉS kér a bojler hőt = indulhat a gázkazán, és átváltjuk a váltószelepet
PLC08 - Ég a tűz az Atmosban, bojler nem kér hőt, gázkazán letiltva.

Ez így tök jó. Viszont azt szeretném még belefaragni a programba, hogy a gázkazán csak akkor induljon ÚJRA amikor nem ég az ATMOS - vagy azért, mert be se gyújtottam, vagy azért, mert már leégett - amikor a puffer TELJESEN kihűl, azaz amikor kihúzta belőle a padlófűtés az összes melegvizet.

Azért szeretném ezt elérni, mert sokszor előfordul, hogy leég az ATMOS, a puffer felül 85 fokos, alul viszont csak 35, de a ház már csak egy óráig kér hőt, azaz tök felesleges ráfűteni a pufferre a gázkazánnal, mert a benne lévő 3-400 liter 85 fokos víz még bőven elég.

Jelen állapotban a gázkazán beindul, ha az alsó puffer termosztát 30 foknál hidegebbet mér, és nem indul el, ha 55 foknál melegebbet.

Azért is jó lenne ez a funkció, mert ha nem gyújtok be az ATMOSba, és csak a gázkazán fűt, akkor is csak akkor indulna újra, miután a felső puffer termosztát is lehűlt. Ezzel lehetne spórolni elég sokat, mert így az van, hogy amíg kér a ház hőt, és a pufi nincs tele, megy a gázkazán, aztán mikor lekapcsolnak a szobatermosztátok, ott állok 5-600 liter 55 fokos vízzel tök fölöslegesen. Ezt a felesges fűtést lehetne megspórolni, ha a gázkazán csak akkor indulna be újra, mikor az egész puffer újra csak 30 fokos.

Azon gondolkoztam, hogy valami olyan funkcióblokkot kéne berakni a puffer termosztátok jelei után, hogy "lefutó él figyelés", és azt összerakni egy ÉS blokkba, azaz a gázkazánt akkor indítjuk el, ha mindkét puffer termosztáton történt lefutó él, azaz BE-ről KI-kapcsolódtak, MINDKETTŐ. Azaz csak akkor, amikor a felső is lehűlt. De ezt nem sikerült sehogyse összeraknom eddig.

Az APB PLC-m ilyen funkcióblokkokat tud, ebből kéne megoldani valahogy:

ÉS
ANDL (kimenet akkor kapcsol, ha MINDEGYIK bemenet logikai 1 értéket vesz fel, ÉS a bemenetek közül egy az előző ciklusban NEM volt bekapcsolva)
VAGY
NOT (negálás, jelfordítás)
KIZÁRÓ VAGY
Negált ÉS
NANDL (a kimenet abban az esetben kapcsol, ha EGY bemenet logikai értéke 0, és az előző ciklusban MINDEN bemenet logikai 1 értékű volt)
Negált VAGY
VAGY felfutóü él figyeléssel
VAGY lefutó él figyeléssel (Ha legalább egy bemenet értéke egyről nullára vált, akkor a kimenet logikai 1 értéket vesz fel)

Tud még mindenféle mást is, mint pl TOND (Bekapcsolás késleltető), PONS (impulzus adó), SPBL (impulzus relé), BLNK (ütemadó), meg mindenféle egyebet is, de elvileg az alapokkal meg kéne tudni csinálni, nem?

Az első gondolatom az volt, hogy mindkét puffer termosztát jele után teszek egy "VAGY lefutó él figyeléssel" blokkot, amikbe semmi más nem lesz bekötve, csak maga a termosztát jele, és azokat összehozom egy ÉS blokkba, és ezzel megszakítom a gázkazán indítás előtti logikai sort.
Össze is raktam, kipróbáltam a szimulációban, de nem volt jó.

Na meg ugye, az is kell, hogy elsőre elinduljon a gázkazán, mert ha ez az alapállapot, akkor sose fog elindulni a gázkazán ELSŐRE, hiszen előtte nem történt a pufferben lefutó él egyik termosztáton se.

Tudnátok segíteni, hogy hogy kéne összerakjam ezt a plusz funkciót?
(#) pipi válasza Tie hozzászólására (») Dec 2, 2023 /
 
Én úgy indulnék neki, hogy rajzolnék egy folyamatábrát a szükséges feltételekkel... A programozást ez le tudja rövidíteni, és átláthatóbb. Volt olyan melóm, hogy leírták mikor-mit kéne csinálni, nem akart összeállni a leprogramozása, így rajzoltam folyamatábrát, amiből kiderült hogy azok a feltételek nem programozhatók, le, ügyfélnek megmutattam, és mondták jé tényleg
(#) Tie válasza pipi hozzászólására (») Dec 2, 2023 /
 
Hát, nem tudom… folyamatábrán simán csinálok olyat, hogy egy korábbi állapothoz kanyarodik vissza a folyamat, de az egyáltalán nem biztos, hogy megvalósítható, miközben a folyamatábrán simán lehetséges.
(#) dB_Thunder válasza Tie hozzászólására (») Dec 3, 2023 / 1
 
Én nem látom át a programot, illetve nem ismerem a PLC-det, és utasításait! (Nem is szeretnék most belemélyedni)

Az omronban van olyan hogy First-cycle flag ezzel is lehet olyat, hogy "ELSŐRE". És lehet csinálni egy "relét", jelzőbitet, ami minden induláskor 0, de ha lefut az első ciklus akkor átállítod 1-re, onnantól a kívánt feltétel sort kikapcsolja.
(#) Tie válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 3, 2023 / 1
 
Rájöttem a megfejtésre, tudja is az APB, SR flipflop funkcióblokk kell nekem. Set-Reset flipflop.
A felső termosztát a Set, azzal indul a gázkazán, és az alsó termosztát a Reset, azzal leáll.
És aztán csak akkor indul újra, ha a felső kihült, és megint 0 lesz.
(#) dB_Thunder válasza Tie hozzászólására (») Dec 3, 2023 /
 
R-S tároló...alap!
(#) Tie válasza dB_Thunder hozzászólására (») Dec 4, 2023 /
 
Hát ja, annak, aki ért hozzá.
(#) Bagodi hozzászólása Dec 8, 2023 /
 
PRO380-Mod fogyasztásmérőből szeretnék modbus-on adatokat kiolvasni. De a mérőben az adattípus Lebegő ABCD. Milyen adat típus ez? Kinco plc dolgozná fel.
Köszönöm a segítséget!
(#) bundibacsi válasza Bagodi hozzászólására (») Dec 9, 2023 /
 
Szia!
Float vagy más néven Real 4byte-on ábrázolva. Ha tudja kezelni a PLC-d akkor maximum a Byte sorrendel lehet gond.
(#) csikosgabi hozzászólása Dec 15, 2023 /
 
Szép estét!
Az alábbi feladatommal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
Leszögezném, hogy a felsorolt eszközök adottak, úgymond ezekből kell kihozni a legjobbat.

Egy átfolyásmérő NPN típusú impulzus kimenete egy adatrögzítőre van kötve (a csatolt rajzon a "gyári" rész ennek bekötését ábrázolja)
Ugyanezt az impulzus kimenetet egy PLC-re is rá kell kötnöm aminek azonban PNP típusú bemenetei vannak (tehát +24V-ot vár a bemenetekre)
A csatolt skicc szerint próbáltam a jelet "átfordítani" a PLC számára, de így nem működött. A pirossal jelzet részen bejövő imp nélkül is ~15V körül mértem, ami már kapcsolta a +24V-ot a PLC-re, tehát ha volt impulzus ha nem, a bemeneten folyton "1" volt...
Esetleg a tranzisztor előtti fesz. osztó értékein kellene változtatni, hogy kb. csak bejövő 20-22V felett "kapcsolja" a kollektort?
Vagy lehet eleve rosszul közelítem meg az egészet...
Remélem nagyjából érthetően fogalmaztam meg a gondom és előre is köszönöm ha valaki foglalkozik egy kicsit vele.
Következő: »»   125 / 128
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem