Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegység

Témaindító: Szabiiiii, idő: Jan 17, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   25 / 55
(#) mixer hozzászólása Feb 18, 2012 /

Üdv mindenkinek!
Segitségeteket szeretném kérni adot egy ATX-es tápegység ere szeretnék 4 drb 12v 35w-os halogén lámpát kötni ,ez megoldhato e valahogy?
elöreis köszönöm a segitségeteket
(#) Sebi válasza mixer hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Megoldható. Először is meg kell nézni, hogy mostani állapotában elbír-e a +12V-os kimenet ennyit (adattábla). Ha igen, akkor rákötheted, meglátod mi történik: gond nélkül működik, vagy nem indul a táp. Ez utóbbinak az az oka, hogy alapvetően a szabályzás a +5V-ról van visszacsatolva, ezt át kell kötni a +12V-ra - természetesen megfelelő soros ellenállással, ami az eredetileg +5V-ra menő értékéből számolható.
Ha már ennyire bele kell nyúlni, érdemes a +5V diódáit használni, mert ezek 20A-t is bírnak, a +12V-os ágon pedig sokkal kisebbek vannak.
(#) prinx válasza reloop hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Köszönöm mindenkinek a segitséget! Üdv Attis
(#) mixer válasza Sebi hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Köszönöm ezt a velös választ nagyonsokat segitetél vele. A lámpák tökéletesen müködnek !!Rajtamkivül most csak az akvárium növényei örülnek joban . :law:
A téma megoldva. :worship:
(#) prinx válasza reloop hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Lenne egy olyan kérdésem ha nem elég a 0,6V fesz emelés akkor lehet sorba kötni 2 diódát, 1,2 V-tal emeljem a feszt! Mert ez a tápegység egy LM317T ventilátor vezérlőt hajtana és szeretném hogy 12V legyen ennek a kimenete és ugy tudom hogy nem Low drop-os ezért gondolom 1-2 V-tal nagyobb tápfesz kell neki,hogy stabil legyen a kimenet, de lehet hogy tévedek! Ebben tudnál segiteni? Elöre is bocsánat a zavarásért meg a fárasztásért! Üdv Attis
(#) kadarist válasza prinx hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Szia!
Rakhatsz be egy piros LED-et is, ha nagyobb feszültségemelésre van szükséged. Ez azért is jó, mert világít üzem közben. De persze két sorba kötött dióda is működőképes megoldás.
(#) prinx válasza kadarist hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

És a ledet a kimenetre vagy a GND láb és a föld közé tegyen egy előtét ellenállással?
(#) kadarist válasza prinx hozzászólására (») Feb 19, 2012 / 1

A feszültségemelő dióda helyére kell tenni (GND-láb) és nem kell előtétellenállás, csak simán kösd oda. Erre a rajzra gondolok.
(#) prinx válasza kadarist hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Én is erre gondolta igy a kimenetet mennyivel emeli meg? A led nyitófeszültségével emeli? A led pozítiv ágát hogy kössem?
(#) Sebi válasza prinx hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

"ha nem elég a 0,6V fesz emelés akkor lehet sorba kötni 2 diódát, 1,2 V-tal emeljem a feszt"

Lehet, ezt a megoldást a fix kimeneti feszültségű staboknál használják.

"Mert ez a tápegység egy LM317T ventilátor vezérlőt hajtana és szeretném hogy 12V legyen ennek a kimenete"

Az LM317 ellenállás osztóval állítható be, ha két diódát, vagy LED-et használsz, akkor 2,5V körül lesz a kimenőfesz. Ha 12V kell, a fesz osztóval beállíthatod arra is. (a 317-est 1,2V-os stab kockának is felfoghatjuk)

"ugy tudom hogy nem Low drop-os ezért gondolom 1-2 V-tal nagyobb tápfesz kell neki,hogy stabil legyen a kimenet"

Így igaz.
(#) prinx válasza Sebi hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Köszönöm a válaszodat de valami nem stimm nekem, mert én az L7812CV-vel adnám az LM 317-nek a tápot. Itt az LM 317 csak ventilátor vezérlőnek kell ezért kéne meg emelnem az L7812 kimeneti feszét hogy az LM ki tudjon magából adni 12v-ot! Nem értem miért lesz 1,2 V-os stab kocka vagy véletlenül elirtad?
(#) qvasz2 válasza prinx hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

Akkor viszont tökre felesleges a fix 12V-os 7812, bőven elég az LM317, és akkor lesz tartaléka is!
(#) Sebi válasza prinx hozzászólására (») Feb 20, 2012 /

"Mert ez a tápegység egy LM317T ventilátor vezérlőt hajtana és szeretném hogy 12V legyen ennek a kimenete"

Ebből a mondatból értettem úgy, hogy 317-es tápról van szó...
Nem elírás: a 317 tkp 1,2V-os stab, ha a set láb a talajon van. Akkor Neked a set lábbal sorosan lehet egy termisztor, ami ha melegszik, emeli a kimenőfeszt.
Ahogy qvasz is írja: nem kell elé másik táp, azon is csak vesztenél feszültséget. Ha ez egy PC-ben van, akkor sosem fog 12V-ot kapni a venti, de ez nem tragédia, ahogy az sem, hogy a 317 a felmelegedett termisztornál már nem stabilizál. Egy ventilátor nem kényes az ilyesmire.
(#) prinx válasza Sebi hozzászólására (») Feb 21, 2012 /

Köszönöm a válaszaitokat érthető és jogos! Ezt benéztem! Csak azzaél voltam elfoglalva hogy legyen a ventilátor visszajelzőnek tápja ahhoz kell a 12V-os stab! Köszönöm a felvilágosítást! Üdv Attis
(#) M.machinátor hozzászólása Feb 22, 2012 /

Szervusztok van egy évek óta müködő tápom elég jó nyuzható,a bemenet pufferelés után 30-32 v a kimenet 2-22 v és 4A ,a kimeneten egy BD 249 C van a bd-t meg egy L200-al vezérlem ami külön kis trafórol kapja a tápot.A havernak lemásoltam ugyan ezt annyi különbséggel hogy erösebb a trafója (6A)és némivel magasabb a feszültség (33-34v pufferelés után),a segéd trafó gyengébb(kb fele az enyémnek)és 5A es bizti van benne az enyém zárlatnál csak kiveri a biztit,az övénél meg már harmadszor röpül el a bd a biztositékokkal (kiprobáltam ha rakok egy jó nagy elkót a kimenetre és fullig tekerem akkor nála is csak a bizti röpül,de ha lejebb tekerem akkor a bd is(ez volt a negyedik))A tranziszt. helyttes.oldalon már kérdeztem hogy mivel lehetne kiváltani a bd-t ott azt irták hogy duplázzam meg.Fog e-az használni vagy mégtöbb selejtem lessz?Van valakinek ötlete mi lehet a probléma(ennek a bd-nek 25A-t kéne bírnia).Előre is kössz ha valakinek akadna valami ötlete.Üdv:M.machinátor.
(#) Sebi válasza M.machinátor hozzászólására (») Feb 23, 2012 /

Valamit nem jól csináltál... Az L200-nak van áramkorlátja, annak kell megvédenie a BD-t, nem a biztinek. Az egy más kérdés, hogyha beállítod az áramkorlátot 6A-re, akkor képes kiverni még a gyors 5A-es biztit.
(#) M.machinátor válasza Sebi hozzászólására (») Feb 23, 2012 /

Az biztos hogy valamit nem csináltam jól(mert az egyik müködik a másik nem),hát erről nem nagyon tudtam hogy az L200 védi meg a BD-t.Namost már tudom,hogyan állitsam be?Gondolom az ötödik és második láb közötti ellenálással lehet?vagy nem?Ha igen jelenleg 1 ohm mekkorára cseréljem?
(#) Sebi válasza M.machinátor hozzászólására (») Feb 24, 2012 /

Adatlap szerint így néz ki az alap kapcsolás.
Igen, azzal kell beállítani, de 1 ohm az fél A körül fogná meg a kimeneti áramot... A rajzon 0,1 ohmmal 4,5A-t ír.
Csak azt tudom mondani látatlanban, hogy vagy nem így van kötve, vagy rossz az L200.
(A BD remélem PNP tranyó...)

l200.GIF

(#) M.machinátor válasza Sebi hozzászólására (») Feb 25, 2012 /

Kedves sebi.Köszönöm a válaszod,Ez így nem igaz mert a másik trafómnál ez nem igazolódott be.Pfúú gondoltam rá de ez így nem állj meg a helyét.Na most semmi nem lehetetelen utána nézek,üdv mindenkinek.Üdv:M.machinátort.
(#) M.machinátor hozzászólása Feb 26, 2012 /

Kedves sebi még mielött nagyon félre értenénk egymást elküldöm a kapcsolást,ami az egyikben jó a másikba nem jó,meg egy másik ötletet amit ajánlottak,kiváncsi vagyok a véleményedre(azt mondák hogy ennél az elrendezésnél feleződik az áram lökés és így biztos kibírja majd)
(#) M.machinátor válasza M.machinátor hozzászólására (») Feb 26, 2012 /

Kedves sebi már kapizsgálom hogy mit mondasz,és találtam egy kapcsolást ami jó lenne nekem,ha tényleg az amire gondolok.Szerinted ez megvédi a bd-met?és ha kicserélem a bdv51-et a bd 249-re szerinted még mit kell kicserélni (most már csak azt nem értem hogy a másik trafóm miért nem megy tönkre(elöző kapcs.rajz))
(#) Sebi válasza M.machinátor hozzászólására (») Feb 27, 2012 /

Háát, ne csodálkozz rajta, hogy tönkremegy... Az első rajzodon az IC-nek semmi köze a tranyóhoz, akár egy zener is lehetne, így nem is stabilizál. (a tranyón folyó áramtól erősen függ a kimenőfesz.)
Az én általam adott (adatlapról való) rajzon a tranyó PNP, másképp nem működik a beépített áramkorlátja az IC-nek. A működés lényege, hogy az IC bemenetével soros kis értékű ellenálláson eső fesz. nyitja a PNP tranyót, ami "kerülő" ágon táplálja a kimeneti terhelést nagyobb áramok esetén. Ennél az elrendezésnél a 2-3 láb közötti ellenállással beállítható a max kimenőáram. Segédfeszültség sem kell a trafóra - hacsak nem akarsz nullától szabályozható tápot építeni.
Hogy miért jó kisebb trafóval a kapcsolásod, annak az a magyarázata, hogy annak nagyobb a belső ellenállása, így kisebb a rövidzárási árama. Ez védi meg a tranyót az első pillanatban, aztán kiovad a bizti.
Csak szerencséd volt vele.
A második kapcsolásnál már van védelem, de ez egy plusz tranzisztort igényel, mert az áteresztő NPN.
Tégy egy PNP BD250-et vagy hasonlót az eredeti (általam adott) kapcsolásba és minden ellen meg lesz a védelem. Itt jegyzem meg, hogy a régi germánium (ASZ, AD sorozatú) eszközök is kiválóan alkalmasak erre a helyre - ha ezekkel van tele a fiók.
(#) M.machinátor válasza Sebi hozzászólására (») Feb 28, 2012 /

Kedves Sebi,a segéd trafóra azért lenne szükségem,mert a kimeneti áram jóval nagyobb mint amekkorára szükségem van,nekem max 22-24 volt nál több nem jó mert leégnek a rájuk akasztott motorok,nem mellesleg azért jó lenne a fordulatot potival teljessen levenni.Ilyenkor hogy kéne a kapcsolást átalakítani?(egyszerüen az l200 bemenetét kössem át?csak az így nekem nem tünik jónak)Ha még ennyi segitséget tudnál adni az nagyon jó lenne.Elöre is köszönőm(túlzott tartalék nincs ami kell azt megveszem)ÜdvPéter.
(#) Sebi válasza M.machinátor hozzászólására (») Márc 1, 2012 /

Akkor Te végülis egy motor fordulatszám szabályzót akarsz? Ha igen, akkor nem érdemes analóg módon megoldani - pláne több amper esetén.
Írd le milyen áramfelvételű motor(ok)at szeretnél szabályozni, mert egyszerű kapcsolóüzemű megoldással hamarabb elérhető a cél.

(Egyébként: "a segéd trafóra azért lenne szükségem,mert a kimeneti áram jóval nagyobb mint amekkorára szükségem van" - ezt nem tudtam értelmezni...)
(#) M.machinátor válasza Sebi hozzászólására (») Márc 2, 2012 /

Szervusz Sebi.Igen úgy tünik hogy elirtam,nem a kimeneti hanem a bemeneti és nem a z áram hanem a feszültség.Értem hogy kapcsoló üzemü,de ez már egy meglévő berendezés ezt akartam valahogy átalakítani,de úgy tünik az LM 324-es IC-vel oldom meg a problémát állitólag ez beton biztos.A motorok egyébként modell vasúti üzembe vannak 0-22V és 1-3A mozdonyonként és ebből tőbb is egymáshoz kapcsolva és ezek néha kisiklanak és akkor a drótok felizzanak ,vagy röpülnek a tranyók.Üdvéter.
(#) Axel hozzászólása Márc 4, 2012 /

Sziasztok!
Lehet, hogy kicsit off lesz de meg tudná valaki mondani, hogy az alábbi tápba minek az a párhuzamos RC tag ilyen paraméterekkel? Az eredő impedanciája kb. 9.6kohm szóval még 100mA-nél is a hálózat fesz. kb. háromszorosa esne rajta. Homályosítsatok már fel légyszi!
(#) kadarist válasza Axel hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Szia!
Az a tag a Zener-dióda előtétellenállása. A kondenzátoros-ellenállásos megoldás a disszipáció csökkentése miatt kell. Vigyázz, mert ez a tápegység nem választja le a hálózatot, ezért ráz!
(#) reloop válasza Axel hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Alkalmas 20mA alatti táplálásra. ( A kimenet érintése életveszélyes! )
(#) Axel válasza kadarist hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Szia!
Az világos is, hogy a reaktáns előtét a disszipáció csökkentése végett kell csak nem értem, hogy miért ekkora? Mármint miért ilyen nagy rajta a feszültség esés már 20 mA-nél is 192V 30mA-nél meg már 288. Szóval elvben még 30mA-t sem képes így leadni az egész. Vagy valamit nagyon rosszul értelmezek?
(#) kadarist válasza Axel hozzászólására (») Márc 4, 2012 /

Ez ilyen kis áramúra sikeredett Ez egy kicsit erősebb: Bővebben: Link
Következő: »»   25 / 55
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem