Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv mindenkinek!
Segitségeteket szeretném kérni adot egy ATX-es tápegység ere szeretnék 4 drb 12v 35w-os halogén lámpát kötni ,ez megoldhato e valahogy? elöreis köszönöm a segitségeteket
Megoldható. Először is meg kell nézni, hogy mostani állapotában elbír-e a +12V-os kimenet ennyit (adattábla). Ha igen, akkor rákötheted, meglátod mi történik: gond nélkül működik, vagy nem indul a táp. Ez utóbbinak az az oka, hogy alapvetően a szabályzás a +5V-ról van visszacsatolva, ezt át kell kötni a +12V-ra - természetesen megfelelő soros ellenállással, ami az eredetileg +5V-ra menő értékéből számolható.
Ha már ennyire bele kell nyúlni, érdemes a +5V diódáit használni, mert ezek 20A-t is bírnak, a +12V-os ágon pedig sokkal kisebbek vannak.
Köszönöm mindenkinek a segitséget! Üdv Attis
Köszönöm ezt a velös választ nagyonsokat segitetél vele. A lámpák tökéletesen müködnek !!Rajtamkivül most csak az akvárium növényei örülnek joban . :law:
A téma megoldva. :worship:
Lenne egy olyan kérdésem ha nem elég a 0,6V fesz emelés akkor lehet sorba kötni 2 diódát, 1,2 V-tal emeljem a feszt! Mert ez a tápegység egy LM317T ventilátor vezérlőt hajtana és szeretném hogy 12V legyen ennek a kimenete és ugy tudom hogy nem Low drop-os ezért gondolom 1-2 V-tal nagyobb tápfesz kell neki,hogy stabil legyen a kimenet, de lehet hogy tévedek! Ebben tudnál segiteni? Elöre is bocsánat a zavarásért meg a fárasztásért! Üdv Attis
Szia!
Rakhatsz be egy piros LED-et is, ha nagyobb feszültségemelésre van szükséged. Ez azért is jó, mert világít üzem közben. De persze két sorba kötött dióda is működőképes megoldás.
És a ledet a kimenetre vagy a GND láb és a föld közé tegyen egy előtét ellenállással?
A feszültségemelő dióda helyére kell tenni (GND-láb) és nem kell előtétellenállás, csak simán kösd oda. Erre a rajzra gondolok.
Én is erre gondolta igy a kimenetet mennyivel emeli meg? A led nyitófeszültségével emeli? A led pozítiv ágát hogy kössem?
"ha nem elég a 0,6V fesz emelés akkor lehet sorba kötni 2 diódát, 1,2 V-tal emeljem a feszt"
Lehet, ezt a megoldást a fix kimeneti feszültségű staboknál használják. "Mert ez a tápegység egy LM317T ventilátor vezérlőt hajtana és szeretném hogy 12V legyen ennek a kimenete" Az LM317 ellenállás osztóval állítható be, ha két diódát, vagy LED-et használsz, akkor 2,5V körül lesz a kimenőfesz. Ha 12V kell, a fesz osztóval beállíthatod arra is. (a 317-est 1,2V-os stab kockának is felfoghatjuk) "ugy tudom hogy nem Low drop-os ezért gondolom 1-2 V-tal nagyobb tápfesz kell neki,hogy stabil legyen a kimenet" Így igaz.
Köszönöm a válaszodat de valami nem stimm nekem, mert én az L7812CV-vel adnám az LM 317-nek a tápot. Itt az LM 317 csak ventilátor vezérlőnek kell ezért kéne meg emelnem az L7812 kimeneti feszét hogy az LM ki tudjon magából adni 12v-ot! Nem értem miért lesz 1,2 V-os stab kocka vagy véletlenül elirtad?
Akkor viszont tökre felesleges a fix 12V-os 7812, bőven elég az LM317, és akkor lesz tartaléka is!
"Mert ez a tápegység egy LM317T ventilátor vezérlőt hajtana és szeretném hogy 12V legyen ennek a kimenete"
Ebből a mondatból értettem úgy, hogy 317-es tápról van szó... Nem elírás: a 317 tkp 1,2V-os stab, ha a set láb a talajon van. Akkor Neked a set lábbal sorosan lehet egy termisztor, ami ha melegszik, emeli a kimenőfeszt. Ahogy qvasz is írja: nem kell elé másik táp, azon is csak vesztenél feszültséget. Ha ez egy PC-ben van, akkor sosem fog 12V-ot kapni a venti, de ez nem tragédia, ahogy az sem, hogy a 317 a felmelegedett termisztornál már nem stabilizál. Egy ventilátor nem kényes az ilyesmire.
Köszönöm a válaszaitokat érthető és jogos! Ezt benéztem! Csak azzaél voltam elfoglalva hogy legyen a ventilátor visszajelzőnek tápja ahhoz kell a 12V-os stab! Köszönöm a felvilágosítást! Üdv Attis
Szervusztok van egy évek óta müködő tápom elég jó nyuzható,a bemenet pufferelés után 30-32 v a kimenet 2-22 v és 4A ,a kimeneten egy BD 249 C van a bd-t meg egy L200-al vezérlem ami külön kis trafórol kapja a tápot.A havernak lemásoltam ugyan ezt annyi különbséggel hogy erösebb a trafója (6A)és némivel magasabb a feszültség (33-34v pufferelés után),a segéd trafó gyengébb(kb fele az enyémnek)és 5A es bizti van benne az enyém zárlatnál csak kiveri a biztit,az övénél meg már harmadszor röpül el a bd a biztositékokkal (kiprobáltam ha rakok egy jó nagy elkót a kimenetre és fullig tekerem akkor nála is csak a bizti röpül,de ha lejebb tekerem akkor a bd is(ez volt a negyedik))A tranziszt. helyttes.oldalon már kérdeztem hogy mivel lehetne kiváltani a bd-t ott azt irták hogy duplázzam meg.Fog e-az használni vagy mégtöbb selejtem lessz?Van valakinek ötlete mi lehet a probléma(ennek a bd-nek 25A-t kéne bírnia).Előre is kössz ha valakinek akadna valami ötlete.Üdv:M.machinátor.
Valamit nem jól csináltál... Az L200-nak van áramkorlátja, annak kell megvédenie a BD-t, nem a biztinek. Az egy más kérdés, hogyha beállítod az áramkorlátot 6A-re, akkor képes kiverni még a gyors 5A-es biztit.
Az biztos hogy valamit nem csináltam jól(mert az egyik müködik a másik nem),hát erről nem nagyon tudtam hogy az L200 védi meg a BD-t.Namost már tudom,hogyan állitsam be?Gondolom az ötödik és második láb közötti ellenálással lehet?vagy nem?Ha igen jelenleg 1 ohm mekkorára cseréljem?
Adatlap szerint így néz ki az alap kapcsolás.
Igen, azzal kell beállítani, de 1 ohm az fél A körül fogná meg a kimeneti áramot... A rajzon 0,1 ohmmal 4,5A-t ír. Csak azt tudom mondani látatlanban, hogy vagy nem így van kötve, vagy rossz az L200. (A BD remélem PNP tranyó...)
Kedves sebi.Köszönöm a válaszod,Ez így nem igaz mert a másik trafómnál ez nem igazolódott be.Pfúú gondoltam rá de ez így nem állj meg a helyét.Na most semmi nem lehetetelen utána nézek,üdv mindenkinek.Üdv:M.machinátort.
Kedves sebi még mielött nagyon félre értenénk egymást elküldöm a kapcsolást,ami az egyikben jó a másikba nem jó,meg egy másik ötletet amit ajánlottak,kiváncsi vagyok a véleményedre(azt mondák hogy ennél az elrendezésnél feleződik az áram lökés és így biztos kibírja majd)
Kedves sebi már kapizsgálom hogy mit mondasz,és találtam egy kapcsolást ami jó lenne nekem,ha tényleg az amire gondolok.Szerinted ez megvédi a bd-met?és ha kicserélem a bdv51-et a bd 249-re szerinted még mit kell kicserélni (most már csak azt nem értem hogy a másik trafóm miért nem megy tönkre(elöző kapcs.rajz))
Háát, ne csodálkozz rajta, hogy tönkremegy... Az első rajzodon az IC-nek semmi köze a tranyóhoz, akár egy zener is lehetne, így nem is stabilizál. (a tranyón folyó áramtól erősen függ a kimenőfesz.)
Az én általam adott (adatlapról való) rajzon a tranyó PNP, másképp nem működik a beépített áramkorlátja az IC-nek. A működés lényege, hogy az IC bemenetével soros kis értékű ellenálláson eső fesz. nyitja a PNP tranyót, ami "kerülő" ágon táplálja a kimeneti terhelést nagyobb áramok esetén. Ennél az elrendezésnél a 2-3 láb közötti ellenállással beállítható a max kimenőáram. Segédfeszültség sem kell a trafóra - hacsak nem akarsz nullától szabályozható tápot építeni. Hogy miért jó kisebb trafóval a kapcsolásod, annak az a magyarázata, hogy annak nagyobb a belső ellenállása, így kisebb a rövidzárási árama. Ez védi meg a tranyót az első pillanatban, aztán kiovad a bizti. Csak szerencséd volt vele. A második kapcsolásnál már van védelem, de ez egy plusz tranzisztort igényel, mert az áteresztő NPN. Tégy egy PNP BD250-et vagy hasonlót az eredeti (általam adott) kapcsolásba és minden ellen meg lesz a védelem. Itt jegyzem meg, hogy a régi germánium (ASZ, AD sorozatú) eszközök is kiválóan alkalmasak erre a helyre - ha ezekkel van tele a fiók.
Kedves Sebi,a segéd trafóra azért lenne szükségem,mert a kimeneti áram jóval nagyobb mint amekkorára szükségem van,nekem max 22-24 volt nál több nem jó mert leégnek a rájuk akasztott motorok,nem mellesleg azért jó lenne a fordulatot potival teljessen levenni.Ilyenkor hogy kéne a kapcsolást átalakítani?(egyszerüen az l200 bemenetét kössem át?csak az így nekem nem tünik jónak)Ha még ennyi segitséget tudnál adni az nagyon jó lenne.Elöre is köszönőm(túlzott tartalék nincs ami kell azt megveszem)Üdv
![]()
Akkor Te végülis egy motor fordulatszám szabályzót akarsz? Ha igen, akkor nem érdemes analóg módon megoldani - pláne több amper esetén.
Írd le milyen áramfelvételű motor(ok)at szeretnél szabályozni, mert egyszerű kapcsolóüzemű megoldással hamarabb elérhető a cél. (Egyébként: "a segéd trafóra azért lenne szükségem,mert a kimeneti áram jóval nagyobb mint amekkorára szükségem van" - ezt nem tudtam értelmezni...)
Szervusz Sebi.Igen úgy tünik hogy elirtam,nem a kimeneti hanem a bemeneti és nem a z áram hanem a feszültség.Értem hogy kapcsoló üzemü,de ez már egy meglévő berendezés ezt akartam valahogy átalakítani,de úgy tünik az LM 324-es IC-vel oldom meg a problémát állitólag ez beton biztos.A motorok egyébként modell vasúti üzembe vannak 0-22V és 1-3A mozdonyonként és ebből tőbb is egymáshoz kapcsolva és ezek néha kisiklanak és akkor a drótok felizzanak ,vagy röpülnek a tranyók.Üdv
![]()
Sziasztok!
Lehet, hogy kicsit off lesz de meg tudná valaki mondani, hogy az alábbi tápba minek az a párhuzamos RC tag ilyen paraméterekkel? Az eredő impedanciája kb. 9.6kohm szóval még 100mA-nél is a hálózat fesz. kb. háromszorosa esne rajta. Homályosítsatok már fel légyszi!
Szia!
Az a tag a Zener-dióda előtétellenállása. A kondenzátoros-ellenállásos megoldás a disszipáció csökkentése miatt kell. Vigyázz, mert ez a tápegység nem választja le a hálózatot, ezért ráz!
Alkalmas 20mA alatti táplálásra. ( A kimenet érintése életveszélyes! )
Szia!
Az világos is, hogy a reaktáns előtét a disszipáció csökkentése végett kell csak nem értem, hogy miért ekkora? Mármint miért ilyen nagy rajta a feszültség esés már 20 mA-nél is 192V 30mA-nél meg már 288. Szóval elvben még 30mA-t sem képes így leadni az egész. Vagy valamit nagyon rosszul értelmezek?
Ez ilyen kis áramúra sikeredett
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |