Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok, ma hoztak hozzám egy PC-tápot javításra, a típusa Rexpower PL 300. A probléma az volt vele hogy a primer részben ki volt menve 2 darab E13007-es tranzisztor a mellette lévő ellenállásokkal együtt, ezt orvosoltam és ki cseréltem őket, aztán szinte az összes kondenzátor fel volt púposodva, ezeket is cseréltem. Most annyit csinál a táp hogy el indul de valamiért nem működik rendesen, a 12V-os ki menetre kötöttem egy 12V-os égőt, mert mikor mértem a kimeneteleket a feszültségek mindenhol ugrálnak, és az égőn látszik vizuálisan hogy szaggat a táp. Már mindent le mértem ki cseréltem ami rossz volt de csak villogtatja az égőt. Segítséget szeretnék kérni tőletek, hogy hol lehet a probléma, mi lehet benne a ludas.
Na közben meg oldódott a probléma, az SG 6105D-icé mellet volt egy 470 pikófarados kondenzátor az vacakolt.
![]()
Üdv mindenkinek! A problémám a következő:
Én eddig csak olyan kütyükkel foglalkoztam, ami 5v, 12v MAXIMUM 1A teljesítményű kis adapterekkel üzemel. Pc tápom van 3 db bontva. A kérdés hogy ha fogom a 12v 1A-es "apró"(fizikailag is, beltéri egységé) tápegységet, és párhuzamosan ráteszek 3db 25V 4700µF kondit, akkor ki fogok tudni belőle ~2A áramot esetleg 1-2-3mp-ig? Ugyanis nincs arra lehetőségem hogy akármennyi pénzt is beleöljek, az itthoni kis kacatokból meg nem hinném hogy bármit össze lehetne hozni. (Jó lenne egy 8-10A-es 12-14V-os táp, mert tda 1562q-val építettem egy 70w-os erősítőt, és azt hajtaná, de "én úgy tudom" hogy magától nem fog megsokszorozódni a teljesítmény. Úgyhogy építek egy 20W-os erősítőt, tda 7240av -val, eme kapcsolás alapján: Bővebben: Link Low-pass szűrővel, mert egy 80w-os 25cm-es mélyet szeretnék hajtani. Szerintetek fog tudni kezdeni valamit a 20w-os erősítő egy 80w 4ohm-os méllyel? Valamint ha 20w/12v = ~1,7A, akkor az ic adatlapján miért van 3A max kimeneti? A tápegységnek a kimenetihez (3A) vagy a névleges teljesítményéhez(20w) kell igazodnia? Avagy 20w-os erősítőhöz 20w tápegység, vagy épphogy a duplája kell? Ha esetleg beérné a 20w erősítő 1,7A árammal, akkor azt a párhuzamosan kapcsolt puffer kondikkal kitudom venni az 1A-es 12v-os tápból(3x 4700µF 25V párhuzamban)? Még annyi hogy a kapcs.rajzon a C7 220µF-es kondit 4700uf 50V-ra cserélem. Válaszaitokat előre is köszönöm! Üdv, Tomi.
Ezt a kérdést bármelyik tápegységes topikban feltehetted volna.
Lehetséges, és van tda7240 topic is, csak éppen egyik sem arról szól hogy fillérekből ki lehetne-e hozni. Hanem hogy építsünk egy .... ez meg ez kell hozzá. Én abból szeretnék építkezni amim van, és hogy lehetséges-e?! Amúgy "Ezt a választ bármelyik topikban írhattad volna ami hálózatról működik, kisebb mint 220v-ról."
Szia,
elsődlegesen amid szerintem van az egy egyszerű 12V/1A-es dugasztáp. Ezek eleve az 1A-t sikoltozva adják le, erős melegedés és zuhanó szekunder feszültség mellett. Erről szerintem nem tudsz üzemeltetni erősítő, még megkondizva sem. Ha már megépítetted az erősítőt, érdemes áldozni egy erősebb tápra.
Több sebből vérzik ez a dolog. Tegyük fel, hogy működne, és ki tudnál venni 2-3 s-ig 2A-t a kondikból. De onnantól kezdve a kondikat ismét fel kéne tölteni, és addig nem zene szólna, csak valami torz röfögés.
Másodszor ha telepakolod egy táp kimenetét kondival, akkor az az első bekapcsoláskor kinyírja neked a dióda hidat, mert nem ekkora kondikra van méretezve!
Sajnos igazad van. Egy pár éves hi-fi-ben találtam egy trafót, aminek 3 kivezetése van. - 0 +, mindegyik ágon 17,5v váltóval, az egyik ágon egyenirányítás után és 4700µF-es kondi párhuzamosan 20v-ot kapok, amit vissza "ejtek" 4db 0,5v nyitófeszültségű 5A diódával 18v-ra, az eredmény egy olyan gerjedés/búgás, hogy az egyenirányító, a 4 "fogó" dióda, és a tda1562q kb. 20mp alatt iszonyatosan felmelegszik. Olyannyira hogy az ic biztonsági kikapcsolást hajt végre.
![]() Ezzel a trafóval hogyan tudnék stabilizált, 15-17v-ot kapni, és a búgást mivel szűrjem? Szintén a pc táp alkatrészeiből, vagy ilyen mezei alkatrészekből kellene összehoznom. Az nem baj ha a trafó másik szekundere csak úgy van céltalan? Illetve párhuzamosan köthetem a két szekundert? Akkor az jó nagy teljesítményű lenne.
Itt több részre bontanám a dolgot:
- Az erősítőd másmilyen tápról (vagy akkuról) meghajtva gerjedés mentesen működik-e? -Ez a trafó valószínűleg alkalmatlan lesz. Az a baj, hogy nem ad le megfelelő áramot és nagyon "megrángatja" az erősítő. A másik szekunder céltalansága nem okozhatja a búgást.
Ha a szekunder tekercs másik fele nincs bekötve akkor buktad a trafó fele teljesítményét. Két diódával kell kétutasan egyenirányítani. Mégpedig a közép kivezetés lesz a negatív. A két szélső kivezetésről meg egy-egy diódával elindulsz és a diódák katódjait összekötöd, ez lesz a pozitív kivezetés. A feszültséget meg stabilizálni kell egy stabilizátorral. számtalan kapcsolást dob ki a google.
A búgást elvileg tudnád a párhuzamos kondik rákapcsolásával csökkenteni. Erősítőket általánosságban nem járatnak stabilizált tápról, hanem a "túlméretezéssel" érik el, hogy ne változzon a kimeneti feszültség.
Meg kellene vizsgálni (pl. izzóval), hogy milyen áramot tud leadni a trafód és ekkor mekkora a kimeneti feszültség.
Akkuról működik szépen, akku töltőről is, de ott már alig hallhatóan de búg, és amikor jönne a basszus akkor kikapcsol az ic a feszültség esés miatt. Egy 650W-os hkc tápról ment 3napot, 265W-os 12v-os ágról, azután este kikapcsoltam, másnap reggel meg nem indult az ic, a pc tápom minden ágán megfeleződtek a feszültségel 5v helyett 2,5 12v helyett 6v. Ha levettem az erősítőt róla akkor is. Szóval akkor több ezer Ft-ot kell költenem tápra? Nem lehet valahogy a 220V-ból megcsinálni fojtással? Tudom veszteséges lenne, de egyszerűen nem tudok keríteni ilyen drága toroidot vagy hasonlót. Ha nem a 70w-ost eröltetem, akkor a 20w-os erősítőhöz mi a legkisebb áram amit rá kellene akasztanom hogy szépen menjen? És végülis a kérdés még 1x hogy vajon meghajtaná a mélyemet a kis 20w-os? Köszönöm!
A TDA1562-nek sehogy sem lesz jó ekkora tápfesz.
@didiman: igen tudom, ezért szeretném le vinni a feszt valahogy.
Akkor így a két tekercs teljesítményét ki tudnám használni? kép: Link És hogyan tudom le vinni a feszültséget 4-5V-al? 5A-es diódáim vannak, elég sokat kellene sorbakötni hogy elérjek ennyi V csökkenést
Lehet, hogy kicsit sok, max. 18V-ot ír az adatlap. (Ezt én is csak most néztem meg
![]() Lehet, hogy pár diódát még be kéne sorosítani. Vagy beraksz egy soros ellenállást, de akkor azon elmelegítesz pár wattot.
Igen így több teljesítményt lehet kivenni. Olyan 15-16V-ra kellene majd stabilizálni utána. Diódából nagyon sokat kellene sorbakötni ami nem igazán szép.
Meghajtja a 20W a mélyedet, de a 20W sem 20W, mert a torzítások miatt nem tudod addig kihajtani az erősítődet. A 20W-hoz, hogy szépen menjen (12V esetén), szerintem kéne 3A. De minimálisan 2A.
Bármit tesz be: stab, ellenállás, dióda ugyanúgy elfűti a fölöst. Ellenállás nem jó mert ha nem hajtja az erősítőt akkor nem esik semmi az ellenálláson és az IC megkapja az összes feszt.
Van vagy pár méter 2mm réz drótom, ki kellene számolnom mennyi kellene belőle hogy megkapjam a kívánt feszültséget. Vagy ez hülyeség?
Van alu drótom is, 1,5mm és 2mm között. nos?
Ez a diódára is igaz, ha a "görbe" alján marad a nyugalmi árammal.
Igen, az ellenállás még rosszabb ilyen szempontból.
Az a HKC táp is egy olyan fajta, amit inkább messzire kell kerülni, mint közelre. De ha van a háznál PC-s táp, kis alakítással alkalmassá tehető, nem fog jelentősen melegedni és tönkremenni sem ettől. A búgásról: Egy terheletlen végfok (műsorjel nélkül ugye) még nagyon gyatra puffereléssel sem búghat hallhatóan, hacsak nincs földhurok valamerre. Tehát földhurkod van. Ezt kábelezés megfelelő kialakításával lehet megszüntetni, ötleteket találsz a keresővel.
Ha maradsz a nagyob feszültségű trafónál: A meglévőből le kell tekerni pár menetet szekunder oldalon és máris alkalmas lesz sokat elfűtő stab-IC nélkül is, további befektetés nélkül (érdemes 15V-ra lemenni, nem 12-re). IC kimeneti árama: Az IC felvett áramát nem a leadott teljesítményből számoljuk ki, mivel abban még nincs benne a vesztesége. Ökölszabály, hogy az IC tápját teljesítményének legalább másfélszeresére méretezzük, ebben egy tipikus AB osztályú végfok hatásfoka és némi tartalék elfér. A 80W-os mélyhez a 20W-os végfok nem kevés, de ez már szubjektív dolog és a hangszóró sem csak annyiból áll, hogy 80W. A 230V-ból fojtást, meg a kondenzátoros megoldást hagyjuk, abból minden lesz, csak jól működő tápellátás nem, végfokhoz így nem eszkábálunk tápellátást.
Alu drótot felejtsd el.
Azt írtad nem szétszedhetős a trafód. Ha igen, akkor inkább az eredeti szekundert kéne letekercselni (ha csökkenteni akarod a feszt). A vastagabb drót nem biztos, hogy segít, a trafód eredetileg valamilyen áramra méretezve lett.
Hát igazából valami feszültségvesztőt akartam belőle kihozni, egy fadarabra feltekertem volna sok drótót oszt kész, de közben utána néztem és ez a megoldás = ellenállás. Jól bele kellene tenni egy 24v 30w körüli izzót, ha nem esik nagyáram az icn akkor max jobban világít az égő, nemde? Ha meg bömböl akkor meg kialszik.
![]()
amit használni szeretnék nem is szétszedhetős, de van egy {@[? nagy trafóm, aminek a primerét nem bántom, rátekertem kb 80 menetet 2mm-es rézdrótból, és rádobtam a műszert és 218V-ot kaptam. Megtekerem én azt a böhöm trafót, csak az a baj hogy nem tudom a primer paramétereit. Sok, Sok, tényleg, sok, iszonyúsok becsülni sem tudok 0,25mm-es rézdrót van a primeren de ez is csak ~
A vas mag keresztmetszetem ~20cm2. Ha valaki tudna útbaigazítást adni hogy mi lehet ez a 218V a szekunderen, azt megköszönném. ![]()
Hagyd már ezt a soros ellenállsát, meg tekercset, mondom.. Teljesen hibás elképzelés. Ha nagyon nem tudod megoldani máshogy akkor egy 7815+valami BD249 jellegű tranzisztorból épített, nagyáramú stabilizátor megoldja, de a soros diódázás sem éppen jó megoldás, ez is annyi meleget termel, de legalább egyszerű.
bingo, 1x már megjártam és végül is bejött, kicseréltem az elemet a műszerben, terheletlenül 12 és 36v között ugrált(ahogy mozgattam rajta a műszert) mit tehetek rá terhelés ként, hogy megtudjam mérni pontosan? 220v-os izzót lehet?
Min mozgattad a műszert? Inkább tekerj le belőle és két sorba kapcsolt 12V-os izzót tegyél rá.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |