Fórum témák
» Több friss téma |
Szinte bármelyik általános DC-DC konverter vezérlővel lehet ilyet csinálni.
Két dolgot azért látni kell: a trafót lehet, hogy megúszod, cserébe kell bele tekercs, plusz jó képességű (low-ESR) kondi. Ha analóg vagy érzékeny áramkört táplálsz, akkor valószínűleg kell még a végére egy LC szűrő is (még egy tekercs), sőt, az igazán tuti az a DC-DC konverter + LC szűrő + lineáris stabilizátor, ezekkel együtt már messze mV alá vihető a rece. De hogy ez olcsóbb nem lesz, mint a trafó, az nagyon valószínű, cserébe olyan alkatrészek fognak kelleni, amiket a sarki alkatrészbolt nem árul (ha jól vettem ki a szavaidból régebben, Neked ez gond lehet).
Trafó egyszerűbb, marad az
![]()
Üdv mindenkinek!
A segítségeteket szeretném kérni tőletek az alábbi képen látható kapcsoláshoz, amit megépítettem és először egy kis próba trafóval és hidal teszteltem, beállítottam 13.8v-ra a kimenőt. Viszont amikor a végleges trafó és dióda hídra kötöttem elszállt az egész ill. előtte terheléskor a kimenő fesz, elkezdett felfelé futni. A kapcsolási rajzon látható egy egyértelmű hiba az egyik áteresztőnél a bázis nincs bekötve. Szerintetek van más hiba is a rajzban? Nekem gyanús az emiteres kimenetről a 100Ohm-os ill. LM350-felé átkötés a rajzon. Megjegyzem még hogy próbakor a védelem ki volt kapcsolva. Az ellenállások 0.66w az áteresztők után lévők kivételével. Segítségeteket előre is köszönöm.
Nem túl biztonságos kapcsolás...
Az egy dolog,hogy kimaradt egy bázis bekötése, egyértelmű a helye. A 100 ohm igyekszik lezárni a sok BD249-et, de nem igazán sikerülhet neki: kevés terheléssel felkúszhat a fesz, amivel a közlő is szembesülhetett - ezért van a túlfesz védelem (főként). A BD238-al megfejelt IC szokásos kapcsolás: a bemenettel soros ellenálláson eső fesz nyitja a PNP bypass tranzisztort. Nade mikor? Itt a 68 ohm miatt már 10(!)mA környékén, holott az LM350 az 3A-es. Még 1A-nél is elég lenne belépnie a külső tranyónak, ahhoz pedig 1 ohm alatti ellenállás kellene... Aztán mi van ha zárlat lép fel a kimeneten? IC kimenete nulla, belső áramhatárolás védi, bemenetén 3A körül folyik, kinyit a külső tranyó - ami pedig a négy bivallyal tolja a mit bír a trafó, graetz. Nem így kell ezt megoldani... Most nézem: a kimenet max 20V-ra állítható, miközben 15V-os zener gyújt be egy tirisztort, tehát max 17V-nál... Nem tudom mire akarod használni, attól is függ merre induljunk. A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013
Szia!
Köszönöm hogy válaszoltál. Otthoni (cb) tápnak szerettem volna. De ezek alapján nem erőltetem. Ha esetleg tudnál egy 13.8v 15-20A-es táprajzot ami tuti stabilan működik azt megköszönném. Üdv! Steve. A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2013
Rajzoltam egyet, ami az LM723-as IC-vel működik.
Tirisztor nem kell 25A-es, hiszen a relét kell csak behúznia. (erre következtettem a régi rajzból, remélem nem a kimenetre volt kötve, mert az tényleg lebont mindent egy túlfesz tüskére is, mivel a bizti a kimenettel van sorba...) Zéner is elég a ZPD,ZF sorozatból, csak a tirisztort gyújtja. Bizti a bemenettel sorba: ennek van értelme, mert a túláramvédelem soha nem engedné kiolvadni a kimeneten. Azért nem az elkó elé, mert ekkora kondi már a bekapcsolás pillanatában is kiverheti. Áramkorlátozás érzékelő ellenállása Rsc. Ezen 0,7V körüli fesznek kell ébredni a max kimeneti áramnál. Ezután kezd csökkenni a kimeneti fesz, átmegy áramgenerátoros üzembe. A relé feszmentesen zárt kontaktusú (NC). A tirisztort a gate soros zener 15V+1...2V kimenőfesznél begyújtja relé meghúz - megszakítja a bemenetet és így is marad mindaddig, míg a vele párhuzamos nyomógombbal nem resetelik. Vannak még sallangok, amit a CB rádió miatt tettem be: 1nF az RSc vel paralel 100nF a kimeneti tekercsek elé-mögé, a fémházra a test a kimeneti oldalon legyen kötve. Tekercs mindkét ágba, különben nem sokat ér, a nagyfreki bekúszik (adásnál). A tirisztor gate-katód közt is lényeges a kondi, nehogy a nagyfrekire, tüskékre begyújtson. Még egy dolog: hogyan méretezzük az áteresztő darlingtonokat. Ebben az üzemmódban - tapasztalataim szerint - elég nagy szórást mutatnak az áramerősítési tényezők: BD249-nél legrosszabb esetekben 10-es béta is adódott. Ez ugye azt jelenti, hogy 1A kollektoráram eléréséhez 100mA-t kell a bázisába tolni. 4-en vannak, 25 A-re, legyen mondjuk 6A/db ez 4x600mA-t jelent a BD241 kollektorából. Legyen az ő bétája is csak 10, ekkor az IC-ben lévő tranyó következik, ezt neki kell tudnia (240mA). Nem tud, csak 150-et... Reménykedünk, hogy nem a legrosszabb eset áll fenn, a kész példányt át kell majd méregetni - vagy a tranyókat egyenként. A 17V-os pufferfesz kevés ahhoz, hogy még egy tranyót tegyünk be, viszont így nem nagyon melegszenek majd a kis feszültségkülönbség miatt. Sikeres átépítést! A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2013
Hello! Az osztót elszámoltad. Alulra 5.1k, felülre 4.7k kell. üdv! proli007
Valóban, köszi! Az árama is karcsú volt... javítottam.
Szia!
A trafóm 16-17v-os ami pufferelve kb.24v. Így elbír még egy tranyót. Egyébként köszönöm a választ és a rajzot. Steve. A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2013
Először ne tégy oda még egyet, nem biztos, hogy kell. A teljes terhelésnél lenne rá szükség a legrosszabb esetben, de akkor a puffered is jelentősen esik. CB üzemben biztosan nem gond, legfeljebb 250Ah-ás akkutöltésnél...
Szia!
Átépítem és majd jelentkezem hogy mi a tapasztalat. Steve. A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2013
Szia!
Annyit szeretnék még kérdezni hogy a zéner katódján az 100Ohm-os akar lenni? Steve. A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2013
Igen. Ha nem írunk semmit, ellenállásnál ohm, kondinál pF.
Most hogy megépült a TDA-s erősítő és a táp is üzemel (egy kis maci ellenében) így érdekelne, hogy a kondinak van-e felső határa, amitől "megnémul"? A trafó közép kivezetéses. A kimeneten 34V van oldalanként.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2013
Üdvözletem!
Érdekelne egy olyan egyszerű kapcsolás ami a következőket tudja: 0-20 V 3 A (elvileg ennek stabilan meg kéne lennie) Eme remek szerkentyű egy tetoválógépbe kellene egyik ismerősömnek, én még ilyet közelről nem láttam ezért írtam ide nehogy rossz tápegységet készítsek és a tetovált alanynak valami baja essék ![]() Köszönöm előre is ipi
Hello!
Mivel gondolom 1,2V-tól is megfelel a feszültség, egy LM350-el és egy termetes hűtőbordával megoldható a dolog. De a tetovált alanynak (aki olyan bolond, hogy önként stigmatizáltatja magát) nem a kapcsolási rajznak lesz áldozata, hanem az érintésvédelmileg nem megfelelően felépített készüléknek. Én mindenesetre ne készítenék olyan készüléket, ami hálózatra van kapcsolva és más bőrébe szúrnak. Kivét ha nem akarsz a "ráccsal ellátott tetováltak" közé kerülni. üdv! proli007
Találkozott már valaki ilyen forrasztási technikával? Jelzem ez egy 1N5401-ből épített Graetz, és amúgy gyárilag volt ilyen. Az adatlapja szerint 100V-ig lehet terhelni. Majd meglátom mit építek belőle.
Persze. Akkor alkalmazzuk, ha a panelen lévő rézfólia nem elegendő a hűtéshez. Sok tervező elfelejti, hogy a max áram csak akkor vehető ki belőlük, ha hűtjük - ugyanúgy, ahogy a bordára szerelhetőeket. Adatlap sok esetben megadja, hogy milyen rézfólia-vastagság és felület kell...
Ha már erre nem kaptam választ, akkor legalább arra válaszoljatok, hogy hogyan tudnám stabilizálni?
Talán azért nem kaptál választ, mert egyáltalán nem biztos, hogy a táp maga a brumm forrása... Lehet helytelen huzalozás, nyákfólia vezetés is. Nézz be a "Kábeli zűrzavar" -vagy ilyesmi című témába is. Nagy vonalakban: trafókivezetések graetzre, onnan elkókra vezetékezve. Hangszóró az elkók közösére és a kimenetre, talaj egy ponton az elkók közösére. 2x 4700µF-nak elégnek kell lennie, rövidrezárt bemenetnél nem lehetne brumm helyes huzalozásnál.
Üdvözletem
Építenék egy tápegységet az erősítőmbe, amihez ellenőrzés címzettel felraknám a paneltervet beültetve, amit tudni kell rola a baloldali csatlakozáson a már egyenirányított pufferelt egyenfeszültség lesz jelen, a tápon belül az ezermester online oldalán található teljesítmény zener kapcsolások vannak alkalmazva, azon okból mert olcsó és végső soron bőven elég is.Csupán az érdekelne helyes-e az elgondolásom vagy rosszul gondolkodom és emiatt jönne füst rendesen?!A tranzisztorokat azért nem írtam még rá mert még nem tudom hogy pontosan milyet rakok oda ![]() Köszönöm előre is ha valaki átnézné ![]()
Üdv! Linkeld be mi alapján készítetted! Rajzról jobban meg lehetne beszélni. Így ránézésre hibásnak vélem.
Bővebben: Link
Ez alapján készült az alsó és felső feszültségstabilizátor, a középső az simán csak a 7812!
De ez nem feszültségstabilizátor, hanem ún. sönt szabályzó (pont, mint egy Zener).
Nem tudom, hogy mekkora tartományban tud változni a terhelésed, de a sönt mindig annyit hőt termel, mint amennyi a terhelésed maximális és az aktuális értéke között van. Azaz ha csúcsban 10 Watt lehet a hasznos terhelés, de átlagban csak 2 Watt, akkor a sönt átlagban 8 Wattal fogja "kipótolni" a hasznos terhelést, hogy a 10 Watt meglegyen mindig. A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2013
A polaritás, és a TO-220 tokozású tranzisztor lábkiosztásának megfelelő bekötés nem igazán jó.
A fő problémát a méretezésnél látom. Amennyiben a 28V-ot 16V-ra csökkented és ott 2A áram folyik, 12V*2A=24W hő keletkezik, aminek elvezetése komoly hűtőbordát igényel. Ha tényleg ez a szándékod, figyelembe kell venni a tranzisztor elhelyezésénél a hűtésre csatlakoztathatóságot. A veszteségi hő és alkatrész igény szempontjából, a feszültségstabilizátor és a teljesítmény-Zener közel azonos. Jó lenne, ha adnál egy rövid leírást az általad építendő táp funkciójáról.
Hát aza helyzet, hogy van egy trafóm, ami 2*20Voltot 2*14.5 Voltot ad le 3 A terhelhetősség mellett még csak langyosan, amire kell az egy tda 10 watttos sztereo erősítő, 12-18V a (16V 2A mellett a hangja is szép és a hűtőborda se nagy venti nélkül se.
Mellette lesz egy lm 1036-os hangszín ennek tudtommal nagyon jól jön a 12 Volt stabil a 7812 ezt bőven el kell bírja, valamint egy 2*10 ledes tranyós Vu meter lesz még benne. Ha van másik megoldás is ami barátságosabb de ehhez a trafóhoz köthető azt is szívesen fogadom ![]() Nah röviden tömören metro ![]() Utóirat a hűtoborda vígan ellehet a dobozoláson kívül is, ha jol gondolom megfelelő szigeteléssel egy bordán minden tranzisztor elférhet és még ventilátor is mehet rá! A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2013
Mi lenne ha a 2*14,5V-ot kétutasan egyenirányítanád?
Erről mehetne a végfok, és közvetlen ráköthetnéd a 12V stabilizátort is.
Valami kis skiccet rajzolnál nekem?Ami ebben számomra kérdéses hogy a trafomon a kimenetek sorrendje Gnd 20 14.5 14.5 20, video tápjából szedtem ki igazábol nem tudom hogy ilyen modon mennyire bírná a terhelést.Ha más nincs veszek inkább majd rendes középleágazásos trafót csak jó lenne már ezt is elhasználni.
![]()
Az előbbi linkben a "0" kivezetéshez kösd a GND-t, 1 és 4-hez a 14,5V-ot.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |