Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szivattyú (vízszint) vezérlés javítás
Lapozás: OK   13 / 25
(#) Alkotó válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 14, 2013 /
 
Ebből a sok kódból szinte semmit sem értettem, de ez vélhetően nagyfokú tájékozatlanságom ékes példája. A rajzot Proli007 rajzolta nekem, és addig nem teszem fel, ameddig ezt vele nem beszélem meg.
A hobbi és a profi kategória nem minden esetben áll egymástól távol. Ez az áramkör, hobbi szinten kivitelezve, a tesztelés eddigi tapasztalatai alapján hibátlan. Nagyon megbízhatóan, jelentős hiszterézissel kapcsolgatja be-ki a szivattyúmat. A trafóm és a dogozom megvolt, illetve a nagyobb relém is a motor kapcsolásához, ezért a költség kb. 1000Ft a vezérlő relével együtt.
Gyakorlatilag semmilyen érzékelőre nincs szüksége. Akár a vezetéket is belógathatom a vízbe, és ha beleér akkor bekapcsol, majd ha kikerül belőle akkor kikapcsol. Árnyékolt kábellel mentem el a szondáig (kb. 4m), és próbáltam zavaró körülményeket teremteni, mint pl. be-ki kapcsolgattam nagy fogyasztót, hegesztettem mellette, beindítottam egy mikrót közvetlen a közelében, de semmi nem hozta zavarba, nem történt téves kapcsolás.
Összegezve -ha nem jelentkezik valamilyen nem várt körülmény-, 1 napos tesztelés alapján, minden szempontból elvárás szerint dolgozik.
(#) kameleon2 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 14, 2013 /
 
Köszönöm. Kíváncsian várom, sikerül-e feltenni a rajzot? . Nem tudom mit értesz "kódok" alatt, ezek gyári típusszámok. Az E5CSV PID szabályzó, PT 100 hőmérséklet érzékelő szondával képes szabályozni és riasztani. A 61F pedig kifelyezetten folyadékok szabályozására lett kitalálva. DEVI egy térfűtéseket gyártó cég. Mi a DTIP18-as fűtőkábeleit használtuk zömmel. A vízbetörés érzékelő egy komplett termék: Legrand. Remélem így könnyebben érthetővé vált amit írtam. Az ellenállás értéke azért lett 10kOhm-ban meghatározva, mert így a gyári PID, és egyéb szabályozókkal is 100%-ban működőképes volt a szenzor.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /
 
Beszéltem Proli007-el, aki hozzájárult a rajzának publikálásához (mellékeltem).
Idő közben a sajátom is kompletté vált (már régebben), és végeztem alaposabb teszteket is.
Két érzékelési lehetőség van.
1. Ha csak egy szondát használunk, akkor ha ezt eléri a víz, akkor pár másodperc múlva bekapcsol, majd mikor elhagyja a víz, akkor szintén néhány másodperc múlva kikapcsol. Ekkor a "max" szondát kell használni, és a "min" szondát vagy üresen hagyni, vagy összekötni a két szondát.
2. Ha két érintkezőt használunk, akkor külön beállíthatjuk hol kapcsoljon be, és hol kapcsoljon ki a szivattyú. A két szondamagasság között fog üzemelni. Akkor kapcsol be, mikor eléri a "max"-ot, és mindaddig szivattyúz, amíg a minimum szonda ki nem emelkedik a vízből.

Én jelenleg az 1.-es változatot használom, de már dolgozom a precízebb 2.-on.
Az érzékelőm kb. 3 m-re van az áramkörtől. Jó minőségű árnyékolt kábelt használtam a bekötéshez, de jó eséllyel pár méterig a sima vezeték is teljesen zavarérzéketlen lesz.

Fontos!
Fokozottan figyeljünk oda mit csinálunk, illetve biztonsági-leválasztó trafót használjunk az áramkörhöz. A vizes környezet veszélyesebb érintésvédelmi szempontból.
Nagyobb szivattyúhoz, nagyobb jelfogó kell.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2013
(#) kameleon2 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /
 
Köszönöm. Akkor ez végül egy töltés-ürítés vezérlés? A két nívó miatt kérdezem. Azaz itt inkább - gondolom az a lényeg, hogy ürítsen... Bocs a kérdezősködésért, de nem teljesen világos számomra a funkció.
(#) Alkotó válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /
 
Alapból "csak" ürités a funkció, legalábbis erre van kitalálva. A relé addig van meghúzva, ameddig a két szonda között van a vízszint.
De az már egészen más kérdés, mit kezdesz ezzel a meghúzott relével.
(#) DJmike hozzászólása Jún 5, 2013 /
 
Jó napot!

Vízátemeléssel lenne egy kis gondom. A fürdőből a pincébe átkerül egy mosógép, de a pince szintjén nincs csatorna, ezért a vízátemelést úgy oldottam meg eddig, hogy egy hordóba belerakom a szivattyút és a hordóból vezetem el a vizet a csatornába. Viszont a gondom az, hogy a mosógép vizét kellene felszivattyúzni, viszont a mosógéppel sokan mosnak 60, 90 fokon és amit vettek az 35 fokot bír, néztem drágább szivattyúkat azok meg 70 fokot. Én arra gondoltam hogy a szivattyú helyett egy sima keringető szivattyú látná el a feladatot, mert az bírja a 90 fokot, de a hordón kívülre raknám és párosítanám egy vízszint érzékelő kapcsolással. Ha van valakinek jobb ötlete ossza meg velem, előre is köszönöm!
(#) _vl_ válasza DJmike hozzászólására (») Jún 5, 2013 /
 
Jobb ötletem nincs, de arra felhívom a figyelmedet, hogy a tiszta ivóvízre és/vagy fűtőközegre tervezett szivattyúkat esetleg károsíthatja a mosógépből távozó, mosószert tartalmazó szennyvíz. Én szennyvízszivattyút keresnék...
(#) zolika60 válasza DJmike hozzászólására (») Jún 5, 2013 /
 
Használj mosógép szivattyút. Például ilyet. Egyébként a hordóba kerülő víz már nem olyan meleg mint a beállított érték. Főleg ha az előmosás hideg vize is ott van még elég hamar kihűl.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2013
(#) DJmike válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 5, 2013 /
 
"vl"-nek: A megrendelőnek mondhatom bárhogyan, hogy ne vigyük le, mindig nekik van igazuk ezért meg kell oldani ja és külön kérés , hogy kútvízzel menjen, ami még külön veszélyes is a bacik miatt, de süket fülekre találtam, ő bajuk. Hát hasonló ilyenem talán még van is itthon, azt tudom, hogy nem annyi érkezik, de a 35 fok tűrés a búvárszivattyúnál nagyon kicsi, ha 60 fok lenne még megpróbálnám működik e, de azért köszönöm a segítséget.
(#) DJmike válasza DJmike hozzászólására (») Jún 5, 2013 /
 
Itt van megtaláltam, márka nincs de ez is megfelelne?
(#) proli007 válasza DJmike hozzászólására (») Jún 5, 2013 /
 
Hello! Jó lehet, de ellenőrizd az emelési magasságot, mert lehet az nem megfelelő számodra. egyébként ha a egy 200l-es hordót használsz, és a vízszint maximumánál szivattyúzol, tuti nem lesz ott magas hőfok, mire szivattyúzni kell, mert közben lehűl. De gondolom ez nem egy mosoda, ahol állandóan mennek a gépek. Ha meg az, ipari szenyvíz szivattyút kel alkalmazni nem játékszert.. A hűtést segítheted, ha a beömléskor egy tálcára folyik a víz (olyan mint egy hamutartó). Onnan szétfreccsenve egyből hűti a levegő. (Heller-Forgó hűtőtorony is így működik.) Vízszintérzékelőnek esetleg ajánlom ezt, amit Alkotó kollégámmal "alkottunk"..
üdv!
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2013
(#) Tomi111 válasza DJmike hozzászólására (») Jún 5, 2013 /
 
Üdv!

Szerintem nyugodtam használhatják a szivattyút, ami 35 fokot bír. A mosógép soha nem nyomja ki a 60 vagy 90 fokos vizet. A mosás végén mindig enged bele hideget, pont emiatt, hogy esetleg sok helyen a kádba vezetett kinyomócsőből folyó víz ne legyen forró. Max akkor lehet forró a víz, ha mosás közben megállítod a gépet és a leürítés programmal indítod.
(#) DJmike válasza Tomi111 hozzászólására (») Jún 5, 2013 /
 
szivattyú itt a gépezet. A hordó az 60 literes lesz és sajnos nem tudok kialakítani hűtőcsatornát , viszont én is gondoltam arra, hogy bírnia kell kb 60fokot, végül is szinte minden műanyag benne, nem tudom mi lehet hőérzékeny alkatrész benne
(#) DJmike válasza proli007 hozzászólására (») Jún 5, 2013 /
 
Ez jó kis kapcsolás esetleg valami leírás róla, ellenállás értékekre gondolok itt. Sima család, 4 fő csak a nő agyilag beteg kissé
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2013
(#) proli007 válasza DJmike hozzászólására (») Jún 5, 2013 /
 
Hello! Milyen leírásra gondolsz? Ha ismered az 555 működését, már tudod is a leírást. Ha a rajzára gondolsz, akkor az itt van. üdv!
(#) DJmike válasza proli007 hozzászólására (») Jún 5, 2013 /
 
Köszönöm erre gondoltam!
(#) Busz hozzászólása Jún 18, 2013 /
 
Adott egy pedrolló 0,75 kWh-ás önfelszívó szivattyú a hidroforomon. Csepegtető öntözéssel 3 percenként 9 másodpercet üzemel.
Tönkreteheti-e ez a gyakori ki/be kapcsolgatás a szivattyút?
(#) kameleon2 válasza Busz hozzászólására (») Jún 18, 2013 / 1
 
Egy gépet, vagy egy motort két dolog szokott leginkább tönkretenni. A ki és a bekapcsolás. Nem ártana egy gyomástároló a rendszeredbe, vagy más néven hidrofor. Az önfelszívó szivattyú sem önfelszívó teljesen, csak ha víz van a csőben. Ha valamiért ereszt a lábszeleped, akkor még le is égeted a motort.
(#) Busz válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 18, 2013 /
 
Van hidrofor, két 80 literes tartály összekötve. Ezért nem értem a dolgot, 2,5 bar-nál kapcsol ki, 1 bár nyomásnál meg bekapcsol 9 másodpercre és fel is tölti addig. Két 80 literes tartály, aztán 3 perc alatt csökken le annyira a nyomás hogy újra elindul.
Valami tipp? Frissen szereltem össze, teljesen üresek voltak a tartályok mikor elindítottam a szivattyút tehát levegőnek is kell bennük lennie.
Nem gumimembránosok, csak sima két tartály összesen 160 literes kapacitással. Az első tartályon van a nyomáskapcsoló és utánna jön a második tartály.
(#) _vl_ válasza Busz hozzászólására (») Jún 18, 2013 /
 
Talán nyitott tartály és szintérzékelős ki-bekapcsolás kéne.
(#) Busz válasza _vl_ hozzászólására (») Jún 18, 2013 /
 
Nyitott tartály? Sajnos nem megoldható, de a 3 perces helyett a 10 perces indulásnak már örülnék. Csak azt nem tudom hogy mi lenne a jobb? Ha engednék le a tartályokból levegőt vagy ha kompresszorral feltölteném?
A nyomáskapcsoló tekergetésének nem lett eredménye, a többihez (levegő töltés, engedés) meg bontani kell, ezért kérdezem hogy melyik lenne a jobb szerintetek? Vagy semmit nem változna a helyzet?
(#) proli007 válasza Busz hozzászólására (») Jún 18, 2013 /
 
Hello! Az is kérdés, hogy a 3 perc alatt mennyi víz fogy el. Mert ha csak a nyomás esik le, akkor több levegő kell a tartályba. Hiszen a víz nem összenyomható, a levegő a "rugó" a rendszerben. Ha viszont túl sok víz fogy, akkor nagyobb tartály a megoldás. Esetleg nagyobb hiszterézis. üdv!
(#) Busz válasza proli007 hozzászólására (») Jún 18, 2013 /
 
Kb 10 liter folyik ki és már indul a szivattyú. Egy 160 literes puffernél nem tudom hogy mennyi lenne a normális?

A hiszterézist nem tudom már jobban kitolni mert nagyok a szintkülönbségek és bekapcsolás előtt már így is alig megy fel magasra a víz. Pláne majd kútklímához is lesz.
(#) proli007 válasza Busz hozzászólására (») Jún 18, 2013 / 1
 
Hello! Akkor 160l-ből 60l levegőt nyomsz bele, és szerintem kész is vagy. üdv!
(#) kameleon2 válasza Busz hozzászólására (») Jún 19, 2013 /
 
Ha van hidrofor az csak egyet jelenthet. Nincs légpárnád, ami tartsa a nyomást. A kis házi vízellátók gumiballonját is 1,5 Bar körülre kell fújni, akkor szépen dolgozik a légpárna és nem kapcsolgat állandóan a szivattyú. A szintérzékelős vezérlés is megoldás. Töltés-ürítés vezérlést kell venned, vagy építened hozzá. Ha veszel sok cégnek van kismegszakító méretű, sínre pattintható változat és rozsdamentes pálcák a minimum, maximum szinthez.
(#) Busz válasza proli007 hozzászólására (») Jún 20, 2013 /
 
Köszi, sikerült!

Hiába frisstelepítés és gumiballon nélküli, levegőbaja volt, fújtam bele, mostmár 8 percenként kapcsolgat és jóval több víz kijön belőle.
(#) vilmosa hozzászólása Aug 8, 2013 /
 
Sziasztok!
Van egy IMI műszergyári zagy darálós szivattyúm ami hol teljesen jól működik hol pedig egyszerűen elindul ugyan de olyan gyenge hogy akár kézzel is meg lehetne fogni ,nem adja le a teljesítményt.
Segítene valaki mi lehet a hibája?
Köszi
(#) bakonaky válasza vilmosa hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
Nem ismerem ezt a tipust, de a zagyszivattyúk esetében lehetséges a szimering elhasználódása. Ha kiszárad megfogja a tengelyt, ha nedvességet kap elengedi, vagy fordíva...
Aztán még lehet elektromos gondja is. Ha kommutátoros motor hajt, a kommutátor felöli csapányban lóg a tengely, vagy maga a csapágy. Asszinkron motornál általában a csapágyba bekerült zagy okoz ehez hasonló tüneteket
(#) Tengerész hozzászólása Nov 11, 2013 /
 
Szervusztok. Figyelnem kellene egy szennyvízszivattyú működését. Ha minden ok. akkor egy vízszintnél automatikusan bekapcsol, kiszippantja a tartályt és kikapcsol. Ezt tudja gyári úszókapcsolós vezérléssel, a művelet normál esetben kb fél-1 perc. De ha dugulás van a kimenő csőben, akkor csak jár egyfolytában amíg valahogy ki nem derül a hiba. (kiönt a sz@r, leég a motor, jön a villanyszámla stb) Kellene valami egyszerű kapcsolás ami érzékeli, hogy a tápon az áramfelvétel nulláról 7 A körülire nő (tehát szó nincs finom mérésről, van áram, nincs áram, slussz) és ha 2-3 perc múlva még mindig folyik az áram azaz eldugult a cső) akkor ad egy zárókontaktust lámpának, szirénának, akárminek. Ha 2-3 percen belül (állítható lenne)ismét nulla az áramfelvétel, akkor álljon vissza alapra.
(#) bored válasza Tengerész hozzászólására (») Nov 11, 2013 /
 
Szia! Mi ELCO PRI-52 reléket használunk motoráramok és a túlterhelés figyelésére, bizonyos esetekben kiegészítjük időrelével. Van sokféle a gyártónak. Nem a legolcsóbb megoldás, de nekünk szekrényekbe ez a sínre pattintható kell. Villanyszerelő boltokban kapható általában.
Következő: »»   13 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem