Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegységgel kapcsolatos kérdések
Lapozás: OK   116 / 171
(#) adorj706 válasza Sebi hozzászólására (») Máj 13, 2017 /
 
Értem köszönöm.
Olvasgatva valóban ezen led pixeleknél is (adatlap Hmin 0,7vdd; Lmax 0,3vdd ellenére) 2v -ot irnak a vezérlés és a meghajtó megengedett feszültségkülönbségére.

Még annyitt had kérdezzek megerősítésképp hogy ugye mivel ezen led pixelek pl. nem áramgenerátoros meghajtást kapnak ezért gondolom nem okoz semmi gondot egyik egységnek sem ha a ki/be kapcsolgatást a táp és a szalag között (is) végzem.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2017
(#) Sebi válasza adorj706 hozzászólására (») Máj 13, 2017 /
 
Nem volt még ilyen a kezemben...
Feltételezem, hogy minden LED egyedi soros ellenállással rendelkezik, vagy más módon van egyedileg korlátozva a felvehető áramuk. Ha az 5V csökkenésére csökken a fényerő, akkor ellenállásos a megoldás.

Egyik esetben sem okozhat gondot a kapcsolgatás.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2017
(#) adorj706 válasza Sebi hozzászólására (») Máj 13, 2017 /
 
Igen minden pixel párhuzamos s a led szinek soros ellenállással (pixel adatlap; szalag adatlap).

Jópárszor végig gondolva a tervezett bekötés (egy folytonos szalag, több meghajtóról történő többpontos betáplálással) még egy bökkenő lehet hogy megnehezíti a számítást.
Azt még megoldanám ha egy táp kiesik, azt a vezérlőn le tudom kezelni hogy a vezérlő próbálja altatni a kiesett táp általa elátott pixeleket. Csak a betáplálási pontokat is és a tápegység teljesítményeket valahogy majd aként kell meghatározni hogy ha kiesik egy táp (mivel az ic nem igényel folyamatos vezérlést illetve "nem felejt") és az általa ellátott pixelek épp teljes terheléssel mennek, a két szomszédos táp/pixelek által akkor is jusson a közbenső pixelekre vezérlési jel hogy ki tudja a vezérlő kapcsolni a led színeket -csökkentve a teljesítményfelvételt- a szomszéds tápok túlterhelését elkerülvén de az ic-k bekapcsolása biztosítva maradjon a jel továbbvitele végett (mert ahogy néztem a vezérlő jel hamarébb veszik el mint némely ledszin meghajtásához elegendő feszültség).
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2017
(#) Sebi válasza adorj706 hozzászólására (») Máj 13, 2017 /
 
A vezérlő kimenetre párhuzamosan is lehet kötni a vezérlő bemeneteket.
Ha "normál" kapukban gondolkodunk, akkor 10 db szalag bemenet lehet rajta pérhuzamosan. Nem átlátva a teljes topológiát, célszerűen az egy táp által hajtott szalagokról nem a végéről továbbvinni a jelet, hanem ahány táp, annyi párhuzamosan kötött vezérlőbemenet a vez.kimenetre. Így ha egy táp le is állna, a többi megy tovább.
Ez igaz akkor is, ha egy hosszabb szalagot a két végponton táplálunk két táppal.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2017
(#) adorj706 válasza Sebi hozzászólására (») Máj 13, 2017 /
 
Igen szinte majd mindenhol párhuzamos szalag bekötési módszereket tárgyalnak, javallnak.
Ami végett próbálunk soros bekötési módszert hogy a szalagon egyedi effekteléseket tudjunk elérni teljes hosszában. Ha natur párhuzamos bekötést végzünk akkor szalagonként szinkronba megy az effekt. Ha több elkülöníthető csatornás vezérlőt alkalmaznánk az drágább is készen és az effektelés lekódolása is másabb és a párhuzamosan kötött szalagok elhelyezési sorrendjére is figyelni kell, stb.

"Elsőre" átgondolva a sorbakötésnél ha a szalagokon a feszültségesés főként csak a betáplálási pontoktól való távolságtól függne s kevésbé a táp terheltségétől (ami ugye elméletileg teljes terhelésen is +/- 10%) valamint kevésbé az adott szalagszakaszon a pixelek teljesítményfelvételétől akkor nem lesz nehéz beállítani. Illetve a tápok ~+25% os túlméretezésével még nem is kellene lehet egy kieső táp végett az érintett pixeleket altatni max a teljesítményüket korlátozni (nem teljesen lineáris a fesz/áram és fényerő összefüggés) s még mindég "jobban" mutatna hogy egy szakasszon halványabb az efekt mint ha az adott szakasz nem menne/efektelne.
(#) Sebi válasza adorj706 hozzászólására (») Máj 13, 2017 /
 
Idézet:
„Ami végett próbálunk soros bekötési módszert hogy a szalagon egyedi effekteléseket tudjunk elérni teljes hosszában. Ha natur párhuzamos bekötést végzünk akkor szalagonként szinkronba megy az effekt.”


Ha ez így van, az azt jelenti hogy egy szalag kimenetén nem ugyanaz a jel áll rendelkezésre, mint a bemenetén...
Ezek szerint a vezérlőnek tudnia kell, hogy hány db LED van egy szakaszon, így tudja pozíció szerint címezni őket. Feltehetőleg akkor shift-regiszterként tölti fel az adatsort a teljes hosszra, ami nyilván meg van adva mint maximum db-szám.
(#) adorj706 válasza Sebi hozzászólására (») Máj 13, 2017 /
 
Igen eként lenne tervezve.
Ha +ban változna a kívánt teljes hossz akkor csak sorba kötünk +x m szalagot, a szalagon több betápponttal rákötünk párhuzamosan + x tápot (persze megfelelő kalkulálás után) s a vezérlőben meg csak a pixel darabszámot kellene módosítani egy változó által kódmódosítás nélkül (ha kevesebb van megadva a vezérlőban mint a valós akkor az "utolsó" pixelek nem mennek, ha több akkor is csak látványilag "veszik el" az effekt s csak a vége de ez ritkán feltünű s effekt függő).
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2017
(#) Bakman válasza adorj706 hozzászólására (») Máj 13, 2017 /
 
Túlvariálod a dolgokat, másrészt nem tudod, hogyan működnek ezek a LED szalagok.

Ha a szalag olyan hosszú, hogy a végén érdemben változik a feszültség, akkor hibás a megtáplálás a tápfeszültség szempontjából. Nem kell egy sorra felfűzni az összes LED-et, egy mikrokontrollernek általában több lába van, kis túlzással minden lábra lehet rakni egy-egy szalagot, tetszőleges hosszúságút. A programot pedig úgy kell megírni, mintha egy szalag lenne.

Az ilyen LED-ek hasonlóan működnek, mint a felfűzött léptetőregiszterek.
(#) adorj706 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 14, 2017 /
 
Ha Te mondod, bár "érdemben" nem tudok vitatkozni mert én konkrétumot szeretnék alkalmazni s nem tudom mit értesz ez alatt konkrétan pl. hogy "érdemben változik a feszültség". Megadtam a tápot, szalagot s ha segíteni szeretnél mond meg konkrétan hogyan gondolod a betáplálást elvben (pl. x méterenként hogy egy adott pixel vdd -je ne legyen kisebb mint x volt .. stb) s megvitatjuk a többiekkel egyetemben. Általánosított "lehúzásokkal" nem sokra megyek bár nem is nagyon zavar de így nem tudsz segíteni csak .... (még ha 10*okosabb is vagy mint én).
Van pár méter ledszalagom, pár tápom, arduinom (bár ennek már pár lába foglalt pl. a kommunikációra) s ebből szeretném pl a szobát "körebe díszíteni".
Ha valamilyen az elképzelésem által is megoldhatótól eltérő alternatívát nem fogadok el mert pl. +költség vagy csak tisztán nem szimpatikus, aközti választási szabadságot kérlek hagyd meg nekem. Aki ennek ellenére érdemben tud segíteni, annak hálásan megköszönöm (mint eddig) akinek meg így nem tetszik, nem haragszom érte.
Nekem tök mindegy hogy itt Te nézel hűlyének vagy az szalag forgalmazó mert nem az ő tanácsát fogadom meg. Sikerült egy részemről szubjektíve tőlem jóval okosabbnak vélt forgalmazóval beszélni akinek jócskán súllyal fontolom tanácsait bár ő kicssit másként nyilatkozik az témáról mint Te (akár az erősítők kapcsán is).


Azt mondta hogy ezen szalagnál el is várt a 4m 2 oldali betáplálása de nem is szoktak többet alkalmazni. A szalagon max 7-8a mehet huzamosabb ideig. De 2 oldali betáplálásnál nem fog ennyi lenni de nem is kell a "középső" pixeleket 5v közelébe visszahúzni mert a gyakorlati tapasztalat hogy inkább - mivel nem világításra szánt ledek hanem inkább effektelésre (nemritkán néznivalónak)- a vakító/kápráztató hatásuk végett még ezen felül is szoktak vezérlés szinten visszavennia fényerőből.

Ma néztem meg a szalag konkrét jellemzőit egyenlőre egyoldalas betáplálással hogy milyen terhelés melett mennyit esik a feszültség a betáplálástól való távolság függvényében. Amiket mértem az alapján részemrő jól halad az elképzelésem megvalósítása s nekem ez bőven elég.
(#) Bakman válasza adorj706 hozzászólására (») Máj 14, 2017 /
 
Itt: Bővebben: Link. Ennyi a tápbekötés, nem több. Nem kell túlvariálni, hidd el. A legegyszerűbb kipróbálni, milyen időközönként kell tápfeszültséget adni a LED szalagnak. Ha a feszültség 0,5 V-tal kevesebb valahol, mint a betáplálási oldalon, az már érdemi csökkenés. Szerintem.

A kereskedőnek általában maga felé hajlik a keze de ez nem jelenti azt, hogy nem értene hozzá, viszont kérdezd meg tőle, hogyan néz ki az az erősítő, amelyik ehhez a típusú LED szalaghoz jó. Sokat nem foglalkoztam most vele de én nem találtam egyet sem.
(#) Massawa válasza adorj706 hozzászólására (») Máj 14, 2017 /
 
Tényleg nem tudni mi is a problémád.
4 méters szalagon jo ha 400 LED van ami kb 20A-t igényel ( ezt érdemes az esetedben megmérni, mert a minap kaptam uj sokszinü LEDeket, amik kevesebb mint 1 mA-t igényelnek (LED panelekben használják, sajnos a tipust most nem tudom megmondani). A legnagyobb baj ami elö szokott fordulni, hogy a feszültség esés magán a szalagon áll be ( vékony vezetékek stb). Ezt valoban csak azzal tudod kiküszöbölni, ha EGY tápbol több helyen betáplálod ( mondjuk méterenként kell 5 A-s betáp azaz nem 4 darab táp hanem ugyanabbol a tápbol 2x4 kivezetés).
A tápokat ilyen esetben nem igen jo közösiteni, azaz párhuzamosan kötni, sem simán sem diodákkal összegezve. Mindig fennáll annak a veszélye, hogy valamelyik táp gyengélkedik, a másik meg tulterhelödik, és rendszerint leég (20A nem kevés!!!)
A valoban effektiv megoldást a videopanelekböl kell átvenni, ott egy-egy blokkban több ezer LED van, és DC-DC konverterekkel állitják elö helyben az adott szubszegmens áramellátását. Egy-egy ilyen blokkban akár 1000 DC-DC konverter is lehet. Csak igy lehet kordában tartani ugy a tápellálást mint a kábelezést.
(#) Pafi válasza adorj706 hozzászólására (») Máj 14, 2017 /
 
Nem tudom, hogy végül kaptál-e valakitől értelmes választ...

A csatolt rajzod kifejezetten jó, optimálisan használja ki a felhasznált eszközöket. Hogy a tápegységek hogyan viselik a kimenetükre kapcsolódó feszültséget kikapcsolt állapotban, az az adott táp típustól függ. Vagy adatlapon kell ellenőrizni, vagy kipróbálni, vagy 1-1 diódával megakadályozni a visszáramot. Ilyen dióda optimálisan az "ExtraLow Vf" kategóriából választható (nevezik OR-ing diódának is egyik tipikus funkciója alapján), ezeken csupán 0,2...0,3 V esik.

Viszont az adatok amiket írtál, brutálisan rossz hatékonyságot mutatnak, 60lumen/18W az mindössze 3,3 lm/W, el kellene gondolkodni korszerűbb típus beszerzésén. Már ha az adatok valósak...
(#) Massawa válasza Pafi hozzászólására (») Máj 14, 2017 /
 
Kedevs Pafi

A rajz pontosan nagyon nem jo, mert ugyanazt a terhelést két oldalrol két különállo tápbol táplalja, azaz a tápok egymás ellen is dolgoznak. Jo lenne, ha a szalagok közepén megszakitaná a pozitiv tápvezetéket. (Akkor dioda sem kell).
De ez alapvetö elektrotechnika, igy erröl kár vitatkozni.
A jo rajz az volt, amit Bakman kolléga rakott be.
(#) adorj706 válasza Pafi hozzászólására (») Máj 14, 2017 /
 
Köszönöm mindenkinek az újabb hozzászólásokat!
Válaszok jönnek de sok a mellékág s nincs megnyugtató egyetértés s hogy Massawa ezen irányú kérdésére is választ adjak: ez a fő problémám
Hirtelen nem tudtam milyen adatra gondoltál a rossz hatákonyság kapcsán. Valsz a 60l/m volt félreérthető ?! Ezzel a méterenkénti led számra utaltam. Egyéb iránt az adatlapján megadott fénykibocsátása kapcsán megadott paramétereit hasonlítva szerintem nem olyan rossz (vagy ha én értelek félre szólj kérlek).

Az pixelek 5voltra való visszahúzása a "legkisebb probléma" (nem szinestévének készül ).
Attól független hogy elektrotechnikai szempontból ezen elvelben full igazat adok nektek (első felindulásom nekem is ez a többpontos betáplálás volt hogy pl. minnél jobban ki legyenek hajtva, stb. de mára számomra inkább csak a szalag melegedésének elkerülése végett szempont) de mutatom miért nincs sok jelentősége esetemben illetve miért csak az adatlapján is megadott 3,5volt felett kicsivel fogom csak korrigálni.
A képet fényes nappal, napsütéses időben készített az ablak előtt s csak azért látszódik sötétebbnek mert a fényképező a ledek fényereje végett korrigált.
30w volt a 4m szalag fogyasztása egyoldali betáplálással s annak ellenére hogy a szalag másik végén a látható feszültség van, gyakorlatilag észrevehetetlen az első és utolsó pixel fényerőssége közti különbség (85% fényerő)!!! ( Monoton fehér fénynél is csak a maximális fényerő 75% feletti értékénél kezd el észrevehető lenni Persze 90% fölött már jócskán szembetűnő. De mint említettem csak hangulatvilágítás lesz.)

Massawa kérlek kifejtenéd hogy a tápokat miért "nem igen jó" közösíteni eként és mit értesz pontosabban alatta hogy én is megértsem ?
Például tönkre megy a táp mert ezen és ezen egységére így és ezen értékekkel hat egy adott esetben.
Vagy a ledszalag tekintetében, mert így és eként jön az áram, ezért kiemelkedően hátrányos a szalagra nézve vagy "20 forinttal" több lesz az áramszámla ez és ez végett.
Aztán remélem dűlőre jutunk hogy tisztán elektrotechnikai szemponton túl ezen felhasználási cél során bír e kiemelkedő jelentőséggel.

ledvdd.jpg
    
(#) Massawa válasza adorj706 hozzászólására (») Máj 14, 2017 1 /
 
Két táp soha nem ad egyforma feszültséget, azaz ha kimeneteket párhuzamosan kötöd, akkor az egyik mindig a másikba fogja nyomni az áramot ( és nem a fogyasztoba).
Ha a tápokat egy-egy diodával kötöd össze, akkor meg az lesz a baj, hogy a magasabb feszültségü táp fogja az egész láncot táplálni - a másik meg a dioda mögött fog "lazsálni" és alig fog majd résztvenni a lánc táplálásában.
Az egyetlen járhato megoldás az az, hogy mi den tápra csak egy fogyasztot kapcsolsz, ami azt el tudja látni árammal. De ezt már Bakman kollége igen jol leirta és le is rajzolta. Nem tudom miért nem akarod az elhinni.
Ha back-up kell, azt egy extra áramkörrel kell megoldani, ami bekapcsolja a másik tápot baj esetén, de soha nem kettöt egyszerre.
(#) adorj706 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 14, 2017 /
 
Azt hittem ezen témával már itt dűlőre jutottunk.
De akkor még konkrétabban próbálj meggyőzni.
Nézd meg az előbbi ábrát.
Van 2 feszgenes táp (vagy akár atx) mindkettő 5v(+/- 10%) 10a -es.
Egy tápot rákötök a szalagra ("egypontos s végen történő" betáplálással) s meghajtom.
Az üzem során a táp1 kapocsfeszültsége 5v (mérve) a szalag másik végén a feszültség ahogy a képen is látszik 3,26volt.
Ha a másik végére rákötöm a (rendben legyen csak 4,95 voltos kapocsfeszültségű) táp2 -t akkor szerinted például az "utolsó ledet" (táp2 felöli 1.) melyik táp hajtja ? vagy menjünk tovább ha netán mind2 akkor milyen arányban ? Itt is (de egyenlőre csak konkrétan ezen képre) kell dióda a tápok és a szalagok közé ?
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2017
(#) Massawa válasza adorj706 hozzászólására (») Máj 14, 2017 1 /
 
Probáld meg értelmezni az itt leirtakat, s ne össze vissza beszélni.
Ha neked a szalagon 1,74V esik, akkor azt alapbol soha nem egy másik táppal kell kiegyenliteni, hanem több betaplálási ponttal. Mit nem lehet ezen felfogni, már vagy 5x leirták elöttem?

Én gyakran olyan berendezéseket táplálok, ahol több 10 m-en vannak elosztva a fogyasztok. Oda egyöntetüen méterenként kell a tápot bekötni, mert az ugy van rendjén és nem egy másik táppal bohockodni, s föleg nem, ha nem is érted a müködési elvet.
Mérd már meg mennyi áramot vesz fel a szalag a tápbol, s meglátod, hogy az még 40 W sem lesz, te meg ezt a 40 W- két darab 50W- s tápbol ( azaz 100W) akarod elöállitani?
Ez sem fog ugyanis müködni, mert az összekötö tápfoliát fütöd a LED-k helyett.
(#) adorj706 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 14, 2017 /
 
HuH ?
"s ne össze vissza beszélni"
Azt hittem világos s egyértelmű kérdést tettem fel?!
(A többire meg megtalálod a válaszokat ha vissza is olvasol mit miért kérdezek. A "Mérd már meg ... még 40 W sem lesz" ezen válaszra is csak 4 hozzászólást kell visszaolvasnod. A szalagot ~65w al is meg lehet hajtani 2 oldalról. A szalag 2 oldali betáplálással nem "fűt" ill tartja bőven a megadott üzemi hőmérsékletet. stb. stb. Vagy oda szeretnél kilyukadni hogy ha ez 2 tábból történik akkor azonos körülmények közt a ledszalag hőmérséklete jelentősen (exhas) a duplájára emelkedik (vagy csak fentebbmegy mittudom én 5celsiust)? Ha csak ennyi az ellenvetésed, így is írhatod s majd megmérem mit tapasztalok esetemben.
Szóval ha segíteni szeretnél, várom a konkrét kérdéseimre a válaszod (egyenlőre még nem az alternatívák érdekelnek).
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2017
(#) Massawa válasza adorj706 hozzászólására (») Máj 14, 2017 1 /
 
Kerestem, hirtelen nem találtam ahol a felvett teljesitményt irtad. De az se nem oszt, se nem szoroz.
Akkor, ha nincs egy 65W-s tápod (a web áruházak tele vannak vele) akkor muszáj elvágnod a tápvezetéket a szalag közepén és akkor 2 trafobol tápláhatod mindig a felét. Igaz ez némi pazarlás, amikor 65 W helyett 100W kell, de ez tisztán a te dolgod.
Ennek ellenére méterenként kell megoldani a betápot, ha ilyen ocska szalagjaid vannak, ami 4 méteren 1,74V feszültségesést produkál. Esetleg még azt megteheted, hogy nem a szalag végén kötöd be a tápot, hanem mindig a szalag közepén ( ha 4 m a szalag, akkor 2 méteren, ha megosztod, akkor mindkét végétöl a közepéig 1 m-re. Ezzel kb felére csökkented a feszültség esést, azaz ha marad a 4 méteres szalag a végein még mindig 4,13V lesz.
Miután a veszteség nem a LED-ken jelentkezik, hanem a hozzájuk vezetö tápvezetéken, azzal kéne már végre törödnöd, és nem 2 napig mindenféle elméletet gyártani az ellenkezöjére. Azt csinald amit Bakman meg a többiek mondunk és akkor nincs semmi gond.
Azt meg hagyd meg éjszakai álmoknak, hogy mi köze LED-ek hömérsékletének a használt táphoz (amennyiben annak a feszültsége adott).
Amugy arra is vigyáznod kell az ilyen LED-knél, hogy ezek nem áramgenerátort igényelnek hanem fix feszültséget, mert a bennük levö proci nem szereti amikor az áramgenerátor kimeneti feszültsége változik.( hogy fix áramot pumpáljon a fogyasztoba), és általában a chipen van áramgenerátor amit a proci vezérel.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2017
(#) adorj706 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 14, 2017 /
 
Köszönöm, de még ne a keresésben segíts légyszíves!
Tettél a bekötési ábrámra egy ilyen kijelentést (más is) s ne "összevissza beszéljünk":
"Ha a tápokat egy-egy diodával kötöd össze, akkor meg az lesz a baj, hogy a magasabb feszültségü táp fogja az egész láncot táplálni - a másik meg a dioda mögött fog "lazsálni" és alig fog majd résztvenni a lánc táplálásában."
Erre kérdeztem (kép!!!):
1: "Ha a másik végére rákötöm a (rendben legyen csak 4,95 voltos kapocsfeszültségű) táp2 -t akkor szerinted például az "utolsó ledet" (táp2 felöli 1.) melyik táp hajtja ?"
2: "vagy menjünk tovább ha netán mind2 akkor milyen arányban ?"
3: "Itt is (de egyenlőre csak konkrétan ezen képre) kell dióda a tápok és a szalagok közé ?"
Most ne zavarjon más alternatíva, szokás, más probléma.
Várom válaszid a fenti pontokban hogy a te tudásod alapján hogyan működik a vitára nem méltó "alapvetö elektrotechnika"?!
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2017
(#) Kovidivi válasza adorj706 hozzászólására (») Máj 14, 2017 /
 
Jól gondolod, nem kell megszakítani középen a LED szalagot. Két oldalról megtáplálod és kész. 4m nem túl sok. Használhatsz egy vagy két tápot is, mindegy. Egyik tápból sosem fog a másikba áram folyni, ilyen nincs. Maximum akkumulátornál. Egy tápban van egyenirányító dióda, akár kapcs. üzemű, akár nem. Ez fizikailag megakadályozza, hogy az áram rossz irányba folyjon. 5V 6A nem nagy ügy, fogj egy 5V 10A-es tápot.hogy legyen tartalék, tápláld meg a szalag két végét, esetleg még a közepét is, és kész. Ha még biztosabb akarsz lenni, nézd meg, hogy a LED-ben az egyes szinek áramgenerátorral vannak-e meghajtva. Ha igen, akkor a fényerő ugyanakkora lesz 5V-ról és 4V-ról hajtva is. Ebben az esetben nem kell túlbonyolítani a tápot, 4m esetén 2-3 bekötési pont már elegendő kell legyen.
(#) Massawa válasza adorj706 hozzászólására (») Máj 14, 2017 /
 
Még mindig nem érted.
A veszteség nálad a tápvezetékben keletkezik, és nem az a kérdés, hogy melyik LED-t melyik táp hajtja meg, hanem az, hogy hova tünik a kb 15W (vagy több) veszteség. Kb ennyi az amit az 1,76V feszültségesés jelent. Egy biztos, hogy ez az energia világitani nem fog.
Ugy képzeld el a szalagodat, hogy minden LED 2 ellenálláson át ( az 5V meg a GND végén) csatlakozik a mellette levöhöz a táp irányábol nézve. Te ezeket az ellenállásokat fogod füteni egy vagy 2 trafobol.
Ebben az esetben teljesen mindegy, hogy diodán át vagy anélkül csatlakoztatod a szalag két végére a tápot, az ellenállások maradnak, és némi képzelöerövel talán azt is belátod, hogy most hirtelen duplájára növekszik a képzeletbeli ellenállások száma, mert most a LED mindkét iránybol kapná az áramot. Még egyszer neked a rajzodhoz nem dioda kell, hanem egy vágás a szalag közepén a + vezetékben. Még mindig marad a veszteséged a GND-ben ( mert az sem lesz jobb mjnt a plusz). A legjobb továbbra is a többszörös betáp a szalag pontjaiba.

Az ilyen áramkörök már az szétosztott elektromos hálozatokhoz tartoznak azaz onnan kellene meritened.
(#) adorj706 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 14, 2017 /
 
Erre szokták mondani hogy "ülj le fiam egyes!" (Szöveg értés meg -1 )
Értem mit beszélsz de mondtam azzal ne törődj egyenlőre hogy led szalaggal szeretnék fűteni !!!

Mutass nekem egy olyan (de azonos U táplálással, ledszámmal, ledtipussal, szalag szélességgel stb.) led szalagot ami >50% os terhelésnél vagy 6a feletti "bemeneti" terhelésnél nem ejt 1v nál többet 4m -en. Az megint megint csak az elhamarkodott reagálásod hogy én odaírtam hogy az 5v az a táp kapocsfeszültsége NEM pedig a szalag "elején mért feszültség!!!
De ne is! Felejtsd el az utóbbi bekezdésem (!!! nehogy keress!!!) mert neked még az állításod alátámasztására kéne koncentrálnod.
Én meg majd fűtögetek a szalaggal (bár mint írtam nem melegszik annyira hogy arra is tudjam használni értsd nem akad ki a lázmérő se még rajta a 22 fokos szobában).

Komolyan mondom fontolgatom hogy megérem az admint nézzen az utolsó pár hozzászólásra mert ez már máshol belefér a trollkodás kategóriába.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2017
(#) Massawa válasza adorj706 hozzászólására (») Máj 14, 2017 /
 
Tudod ebben a 2 napos zagyvaságban márt azt sem tudni, hogy mi is a gondod, mire is kellene válaszolni.
Egy tény, hogy egy ilyen rajzért nálam szemeszter ismétlés jar.
( nem lehet linkelni a müvedet, arrol a rajzrol van szo amikor a stalag mundkét végére tápot kötöttél.)
A többi gondod másodlagos.
(#) Bakman válasza adorj706 hozzászólására (») Máj 14, 2017 /
 
Szöveg értés - helyesen - szövegértés. Igazábol azt nem értem, ha úgy érzed, hogy mindennel tisztában vagy, mi a kérdés. Bármit tanácsolunk, neked az nem jó, kötöd az ebet a karóhoz, aztán pedig nem tetszik, hogy itt-ott elvesztjük a türelmünket.

Ha több ponton táplálod a szalagot, sokkal kevesebb lesz a veszteség mert a vezetékek keresztmetszetével tudsz variálni, a LED szalagban lévő vezetősávokkal nem. Ha hosszú LED szalagot tervezel, akkor az ilyeneket is bele kell venni a számításba, nem csak azt, hogy milyen/hány tápegység bírja el az egészet.
(#) adorj706 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 14, 2017 /
 
Köszönöm!
Bár diódát fogok rakni a szalag és a tápok közé mindenféleképp mert tápoknál az egyenirányítás utáni szabályzó áramkörök változóan viselik el a külső "betáplálást" még kis áram esetén is.
S kis terhelés esetén (pl 1-es fényerőnél max 1-2 watt) előfordul (azonos tápnál is +/- 10%) hogy táp1 kimenetén a másik táp általi feszültség nagyobb lesz mint a táp1 kapocsfeszültsége (bár mikor ekkor aterrhelések vannak azt könnyen kibírja egy táp is s a másik "aludhat" .. hameg nő a terhelés, annyit esik a fesz hogy bőven belesegít a másik táp is).
(#) adorj706 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 14, 2017 /
 
Helyesírásból én is "egyes" vagyok (meg "sokmindenből" ).
Ez a bajom hogy nem vagyok benne biztos hogy minden tiszta (csak azzal hogy közel nem minden ) Nagyon köszönök minden tanácsot! Meghallgatom, ha nem értem vagy más az állspontom, magyarázatot kérek ami alapján talán el tudom dönteni én vagy más hogy megállja e a helyét s rosszul gondoltam vagy fordítva.


Igen, azért a táponkénti 2 pontos betáplálást szeretném tartani hogy a szalagon, teljes terhelés közelében se menjen ~5a nál több ... hogy még 40 fokos nyári melegbe se olvadjon le a hungarocel stukkórol a szalag ragasztás.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2017
(#) Kovidivi válasza adorj706 hozzászólására (») Máj 14, 2017 /
 
Rakhatsz diódát sorosan a kimenettel, de felesleges. Azt azért nézd meg, hogy mennyire melegszik, mert 0.2-0.5V fog esni rajta, 6A mellett (hassra), ami azért max 3W hő. Kiolvasztja magát. Mint mondtam, felesleges. Ha az egyik táp 5.01V-ot ad ki, a másik 5.005-öt, akkor azokat párhuzamosan kapcsolva annyi történik, hogy az 5.01V-os táp fog működni, a másik nem csinál semmit, mert a kimenetén meg van az 5.005V, sőt, le is kapcsol, mert ennél több van rajta jelenleg. Ahogy elkezd áram folyni, feszültség esik a LED szalagon, és ha a két végén van táplálva a szalag, akkor elkezd dolgozni a második táp is. A terhelés megoszlik köztük annak függvényében, hogy mekkora a különbség a kimenő feszültségeik között. Ha relatív kicsi, akkor majdnem fele-fele arányban osztoznak. 5V és 4.5V esetén lenne gáz, ekkor az egyik táp saccra a szalag 3/4-ér hajtaná, a másik táp a maradék 1/4-ét, kivéve ha az első táp áramkorlátja közbe nem lép.
(#) adorj706 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 14, 2017 /
 
Az a kis feszültségesés talán nem is lesz hátrány a táp U+/- szórás végett (mert a led adatlap adatlap 5,3v maxot ír bár valsz ott is van minimális ráhagyás).
A dióda meg a táp mellet lesz s ha kicsit is melegszik kap egy nagyobb alubordát (persze a hungaroceltől mindez messze).
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2017
(#) zavar11 hozzászólása Máj 16, 2017 /
 
Sziasztok !! APAT-3742FHD” tápegységhez keresek kapcsolási rajzot. Valaki esetleg tudna segíteni?
Következő: »»   116 / 171
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem