Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   691 / 839
(#) Alkotó válasza Tonybacsi hozzászólására (») Márc 23, 2018 /
 
Ez azért kockázatos manőver, mert jó eséllyel a műszeren belül valamilyen galvanikus kapcsolat van a sönt és a feszültségmérés között (valószínőleg van közös pontjuk). De a labortápban is van egy "közösítés", és mivel ott éppen a pozitív a referencia potenciál, így akár zárlatot is okozhatunk.
De ha esetleg éppen szerencsés lenne a kötések egybeesése, ismerve a söntök értékét, a nagyon jelentős különbség szinte garantáltan okozna beállítási gondokat
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2018
(#) ronin75 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 23, 2018 /
 
Sajnos most a rajzát nem tudom felrakni, de emlékeim szerint a tápfesz földje, a feszmérő osztójának földje és az árammérés söntjének földje közös. Ráadásul az árammérés egy eltolt offszetű müveleti erősítőt vezérel, ezért van a műszeren árammérés nullázási opció, amit a vezérlő pic megtanul. Szóval ezért írtam, hogy a legjobb a gyári ajánlàs szerint bekötni, mert elég összetett módon mér.
(Az árammérő felbontása 10mA, hogy ez mennyire pontos, nem tudom.)
(#) Hp41C válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 23, 2018 /
 
Sokszor előkerült már ez az áram/feszültség mérés mikrovezérlős megoldással...
A gond az, hogy a feszültség mérést a kimeneti - és a kimeneti + pont között kell mérni, de az áram mérő söntön a kimeneti - ponthoz képest negatív feszültség áll elő. Egy megoldás lehet egy invertáló erősítő, amivel az áram mérő söntön eső feszültséget a kimeneti - ponthoz képest pozitívvá konvertálhatjuk és a mikrovezérlővel feldolgozható szintre hozhatjuk.
(#) Alkotó válasza ronin75 hozzászólására (») Márc 23, 2018 /
 
A felbontásban én tévedtem. Megzavart, hogy végig az árammérésről volt szó, aztán hirtelen a feszültségmérés felbontására váltottál. Ez utóbbi elkerülte a figyelmem.
Remélem nem zavart meg senkit.
(#) nagysasy hozzászólása Márc 24, 2018 /
 
Köszönöm mindenkinek a segitséget. Megpróbálom átvágni a söntöt megnézem igy mit csinál. Még az a kérdés hogy a labortápban maradjon e az outp-sp és outn-sn közötti átkötések maradjanak e? Mégegyszer köszönöm.
(#) Alkotó válasza nagysasy hozzászólására (») Márc 24, 2018 /
 
A műszer babrálását nem javaslom.
A tápon az átkötés nem hagyható el. Azért van így megoldva, hogy lehetőséged legyen közvetlenül a kimeneti csatlakozón összekötni őket, így a labortáp arra a pontra állítja be a stabilizált feszültséget. Ezzel a bekötő vezetékek hatását is ki lehet küszöbölni.
(#) juhasz10 válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 24, 2018 /
 
INA226-ot senki nem használ? IC2-n kommunikál, 36V-g mér feszültséget. Áram mérő része 80mV, nekem 0,01 Ohmos ellenállás a sönt. Arduinóval építettem, lcd kijelzős. Belefért az arduinóba még a borda hőmérséklet mérése és a venti szabályzása is.
Feszt teljesen korrekten mér, a Benning multihoz képest 6mV az eltérés. Áram mérésnél a söntől függ. Minnél pontosabban adod meg annál pontosabb. A söntöt tudod programból kalibrálni.
(#) JZoli válasza juhasz10 hozzászólására (») Márc 25, 2018 /
 
Ez az Arduinos megoldás mennyire publikus? Engem érdekelne.
(#) juhasz10 válasza JZoli hozzászólására (») Márc 25, 2018 /
 
Semmi titkos nincs benne. Ha kell átküldöm az ino fájlt, de neked kell saját ízlésedre szabnod. Ha arduinóztál már akkor nem lesz gond. Alig pár sor.
(#) nagysasy hozzászólása Márc 27, 2018 / 1
 
A grafikai munkák után az előlap felragasztva és az első tesztek. Természetesen a poti gombok még nincsenek a helyükön rendesen.
(#) nagysasy hozzászólása Márc 27, 2018 /
 
A műszer minden változtatás nélkül beköthető pontos gyorsan reagál. Nekem eddig tetszik. Köszönet az alkotóknak és segítőknek.
(#) Ge Lee válasza nagysasy hozzászólására (») Ápr 6, 2018 /
 
Megkérdezhetem hogy a fekete alapra a fehér feliratokat hogyan csináltad? Mert nekem is ilyet kellene elkövetnem ha nem túl macerás a technológia. Ezek a műszerek nekem is megtetszettek, bár nem szeretem ha az árammérés nem analóg, mert nem látszik rajta a változás (pl. impulzusszerűen ugráló áramfelvétel). Megmértem a műszer söntjét, 23 mohm, tehát simán bekötve sem vészes, 3A esetén keletkezik rajta 69mV hiba. De bármelyik labortápba beköthető úgy, hogy a visszacsatolás a söntje után legyen, így ahhoz képest fog szabályozni, azaz nem lesz semmilyen hiba a szabályozás és a kijelzés között. A 90V/2A-es analóg labortápomba épp megfelel ez a műszer, az analóg műszerek nagyon nagy helyet foglaltak volna az előlapon.
(#) nagysasy válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 7, 2018 /
 
Szia. Az előlapot saját magam csináltam Front Designerrel. Elvittem itt nálunk egy dekoroshoz ő nyomtatta ki műanyag alapú öntapadós papírra. 500 Ft volt a két darab papír. Mert ugye elsőre nem biztos hogy sikerül felragasztani.
(#) olahtamas hozzászólása Ápr 13, 2018 /
 
Sziasztok!
//Ha volt már ez a kérdés feltéve/tárgyalva akkor elnézést kérek.

Szükségem lenne stabil 5V-ra és nagyjából 3-4A terhelhetőségre. Meg lehet-e oldani azt, hogy több 7805 stabkockával párhuzamosítva összeépítem? Tudom fűteni fog, de egy halom 7805-söm van.
(#) Gafly válasza olahtamas hozzászólására (») Ápr 13, 2018 /
 
Inkább fejeld meg egy PNP tranzisztorral...
(#) Bakman válasza olahtamas hozzászólására (») Ápr 13, 2018 /
 
Jobb lenne egy 7805-ös, megfejelve egy tranzisztorral. Alapvetően az a baj, hogy a kimeneti feszültségük különböznek, nem lehet egyeneletesen elosztani a terhelést csak nagyjából. Igaz, ha hat-nyolc darabot párhuzamosan kötsz, működhet a nagy számok törvénye szerint.

7805.png
    
(#) olahtamas válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 13, 2018 /
 
Erre voltam kíváncsi, köszönöm szépen a válaszokat!
(#) szucsistvan123 hozzászólása Ápr 17, 2018 /
 
Heló!
Az alkotós 50V 5A tápnál a feszültség finomhangolónál ez a helyes beosztás?

Alkotó Gondolom ezt te csináltad, mennyire pontos így a beosztás?

Jól gondolom, hogy a poti 300°-ot tud fordulni?
Köszi!
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2018

DSCF8905.JPG
    
(#) Alkotó válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Ápr 18, 2018 / 1
 
A skála pontossága kb.10%, amit nem minősítenék pontosnak. Maximum tájékoztató jellegű, de valójában alig van jelentősége mert a műszerek jelzik az értékeket.
Az én potmétereim valóban 300°-ot fordulnak, de vannak ettől eltérő típusok is.
(#) szucsistvan123 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 18, 2018 /
 
Köszönöm a választ!
(#) olahtamas hozzászólása Ápr 30, 2018 /
 
Sziasztok!
Megépítettem a mellékelt képen látható kapcsolást. Tranzisztorként 2sc5200-t választottam illetve 4,7kOhm potenciomer helyett 10kOhm lett berakva. A probléma az, hogy még a 14V feletti feszültséget tudom vele szabályozni addig az alsó tartományban sajnos nem. Csak simán az lm317 a teljes tartományt szabályozhatom vele. Mitől lehet szerintetek?
(#) ferci válasza olahtamas hozzászólására (») Máj 1, 2018 /
 
1., mérd meg a 317 kimenetét, poti rövidzárnál ( adj láb a gnd-n ) hány voltot mérsz, megvan-e az 1,2..1,3 volt.
2., ha ez oké, akkor ugyanebben a szituációban mennyi a fesz a dióda után, a tranyó bázisánál és az emitterénél ( kimenet ).
Ezekből már következtethetsz a hibára.
(#) proli007 válasza olahtamas hozzászólására (») Máj 1, 2018 /
 
Hello! Lehet terhelés nélkül mérted és a multii a tranyó szivárgási áramát mérte. Tegyél valami ellenállást a kimenetre. Azért ez nem egy labortáp, csak egy mezei szabályozható tápegység lesz..
(#) dB_Thunder válasza olahtamas hozzászólására (») Máj 1, 2018 /
 
Be kell terhelni a kimenetet! 1k vagy kisebb ellenállással.
(#) c27 hozzászólása Máj 3, 2018 /
 
Sziasztok!

Régebben megépítettem az Alkotó féle 2.7.1 labortápegység 4 tranzisztoros változatát. Elég sokáig állt a doboz elkészítése miatt. Nemrég befejeztem és épp használni is szerettem volna, de egy olyan gondom van vele, hogy kb. 200usec hullámzás van a kimenetén. Épp egy komparátoros áramkört szerettem volna tesztelni, valamiért nem jól működött és ez volt az oka.
A kimenetének jelalakja, olyan mintha egy kondi épp szép lassan kisülne majd feltölt. Kb. 200usec-enként ismétlődik. Hol keressem a hibát?
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2018
(#) Alkotó válasza c27 hozzászólására (») Máj 3, 2018 /
 
Ez egy korai változat, amin több módosítás is történt. Javaslom tegyél a kimenetre egy 10 µF-os elkót, ami jó eséllyel megoldja a problémát.
(#) c27 válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 3, 2018 /
 
Értem egyébként pontosan megnéztem most szkóppal pl. 15V kimeneti feszültség esetén +-1V a kimenet hullámzása azaz 16V-ig felmegy majd szép lassan csökken 14V-ig azután ismét emelkedik 16V-ig. A hullámzás periódusa kb. 150usec. Kipróbálom a kondit.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2018
(#) c27 válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 3, 2018 /
 
Kipróbáltam tényleg megoldódott. Kösz. Érdemes low esr-t tenni vagy felesleges?
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2018
(#) Alkotó válasza c27 hozzászólására (») Máj 3, 2018 /
 
Ennek a kondinak a milyensége, az értéke, de még a létezése is kérdéses.
Azt gondolom nem kell alacsony ESR-nek lennie, és a 10 µF érték már képes a lengést stabilan megfogni, de mégsem lassítja le túlzottan a kimenet reagálását.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2018
(#) fastaction válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 3, 2018 /
 
Szia Ge Lee ! Az EM-1 lay , vagy a rajz jó ? Csaf a feteknél lévő 22k ellenállások , amely kérdésesek számomra . Lay alapján készül egyébbként. Előre is köszönöm!
Következő: »»   691 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem