Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   235 / 586
(#) granpa válasza tbarath hozzászólására (») Máj 25, 2018 /
 
Azaz a tehertérben, a többi stimmel.
(#) tbarath válasza granpa hozzászólására (») Máj 25, 2018 /
 
Igen, persze, azt akartam írni. Nagyon péntek van már...
(#) Gery78 hozzászólása Máj 26, 2018 /
 
Szerintetek működhet a dolog?
Klímaspaletta
(#) bbalazs_ válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 26, 2018 /
 
Nem tudom elképzelni, max. fordítva (kis lukon be, nagyon ki a szoba felé). Az a ventilátoros teljes hülyeségnek tűnik. Esetleg a hőérzetet javíthatja akkor, ha bőr hőmérséklete alatt van a külső hőm.= hőelvonás gyorsabb, konvekciós hőleadás nő.
De ha mérés van róla, azzal nehéz vitatkozni.
(#) nagym6 válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 26, 2018 /
 
A nyomás növekedése hőmérséklet emelkedéssel jár. A palackban szűkítéskor nyomásnövekedés lép fel. Szerintem nem működik a szerkezet, de attól még lehet valami, hogy nem tudok róla.
(#) lelkes amatőr hozzászólása Máj 26, 2018 / 1
 
Az adataidnak súlya van! Az üres pendrive a legnehezebb.
(#) GPeti1977 válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Máj 26, 2018 /
 
Ezen már én is gondolkoztam hogy pl egy feltöltött akkumulátor nehezebb mint a kisütött.
(#) Gafly hozzászólása Máj 26, 2018 /
 
(#) erbe válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Máj 26, 2018 /
 
A cikkből:
Idézet:
„...akkumulátorának feltöltése speciel százmilliószor ekkora tömegnöveléssel jár”

Ha nem lenne minden újságíró technikai analfabéta, észrevenné, hogy akkutöltésnél az elektronokat gyakorlatilag áttologatjuk egyik fegyverzetről a másikra, azaz egységen belül maradnak, csak áthelyezzük őket. Tehát se súlynövekedés, se csökkenés nem fordulhat elő. Nem lehetetlen, hogy a Pendrive írásakor is ez a helyzet, hiszen soha nem csak 0-kat vagy 1-eseket írogatunk fel, hanem ezek váltogatják egymást. A nagy számok törvénye szerint pedig jelentős eltérés nem lesz a nullák és egyesek között. Teljesen mindegy, milyen sorrendben követik egymást.
(#) lelkes amatőr válasza erbe hozzászólására (») Máj 26, 2018 /
 
Feltételezve, hogy az üres Pendrive nullákat tartalmaz, akkor szinte bármit írsz rá mégiscsak könnyebb lesz valamivel a rákerülő egyesek miatt. (de ez csak okoskodás, minden gyakorlati érték nélkül. )
(#) elektroncso válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 26, 2018 / 1
 
Nekem erről az ESA új ionhajtóműve jutott az eszembe.
Megyek nyitom is a témát:
Idézet:
„Műanyagüvegből ionhajtómű (pihentagyú pákások témája)”
.
(#) peti333 válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Máj 27, 2018 /
 
Ha hagyományos módon "törlöd" róla az adatokat, akkor sem beszélhetünk valódi törlésről mert az adatokat valójában nem törli, csak felszabadítja a helyüket, tehát az egyesek és nullák ugyan ott maradnak. Ezeket általában vissza is lehet állítani speciális programmal, illetve arra is létezik megfelelő program, hogy véglegesen törlöd az érzékeny adatokat (ekkor felülírja párszor az említett területet).
Viszont emlékeztek az elemdobálós trükkre?
(#) GPeti1977 válasza erbe hozzászólására (») Máj 27, 2018 / 1
 
Látom nem érted a relativitáselmélet alapjait sem.
(#) Feri007 válasza _BiG_ hozzászólására (») Máj 27, 2018 /
 
Tesla -ról egy érdekes, és szerintem objektív film:
Tesla
Netfl1xen csak, sajna.
(#) erbe válasza GPeti1977 hozzászólására (») Máj 27, 2018 /
 
Azt lehet. De tudom, hogy működik az akkutöltés.
(#) GPeti1977 válasza erbe hozzászólására (») Máj 27, 2018 /
 
Egy megfeszitett rugó is nehezebb lesz.
(#) tbarath hozzászólása Máj 27, 2018 /
 
Sose gondolkodtam azon, hogy vajon hogyan rögzítették a nukleáris robbantásoknál az érzékelők jeleit.
Bővebben: Link
A kommentek között is van 1-2 érdekes.
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2018
(#) Massawa hozzászólása Máj 28, 2018 /
 
Egy ujabb vakvágánya korunknak. Szinte minden boltban árulnak mindenféle LEDes olvasolámpákat nem kevés közülük nagyon tetszetös kivitelü, igy a hölgyek kedvence az áruk miatt is.
Odahaza viszont alig 5-6 honap mulva a férjek, apák álmatlan éjszakája lesz.
A lámpák közös jellemzöje, hogy meglehetösen ocska kapcsitáp kapcsoló üzemű táp van a falicsatibanfali csatlakozóban és abbol egy vékony kábel megy a sima 230 V-ra tervezett kábelkapcsolon a LEDhez.
Az elsö gond már az elsö bekapcsoláskor jelentkezik, hogy zavarja a közelben levö rádiokat. A másik meg 5-6 honap után jelentkezik, a kapcsolo ( nem erre lett tervezve) elkezd bolondulni, aminek az eredménye, hogy a LED össze vissza villog.
A kapcsolo nem kisfeszültségre lett tervezve és nagy áramra, hanem forditva 230 V- ra és kis áramra. A rendszerint 1-3 W-s LEDek viszont eléggé megpuhitják a kapcsolo rugoját igy az kuka lesz. Nekünk van már vagy 6 ilyen pilács, most voltam egy ismerösnél - nála már egy tucat vár sorsára.
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2018
Moderátor által szerkesztve

IMG_3286.JPG
    
(#) gernerakos válasza Massawa hozzászólására (») Máj 28, 2018 /
 
Én csak azt nem értem, hogy hogy jön össze 6, illetve 12 db rossz lámpa. Megveszem az elsőt, elromlik, oké, veszek másikat. Ha az is elromlik, a harmadikat már erősen meggondolom, de hogy a tizenkettediket hogy sikerül megvenni...?
(#) Massawa válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 28, 2018 /
 
A kedves nejem egyböl 4-t vett. Kettöt meg beépitve kaptuk az egyik butordarabba. Az ismerösnek meg boltja van és hordják neki vissza a kacatot. Töle persze már nem veszi vissza senki.
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2018
(#) _BiG_ válasza Feri007 hozzászólására (») Máj 28, 2018 /
 
Köszi megnéztem. Egy hónapos ingyen használat van, úgyhogy semmibe se került. Viszont letölteni nagyon macerás, nekem nem sikerült. És eszi az adatforgalmamat.
(#) llax válasza lelkes amatőr hozzászólására (») Máj 30, 2018 /
 
A zárt rendszeren (egy-egy cellát alkotó MOSFET-en) belül az elektronoknak csak a helye és helyzete változik, a számuk nem, egy egy ilyen elem összességében mindig semleges töltésű.

Ez ugyanolyan, mint a kondenzátor (végül is FET...): A szigetelő két lévő fegyverzetek között alakul ki különbség az elektronok mennyiségében (elko-nál és akkunál már elektrokémia is játszik), maga az alkatrész összességében semleges töltésű. Ha nem így lenne, akkor a kondenzátornak csak az egyik kivezetése megérintésekor is áram folyna (pl. hálózati puffer jól megrázna).
(#) Moderátor hozzászólása Máj 31, 2018
 
Mintegy 3 oldalnyi, itt OFF-topic hozzászólás a gyorsforgalmi út balesetéről áthelyezve ebbe a témába.
Kérjük a továbbiakat ott folytatni, ha feltétlenül van rá igény!
(#) proba válasza erbe hozzászólására (») Máj 31, 2018 /
 
Kérdés számomra, ha egy akkut feltöltünk teljesen, utána rákötünk egy radiátort, akkor a radiátor ugye fűt. Ha fűt energiát veszít. Ha jól értelmezem az E=mc2 képletet akkor tömeget kell veszítenie a rendszernek (valószínű az akkunak). Mérni valószínű nem fogom, de ha az értelmezésem, meg a képlet nem csal más utat nem látok. Vagy a fénysebesség, esetleg a radiátor tömeg változik?
(#) lazsi válasza proba hozzászólására (») Máj 31, 2018 /
 
Nem feltétlenül!
Ha a radiátor energiát ad le, amit az akkuból kap, akkor az akkunak az energiája csökken.
Egyébként a rendezettség is energiát jelent. Vagyis az egy-egy elektródánál felhalmozott azonos töltésű ionok a magasabb rendezettség okán magasabb energiát képviselnek, mintha az elektrolitban egyenletesen eloszolva lennének ugyanazok az ionok.

Gondolj a töltésszétválasztásra. A töltések mennyisége nem változik, csak a térbeli elhelyezkedésük, mégis képesek a munkavégzésre, aminek során megszűnik a rendezettségük.

Amikor egy kondenzátort feltöltünk, akkor az egyik fegyverzetről elektronok mennek át a másikra. Ez az áram, amit kívülről mérhetünk. De valójában a pozitív pólus azért lesz pozitív, mert onnan az elektronok átkerülnek a negatív pólusra. Az elektronok összmennyisége nem változik, csak az elhelyezkedésük. Vagyis egy feltöltött és egy töltetlen kondenzátor tömege azonos lehet, de a tömeg-eloszlása különböző. Teljesen szimmetrikus felépítést feltételezve (azonos darabszámú atomból áll mindkét fegyverzet) a töltetlennek azonos tömegű mindkét fegyverzete, míg a töltöttnek a negatív pólusa nehezebb, mint a pozitív pólusa. Ha 100 db elektron mozgott, akkor a különbség éppen 200 elektron tömegnyi.

Az E = mc2 nem azt mondja, hogy minden energia-átadás tömegváltozást eredményez, csapán azt, hogy bizonyos körülmények között az energia és a tömeg (és igazából az információ is) átalakulhat egymásba.
Nem kötelező, csak egy lehetőség.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2018
(#) proba válasza lazsi hozzászólására (») Máj 31, 2018 /
 
Én ezt az egészet nem tudom beilleszteni az általam kézzel fogható világba. Vagy elhiszem a képletet vagy nem. Amúgy a Wikipédiából Tömeg-energia ekvivalencia részből származó
Idézet:
„Ha megmérjük az atommag tömegét, azt tapasztaljuk, hogy az kisebb, mint az őt alkotó részecskék tömegeinek összege”
mondattal sem tudok mit kezdeni a kézzel fogható világomban..
Ha elfogadom az E = mc2 képletet igaznak, attól kezdve már nem kédőjelezhetem meg az igazságát az érintett rendszerben sem. Esetleg egy olyan 'résztvevőt' kell keresni benne ami elkerülte a figyelmemet.
Ha ezt a képletet tetszés szerint értelmezem (mert nem értem) akkor a többivel is hasonlóan kellene tennem, ami néhány nagy koponyának bejön, de azok is csak pontosítani szokták, nem megkérdőjelezni érvényességüket.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2018
(#) lazsi válasza proba hozzászólására (») Máj 31, 2018 /
 
Idézet:
„... sem tudok mit kezdeni a kézzel fogható világomban..”

Mert ez nem is a kézzel fogható világról szól...

Idézet:
„Ha elfogadom az E=mc2 képletet igaznak, attól kezdve már nem kédőjelezhetem meg az igazságát az érintett rendszerben sem.”

Csakhogy az akkumulátor kisütése nem az "érintett rendszer"...
Az érintett rendszer ott kezdődik, amikor atomi szinten vagy az alatt zajlik valami. A kémia már felette van.
A tömeg-energia ekvivalencia ott kezdődik, amikor atommagok egyesülése vagy felbomlása történik.

Idézet:
„Ha ezt a képletet tetszés szerint értelmezem (mert nem értem) ...”

Egy képletet nem lehet tetszés szerint értelmezni, hanem csak abban a körben, amire vonatkozik.
Az E=1/2 mv2 (mozgási energia) képletet sem lehet értelmezni egy kondenzátorban tárolt energiára, hiába van tömege a kondenzátornak és mozognak benne az elektronok...
Ha valamit nem ért az ember, akkor gyakori, hogy tévesen értelmezi. A helyes értelmezés alapfeltétele a megértés.
(#) llax válasza proba hozzászólására (») Máj 31, 2018 /
 
Ha felviszel egy téglát a ház emeletére, akkor nehezebb lesz? Ugyanis jelentősen növelted a helyzeti energiáját. Hogy mennyivel, azt akkor tudod meg igazán, ha valaki kidobja az ablakon és Te pont alatta állsz Az elektronokkal és töltésekkel is hasonló "játék" megy: egy adott rendszerben a helyüket vagy helyzetüket változtatod (de a rendszer egészére nézve számukat nem), amikor energiát közölsz velük. Az energia leadásakor mindez visszafelé játszódik le.
(#) lazsi válasza llax hozzászólására (») Máj 31, 2018 / 2
 
Idézet:
„Ha felviszel egy téglát a ház emeletére, akkor nehezebb lesz?”

Ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor könnyebb lesz...
A tömege persze nem változik, csak a súlya, hiszen kisebb gravitációs mezőbe kerül.
(#) llax válasza lazsi hozzászólására (») Máj 31, 2018 /
 
Természetesen a tömeg a lényeges. Hiába jutott extra energiához (az adott gravitációs rendszerben), ami energiát akár el is lehet venni tőle (vagy képes leadni), a tömege állandó.
Következő: »»   235 / 586
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem