Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Peltier cella
 
Témaindító: Bigya, idő: Dec 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   20 / 25
(#) davix95 válasza exabit hozzászólására (») Máj 20, 2017 /
 
Köszi a választ, keresgélek közbe más hiba lehetőség felé mert jobban bele gondolok nem téptem meg erősen a csavart a bonamid miatt sem mert ugye simán kiszakadt volna onnét. A nyomatékot meg sajnos nem nagyon tudom mérni, csak érzésre tudom belőni . mikor meghúztam a csavart egy "kattanásig" húztam .
(#) cmdnetwizard hozzászólása Jún 1, 2018 /
 
Sziasztok!

Egyelőre még csak elméleti síkon gondolkodok, mert még nincs annyi tudásom, hogy nekiálljak, így hozzátok fordulnék az ötletemmel.

Szóval adott egy olyan 20-24 m2-es szoba, ami nyáron meglehetősen fel tud melegedni. (Közeleg a nyár) Namármost ezt szeretném kicsit lehűteni, hogy elviselhetőbbek legyenek a nyári napok. Érthető módon nem szeretnék százezreket klímára költeni, főleg úgy, hogy albérletben lakom, és nem szeretném megajándékozni a főbérlőmet egy klímával, meg az R2D2-s mobilklíma hasonlóan drága.
Meg ami a legfontosabb, úgy elveszne az alkotás öröme.

Szóval nekiindultam utamnak Youtube-on D.I.Y. klímával (Pld: 1, 2, 3), és azt tapasztaltam, hogy mindenki peltier cellával építi meg, viszont csak egy beltéri egységet építenek ezekben a videókban.
Mint tudjuk, energiamegmaradás vagymi miatt ezekkel a megoldásokkal érdemben nem lesz hűvösebb a szoba, hiszen lehet, hogy hideg levegőt fúj az adott eszköz, de a másik oldalán az igenis melegít.

Szóval ez alapján gondolatban továbbfejlesztettem a dolgot, és úgy gondolom, hogy megvan a számomra tökéletes megoldás (ami hasonló a második videón látottakhoz).

Ezek szerint az én "klímám" úgy épülne fel, hogy alapból kettőt építenék belőle, egy kültéri és egy beltéri egységet, a kettő között pedig folyadékos hőtovábbítást oldanék meg. Ez utóbbit nem tudom szebben megfogalmazni. Az egésznek úgy állnék neki, hogy van itthon két ilyen CPU hűtőm, és veszek hozzá még két 45-48 wattos peltier cellát, mondjuk a TEC1-12705 vagy a 704-es tesóját, valamint szerzek talán bontóból vízhűtéses CPU hűtőt, de csak azt a részét, amelyik a CPU-ra megy rá (Aquában pld külön nem kapható). Aztán a beltéri egységnek a hideg oldalára rárakom a ventilátoros hűtőt, a meleg részére a folyadékosat, a kültéri egységre pedig pont fordítva, a kettőt meg összekötöm egy akvárium szivattyúval, meg PVC csővel. Így a keringetés megoldott, és kint az erkélyen nyugodtan melegedhet a kültéri, bent pedig elviselhető lesz a hőmérséklet.

Gondolom ez így elméletben szépen hangzik, gyakorlatban viszont akadna pár kérdésem:
- Egyáltalán működőképes lehet-e az elképzelés, vagy eleve halva született az ötlet?
- Néhány hozzászólással korábban olvastam, hogy a víz ráfagyott a cella hideg oldalára, ezáltal elképzelhető-e, hogy a keringetésre használt víz, egyszerűen belefagy a hűtőbe a kültéri egységnél?
- Ha igen, akkor mit érdemes használni víz helyett? (Ásványi olajat? Azzal a szivattyú megbirkózik?)
- Mekkora lehet a hűtési értéke egy 20-24 m2-es szobában, vagy jobban járnék ha nagyobb teljesítményű cellát vennék?
- Valamint bármi építő jellegű kritikája van-e valakinek ehhez a projekthez?

Köszi, és üdv,
Laci
(#) cmdnetwizard válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Jún 1, 2018 /
 
Eh, a szerkesztésről már lemaradtam, és még egy kérdés felmerült, mindezt milyen táppal érdemes meghajtani, hiszen mégiscsak 2x4 A-t, plusz szivattyú, és két venti áramot kell kihajtani belőle. Bár az is lehet, hogy én értelmezem félre, és nem mindig 45 W a teljesítmény

Meg ha már nem mindig azonos a teljesítmény, ezeket a cellákat hogyan lehet szabályozni?
(#) proli007 válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Jún 1, 2018 /
 
Hello! Nekem ugyan egy fia Peltier cellám sincs, de megnézted már mennyit energiát fogyaszt és szállít egy klíma és milyen hatásfokú egy Peltier cella? Mert szerintem 45W akkor elég, ha ráülsz. Amúgy a keringetésre szánt víz nem hideg, hanem meleg lesz, hiszen leadnia kell a külső térnek az energiát, nem felvenni.
(#) cmdnetwizard válasza proli007 hozzászólására (») Jún 1, 2018 /
 
Igen, megnéztem, 2 kW-nál kezdődik. De igazából nem is azt akarom elérni, hogy bekapcsolom, és instant 15 fokkal hűvösebb legyen, hiszent pont az a lényege hogy valamit alkossak, hátha működik. Ha meg hosszútávon, mondjuk 2-3 óra alatt átforgatja a szoba levegőjét, és érezhetően hűvösebb lesz, az pusztán nettó nyereség.
És a keringetésre szánt vizet úgy szeretném megoldani, hogy rakok kintre egy nagyobb befőttes üveget, mint kiegyenlítő tartály, és a szivattyú abból fogja szívni a vizet, átküldeni a külsőn, majd a belső egységen és vissza az üvegbe. Szóval mivel előbb kint lehűtöm a vizet, így előfordulhat, hogy ha lassú a víz áramlása, és nem is túl meleg a víz, akkor az kintre belefagy. Meg ha nagy a hűtési teljesítmény.
(#) bbalazs_ válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Jún 1, 2018 /
 
Nagyságrendi hiba van. kb, mintha egy személyautót próbálnál modellmotorral meghajtani. 45W-os peltier kb egy hűtőtáska HIDEGEN TARTÁSÁRA elég, SZOBAHŐMÉRSÉKLETEN.
(#) cmdnetwizard válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 1, 2018 /
 
Oh... Pedig olyan jó ötletnek tűnt...
Viszont ha ragaszkodom az ötletemhez, mekkora/mennyi cellával lehetne érdemben foglalkozni?

Mint mondtam nem az azonnali hűtőhatás lenne a lényeg
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2018
(#) erbe válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Jún 1, 2018 /
 
Ha lomtalanításkor kifogsz egy kopott régi hűtőt (biztos nem azért dobták ki, mert nem működik. ), eldobod az ajtaját és odaállítod hűtőráccsal az ablak felé, észrevehetően hűteni fog, a Peltier fogyasztásának töredékéért. Ha meg be tudod szorítani egy nyitott ablak helyére, még jobb lesz.
(#) cmdnetwizard válasza erbe hozzászólására (») Jún 1, 2018 /
 
De itt megint elvész az alkotás öröme
(#) erbe válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Jún 1, 2018 /
 
A hűtőben van ~100 W-os kompresszor. Észrevehetően hűteni fog.
100 W Peltier hűtőhatását nem fogod észrevenni.
(#) cmdnetwizard válasza erbe hozzászólására (») Jún 1, 2018 /
 
És vajon a hűtőgépet érdemben át lehet úgy alakítani, hogy a hideget bent adja le, és kint meg hűljön az, ami hűti a benti teret?
(#) erbe válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Jún 1, 2018 /
 
Pont ezt írtam le.
(#) bbalazs_ válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Jún 1, 2018 /
 
Ha mindenképpen peltiert akarsz, akkor tényleg kontaktus kell a bőröddel, mondjuk a szék lapját hűtöd és gumicsővel, vízhűtéssel viszed ki a meleg oldal hőjét és kint adja le NAGY felületen.

A peltier nagyon rossz hatásfokú egyébként. Egyetlen előnye az egyszerűsége.

Én olyan 200 W körüli értékre gondolnék, amit már talán érzel a bőrödön.
Vagy esetleg sisak...
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2018
(#) tibibalogh520 válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Jún 1, 2018 /
 
Alkotni alkothatsz, de örömöd nem lesz benne!
A háztartási hűtők kompresszora is karcsú a feladathoz! Tudom, mert megépítettem. A peltierről ne is álmodj! Az aztán főleg karcsú a feladathoz. A víz megfagyásáról meg ne is álmodozz, hiszen a peltier cella ha nagyon inát szakítja, akkor sem képes 20 fok eltérésnél nagyobb differenciált csinálni. Márpedig ha kint 25 fok van, akkor sem lenne képes +5 fok alá menni, ha semmi hőt nem viszel be járulékosan. Már pedig Te vinnél be bőven.
Ha Te egy szobát peltierrel szeretnél hűteni, oda legalább 20-30 kW teljesítményben kellene gondolkoznod, hogy legalább érezhető hűlést tapasztalj. Ugye, hogy még is olcsóbb egy kompresszoros klíma???
(#) cmdnetwizard válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Jún 2, 2018 /
 
Erre szokták mondani, hogy túl szép, hogy igaz legyen, szóval egyelőre visszakerül a gondolat a fiókba...

Azért köszi mindenkinek az infót
(#) GPeti1977 válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Jún 2, 2018 /
 
Talán egy kisebb szoba ventilátor légáramlatába belehelyezni egy hűtőbordát amit a Peltier hűt, és magadra irányítva lehet észrevehető a hűtés, a borda másik oldala lehet ott mert az a 100 - 200W nem fogja melegíteni a szobát.
(#) Petyaa válasza cmdnetwizard hozzászólására (») Jún 3, 2018 /
 
Ez az ami neked kell: Bővebben: Link
(#) Bakman válasza Petyaa hozzászólására (») Jún 3, 2018 /
 
tibibalogh520 leírta, mennyire nem jó a peltier elem. Ez annál is rosszabb.
(#) Petyaa válasza Bakman hozzászólására (») Jún 4, 2018 /
 
Ez nem peltier elem Miért is lenne rosszabb? Szerintem egyáltalán nem rosszabb. Pláne ha belegondolsz hogy a peltiernek mennyi időbe tellene 5kg vizet megfagyasztani, és az ez által termelt hideget átadni a környezetének.........
A klímák radiátorából sem jön hidegebb levegő
.................
(#) Docoste hozzászólása Okt 1, 2018 /
 
Sziasztok!

2x2 peltier elemes hűtő modulon gondolkodok hűteni, kellene egy 15x15x2 cm es alu tömböt, úgy hogy -25-35C körül legyen szabályozással stb. A 2 peltier egymásra rakva, aláhűtve egyik a másiknak. Szerintetek mekkora peltier modulokkal induljak neki ha a hűtött rész zárt tehát nagyon onnan melegedni nem fog.

Köszönettel : Docoste
(#) tothbela válasza Docoste hozzászólására (») Okt 1, 2018 /
 
Szia! Egy peltier kocka elméletileg 60-70 fok hőmérséklet különbséget tud létrehozni. Tehát ennyivel lehet magasabb a meleg oldal. Viszont kérdéses, hogy mit akarsz hűteni vele. Ha a hűtendő tárgy önmaga nem melegszik, akkor ez az érték a mérvadó. Ilyen,ha mondjuk egy CCD lapkát akarsz alacsony hőmérsékleten tartani, vagy egy RF tranzisztort az alacsonyabb termikus zaj miatt. Ha valami melegedő dolgot kell, akkor már csökken a deltaté. Bár nem vagyok nagy hűtőgépes, de például van itthon 4x4cm-es pelrierem pár darab. 12V-ról 5A körül eszik. Ez tehát 60W. No az a helyzet, hogy 2 darab 10W-os ledet hűtöttem vele tesztelésként, az pedig harmada a betáplált hútő teljesítménynek, és ott van körülbelül az elvérzési pont. Tehát a hideg oldal hőmérséklete ott válik melegebbé. Egy közepes 30fokos különbség ennek a felén tartható, ami azt jelenti, hogy 60W hűtés 10W terhelés esetén 30fokkal hidegebb a hideg oldal.

Ebből kalkulálva ha van egy 1W termikus fűtésű valami, amit le szeretnénk hűteni -30 fokra, akkor két lépcsőben lehet, ha a külső meleg oldal nem megy 30 fok felé. Mégpedig első lépcsőben egy 5-6 szoros teljesítményű (5-6W) peltier, amit egy ettől 5-6 szoros teljesítményű (25-35W) hűt. ha ugyanezt egy 10W-os valamivel szeretnénk, akkor az első körben 60, másik körben 300W hűtőteljesítményben fog megvalósulni. Ha nincs lehetőség 30 fokon tartani a meleg oldalt, akkor három lépcső kell. 10W terheléssel, 60 fokos meleg oldallal 2kW hűtőteljesítményre van szükség.

Biztosan vannak jobb modulok is, ahol aranyozott a kerámia lap, és tud max 75-80 fokot, de itt már a plussz 5fokos eltérés egy vagyon. Az én modulom 3dollár volt, egy minőségibb ami alig 5 fokkal tud többet ugyancsak 60W-on az 15000 forint.
(#) Docoste válasza tothbela hozzászólására (») Okt 1, 2018 /
 
Köszönöm a válaszod, egy köd kamrát akarok csinálni (Wilson) elméletben azt mondanám 1W a max. amit hűtök, de lehet több is viszont hő forrás tényleg nincs a kamrában. 12709 re gondoltam hidegoldalra egy más mellé 2db és 12705 re ezekre rá a melegoldalról, de lehet, hogy alul terveztem a teljesítményt.

-Docoste
(#) tothbela válasza Docoste hozzászólására (») Okt 1, 2018 /
 
Valami kisebbet kellene tenni a hideg oldalra, mert a 12709 az maga 100W felett disszipál a meleg oldalon. A következő fokozatnak (12705) ez rengeteg. Oda olyan kellene, ami legalább fél kW-os. Ha mindenképpen ez a két tipust használnád, akkor a 12705 menjen a hideg oldalra, a 12709 pedig a melegre. De optimálisabb lenne a ködkamrát 04903-al hűteni ami csak 10W-os, és ezt hűtené a 12709. Igy ha tényleg csak 1W a belső fűtőtest, akkor 50 fokos meleg oldali hőmérséklet mellett is sikerülhet -30 fok alá menni. Ez a párosítás 80-100 fokos deltatére képes.
(#) Docoste válasza tothbela hozzászólására (») Okt 1, 2018 /
 
Köszönöm értem akkor a logikai lépéseket le rendelem a kisebb teljesítményő peltiereket is. Esetleg kisebb kihajtást fogok használni a 12705re .(majd ki probálom mi a jobb)

Köszönöm a segítséget: Docoste
(#) Gafly válasza Docoste hozzászólására (») Okt 1, 2018 /
 
Ha nem titok, hogyan szeretnéd megépíteni?
Lehet hogy nem a "Peltier" az egyetlen "szűk keresztmetszet"...

Ez most nem trollkodás akart lenni, tényleg érdekel (és ha tudok segítek, bár nem értek hozzá ).
(#) Docoste válasza Gafly hozzászólására (») Okt 2, 2018 /
 
Van kompresszoros fagyasztó gépem ami tud -140c fokot azzal leprobáltam már, -30 körül jó és müködik a ködkamra. De a cél egy könnyen hordozható realtíve bármikor bármeddig müködöképes gép létre hozása oktatási és szemléltető céllal. Most készül az akvárium hozzá (üveg edény) lesz benne fütött párologtató csepegtető és egy plusz külsö akvárium a höszigetelés miatt felett (+2cm) amiben lesz kis fütés és egy ionizátor kialakitva. a belső akváriumból a folyadékot ki vezetem és és egy adagolo motorrral vissza juttatom a csepegtetőn. A belső akváriumba lesz egy 15x15x3cm es alu tömb amit hütünk a peltierrel alulról. Az akváriumok persze fejjel lefele vannak Kb. ennyi nagy vonalakba (kicsit bonyinak hangzik de nem az annyira)
(#) Firefighter1 hozzászólása Máj 27, 2020 /
 
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék hogy a cella szerkezete "szimetrikus"?
Értem ezt ugy hogy a hideg meleg oldal helyzetét valóban csak a betáplálás polaritása befolyásolja? Vagy a "hideg oldal jobban szeret hideg lenni" a szerkezeti felépítése végett?

Nekem ez alapján szimetrikusnak tűnik..

Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2020
(#) Gafly válasza Firefighter1 hozzászólására (») Máj 27, 2020 /
 
Szerintem ebben az application note-ban elég jól le van irva.
Röviden azt mondják, hogy tulajdonképpen működik mindkét irányban, de azért azt javasolják, hogy a katalógus szerint használjuk a hideg oldalt hideg oldalnak.
Valamint vannak olyan modulok, amelyek eleve nem szimmetrikusak. Elektromos szempont ott is igaz a felcserélhetőség, de hőtanilag asszimetruksra van tervezve...
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2020
(#) exabit válasza Firefighter1 hozzászólására (») Máj 27, 2020 /
 
Igen az szimmetrikus, de nem mindegy melyik oldal a hideg. Jobb a hatékonysága ha a piros vezetékre kapcsolod a pozitív tápfeszt. Ugyanis a vezetékek így a meleg oldalhoz kapcsolódnak. Fordított polaritás esetén viszont a hideghez, így a szobahőn lévő réz vezetékek hőszállítása révén rontják a hűtés hatékonyságát.
(#) gyulank hozzászólása Nov 29, 2020 /
 
Miért nincs 230V-os?
Következő: »»   20 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem