Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramlökés határoló lágyindító
Lapozás: OK   33 / 38
(#) zotya1983 válasza Peter65 hozzászólására (») Máj 27, 2018 /
 
Ezt alá támaszthatom régi felélesztett végfokba is ez került táphidegítésnek dc re. Természetesen a 100nF os változata. A minőségnek ára van...
(#) suney83 hozzászólása Jún 12, 2018 /
 
Sziasztok. Olyan kérdésem lenne tud e valaki abban segíteni, hogy inverteres táphoz lehet e lágy indítást csinálni vagy valami megoldást, mert indításnál lemegy az Fi relé 12V 30A a táp fémkeretes földelés nélkül is lemegy.
(#) Bakman válasza suney83 hozzászólására (») Jún 13, 2018 /
 
A Fi-relé nem a túláram miatt megy le hanem azért, mert valamilyen zárlat van a földelés felé. Könnyen lehet, hogy nem a tápegység hibás, hanem az oda vezető vezetékrendszerben van hiba valahol.
(#) suney83 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Nincs bekötve a földelés akkor is le megy van még egy 12V15A-res mellete és az nem veri le. Én arra tippelek túl nagy indulásra a zárlati árama és lehet e valamit kezdeni ezzel. Ha nincs bekötve a másik táp akkor is le megy ha van földelés ha nincs és mindegy hova van bekötve. Ha nem veri le akkor működik, nincs baja a tápnak.
(#) Bakman válasza suney83 hozzászólására (») Jún 14, 2018 /
 
Mérések nélkül én arra tippelek, hogy valahol a nulla és a földelés zárlatos, ezért veri le a Fi-relét nagyobb fogyasztó.

Mindegy, hogy induláskor mekkora áramot vesz fel, a Fi-relé csak a földelés felé folyó áram miatt old le.
(#) Egri Frédi hozzászólása Júl 17, 2018 /
 
A FI relé elsődleges szerepe a szivárgó áram érzékelése, de ugyan úgy leold túláramra is, mint egy " mezei " kismegszakító, csak gyorsabban.
Ha veszel egy FI relét, azt mindig a névleges terhehetőségére veszed: pl. 25A, 40A, 100A.
Az érzékenységére - szivárgó áramra, ami teljesen független az átfolyó áramtól !!! - az új szabvány nem tudom mit ír elő ~ 20mA.
Ez azt jelenti, ha a szivárgás eléri a FI relé érzékenységét - ami fel van tüntetve rajta ! - függetlenül az átfolyó áramtól ( legyen az 1A vagy 80A ), le fog oldani, le kell !!! oldania.
Ha nincs szivárgás és az átfolyó áram meghaladja a "gyári" értéket ( 25A, 40A, 100A ), akkor is lekapcsol, mint egy kismegszakító, de konstrukciója miatt gyorsabban.
Ezekben a berendezésekben viszont elektronika van, amire Murphi törvényei érvényesek. " Ami elromolhat, az előbb-utóbb el is romlik.
Ezeket gondold végig, és ennek megfelelően használd a tápodat.
(#) Bakman válasza Egri Frédi hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Idézet:
„leold túláramra is”
Már amelyik, a többség nem old le.
(#) Tomi111 válasza Egri Frédi hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Nem mindegyik old le túláramra! Ráírják, hogy meddig terhelhető, de nem old le. Vagyis a kismegszakítót nem helyettesíti. Természetesen van olyan is, amiben van túláramvédelem is. Ezt jelölik és drágábbak is.
(#) Egri Frédi hozzászólása Júl 17, 2018 /
 
Nem vonom kétségbe szavaitokat, de én még olyannal nem találkoztam az elmúlt 30 évben, ami ne oldott volna le túláramra. Még a régi cipősdoboz méretű NDK -s is leoldott...
Persze ez nem jelenti azt, hogy nincs ilyen, attól hogy én még nem láttam. Gagyit - nem feltétlenül Kínait - meg ne vegyen az ember, ha az életéről van szó.
Az is tény, hogy az áramszolgáltató előírja/megköveteli a FI relé mellett a kismegszakítót.
(#) Bakman válasza Egri Frédi hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Nem keversz te itt valamit? Túláramra a Fi akkor szokott működésbe lépni, ha a Fi után nulla és földelés zárlat van. Ez sem törvényszerű de gyakori jelenség. Viszont, ha a Fi-relé nem védett a túlterhelés ellen (ez a gyakori), akkor füstölésig lehet tornáztatni, nem fog leoldani.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Aug 26, 2018 /
 
Sziasztok

Készíteni akarok egy olyan lágyindítót amiről bármilyen 1-2kW-os szerszámgép elmegy amit rádugok.
Tehát van egy dug-villa bemenet és egy konnektor kimenet, Erre van valakinek projectje?

Üdv
(#) zolika60 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
Nekem van ilyenem. Egy porszívóból kitermelt lágyindító, fordulatszám szabályozó elektronikát beszereltem egy dobozba egy zsinórral és egy konnektorral együtt. Ezt csatlakoztatom a fali csatlakozóba, hosszabbítóba és ebbe dugom a gépet. Szinte elektronikai hulladékból készült.
(#) Alkotó válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 26, 2018 /
 
A szerszámgépekben (amibe nekem pl. egy szalagfűrész is beletartozik) különböző motorok lehetnek, ezért mindenre jó átfogó megoldás aligha létezik.
Az aszinkron és kefés motorok eltérő elvek alapján működnek. Nagyobb teljesítményekhez már 3 fázisú hajtás a megszokott, és bizonyos gépek még teljes hálózati feszültség esetén is csak nehezen pörögnek fel a terhelésük miatt.
A kefés szerszámgépek ma már szinte kivétel nélkül beépített elektronikát tartalmaznak, részben a fordulatszám szabályozása, részben a finomabb indulási körülmények elérése miatt.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2018
(#) zsoltee0001 válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 28, 2018 /
 
Ilyenem nekem is van, de ez még nem lágyindító, legalábbis az enyém nem.
Szóval úgy kellene , hogy kapcsoló nélkül üzemeljen, az áramfölvételből kellene kapcsolnia, ha leállítom a gépet akkor alaphelyzetre kellene visszaállnia, jó volna elektronika mentesen, mert van egy gérvágóm ami leállításkor elektromosan fékezi, kitudja mit küld vissza a hálózatba.
Üdv
(#) zsoltee0001 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 28, 2018 /
 
Szia
Nekem mind kefés, 1 és 2 kW közötti szerszám miatt kell és tutira nincs semmiféle lágyindító egyikbe se, rossz nézni ahogy padlógázzal indul megtizedelve az élettartamát, nem akarok újat venni ezért kell.

Üdv
(#) proli007 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 28, 2018 /
 
"az áramfölvételből kellene kapcsolnia" .. " jó volna elektronika mentesen"
(#) zsoltee0001 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 28, 2018 /
 
Oké, úgy értettem az erősáramú részt nem triaccal, hanem előtét ellenállás-relé párosítással.
Közbe agyaltam, hogy lehetne legegyszerűbben érzékelni, hogy egy 220-as áramkörbe folyik-e áram, mert egyenáramnál működik a reed relés megoldás, de váltakozó áramkörbe még nem próbáltam.
(#) Bakman válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 28, 2018 /
 
Itt: Bővebben: Link van egy egyszerű de jónak tűnő kapcsolás. Maga a panelterv a kis szigetelési távolságok miatt kicsit aggasztó igaz, nem is kötelező azt használni.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2018
(#) _BiG_ válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 28, 2018 /
 
Érzékelni áramváltóval lehet. Csak kicsit nagyméretű lesz, ha nagyobb áram folyik - mert a kis vasmag telítésbe megy.
(#) zsoltee0001 válasza Bakman hozzászólására (») Aug 28, 2018 /
 
Köszi, de ebből minden készülékhez kellene 1-et építeni, én csak összesen 1db-t akarok csinálni, bevágom az elosztó elé és arról működjön az összes készülék, szerencsére egyszerre csak egy eszközt tudok használni... még most legalábbis
(#) rascal válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 29, 2018 /
 
Lehet, hogy a B57... NTC termisztorok megoldanák a gondodat. Adatlap. Mit gondoltok, járható út? Egyformák köthetők párhuzamosan a nagyobb terhelhetőség kedvéért?
(#) Bakman válasza rascal hozzászólására (») Aug 29, 2018 /
 
Párhuzamosan köthetőek, ezzel nincs gond. A probléma azzal van, hogy ezek csak nagyon rövid időre korlátozzák az áramot. Transzormátorokhoz, kacsolóüzemű tápegységekhez jó, motorokhoz, mihez zsoltee0001 akarja használni, kevésbé.

Igaz, valamilyen csillapítást jelent de messze nem olyat, mint amilyen a szénkefés motorokhoz jó lenne (tapasztalat).
(#) rascal válasza Bakman hozzászólására (») Aug 29, 2018 /
 
Értem, köszi!
(#) zsoltee0001 válasza rascal hozzászólására (») Szept 4, 2018 /
 
Nem rossz ötlet, eszembe jutott, de amit Bakman is írt, hogy marha kis jelentőséggel bírna, mindenképpen elektronikusan kell megoldani, mintha potméterrel tekerném fel, a végén meg kapcsol egy relé, hogy kizárja a veszteséget.
De mielőtt belekezdenék, a teljesítmény felvétel figyelést kellene megoldanom, pl egy reed relével, de a gond az, hogy jelen esetbe váltakozó áramról van szó, AC-be még nem használtam reed relét.
Üdv
(#) rascal válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Én sem tudom mit csinálna egy reed relé AC esetén. Kerepelne? Hall elem megoldhatná a mérést: topik, alkatrészek. Egy kis nyáktrafóról kaphatna független tápot, amiről az 5 Voltját elkészítheted.
(#) rascal válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 5, 2018 /
 
Én is csak kérdezem: lényeges a gépeidnél, hogy fokozatmentesen legyenek felpörgetve? 2-3 lépcső nem elég? Akkor az is egy lehetőség, hogy a két állapotú lágyindító mintájára 2-3 relé eltérő időzítéssel zárja rövidre az előtét ellenállásokat, csak most a start jelet a folydogálni kezdő áram adja, a kikapcsolást pedig némi késleltetéssel annak megszűnése. Láttam a honlapodon, hogy használsz PIC-t, esetleg azt is bevetheted.
(#) zsoltee0001 válasza rascal hozzászólására (») Szept 7, 2018 /
 
Köszi de mint írtam, a lágyindító a szerszám előtt van és nem a bekapcsológomb után, ki kell találnia, hogy valami be lett kapcsolva, ennek a problémáját kellene megoldani.
Nem hiszem el, hogy ez még senkinek nem jutott az eszébe és nincs egy kész projekt
Még arra is gondoltam, hogy egy nagy érzékenységű kismegszakítót kellene megbuherálni, azzal már lehetne vezérelni a lágyindítót.
Üdv
(#) rascal válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Szept 7, 2018 /
 
Pedig pont arra adtam ötletet, amit te szeretnél. Amikor a lágyindító készenlétben van, akkor is engedi folyni az áramot, csak korlátozza valahogy. Mögötte bekapcsolva a gépet áram fog folyni ezt pl. a Hall elem érzékelhetné és egy hozzá kapcsolódó logika az áramkorlátozást idővel lecsökkentené majd megszüntetné. Ha kikapcsolod a gépet, akkor már nem folyik áram, így visszaállhat alaphelyzetbe. Írtad, hogy az egyik géped fékezésre is használja a betápot, ezért az áram megszűnése után csak késleltetve kellene visszatérnie alaphelyzetbe, hogy a fékező elektronika elvégezhesse a dolgát, akárhogyan is működik. (pl. ha egy pillanatra megszakad az áram, míg a gép kikapcsoláskor üzemmódot vált, akkor arra még ne reagáljon a lágyíndító, csak amikor már elcsendesedett minden).
(#) toma3757 hozzászólása Szept 27, 2018 /
 
Sziasztok!
Ezt a kapcsolást szeretném megépíteni: Bővebben: Link
Viszont 24V relé helyett 12voltosat használnék. Keresgéltem a témában de sajnos nem jártam sikerrel.
A problémám megoldása kapcsán arra a kérdésre nem tudom a választ lényegében, hogy hogyan jön ki a relére eső 24VDC.
Relé adatlap alapján max. fesz amit elbír az 30V kb. az megfelelne mondjuk módosítás nélkül is?
Köszönöm!
(#) proli007 válasza toma3757 hozzászólására (») Szept 27, 2018 /
 
Hello! A 12V-os relé nem túl jó választás. Mert a relé táplálását (meghúzási áramát) a C1 kondenzátor váltakozóáramú ellenállása biztosítja a hálózatból. A 12V-os relének kétszer akkora áramra van szüksége. Vagy is a kapcsolásban szereplő minden kondenzátor kapacitását meg kell kétszerezni.
Következő: »»   33 / 38
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem