Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   649 / 726
(#) P_Laszlo válasza pcmaster90 hozzászólására (») Jún 2, 2019 /
 
A 13-as SAL elve nem jó kiindulási alap ehhez, elektromosan nagyon gyenge. És a Tesla mélyközép sem jó igazán passzív membránnak a mechanikai paraméterei miatt. Hiába hangolja más frekvenciára, nem lesz jó. Ezt nem így kell csinálni, előbb mérni és modellezni érdemes, aztán összerakni.
Egyébként, felsőbb tartományban, a hangszórók miatt, nem volt kioltás. Más az oka annak, amit hallott.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2019
(#) P_Laszlo válasza Benji94 hozzászólására (») Jún 2, 2019 / 1
 
A hangnyomás- és impulzusválaszt egy lapon említeni nem szokás. Mindkettő teljesen más fogalom.
Amit hallottál, az 90Hz-en +20dB kiemelés. Emiatt érezted hangosnak, mert ez nagyjából minden mást elnyomott. Egyébként a tranziens viselkedése sem igazán jó (ilyenkor már nem is lehet az), 20 és 100Hz között teljesen kaotikus.
Egy pontosan beállított b-reflex megoldással, sokkal jobb alsó határfrekvenciát lehet elérni, de a 80Hz-es kiemelés akkor sem tűnik el, azt a SAL mélyközép hozza magával. Sajnos.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2019
(#) D_Zsolt hozzászólása Jún 14, 2019 /
 
Hibát követtem el, elmeséltem egy cimborámnak, hogy valaha láttam egy mélynyomó rajzot tandembe kötött (talán)RFT hangszórókkal, méretezett doboz rajzzal és tuti, hogy valamelyik rádiótechnikában volt (ami valaha meg volt nekem). Rágja a fülem, hogy mikor keresem elő neki, rávettem magam, de nem találom sehol az interneten. Továbblépve, volt valami hangfalépítős könyv is a 80-90-es évekből, ami kölcsönbe volt nálam és azt hiszem abban is benne volt. Esetleg emlékszik valaki itt ilyesmire? (ha jól emlékszem még membrántömeget is növeltek a cikkben)
(#) P_Laszlo válasza D_Zsolt hozzászólására (») Jún 14, 2019 /
 
Hát, RFT-vel semmi értelme. 300mm-es Bolgár orionnal volt egy BP hangsugárzó, amiben aztán kicserélték a hangszórót H2000-es HA31-re, abból egy is elég volt a két Orion helyett.


Mélyhang sugárzót nem újságcikkek alapján kell készíteni (aki írta, valószínűleg úgysem értett hozzá annyira), tervezni kell, az igényekhez, lehetőségekhez, felhasználási körülményekhez igazodva.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2019
(#) elektrorudi válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 15, 2019 /
 
Szerintem a cikk lényege az volt, hogy megmutassák, miként lehet két darab hangszóróval, fele térfogatú dobozt készíteni? Feltehetőleg, akkor azok a hangszórók voltam a szerzők számára elérhetők. Aztán, amikor hozzájutottak a Videoton hangszórókhoz, akkor bemutatták, hogy közel azonos térfogattal, más hangszórókkal is ellehet értni hasonló eredményt. És gondolom, (manapság) kapható még egy pár tucat olyan hangszóró a H2000 típusokon kívül, amivel símán kiváltható a tandemes megoldás.
Pár éve én is vettem 4db HA 25-672-t, ilyen tandemes céllal, de még nem valósult meg a projekt. Kicsit elrontottam a dolgot azzal, hogy 4 Ohm-osra tekertettem őket, pedig arra, amit én akartam velük kipróbálni a 8 Ohm-os jobb lett volna.
Ha valakinek csak az a célja, hogy az elvet próbálja ki, akkor szerintem tök mindendegy, hogy H2000, RFT, Somogyi, vagy egy jó minőségű hangszórót használ.
(#) Cinema válasza elektrorudi hozzászólására (») Jún 15, 2019 /
 
Minőségi, profi hangszórókkal azt nyújtja minden hangsugárzó, ami elvárható.
A H2000, vagy SAL, MNC és egyéb hasonló árkategóriájú hangszórókkal meg sem közelíti az elméletileg elvárhatót, mert ezen hangszórók egyszerűen silányak komolyabb, minőségi igénybevételhez, vagy hosszútávú felhasználásra.

Üdv!
(#) D_Zsolt válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 16, 2019 /
 
A barátom füle minden hájjal megkent és csak el szeretné olvasni a cikket, megépítésre sosem kerül! Én voltam a hülye, hogy pár éve amikor építésről beszéltünk megemlítettem és ő nem felejtette el Tehát inkább érdekességként keresem, mintsem építési leírásként. Amúgy már csak azért érdekelne igazán, mert volt több hangfal leírás és választási szempont magyarázata a cikkben, amit én is szeretnék átolvasni. Ha megtalálom felteszem ide is, hátha valaki más is érdekesnek találja!
(#) P_Laszlo válasza Cinema hozzászólására (») Jún 16, 2019 / 1
 
Ez csacsiság.
A hangszórók nem tudnak arról, hogy milyen címke van rajtuk, és ki készítette őket, mindig a paramétereik szerint működnek, névtől, márkától, és típustól, és ártól is, teljesen függetlenül.

Ezek a paraméterek pedig meghatározhatók, ellenőrizhetők. És nyilván csak ezek alapján lehet bármit tervezni.

A "minőségi, profi hangszóró" kifejezés, teljesen értelmetlen. Ilyen nem létezik. Csak egy szubjektív értékelés. Úgynevezett kirakatparaméter. Ahogy az árcédulán szereplő összeg is.

Természetes, hogy mindenre jó, és minden igényt kielégítő, minden felhasználási célra megfelelő hangszórók nem léteznek. Mindegyik másra alkalmas. És az a jó hangszóró, ami adott esetben megfelel a felhasználója feltételeinek.

Ilyen szempontból lehet jó egy hárombetűs kínai is, otthon bulihangsugárzónak, lehet jó a H2000 is, Videoton helyettesítésre Lehet jó, a drága PA hangszóró is, hangosítási feladatokra, és lehet jó egy drágább, kidolgozottabb, pl. ScanSpeak mélyközép, igényes zenehallgatásra. De ezek nem felcserélhetőek.
Hiszen, a PA hangszóró érzékeny, de nincs mélye, és nem tiszta a középtartománya, a H2000-nek jobb alsó határfrekvenciája, és szebb középtartománya van, de kevesebb a max. hangnyomása, hangosítani nem lehet vele, csak ha nagyon sokat használ valaki. A hárombetűs kínai hangszóró olcsó, és könnyen elérhető, nyúzható is, de nagyon alacsony érzékenységű, és borzalmasan szól. A ScanSpeak mindegyiktől szebb és jobb, HiFi fronton, de hangosítani, még mindig nem lehet vele. Meg szalonnasütés mellé zenélni sem (mi van, ha ráfröccsen a zsír). Pedig borzasztóan drága és neves.

A sort a végtelenségig lehet folytatni, a lényeg az, hogy ez a gondolkodásmód, amit megfogalmaztál, túlhaladott, és hibás megközelítés. A valós paramétereket kell nézni, és nem elvárni egyik hangszórótól sem azt, amire nem képes, amire nem készítették fel.
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2019
(#) P_Laszlo válasza elektrorudi hozzászólására (») Jún 16, 2019 /
 
Ezt nem kell megmutatni, vagy kipróbálni, az azonos nyomású működési módból egyenesen következik. Egyértelmű, és előre modellezhető, hogy hogyan fog működni, bármilyen hangszóróval.

Az RFT-kkel az a probléma, hogy értelmetlen, a T-S arányuk miatt, mélyhang sugárzóban használni, szinte bármelyiket.

A lehetőségek száma, természetesen végtelen. Ezért nem jók az újságcikkek.
(#) P_Laszlo válasza D_Zsolt hozzászólására (») Jún 16, 2019 /
 
Egyik ismerősnél megvan. Írok egy sort és megpróbálom összeszedni a két LB-s cikket (már, ha neked tényleg az kell). De hidd el, az alapelméleteken túl, minden amit leír, jobban, pontosabban ismert ma.
(#) konyak6 hozzászólása Jún 16, 2019 /
 
Tegnap találkoztem egy régi Fender Showman gitár hangsugárzóval. Tone ring van benne. Van információtok erről? Miben jobb mint a reflex?
Van egy régi, de jó állapotu 15" greenback-em. Esetleg csinálnék neki egy ilyen dobozt. Gitárhoz otthonra jó lenne.
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2019
(#) D_Zsolt válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 16, 2019 /
 
Valami olyasmi volt, hogy a két hangszóró szembeforgatva és valami harminc fok körüli eltéréssel a merőlegestől volt beépítve a dobozba egy elválasztó fa lapon. Az egyik oldal csillapító anyaggal töltve. Kb. ennyire emlékszem belőle. A barátom magának építette a hangfalait, mindent számolt (keni-vágja a hangfalakat szerinte, amit az erősítőre költött az több, mint a teljes rendszerem ára) és nagyon nem értette ezt a srég beépítést, mert a tölcséreknél a belső kiképzéssel kerülik el a visszaverődéseket. E miatt a srég beépítés miatt szeretné elolvasni a cikket, ennyi a cél! Ha ez a cikk az, akkor azt keresem Én elvagyok a normál/olcsó hangfalakkal, nem vagyok vájtfülű, de érdekesebb dolgokat szívesen olvasgatok minden témában, szóval megköszönöm ha neked megvan valahol!
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2019
(#) Cinema válasza konyak6 hozzászólására (») Jún 16, 2019 /
 
Ez egy sávszűrős-jellegű reflex-doboz, elsősorban basszus-gitárhoz való.
Csak a gyárilag beleszerelt, belevaló hangszóró működik jól az ilyen dobozban.
Az a "Tone-Ring" jól hangzó reklámnak is elmegy, de mint látható, a hangszóró körüli tér gyűrűszerűen van kiképezve - ez a tulajdonképpeni reflex-nyílása. A képeken ez jól látható.

Üdv!
(#) elektrorudi válasza D_Zsolt hozzászólására (») Jún 16, 2019 /
 
Bocs, lusta vagyok megkeresni a cikket, de ha csak ez az info kell: azért tették bele ferdén, mert csak így fértek el a hangszórók az adott térfogatban. A döntésnek semmi köze nem volt a csillapításhoz, meg a reflexióhoz.
(#) P_Laszlo válasza D_Zsolt hozzászólására (») Jún 16, 2019 /
 
Ez az, de ebben semmi érdekes nincs. Valóban csak az az oka, hogy így fért el. Egyébként nincs semmilyen más műszaki cél mögötte.

Ha a barátod, csak számol, az nem elég.

Tölcséreknél, jó esetben nincsenek fordulók, és terelőlapok, de ha vannak, akkor 99%-ban nem tudják megoldani a hullámfront részleges visszaverődését, mert ezeket a dobozokat, legtöbbször csak rajzolva tervezik, elképzelések alapján. És nem mérve, a valóságot figyelembe véve.

A második változatot itt megtalálod:
Bővebben: Link
(#) P_Laszlo válasza Cinema hozzászólására (») Jún 16, 2019 /
 
Sávszűrős b-reflex nem létezik. Főleg nem ebben a formában. És papírszélű hangszórót basszgitárhoz... Hát... Nem egy biztonságos ötlet.
(#) P_Laszlo válasza konyak6 hozzászólására (») Jún 16, 2019 /
 
Annyiból biztosan jobb, hogy módosíthatatlan, és hangolhatatlan. Valószínűleg eredetileg is csak ad hoc módon készült, ránézésre, vagy hallásra, és nincs a hangszóróhoz-dobozhoz beállítva. Nem is igazán tudták még akkor (1960), hogy mit, és hogyan kellene mérni, egész pontosan. Szóval, a doboz, más hangszóróval is ugyanúgy működik.

Sokáig JBL D130-akat használtak benne, a képen egy későbbi gyártású változat van.

Egyébként, a hangolási frekvencia túl alacsony, és a cső jósága sem túl magas, emiatt szinte hatástalan a felhasználási tartományban.
Persze, egy papírszélű hangszórónál, mint az eredeti JBL, eleve nem lehet meghatározó mélytartományról beszélni.

Az egész ötletből annyi az igaz, hogy általában mélyátvitel szempontjából jó, ha a reflexnyílás, minél közelebb van a hangszóróhoz.
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2019
(#) konyak6 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 16, 2019 /
 
Köszönöm a választ!
Elvetettem a doboz építését.
Viszont a Greenback-nek kéne valami doboz. Összeraknék mellé egy Bassman-t, és egy Stratokaster-el használnám.
Külföldi forumon olvastam, hogy ennek a hangszórónak nincsenek meg a paraméterei. Az ajánlott doboz kb. 75-100 L két reflexcsővel. Hosszuk 300 mm hangolás kb. 45 Hz.
Ez a doboz terv használható?
(#) D_Zsolt válasza elektrorudi hozzászólására (») Jún 16, 2019 /
 
Nem csak az infó kell, hanem el akarja olvasni a cikket Megkerestem a 98/4-es újságot és továbbítottam neki! Amúgy tudja mit csinál, nem csak számol, de én nem értek a hangfalakhoz és igényem sincs különleges képességű hangfalra! Köszönöm a segítséged!
(#) D_Zsolt válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 16, 2019 /
 
Elolvastam most, de ezek szerint én valami másikkal összekeverve adtam át az infót. Volt valami membrántömeg növelés, ragasztottak valamit a membránra és valószínűleg az lehetett az RFT hangszóró és egy teljesen másik cikk... rég volt.
Amúgy mindegy, amit kerestem azt megtaláltad és köszönöm! A többi a feledés homályában elkótyavetyélődött
(#) P_Laszlo válasza konyak6 hozzászólására (») Jún 17, 2019 /
 
Minden hangszórónak vannak paraméterei. Nem szabad mindig elhinni, amit a fórumokon írnak.
Meg is tudod mérni: Bővebben: Link

Ez egy elég régi hangszóró, nem? És papírszélű. A terhelhetősége sem kifejezetten magas. Mechanikai szempontból eléggé vigyázni kell rá szerintem. A 75-80 liter környéke még valószínűleg jó lehet, nem engedélyez túlzottan nagy kitéréseket.
A hangolási frekvenciát úgy kell megválasztani, hogy a legalacsonyabb, még előforduló frekvenciától kicsit (pár Hz-zel) magasabb legyen. Így lesz viszonylag jól terhelhető.
(#) P_Laszlo válasza D_Zsolt hozzászólására (») Jún 17, 2019 /
 
Írtam, hogy ez a második változat. De RFT-vel nem lehet jó mély hangsugárzót készíteni, együttmozgó tömeg növelésével sem (csak a hangszóró mozgórészeit cserélve, esetleg). Ha két hangszórót azonos nyomású rendszerben használsz, eleve növeled az effektív tömeget, duplájára.

Ennek a tervnek az előző változata volt a két darab LB Orion mélyhangszórós, a doboza nagyon hasonló ehhez, pár literes eltérés van a kettő között. Az a '93 január-februári számban jelent meg.
(#) D_Zsolt válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 17, 2019 /
 
Köszönöm! Mint írtam, elkövettem egy hibát azzal, hogy egy amúgy valóban hozzáértőnek elmeséltem amit valaha olvastam és felkeltette az érdeklődését! Ugyan számon nem kéri rajtam, de azért olykor azért felbukkant a téma, hogy megígértem a cikk előkeresését. Mivel régi emlék ez, átküldtem a korábban említett leírást és itt egyenlőre ennyivel kell megelégedjen A többihez már nincs erőm, épp lakásfelújításban vagyok nyakig elmerülve. Viszont a hangdoboz kinézete a cikkből az pont az amire gondoltam és a körítés amit elmeséltem a membrántömegről egy teljesen másik cikk volt, az tuti! Mindenféle ragasztás volt benne, valami hab (talán polisztirol), alufólia rémlik, szóval teljesen más jellegűnek tűnik most már Érdekes dolog az emberi memória ha hosszú évekre kell visszagondolni! Korábban meg mertem volna esküdni, hogy ez egy cikk volt Mégegyszer köszönöm a segítséget mindenkinek!
(#) Cinema válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 17, 2019 /
 
Sávszűrős-jellegű basszreflex doboz, ezt írtam, de mint a képen is látható, bizony létezik!
Létezik ennek irodalma is, tessék szépen utánanézni.
-
Nem kéne mindenkibe belekötnöd P_Laszlo, alias "shalafi", még ha Te igen nagyra tartod magad, mint a hangszórók istene ebben a kicsiny országban, vannak azért nálad sokkal jobb szakemberek és hangszórók és gyártók, ezt azért ne felejtsd el.
Nem mindenkinek hemzsegnek a műszerek a szobájában amivel meg tud mérni egy hangszórót, mert ahhoz nem elég a műszer, tudni kell mérni és azt értékelni is.
Már nem írok ide sem a továbbiakban, nem érzem magam Don Quijote-nak.

Üdv!
(#) P_Laszlo válasza Cinema hozzászólására (») Jún 18, 2019 / 1
 
A képen, egy koncentrikus gyűrű alakú reflexnyílás látható, a "sávszűrős jelleg" - bármit is jelentsen ez - nem.

A direktsugárzó, amit a képen látsz, a helyettesítő képe szerint működik, jól modellezhető, semmi különleges nincs benne. A bode digramja, egyszerű, akusztikai HP szűrő, szokatlan, és kissé indokolatlan jósági tényezővel. De BP jelleget nem fogsz találni benne.

Más módokon, több kamrával és reflexcsővel, lehet akusztikai LP szűrőt létrehozni, de az nem így néz ki.

A többihez, amit személyes vonalon írtál, én nem értek, ehhez viszont igen.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2019
(#) Cinema válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 18, 2019 /
 
Nem BandPass, félreérted az egészet, neked szokatlan, de mindegy.
(#) P_Laszlo válasza Cinema hozzászólására (») Jún 19, 2019 /
 
A sáváteresztő szűrő mindig BP. Eszerint egyetértünk, mert más értelmezési lehetőség nem nagyon lehet.

És nem nekem szokatlan, hanem az összes jelenleg elérhető ismeret szerint. B-reflex hangsugárzót ugyanis azért készítünk főleg, hogy megemeljük a maximális hangnyomást mélytartományban. Ez viszont nem ott hat, ahol szükség lenne rá.

Így próbálták kezelni az akkoriban szokásos, gyenge mágneskörű mélyhangszórókat, mérési és modellezési lehetőségek nélkül.
De az ehhez hasonló, hatvanas évekbeli elméletek, és irodalmak, Olson hasonló korú kutatásai után teljesen elavultnak számítottak.
(#) B robii hozzászólása Júl 4, 2019 /
 
sziasztok. nem sokat értek ahhoz amit itt leírtatok. szeretnék tudni néhány dolgot.
tegyük fel, hogy 36cm magas és 22 cm széles (előlapú), 30cm mélységű hanfal, ami kb 24l.
és most a párhuzam többszörös elvet kihagyva.
mi, és hogyan változik, ha a liter marad, de a mélységét 5 cm. el rövidebbre vesszük, és szélesebb , vagy magasabb lesz, egy 13 cm. es hangszóró esetében.45/60W 8 ohm.
illetve egy kb 5 cm hosszú 8 cm átmérővel rendelkező reflex cső behelyezésével mi változik, illetve szempont e, hogy hol helyezzük el,a hangsugárzó helyzetéhez képest. Tud ebben állást foglalni valaki érdemben úgy, hogy nem kér a hangsugárzó adatairól információt?
illetve mit jelent a gyakorlatban az, hogy pl. 40 hz , vagy 45 hz esetleg 50 hz re hangolni.
türelmeteket és segítségeteket köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2019
(#) P_Laszlo válasza B robii hozzászólására (») Júl 4, 2019 /
 
Bővebben: Link
Az alapoknak olvass utána egyedül, nagy részét nem kell nekünk leírni.

A doboz nem 24 literes, a nettó hasznos térfogat számít.

Ha változnak az oldalarányok, változik a belső állóhullámok eloszlása.

A reflexcső pozíciója változtatja a hangolást, de mivel úgyis mindig ellenőrizni kell méréssel, ez kevésbé lényeges.

A wattok és a névleges impedancia nem lényegesek doboztervezés szempontjából.

Egy 130mm-es hangszórónak valószínűleg túl nagy a doboz. Ilyen átmérő mellett, általában, maximum 12 literes térfogattal tud normálisan működni a lengőrendszer.

A hangolási frekvencia, fb, ugyanazt jelenti gyakorlatban és elméletben is, ezen a frekvencián a membrán nem szól, a reflexcső sugároz. A dobozba zárt levegő akusztikai engedékenysége, és a reflexcsőben mozgó levegő akusztikai tömege határozza meg.
(#) B robii hozzászólása Júl 4, 2019 /
 
köszönöm a segítséget, okosabb nem lettem. de legalább próbáltál segíteni. köszönöm.
Következő: »»   649 / 726
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem