Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   205 / 274
(#) bigrobi válasza fecameca hozzászólására (») Dec 6, 2019 /
 
Halkan bejön Temesvár, Bukarest az erőseben szól, ha nincs bekapcsolva a PC. Az RH este vagy délután jó, egy csomó adó bejön, kínaiaknak van magyar adásuk. Néhol meg lehet fogni zenét. Most i szól pár adó. URH rádió nálam még nem szólt egyenes vevő ként,a gyárit is nehéz beállítani hogy ne susogjon. A hosszú hullámon is van vétel de a gyári rádióimon, mert nem próbáltam magam készíteni HH ra rádiót. Szerbiában a magyar AM adók nem működnek 1999 óta,, sőt semmilyen nyelven, Régen volt a Szabadkai rádió és a Zombori rádió az Újvidéki rádió mellet amit fogtam
(#) fecameca válasza hobbyjani hozzászólására (») Dec 6, 2019 /
 
Hát igen, Lakihegy mihozzánk is messzebb volt akkor, mint Temesvár. Azt nem értem, hogy miért csupa olyan irodalomhoz jutottam, ahol semmit nem írtak a regeneratív vevőkről? 2 tranzisztoros reflex rádióm csak úgy szólt ferrit antennával, ha villámhárítóhoz, vagy ereszcsatornához közelítettem. Pedig megpróbálhattam volna begerjeszteni. Látod, még ezekben a gyerekeknek való kitekben sincs említés sem a pozitív visszacsatolásról. Csak most, hogy a két világháború közti elektroncsöves audion kapcsolásokat nézem, jöttem rá, hogy mindegyikben volt pozitív visszacsatolás.
(#) fecameca válasza bigrobi hozzászólására (») Dec 6, 2019 / 1
 
Magyarországon a szocializmusban azért árultak csupa közép és hosszú hullámos orosz rádiót, hogy ne tudják hallgatni az "ellenség hangját" ? Hosszúhullámon adó nálunk sohasem volt. A seregben is a politikai tiszt hozzánk hozta a rádiót az őrszobáról, hogy ki kell venni belőle a rövidhullámot, mert a katonák a Szabad Európát hallgatták.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2019
(#) bigrobi válasza fecameca hozzászólására (») Dec 6, 2019 /
 
Tán a 30 as években volt 359KHz en adás. Ausztráliában menő a KH és az egyesült államokban is megy. Nagy területet tud lefedni.
(#) hobbyjani válasza fecameca hozzászólására (») Dec 6, 2019 / 1
 
Romániában volt bőven rövidhullámos rádió,főleg a drágábbak,még én is épitettem egy csöves szupert amin volt rövidhullám a tekercs kitet pont az alkatrész üzletből vettem éppen akcióban volt egy román Carmen rádió nyomógombos hullámváltója behangolva,a szabadeurópa ott is tiltott volt de azért mindenki azt hallgatta egyszer láttam az üzletben, hogy pont azzal próbálták ki egy vásárlónak az új rádiót.
(#) gkari válasza fecameca hozzászólására (») Dec 6, 2019 /
 
A magyar rádiók szinte mindegyike RH sávon is működött, köztük nyújtott sávosak is (+ mindegyikben jó AGC is). A "Szabadbattyán", és "Amerika Hangja" adók ellen a zavaró adókat üzemeltettek. A SZU is gyártott nem kevés RH - s rádiót, csak ezeket itt nem árulták, de a katonatisztek nem keveset árultak ezekből pl. a "Flórián" mögötti piacon.
(#) hobbyjani válasza gkari hozzászólására (») Dec 6, 2019 /
 
Ne feledjük a Vef rádiót vagy az ősét Spidolát ,milyen szépen szólt az (isten nyúgtassa ) Kornel Chiriac rockzene műsora,a Metronom szabadeurópa rádióban akit aztán a román Securitate poltikai rendőrség agyonlőtt Németországban.
(#) tnl válasza fecameca hozzászólására (») Dec 7, 2019 / 1
 
Idézet:
„Látod, még ezekben a gyerekeknek való kitekben sincs említés sem a pozitív visszacsatolásról.”




Szerintem érthető okokból!

Mondjuk, egy ferritantennás vevő (szerintem) nem tud messzire adni.
(#) fecameca válasza gkari hozzászólására (») Dec 7, 2019 /
 
Csupán egy dologról feledkeztek meg (Igaz, én se így írtam): A 2 - nél több hullámsávos rádiókban természetesen mindegyikben volt rövidhullám is. Az idehaza gyártottak még URH sávon is általában kétnormásak voltak. Én csak a Szovjetunióból legnagyobb tömegben importált, és a kereskedelemben szinte mindig kapható Sokol, Selga, Signal, Orljonok, és hadd ne soroljam, még az egyenes rendszerűek is, ha volt bennük egynél több hullám, akkor az szinte majdnem mindig hosszúhullám volt. Kivételek erősítik a szabályt. A VEF az egy külön állatfaj volt a hatalmas csattogós dobváltójával. Sőt nekem is volt Sport2 rádióm, ahhoz nagyon hasonló a Rosszija, azok is jól fogták rövidhullámot, de azok már 4 hullámsávosak voltak. Sőt az volt az egyetlen szovjetunióban gyártott, (és nálunk kapható?) 2 sávos zsebrádió, aminek Orbita a neve, amiben volt rövidhullám, de ezek már inkább a ritkaság kategóriába tartoznak, ha megnéznénk a belőlük Magyarországon eladott példányszámot, bár nincsen róla adatom, miből mennyit adtak el?
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2019
(#) hobbyjani válasza fecameca hozzászólására (») Dec 7, 2019 / 1
 
Aztán ez piszok jó volt,kellett hozzá egy HH rádió,pl Sokol és dupla keverésű RH szuper lett belőle.
(#) fecameca válasza hobbyjani hozzászólására (») Dec 8, 2019 / 1
 
Még érdekelt volna az 1970 - es években de akkor még semmilyen műszerem nem volt.
(#) bigrobi válasza fecameca hozzászólására (») Dec 10, 2019 /
 
A Jugoszláv rádiós kiteket nézve voltak szuperreg kitek. Bár én személy szerint egy embert sem ismerek aki kiteket vásárolt volna , csak a könyveket. Az orosz rajzokban sok a tranzisztor egyenes vevőhöz képest. Nem hiszem hogy manapság is léteznek ilyen kitek nálunk. Amúgy ez az 1 tranzisztoros reflex nagy halkan ferritantennával fogja Temesvárt +2 román rádióállomást. Különben a pozitív visszacsatolásnál szoktak egy bemeneti erősítőt tenni, az elméletileg akadályozza a kisugárzást és érzékenyebbé teszi a rádiót.
(#) sdrlab válasza bigrobi hozzászólására (») Dec 10, 2019 / 1
 
Érdekes elgondolás )) Én még ilyet nem láttam...!
Ennek külső antennás vétel esetén van értelme, mert ekkor valóban leválasztja a külső antennát az "oszcillátorról"(amennyiben az előerősítő az antenna és a rádió bemenete között helyezkedik el a láncban), ám ferritantennás vétel esetén semmit sem ér....
(#) hobbyjani hozzászólása Dec 10, 2019 / 1
 
Gyerekkoromba épitettem egy csöves rádiót amiben volt egy RF erősitő,egy visszcsattolt audion és egy HF erősitő,elég jól működött de a szupert nem érte fel.
(#) hobbyjani hozzászólása Dec 10, 2019 / 1
 
Az NDK-ban gyártott Capri Stereo rádió egy szuper aminek van RF erősitője is,elég ritka az ilyen AM-ben de a legjobb megoldás.
(#) bigrobi válasza hobbyjani hozzászólására (») Dec 10, 2019 /
 
(#) szoftveres hozzászólása Dec 11, 2019 / 1
 
Sziasztok,

Tudja esetleg valaki hogy Tungsram OA1160 dióda verziókból (sárga/fehérre festett, illetve festetlen üveg) melyik volt elöbb kronológiailag? Volt valamilyen technológiai váltás is, vagy csak pusztán a megjelenés változott?
(#) kadarist válasza szoftveres hozzászólására (») Dec 11, 2019 / 1
 
Szia! A telibe festett volt korábban, a fekete nyomatos az újabb kivitel. Paraméterekben nem lehet különösebben nagy változás, hisz a típusszám ugyanaz.
(#) gerenk válasza szoftveres hozzászólására (») Dec 11, 2019 /
 
Szia! A sárga a legrégebbi.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2019
(#) tnl hozzászólása Dec 16, 2019 /
 
Sziasztok!

Szerintetek az alábbi egyszerű frekvenciakétszerező mennyire válna
be a gyakorlatban, 14MHz-n ?

(A rajzon 400-ból csinál 800 KHz-t)

frekdupl.png
    
(#) sdrlab válasza tnl hozzászólására (») Dec 16, 2019 / 1
 
Gondolom az elvét ismered?! Jó nagy torzítású fokozat, mely előállítja a kívánt felharmonikust is, majd a konkrét frekvencia kiválasztása rezgőkörrel...

Ez ebben a kapcsolásban kb teljesül is, tehát nincs vele baj.
Mondjuk, ha konkrétan frekvencia duplázásról van szó, sokkal jobba hatásfokú a kétutas egyenirányítón alapuló duplázó!(kb ahogy a hálózati 50Hz frekiből 100Hz lesz kétutas egyenirányítónál)
(#) pucuka válasza tnl hozzászólására (») Dec 16, 2019 / 2
 
Ha a 10 k bázisellenállás helyett kisebb értékű ellenállást, vagy fojtót teszel, a tranzisztor "C" osztályba kerül, és viszonylag nagyjelű meghajtás esetén rendesen lesznek felharmonikusok.
Ilyen formában a 10 k ellenállásnak nem sok értelme van, a tranzisztor Rbb' ellenállása mellett.
(#) tnl hozzászólása Dec 16, 2019 /
 
Lényegében c osztályú erősítőnek gondolom, 10k ami lehetne inkább 100K

tartja alacsonyan a bázisfeszültséget, hogy a tranzisztor nehogy a nyitófeszültség
alatt kinyisson.
(#) pucuka válasza tnl hozzászólására (») Dec 16, 2019 / 1
 
A tranzisztor bázis emitter diódájának dinamikus ellenállása nagyon kicsi. Ezzel párhuzamosan kapcsolni Ohmos ellenállást nem sok értelme van. A "C" osztályú erősítőknél ez ez ellenállás max pár száz Ohm, de pl. teljesítmény tranzisztoroknál 10 ohm körüli, vagy egyenesen egy fojtó tekercs.
A 10 kOhm ellenállással nagyjából "B" osztályba áll, ugyan ez is elég lehet a kétszerezéshez, de C osztályban a harmonikus tartalom szintje nagyobb, amiből könnyebben "válogathatsz".
(#) bigrobi válasza tnl hozzászólására (») Dec 16, 2019 /
 
Nem a + ra vagya a kollektorra kellene hogy kössed azt az ellenállást, ami elég kicsinek tűnik nekem. Vagy inkább 2 ellenállással állítsd be a bázist.
(#) bigrobi válasza bigrobi hozzászólására (») Dec 16, 2019 /
 
Ja freki duplázó, akkor lehet nem jók a tanácsok.
(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Dec 16, 2019 / 1
 
A tanácsaid az "A" osztályú beállításra vonatkoznak, a megfelelő munkaponti bázisáram biztosítására.
(#) szoftveres válasza tnl hozzászólására (») Dec 17, 2019 / 2
 
A 10k ellenállást tényleg nem ártana lecserélni valamire aminek az ohmikus ellenállása kisebb (pl. kisebb értékű ellenállás és/vagy fojtó).

A probléma, hogy C osztályban a tranzisztor b-e diódája alapesetben zárva van, a jel nyitogatja ki minden pozitív félperiódus alatt. A C4 (1n) kondenzátor ilyenkor pozitív irányban feltöltődik, viszont visszairányban csak a 10k ellenálláson tud kisülni, jóval lassabban. Tehát a C4 kondenzátor mind jobban feltöltődik és lezárva tartja a tranzisztort. Emiatt a tranzisztor csak a bemenő jel legfelsőbb csúcsain, R2 értékétől függően a jel 1-2%-ában működik. (keress rá ezekre a kifejezésekre: "grid leak", "diagonal distortion", stb..)

A fennti hatás egyébként az emitterkörben lévő R1-C1 tagokra is érvényes. C1 is ugyanúgy feltöltődik, majd csak az R1 ellenálláson van lehetősége kisülni, ezzel eltolva a b-e nyitófeszültségét.

R2 helyett egy fojtó egyenáramú levezetést és kisülési lehetőséget biztosít a C4 kondenzátornak, ezáltal a tranzisztor a jel 40-50%-ában is működhet, sokkal hatékonyabb erősítést adva a fokozatnak. Az R1-C1 pedig elhagyható (illetve helyettük egy kis értékű, pl. 100 ohmos ellenállással a fokozat bemenő ellenállása praktikusan növelhető a kívánt értékre).
(#) tnl válasza szoftveres hozzászólására (») Dec 17, 2019 / 1
 


Megcsináltam a módosításokat, így már szimulátorban jól működik!
(#) bigrobi hozzászólása Dec 18, 2019 /
 
A az interneten talált rádiók 95% 9V elemmel megy. Az az 1 tranzisztoros dolgom sokkal jobban szól 9V 1.5mA fogyaszt. Miért? a 9V gyorsabban lemerül, értem hogy az újabb tranzisztorok nagyobb feszültségre vannak mint a régiek, miért döntenek 9V mellet? Szinte az összes készülékem 3V megy van ami 4V re.
Következő: »»   205 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem