Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás
 
Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   138 / 199
(#) Gafly válasza Laca13 hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
A homok sokkal jobb rezgéscsillapító (és nem dagad mint a fene).
Csak nem kelljen utána arrébb rakni a hangsugárzót.
(#) zsoltee0001 válasza Laca13 hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
Ezen a purhabos dologgal én is gondolkodtam, egyszer a hűtőtáskámat fújtam ki purhabbal, mivel gyárilag levegő szigetelt, nagyon nehezen száradt meg, mivel nem érte levegő normálisan, úgy tudom, a levegő páratartalmától szilárdul meg, ez a lakossági változat.
Aztán van az ipari, amivel a szendvicspaneleket csinálják, de az 2 komponensű, teljesen más.
De egyébként ezt a rezonálás dolgot szerintem túlbonyolítjuk.
Ha mondjuk normális vezérlőt használnánk, akkor nem lenne ilyen gond, mivel eleve nem is képződne rezonancia.
Üdv
(#) Laca13 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
Van gérvágóm is, természetesen parkside-os . Fémet ugyan még nem vágtam vele, de elvileg lehetséges. Fánál eddig jól működött. A többi fölsorolt szerszám nálam alap fölszerelés. Akkor a purhab elvetve. Csak a súly miatt gondoltam rá.
(#) zsoltee0001 válasza Laca13 hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
Be kell jól lőni a derékszöget, lehetséges, hogy hajligatani kell, nálam kellett.
És ha Alut vágsz (simán lehet) nem szabad spórolni az olajsprayvel.
(#) András123 hozzászólása Dec 26, 2019 /
 
Az ünnepekben sikerült elindítanom a gépemet VIDEÓ De még nagyon gyenge eredményeket kapok. Sajnos a Z offset érték beállítását nem fogadja el szoftver . Jelenleg a kapacitiv szenzoromon lévő csavarral tudom csak beállítani az offsetet. Nem értem hogy miért nem működik ,pedig szerintem rendesen csinálom. A következő metódust csináltam hozzá: A firmverben a Z ofset értékét nullán hagytam. Engedélyeztem az eeprom írást. Se a repetierben sem a pronterface programban nem tudtam eltolást előidéznia következő utasításokkal.
G28
G1F60Z0
M211S0
KALIBRÁCIÓ érték : - 2,5 mm
M851 Z-2,5
M211S1
M500
M503 Z ofset beállítás értéke jó :-2,5
Teszt:
G28Z
G1Z0 A fuvóka továbbra is rossz helyen áll a papírlaphoz képest

Próbáltam tesztelés képpen pozitiv Z ofsetet is beírni de ugyan ez az eredmény, Olyan mintha valami letiltaná a szoftverben a Z ofset állítását Mit rontok el ? Segítsetek megoldani ezt a problémát.
(#) zsoltee0001 válasza András123 hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Ezzel a módszerrel nekem se ment, viszont, az
M211 S0
amivel engedélyezzük, hogy negatív irányba is mehessen a fej, alkalmas arra, hogy megnézzük, hány tizeddel, századdal kell lejjebb vinni, majd megnyitod a marlint és módosítod az
#define Z_PROBE_OFFSET_FROM_EXTRUDER értékét.
Utána rátöltöd.
Jóval macerásabb, mint a repetierből csak simán az eeprom módosítással, de ha az nem megy,(amit nem értek) akkor ez a módszer van.

#define EEPROM_SETTINGS
biztos ki van szedve ennél a sornál a kommentjel?

Üdv
(#) András123 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Láthatod hogy a kódban használtam az M211S0-t. Ami a Pronterface programban jóll is működött . Nulla alá engedte a tengelymozgatást. ( A Repetier hostban ,ettől befagyott a program) Igy meg is tudtam határozni a Pronterfaceben a Z ofset értékét. Amit meg is adtam az M851-el . Mentettem is M500-al Ellenőriztem M503-al . A define EEPROM_SETTING is engedélyezve van. Sőt azt is kipróbáltam amit írtál hogy már a firmwerben feltöltve is megadtam a negatív ofset értéket , ennek ellenére sem működött a dolog. Egyszerüen nem értem hogy mit csinálhatok rosszul. Ezt eltekintve a repetier is jól működik kivéve azt hogy a nyomtatni kívánt STL-t nem a vizuális képernyő szerint helyezi el az asztalon, pedig itt is jóll van beállítva minden.??? Most azt tervezem hogy a Softlimitnél nem engedélyezem a Z tengely védelmét a firmwerben, , hátha itt hibádzik valami . A többieknek mi a véleménye ezekről a hibákról?
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2019
(#) zsoltee0001 válasza András123 hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
#define Z_PROBE_OFFSET_FROM_EXTRUDER
Ha ezt az értéket állítod és rátöltöd, akkor nem változik az első réteg magassága???
A repetierbe külön be lehet állítani az első réteg magasságát, ami ha jó tudom alapból 0,3mm és ez bizony hozzá adódik a fw 0 értékhez, ezt tudod?

A repetierbe van egy Nyomtató alak menüpont, itt kell beállítani a méreteket, ha nem pont középre teszi.
Én ezt úgy álligattam be, hogy terveztem egy nagyon pici hengert és néztem, hova teszi és addig álligattam amíg jó nem lett,
Nem tudom, létezik-e gcode arra, hogy menjen a fej az asztal mértani közepére, de sajna szerintem nincs.
(#) András123 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Amit leírtál mind ismerem, és nem értem én sem hogy mi lehet a gond, olyan mintha valami tiltaná a szoftwerben a negativ irányú mozgást mindenféle feloldás ellenére.
A repetierben a nyomtató alak beállításaim is jók. Ha elhelyezek egy tárgyat középre akkor azt a vizuális képernyőn is középen mutatja. Viszont a nyomtatás máshol kezdődik el mint ami a képernyőn szerepel. Volt már olyan is hogy le kellettem állítani a nyomtatást mivel a negatív térben a levegőben akarta megcsinálni. Ha viszont szerencsésebben helyezem el akkor a nyomtatást megcsinálja rendesen. Az X -nél -30 Y-nál -90 a kezdő értékem Tanácstalan vagyok
(#) remiasa válasza András123 hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Ellenőrizd a végállás érzékelőket / kapcsolókat!!
(#) remiasa válasza András123 hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Ennyit ér az induktív szenzor!!!
(#) András123 válasza remiasa hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Azt nem állítom hogy a kapacitiv szenzor a legjobb megoldás a Z bemérésére, Valószínű nem is lesz tartósan a gépemen. Azt kell mondanom hogy a hómingot megcsinálja ez a szenzor rendesen. Ha az állítható csavarral bekalibrálom egy papírvastagságra a fúvókát vele , akkor az többszöri homolás után is annyi. Milyen gond lehetne még a szenzorral?
(#) zsoltee0001 válasza András123 hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Nem engedi a fejét a z vegallas alá?
(#) András123 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
Ha a Pronterface programban beirom a M211S0 parancsot ,akkor enged lépéseket nulla alá is, ahhoz hogy megkeressem az ofset értéket. De miután ezt elmentem, nem veszi figyelembe ezt homolás után. Lehet hogy meg kellene próbálnom feltölteni egy más verziójú marlint !
(#) zsoltee0001 válasza András123 hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
A marlin a vidd lejjebb - irányba a z offset értéket.
Ha az sincs hatással tegyél rá egy szűz marlint.
Be szoktad amúgy kommentálni amiket állítasz benne?
(#) András123 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Dec 26, 2019 /
 
A bekommentálásan a // jelek elvételét érted akkor igen. Rengeteget olvastam ebben a témában és már azt hittem hogy jól fogom érteni a dolgokat mire elindul a gép. E nem számoltam ennyi hibalehetőséggel
(#) zsoltee0001 válasza András123 hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Nem, hanem ha valamit állítassz a marlinon, akkor később megtaláld pl:
  1. #define TEMP_SENSOR_BED 11                               // 0 ról 11re*************************************************************************************** Heat bed engedélyezése************


Azt nem tudom, mennyire kulcsfontosságú a marlin verziója, nekem 1.1.9, ezidáig meg se néztem.
Azt le tudnád írni, hogy van bekötve a kapacitív szenzor? Esetleg rajz a bekötésről?
(#) András123 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Megtalálom mindig amit keresek ,én is szoktam beleírni megjegyzéseket // jeleket használva. Ezzel nincs gond . Elég jól átlátom hogy mi mit állít be.
A szenzor bekötéséről több képet is csináltam. A mostani véglegesről még nem. Itt egy darab szenzort használok egy opto leválasztóhoz, ehhez nem kell dióda csak egy 10k ellenállást használok a vezérelt jel bekötésénél
(#) zsoltee0001 válasza András123 hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Az optocsatolón lévő led elárulja, hogy jól működik, vagy sem, de ugye a jumpert amivel közösíted a GND-t a ramps GND-jével kivetted?
Üdv
(#) András123 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
A Gnd mindenképpen közös ,mivel ugyanaz a tápegyég adja az áramot a szenzornak is és a rapps-nak is. De a szenzor bekötésénél nem lehet közös a gnd mert az NPN szenzor vezérelt jele negativ és high " állapotban van alapesetben ,ezért a bemeneti pint is kapcsolná. Még kísérleteznem kellene vele .Most a pinek beállításánál invertálom a PULLUP beállítást. Ha ezt módosítanám lehet hogy közös gnd-vel is működhetne. A szenzor most jóll működik ilyen értelemben ,bár zavarszűrés szempontjából lehet hogy a másik beállítás lenne a jobb.
(#) zsoltee0001 válasza András123 hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Nem ismerem ezt a fajta jeladót, lehet érdemes lenne kipróbálni egy sima mikrokapcsolót ideiglenesen beépíteni és megnézni, hogy tud-e az alá menni a fej.
Üdv
(#) kameleon2 hozzászólása Dec 27, 2019 /
 
Nos. Végre ! Az 5-ös robot életre kelt! Elindult az MPCNC-m.Igaz, hogy először a 10cmx10cm-es kör helyett 20x25cm-es rajzolt, de megy! Az X, Y kalibráció egész jó lett, bár majd a gravírtűkkel mérve finomítom. A Z-vel viszont nagy bajban vagyok. Egyetlen hardver - szoftver párossal sikerült jól összelőnöm. A kínaiak mellékeltek - egy
Idézet:
„CNCUSBController”
nevű szoftvert. Ezzel ha a kívánt fordulat/mm-t állítom be - életképtelen a Z tengely. Eddig csak azt tudtam elérni, hogy 10x-es szorszóval - de legalább pontos értéken legyen. Csak így ez csalás. A Z-nél a 3000 lenne jó érték, de gyanítom, ezt nem lehet már szoftveresen megadni. X és Y tengelyek bordásszíjas meghajtások, ott szuperül beállítható volt. Z-nél 8-as menetes szár van. Minden más végre menne. Egyben keresek fórumtársat, aki megépített hasonló, 3D nyomtatott alkatrészekből MPCNC-t vagy MPCNC minit. Ugyanis az általam nyomtatható PLA nem nagyon strapabíró. PETG-n gondolkodtam még - ezt még ki tudja nyomni a TronXY-m. De bármilyen épeszű ötletet elfogatok. Nem fogja nagy erőhatás érni a gépet, ezért bőven elég a 16mm-es tengely, csak habkartont szeretnék pontosan vágni, illetve papírlapra plottolni. De jó lenne, ha az összeszerelésnél nem reccsenne meg mint a PLA. EZt a konstrukciót építettem meg: mini-mpcnc thingiverse 800x600x100 mm-es kialakításban. Most az a vezérlő, amivel szépen elindult, Aliexpress-es A non plus ultra az lenne, ha az ígért Mach3-al is elindulna, de az istennek sem tudtam belőni az USB-s portra, csak a CNCUSBController-el. Bárkinek van ötlete, megoldása - érdekel. Én most kifutottam a ráfordítható időmből és nem szeretném, ha megint állna a projekt. Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2019

xyz.png
    
(#) András123 válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Ez a gép szerintem simán elmenne egy GRBL alapú Arduinó/CNC shield/DRV8825 párosítással. A GRBL alapú marógépeket jól kezeli a CANDLE ,Universal G-code sender, Sourcerabbit stb programok . Nagyon egyszerű az elektronika összeállítása és a kezelése sem nehéz.
(#) kameleon2 válasza András123 hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Biztosan elmenne, de már van egy rakat vezérlőm és az Arduinóstól állt fel a szőr a legjobban a hátamon. Pici motormeghajtók, amire ha ránézek elszáll és még hibát is keresgélhetek. Plusz Firmware b*kodás, soha nem sikerül tökéletesre. Akkor inkább a kész modulok. Az Arduinóval már vagy 1 éve - igaz megszakításokkal - de csak szívok. A GRBL egy hulladék. Annak aki szeret szöszölni a szoftverekkel - biztosan jó. Én a hardvert többre becsülöm. Az mindig 100%-os. A szoftver mindig legalább kétesélyes. Eddig ez a nyavalyás CNCUSB Controller volt használható. De ez sem 100%-os. Csak egy ponton kellene állítanom és működne. Persze hogy itt is a szoftver szivat. Még a mechanikával is kevesebbet küzdöttem. Megkaptam már, hogy "Hú de jó kis ikonos vezérlő" - csak éppen külön firmware van a touchscreenhez és külön a vezérlőhöz és az eredetihez naná, hogy nem lehet hozzáférni. Ha 1 paramétert kell állítani, az összeset kell. Sírhatnékom táad, ha programozót látok. Mindezt azért, mert én is programozok és tudom, milyen jól meg lehetne ezeket írni - de nem... Van két darab kis cnc-m ennek ellenére arduinóval, de imádkozom, hogy nehogy kiadja a lelkét, mert még egyszer ugyanazt nem tudom honnan szerzem be. Kívülről ugyan egyformák, de szoftveresen a fene se tudja.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) András123 hozzászólása Dec 28, 2019 /
 
Több órás próbálgatással és marlin szoftver verziójának a cseréjével megoldódott a korábban tárgyalt probléma. Ami nálam sajnos nem működött az a Nagy Attila által megosztott magyar 1.1.8 verzió volt. Nálam ez nem tudta kezelni a Z ofset eltolást és az ABL beállításaimhoz is hibaüzeneteket dobott., de az is lehet hogy valamit én szúrtam el a beállításokban. Most a Marlin 1.1.9 verzióval mindent rendesen megcsinál. Az ABL asztalszintezési beállítások is jók . Viszont Attila magyar nyelvi fájla ehhez a verzióhoz nem passzol. További megálapításom hogy a kapacitiv szenzor valóban elég pontatlanul mér. A puding próbája az evés Mondják". A hagyományos módszerrel sem gond beszintezni az asztalt, de ha már meg van ez a gép akkor jó lenne rá valami profibb pontosabb szenzor . Nekem szimpatikus EZ A MEGOLDÁS is. Használ valaki hasonló esetleg házilag gyártott eszközt?
(#) remiasa válasza András123 hozzászólására (») Dec 29, 2019 /
 
Igen én , és ezt magyaráztam többször is!!!
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2019
(#) András123 válasza remiasa hozzászólására (») Dec 29, 2019 /
 
Én szeretem magam megtapasztalni és eldönteni , hogy mi jó nekem ,vagy mi nem. De ahhoz hogy ezt megtudjam ki kell próbálnom. Nem bántam meg a kísérletezést ezzel a szenzorral ,ez is a tanulás része volt. Most következik majd egy másik...
(#) zsoltee0001 válasza András123 hozzászólására (») Dec 30, 2019 /
 
Örülök, hogy jó lett, megmondom őszintén, eszembe se jutott, hogy valaki nem azt a marlint használja amit a google legelőször kidob.
A szintezésről annyit, szerintem ha szemből akarjuk mérni a távolságot, akkor nem fogunk kellő pontosságot elérni semmilyen módszerrel se.
Nekem egy foto szenzor van betéve, indirekt módon mér, először szembe fordítva figyelte a z magasságát, de voltak gubancok, aztán átfordítottam merőlegesen a Z-re így már tökéletes és nem is érzem hiányát az auto szintezésnek (amibe csalódtam)
Amit belinkeltél módszert, nem rossz, nagyon ötletes, megsórol egy szervot, ill. szolenoidot.
Viszont kérdéses a pontossága hosszútávon.
(#) András123 hozzászólása Dec 30, 2019 /
 
Találtam egy nagyon jó ,egyszerű ,és gyors STL fájl nézőt. AJÁNLOM MINDENKINEK
(#) András123 hozzászólása Dec 30, 2019 /
 
Ha EZT telepítitek akkor az STL előnézete is megjelenik a fájlkezelőben
Következő: »»   138 / 199
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem