Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása
 
Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   176 / 181
(#) Massawa válasza PeachMan hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Minden elöfordult. A dual capstanos gépek alapbol gondban volta a német szalagot polirozott hozdozojával.
Volt ahol a kazetta volt a gond ( ugyanaz a szalag egy japán kazettaházban müködött).
A szalagtulajdonságokkal is baj volt, némelyik tipus emelte a magasakat a kollégák nem tudtak mit kezdeni, a sok magno átkalibrálása nem volt opcio.
És volt sajnos sok dropoutos szállitmány is. Néha azzal magyarázták a gyártok, hogy a gyárban a széles szalagokbol vágják a kazetta szalagokat ( aminek a szélén a mágneses réteg kritikusabb), csak akkor az ember nem értette, hogy miért hibás minden szalag ugyabban a nagy dobozban.
Ez olyan, mint amikor a hentesnél vennél husz deka téli szalámit amibe 4 szalámivéget csomagolnának.
Szoval voltak mindig gondok a kazettákkal, föleg akkor amikor majdnem a legkeresettebb hanghordozokká váltak ( 70-es évek). Akkor mindenki Hifi hangot akart kicsikarni még a legocskább szalagbol is ( amiböl tonnaszámra volt elég a boltokban).
(#) Massawa válasza PeachMan hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Ehhez nem mérökazetta kellene, hanem egy méregdrága tensiometer. De szerencsére a mechanika ritkán rossz, hiszen maga a szalag tömege alig játszik szerepet, és a felcsévélö mag meglehetösen biztosan gyözi le a surlodasokat.
Ami gondot tud okozni az a szalag „lépcsözése“, amiért a kazetta mechanikája a ludas, meg csörlö illetve az orso pontossága.
Azon nem tudsz változtatni.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2022
(#) PeachMan válasza Massawa hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Értem, köszi. Akkor nem töröm nagyon magam
Suhanc koromból rémlik valami olyasmi kazetta, ami rugós megoldással mutatta az orsó erejét. Persze lehet rosszul emlékszem már.

A szalag "lépcsőzése" alatt mit értesz? Akadozást?
Illetve az orsó-csörlő pontosságon azt érted, hogy a tengely pontosan az orsó közepébe megy és nem nyomja el azt a kazettatest egyik széléhez sem? Ugyanis ilyen problémás magnóval már találkoztam, aminél a kazetta túl alacsonyan ült a tengelyhez képest. Akkoriban úgy emlékszem valami műanyag elemre, amire ráfeküdt becsukott ajtónál a kazetta, tettünk végül egy kis filc darabot, ami megemelte annyira a kazettatestet, hogy rendben legyen.
(#) Massawa válasza PeachMan hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
A lépcsözés az, amikor a felcsévélt szalag széle nem egy sikban van, azaz a csévén vannak lépcsök.
Az orso hajto csonknak (fekete) nagyon pontosan kell illeszkednie a szalago tarto orso (fehér) fogai közé, azaz ott nem szabad semmi kotyogásnak lenni. Lazitsd meg a szalagot a kazettában és igy rakd be a gépbe. Valamilyen hegyes szerszámmal probáld mozgatni az orsot. Ha sikerül baj van. Ehhez gyakran nagyito is kell, hogy lásd. Tized millimeterekröl van szo.
(Az a mérökazetta lehet, hogy a dual capstanos gépekhez kellett, ott komolyabb gond a szalag feszitése a két capstan között. Ilyenre nem emlékszem.)
(#) doktor válasza PeachMan hozzászólására (») Aug 4, 2022 /
 
Vitatkozhatsz, én is tapasztalatról beszélek, szintén nem egy magnó vonatkozásnan, és a kazetta tipusok, is több gyártót feltételeznek.
Érdemes megnézni, hogy az adott kazettát felsorolják-e a gyár által javasolt tipusok között .

Az általad leirt jelenség,gyátási hibára egyenetlenségre utal.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2022
(#) kistee válasza PeachMan hozzászólására (») Aug 5, 2022 /
 
Ha jól emlékszem, annak idején a kazettás szalagokat egységesítették, főképp az előmágnesezési áram igény szempontjából. Amiken szerepel az "IEC I, II, IV" jelzés, az nemcsak a szalagtipust jelzi, hanem azt is, hogy már ezen előírások szerint készültek.
(#) PeachMan válasza kistee hozzászólására (») Aug 7, 2022 /
 
Aha, na erre még nem figyeltem fel, illetve nem tudtam, de könnyen elképzelhető, hogy közrejátszott a kalibrációs problémánál.

Az említett szalag amúgy egy Agfa Superferro Type I, amit 1979-80 között gyártott a cég.
A kalibrálós magnók pedig modern, 3 fejes és 2 fejes készülékek voltak.
A manuális kalibrálással, ahogy említettem, meg lehetett oldani, de nem volt azzal sem kielégítő a használat. Belefért ugyan a BIAS tartományba, de magas frekin olyan hullámzást mutatott a jelszint, ami egyértelműen a szalag minőségének egyenetlenségére utal. vizuálisan viszont nem látszott semmi a szalagon.
Mivel bontatlan volt, így biztosan nem használatból eredő amortizáció.
Vagy valóban gyártási hiba lehetett vagy egyszerűen ennyi idő alatt valami lebomlási folyamat indulhatott be a szalag szerkezetében, a mágneses felületen.
Emiatt az, hogy nem tudták a magnóim automatikusan kalibrálni talán a korai gyártás + egyenetlen minőség kombinációjából fakadnak. Hogy utóbbit mi okozta végül, azt nem tudom.
(#) PeachMan hozzászólása Aug 10, 2022 /
 
Adott egy Sony K15 deck. Amikor hozzám került tompán (kevés magashanggal) játszott le és egyik csatornán nem rögzített szalagra.
Idő közben kicsit rendbetettem mechanikailag és próbáltam az azimuth-ot beállítani, de továbbra is magas szegény a lejátszás. Fej szemmel láthatóan rendben van.
Aztán a felvétel részt is rendbetettem. Mint kiderült egy tekercs a bias résznél szakadt volt. Cseréltem mindkét oldalon paraméter azonosra.
A lejátszás azonban továbbra is magasszegény. Az elkókat is kicseréltem paraméterben megfelelő darabokra, de továbbra sem történt előrelépés.
Egy időre félretettem a készüléket, de most előszedtem és próbából csináltam egy freki átvitel tesztet.
Ott rögtön kiderült, hogy maga az elektronika csillapít a magas frekiken.
Kalibráltam a hanggkártyát és így loop kábellel egyenletes átvitelt mértem.
Aztán a hanggenerátor jelét bevittem a magnóba, a deck-et REC+PAUSE állásba kapcsoltam, beállítottam egy ~ VU -15dB jelszintet és a magnó kimenetét a hangkártyám bemenetére kötöttem.
A spectrum analyzator ami loop kábellal egyenletes átvitelt mutatott, itt láthatóvá tette a csillapítást a magas frekiken. Ráadásul mindkét csatorna ilyen.

Tehát egyszerű hang be-ki megoldással eltűnnek a magas frekik. De vajon miért? Gondolom ez nincs így rendben, igaz?
Dolby-t kapcsolva van egy tizedmásodperces ugrás, gondolom a kapcsoló csinálja, de ugyanezt a spektrumot látom minden állásban. A szalag type i-ii-iii kapcsolója nincs hatással ebben a helyzetben, de lejátszáskor érezhető a változás.
Feltételezem emiatt tűnik minden kazetta "tompának" lejátszáskor. Mi lehet a gond? Mi okozhatja ezt az átvitelt?

Sony TC K15 - Service Manual (elektrotanya)
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2022
(#) Massawa válasza PeachMan hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
Lehet, hogy nem jol illeszkedik a kimenet a hangkártya bemenetéhez.
(#) PeachMan válasza Massawa hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
Idézet:
„Lehet, hogy nem jol illeszkedik a kimenet a hangkártya bemenetéhez.”


Mármint fizikailag? Úgy rendben van.
Impedanciát nem tudom, de a deck a kézikönyv szerint 10kohm felett elvan. A hangkártya input impedanciáját nem tudom, de az erősítőm tuti több ennél.
De amúgy a gyenge magas folyamatosan megvan. Hallható erősítőn, ahol fel kell tekernem a magasat emiatt, illetve fejhallgató kimeneten is.

Kezdettől fogva zavaró ez a jelenség, de a mai napig meg voltam győződve, hogy a fej okozza. Csak most jöttem rá, hogy a bemenő jelet átvezetve is ilyen.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2022
(#) Massawa válasza PeachMan hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
A bemeneti impedancia a hangkártyán lesz kritikus, lehet, hogy az erösitön is.
(#) PeachMan válasza Massawa hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
A következtetésed jó nyomon járhat.
Kézikönyv szerint a fejhallgató kimenet 8ohm-al terhelhető. Erre kötöttem most a hangkártyát.
Az eddigi 10kHz/-3dB helyett most csak 10kHz/-1.5dB csillapítás van.
Ez jó. Az viszont nem bíztató, hogy amint kézzel hozzáérek a készülékházhoz és a kimenethez, a saját testem ellenállásának hatására tovább esett a magas freq szintje.
Csak poénból megmértem, bárhogy szorítottam a mérőzsinort, 1mohm-nál nem lett alacsonyabb.
Aztán a kimenetre sorba kötöttem egy 100kohm ellenállást. Ezzel már biztosan nem lehet gond az alacsony impedanciával. Hát, ezzel is rosszabb lett.
Szóval valóban impedancia gond van, de szerintem nem a külső eszköz lesz a gond, hanem házon belül valami.
Vagy rosszul következtetek?
(#) Massawa válasza PeachMan hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
Akkor ott bajok vannak a földekkel. Már nem emlékszem pontosan és most nincs is idöm nagyon utánnanézni, de a 80-s években a SONY berendezések eltértek impedanciában meg szintekben a tipikus tucat berendezésektöl.
Ráadásul a PC hangkártyák is gyakran gondot okoznak a földek miatt.
Szerintem a magno teljesen rendben van, csak meg kell hozzá találni a jo illesztést.
(#) PeachMan válasza Massawa hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
Én attól tartok, hogy nincs rendben, mert sem a korban hozzá való Sony erősítőm (együtt is vettem őket), sem másik erősítőm nem az igazi hozzá. Mindegyik esetben hiányzik a magas hang. Valójában ez volt a kiinduló probléma, ami miatt szétszedtem. De mint említettem fejhallgatón sem remekel.
Az, hogy a hangkártya is mutatja az eddig füllel tapasztalt eltérést, már ennek a folyománya.
Szóval én úgy gondolom, továbbra sem a külső eszköz lesz a gond, hanem valami a készüléken belül.

Egy kis plusz infó, amit elfelejtettem megemlíteni, de most, hogy a földet említetted eszembe jutott. Kezdettől fogva lejátszásba kapcsolva hallható egy halk búgás. Kazetta nélkül elindítva semmi sistergést nem hallani csak a búgást. Persze a zene már elnyomja.
Viszont REC állásban, bár megy a motor, mégsem hallani. Ennek a magnónak külön panelen van a motor vezérlő elektronikája.

Lehet akkor a készülékben a GND problémás?
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2022
(#) Massawa válasza PeachMan hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
Megint sokat beszélsz ahelyett, hogy utánnanéznél a dolgoknak. Ha mérés közben a kezedre reagál a szerkezet, akkor ott nincs föld. Az még ugy látszik eszedbe sem jutott, hogy ezt megmèrd és kideritsd az okát.
Sajnálom ilyen körülmények között semmi értelme a segitsègnek.
(#) PeachMan válasza Massawa hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
Ahogy gondolod. Köszönöm az eddigieket.
Azt, hogy nincs föld, nem tudom sajnos hogyan kellene kideríteni, mert mind a csatlakozók, mind a fej, stb. sípolnak testelve. Szóval akkor ennyi.
(#) pucuka válasza PeachMan hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
A kopott fej is magashang vesztést okoz.
(#) PeachMan válasza pucuka hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
Idézet:
„A kopott fej is magashang vesztést okoz.”


Igen, ez így van, köszönöm. Viszont most kiderült, hogy már akkor magashang vesztés van, ha REC állásban van a magnó és a bemeneten érkező jelet a kimenetre küldi.

A gondom az, hogy nem tudom már mit kellene megnéznem rajta. Test rendben a csatlakozón, készülékházon, nagyobb helyeken a pcb-n nézve.
Próbából kikötöttem ideiglenesen a motor elektronikát (külön van) így a motor sem ment, de minden ugyanolyan maradt.

Gondolom én vagyok a mazsola hozzá, mert ezt a részét kezdettől fogva nem tudom rendbetenni.
(#) tdi75 válasza PeachMan hozzászólására (») Aug 12, 2022 /
 
Szia!
Azt írtad hogy a Dolbyt kapcsolgatva egy tized másodperces ugrás van és ugyan ezt a spektrumot csinálja.

Nem lehet hogy a dolby kapcsolója a rossz?
vagy valahol ott kéne szétnézni.
(#) RockFonok hozzászólása Aug 13, 2022 /
 
Sziasztok!

TEAC W-1200 Deck


Miért beszélnek róla csúnyán?
Amazonon is látom szidják meg máshol is, mint ezeket is Renkforce TP-1000 Deck és a Auna 388-DAB+ kazettás hifit.

Nem lehet hozzájuk kapni alkatrészeket vagy miért?
(#) Heki69 válasza RockFonok hozzászólására (») Aug 20, 2022 /
 
Röviden, mert egy szemét. Olcsó kínai mechanika, egy vicc az a készülék, köze nincs a korabeli TEAC-hoz.
(#) CirrMee hozzászólása Aug 21, 2022 /
 
Sziasztok!

Van valakinek tapasztalata Sony TC-WR590 -es géppel? Beszereztem egy példányt, és próbálom "helyrepofozni". Lejátszási (normál) sebességet és fejet nagyjából sikerült beállítani, de van egy érdekes problémája a gépnek. Az előlapi kapcsolókkal szeret bolondozni. Eleinte bal oldali kazettánál szórakozott (pl látszólag nem érzékeli az adott gombot, vagy mást csinál, van, amikor viszont megcsinálja az adott funkciót), de ma jobb oldalinál is tapasztaltam (mást csinál, plusz nekiállt darálni, mint ha egyszerre több dolgot akarna). Távirányítóval történő vezérlésnél nem szoktam tapasztalni ezeket az anomáliákat.

Másik kérdés: ha már egyszer kellett állítani sebességet (mindkét oldali motoron), akkor logikus, hogy elszállhatott a dupla sebességű másolás beállítása is? A normál sebességű lejátszást sikerült még belőni egy régi kazetta segítségével / viszonyításával, de a dupla sebesség beállításához lövésem sincs, hogy mi lenne az ideális módszer.
(#) Heki69 válasza CirrMee hozzászólására (») Aug 22, 2022 /
 
Cseréld ki a bolondozó mikrokapcsolókat, csak részben vezetnek, vagy még annyira sem.
Dupla sebesség állításnál próbáld meg, hogy felveszel mondjuk egy 400Hz-es mérőjelet normál sebességen és annak a dupláját "lődd" be a high speed-en.
(#) CirrMee válasza Heki69 hozzászólására (») Aug 22, 2022 /
 
Köszi a választ!

Annyi segítséget kérhetnék még, hogy online milyen néven/típusszámon keressem a kapcsolót?
(#) Heki69 válasza CirrMee hozzászólására (») Aug 22, 2022 /
 
Kiszeded és megméred, ITT keresel valami hasonlót.
(#) CirrMee válasza Heki69 hozzászólására (») Aug 23, 2022 /
 
Sikerült is megtalálni, legalábbis az áruházas képek alapján. Viszont abból többféle típust dobnak, más-más nyomóerőt megadva. Kisebb vagy nagyobb nyomóerő lenne ide az ideális választás?
(#) Heki69 válasza CirrMee hozzászólására (») Aug 26, 2022 /
 
Ahogy neked tetszik, szerintem nincs jelentősége.
(#) OFK hozzászólása Aug 27, 2022 /
 
Kollegák,
tudja esetleg valaki a Fisher CR-W223R kazettás deck ékszíjainak a méreteit?
Előre is köszönettel,
(#) Raul99 hozzászólása Szept 3, 2022 /
 
Tisztelt Tagok!

Baj van a Denon DRM-710-esemmel. Kb 1 éve szíjcsere után éktelenül elkezdett nyikorogni lejátszás közben. Akkor azt a tippet kaptam, hogy a feszesebb szíj jobban terheli a tengelyeket, kenőanyag kell valahová. Folyattam egy kis olajat a meghajtómotor külső csapágyához, és meg is szűnt a gond.
Múlt héten kezdte megint ugyanezt. Ismét szét, olaj, össze, csak csinálja. Megint szét, fülel, motortól jön, nos akkor csak a belső csapágy lehet. Lesz ami lesz, szétszedtem. Keféket le kellett forrasztani hogy hozzáférjek (MMI-6s2lk van benne), forgórész óvatosan ki, tengelyt esztergába befogva kicsit a kommutátoron is políroztam 3000-es papírral, alkoholos pucolás, keféknek is ugyanez + megkentem a belső csapágyat is. Fél órát járattam labortáppal 12V-on, polaritásra figyelve. Kicsit hangosabb lett, de a gond nem ez, hanem az, hogy kb 2,5-szeres sebességgel játszik le mindent. Megfőtt a tudományom. Szerintetek mi a bibi?
István
(#) sirály12 válasza Raul99 hozzászólására (») Szept 3, 2022 /
 
Régen szedtem szét ilyen motorokat, nem tudom, de mintha ebben is lenne elektronika. Nem az romlott el? Mert amit szétszedtem abban a fordulatszámot az elektronika szabta meg, még egy poti is volt benne a finomhangolásnak. Ha hülyeséget mondtam sorry.
Következő: »»   176 / 181
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem