Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Van rajta egyáltalán valamilyen videojel bemenet?
Az antenna RF bemenettel szerintem bajos lesz. Maximum olyan TV Box-al tudnád, amin van RF kimenet is. A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2025
Köszönöm a választ.
Köszönöm, ez nagy segítség. Innen már boldogulok.
Innentől két variáció van, veszed, vagy csinálod. A 2. képen egy gyári, ezzel bármelyik csatornára keverhetsz eszközöket. A másik ha magad csinálod, mint én 2022-ben egy barátomnak. Ennek részletei a ki mit csinált témában a 1623 oldalon.
Kondenzátorok feszűltség emeléseSziasztok lenne egy újabb kérdésem ha nem gond.Olvasgatva a topicot nem igazán találtam a témában semmit. A kérdés az lenne ha egy egyenáramú tápegységre párhuzamosan rákötök egy nagyobb kapacitásu kondenzátort akkor az tényleg emeli a feszűltséget vagy sem? Ez csak egy látszólagos feszűltség emelkedés vagy sem?
Attól függ.
Ha egyenirányított feszültségről beszélünk, akkor emelheti, mert csökkenti a hullámzást, ugyanakkor ez üresáratra nem érvényes. Ha kapcsolóüzemű a tápegység, akkor nem emeli.
Ha egy tápegységben nincs a terhelésnek megfelelő (össz)értékű kondenzátor és a tápegység elegendő áramot képes szolgáltatni, akkor segíthet a további kapacitás rákötése, lehet utólag javítani rajta. Ez a csúcsok közti szüneteket fogja kitölteni - a csúcsokban a pufferkondenzátorok töltődnek (plusz áramot vesznek fel), köztük pedig kisülnek és visszaadják a beléjük töltött energiát.
Ez a változás egyáltalán nem csak látszólagos. A csúcsok magassága ugyan állandó, de a köztük levő terület kitöltődik, egyenletesebb lesz az egyenfeszültség, több energiát kap a táplált áramkör. Valamint némelyik kifejezetten érzékeny a huplikra, a szűrés hiányára. Egy átlagos multiméterrel egyenfeszültség, DC állásban a szűretlen egyenfeszültség csúcsainál jóval kevesebbet fogunk mérni, kondenzátor rákötésével pedig többet, közelítünk a csúcsok értékéhez. Ha már szűrve van a tápegység, ez a változás lehet kicsi is és a változtatás felesleges - túl általános a kérdés. A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2025
Ha eleve jó az a tápegység (márpedig gyárilag miért ne lenne az) akkor miért is emelné?
A kondenzátor nem csodaszer.
Ez ugyan az pepitában, mint amit én is leírtam. Nem is én vagyok a kérdező.
![]()
Ilyen apróságokra nincs idő... Egyébként lehet, hogy tényleg kapcsolóüzemű tápról van szó, és feleslegesen dolgoztam.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2025
Idézet: „Ez a változás egyáltalán nem csak látszólagos” Bizonyos (kis) mértékig lehet így igaz. Mert igaz az, hogy a nagyobb kapacitású kondenzátor később sül ki, - azonban később is töltődik fel. Tehát: kiszámolta azt a gyártó, mekkora kell, nem érdemes sokkal nagyobbat tenni. A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2025
Én leírtam: "Ha már szűrve van a tápegység, ez a változás lehet kicsi is és a változtatás felesleges"
Oké de ha fontos a pontos DC tápfeszűltség akkor a hagyományos transzformátor szekunder oldalát mely feszűltség értékre kell méretezni?
Például ha egyenírányítás után 12 volt kell. Akkor az AC legyen 12 volt vagy vegyük figyelembe a nyök 2-vel megemelt feszűltséget DC oldalon? Tehát legyen-e ennyivel kevesebb a szekunder feszűltség? Remélm nagyából érthető?
Persze, alapvető, hogy magasabb lesz a kinyerhető egyenfeszültség a trafó feszültségénél az analóg tápegységekben - a megszokott egyenirányítási módszerekkel közel a gyök kettőszöröséhez, ahogy mondod (a diódákon van némi veszteség).
Több eset lehetséges: a tápegységben van egy hagyományos, áteresztő stabilizátor, amivel be lehet állítani egy adott kimenőfeszültséget, pl. 12 V-ot a magasabb egyenirányított feszültségből melegedés és veszteség árán - vagy nincs stabilizátor, és akkor eleve a terheléshez kell alkalmazkodni, hogy annak mire van szüksége. A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2025
Ja, és ez az egész eltérés azért van, mert a trafók váltófeszültségét effektív értékben adjuk meg, vagyis nem a csúcsok feszültségét, kétutas egyenirányítás után (két dióda vagy Graetz-híd) viszont a csúcsok egyirányba néznek és a hézagokat meg kitöltjük. : -)
Ha fontos a pontos DC tápfesz, akkor az egyenirányítás, pufferelés után stabilizátor áramkör szükséges, aminek a kimenete mind a terhelésre, mind a hálózati feszültség ingadozásaira is érzéketlen.
Ez lehet analóg, vagy kapcsoló üzemű, az egyéb igényeknek megfelelően.
Ha a trafó teljesítménye nem SOKKAL haladja meg a kívánt teljesítményt, akkor semmi teendő nincs. Ha a megfelelő kondenzátor van ott, akkor a névleges feszültségű trafó a névleges teljesítményen jól fog szolgálni.
Az csak terheletlenül igaz, hogy a trafó feszültségéből 1,41-szeres lesz. A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2025
Sajnos, a válasz nem ilyen egyszerű. Ha vesszük az alap egyenirányító működését, (egyutas, kétutas is) üresjáratban az egyenirányító kapocsfeszültsége a puffer kondenzátoron a DC feszültsége trafó effektív szekunder feszültségének gyök kétszerese lesz.
Ha terheled, figyelembe kell venni a kondenzátoron kialakuló, terhelő árammal arányos hullámzó (ripple) feszültséget: Bővebben: Link Figyelembe kell venni továbbá a trafó egyenáramú belső ellenállásán keletkező árammal arányosfeszültség csökkenést, valamint az egyenirányító(k) nemlineáris belső ellenállásán átfolyó terhelő áram hatására keletkező feszültségcsökkenést is. A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2025
Attól függ, hogy mit szeretnél: AV bemenetet vagy adások vételét?
Az adásokhoz egy digitális box fog kelleni, attól függően, hogy kábeles vagy antennás vételt akarsz. Ha nincs RF kimenete, akkor RCA→RF átalakító is kelleni fog. Viszont sima AV bemenethez csak az RCA→RF átalakító kell.
Nem dolgoztál feleslegesen.
Köszönöm a választ. Igen hagyományos toroid transzformátorról van szó.
Tölthető akkuÜdv! Ez lehetséges? AA méretűA hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2025
Rá van írva.
![]()
Lehetséges: Rechargeable alkaline battery; Wikipedia. A linken le vannak írva a hátrányai, miért nem használják/használták széleskörűen.
Igen, azt írják ,hogy csak korlátozottan használhatók, és a teljesítményük jóval elmarad az egyéb tölthető elemektől. köszi,üdv
A normál accu a kategóriában 1,2V-os, és feltöltve max 1,44V
A hagyományos akkutöltővel miért nem lehet tölteni? Nem tölti fel?
Nagy belő ellenállása van, nagyon kényes a töltési és kisütési áramra. A normál (pl. NiMh) töltők túlléphetik a határt, károsítva az egyébként sem stabil belső szerkezetet (kb. 50 - 60 töltés bír ki). Más a töltési végfeszültsége, ezt is valahogy tudatni kellene a töltővel.
Mint érdekesség elmegy, de igazábol egy technológiai zsákutca. Nem véletlen nem lett napi használatú. Fokozza a bizonytalanságot, hogy az akkukat is tölthető elemnek hívják, miközben nem azok. A hibás elnevezés a régebbi, hagyományos méreteknél jellemző (pl. AA, D stb.).
1,5V-os az újratölthető elem névleges feszültsége (a feltöltött feszültség 1,65-1,7V), a NiCd, NiMh töltők kb. 1,4V-ra töltik fel az akkukat, a LiIon akku töltők pedig 4,1V-ra töltenek fel.
Ahogy olvastam, ezeket inkább regenerálja a töltő, nem újratölti. Sokkal kevesebbszer lehet "tölteni", mint a szokásos akkukat, de kicsi az önkisülésük, és simán be lehet őket tenni az alkáli elemek helyett. Itt egy oldal, ahol írnak róla. |
Bejelentkezés
Hirdetés |