Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   1214 / 1216
(#) otvenkilenc válasza tki hozzászólására (») Ápr 2, 2025 /

Te biztosan tudod mit akartál mondani, de most érthetően elmondanád újra?
(#) Bakman válasza otvenkilenc hozzászólására (») Ápr 2, 2025 /

Tekintettel a kérdező gyakorlatára a mikrokontrollerek világában, kb. minden lehetséges. Fórumban láttam én már olyat is, hogy valaki PIC16F... kontrolleren akart USB host üzemmódot indítani.

Elsőre ránézésre inkább sok kimenet, amit a bemenetek ilyen-olyan összefüggéssel vezérelnek és mindez egy LCD kijelzőn is követhető. Portbővítési feladatok miatt vannak a kapcsolásban az IC-k.
(#) otvenkilenc válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 2, 2025 /

Negyvencsatornás bemeneti adatválasztó ha jól gondolom. Kiválasztja a csatornát ami a vagy kapun a PIC egyik bemenetére vezet. Akármilyen céllal. Ezzel egy időben ugyanazon címen a kimenetre is kiadja a bemenő jelet.
(#) tki válasza otvenkilenc hozzászólására (») Ápr 2, 2025 /

A közszájon forgó fekete lyukas poén az Agymenőkből származik (bár mindennek van előzménye): - "Annyi esély van rá, mint hogy a Hubble űrteleszkóp felfedje, hogy minden fekete lyuk közepében egy kis ember áll és zseblámpával keresi a biztosítékot." Ezt a képet kombináltam egy enyhe anyagkibocsátással, mert némi információ azért szivárog. A jóindulatú emberek keresik a kismegszakítót, hogy végre fény derüljön mindenre, csak ez most nem a szaktudás meglétén vagy nemlétén múlik.

Az 555/556 alkalmazása nagyon tetszik. Már akár el is mondhattuk volna, hogy ha fut egy gyorsabb számláló, abból több módon is lehet egyszerűen lassabb változásokat létrehozni, akár többfélét is - a PIC belsejében, külső eszközök nélkül.
(#) Pali79 hozzászólása Ápr 6, 2025 /

Eeprom

Sziasztok!
Az eeprom terület írásának élettartama függ attól, hogy csak egy részterültetét használom? Arra gondolok, hogy ha mindig csak az első 3-5 címet használom írásra, akkor csak az a rész megy tönkre egy idő után vagy a teljes terület?
(#) Hp41C válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 6, 2025 /

Ha mindig csak az első 3-5 címet használod írásra, akkor csak az a rész megy tönkre. A Microchip a PIC32 -khöz írt EEProm megoldást a program memória felhasználásával, amink még korlátozottabb az írási száma.
Vagy elosztod a használatot az egész EEProm tarományra, vagy külső (nagyobb újrairhatósággal rendelkező) memóriát használsz.
(#) Panhard válasza Pali79 hozzászólására (») Ápr 6, 2025 / 2

Használj külső FRAM-ot. Akár végtelenszer is írhatod, olvashatod.
Pl: Bővebben: Link
(#) etilalkohol hozzászólása Ápr 20, 2025 /

PICKIT

Sziasztok, a PIC18F8722 melyik PICKIT-el olvasható/írható biztosan, ill. ezek a KIT-ek lefele kompatibilisek (csak PICKIT-5 öt találok eladót)?
(#) Bakman válasza etilalkohol hozzászólására (») Ápr 20, 2025 / 1

PICKit2 is tudja írni. Távolkeleti boltokban van PK2 klón, olcsón.
(#) Chainsaw hozzászólása Máj 12, 2025 /

Technibel MTF84C5TAA

Üdv mindenkinek!

Van egy mobilklímám ami tönkrement sajnos. A vezérlését egy PIC látja el. Tönkrement a kompresszor reléjét kapcsoló tranzisztor és ez pokolba taszította a PIC-et, hiába cseréltem ki a tranzisztort, nem vezérli. A típusa PIC16C622A. Próbáltam kiolvasni a tartalmát, de természetesen kódvédett... Elég régi masina szóval sem alkatrészt nem kapnék hozzá, és a gyártót is feleslegesen keresném fel valószínűleg. Az lenne a kérdésem, hogy van-e rá valami mód, hogy megkerüljem a kódvédelmet, és kiolvassam a tartalmát? Egy új PIC-re írva talán működőképessé tudnám varázsolni a gépet Köszönöm előre is a válaszokat!
(#) proli007 válasza Chainsaw hozzászólására (») Máj 12, 2025 /

Hello! Sajnos nincs esély. De ha a tranyó miatt behalt a PIC, akkor csak nagy szerencse kell, hogy csak a porta menjen tönkre. Mert ha más baja is lett, akkor abban az esetben sem lehetne kiolvasni, ha nem lenne védett.
Van aki képes ilyesmire, elektronmikroszkóppal, de gondolom, Hamupipőke munka és egy katonai cuccnál elmegy, de egy kommersz vacaknál aligha állna neki valaki.
(#) kaqkk válasza Chainsaw hozzászólására (») Máj 12, 2025 /

Az lehet megoldás hogy keresel valakit aki ír egy új programot a szűz picbe , az áramkör visszafejtése után . De valószínűleg nem fogja megérni a fáradtságot ...
(#) moltam válasza Chainsaw hozzászólására (») Máj 12, 2025 /

Nem tűnik egyszerűnek Vannak még módszerek pl glitching, de nemtudom hogy az adott kontrollernél működik e. Sima on off klíma vezérlését nem hiszem hogy nagyon bonyolult újraírni.
(#) Chainsaw válasza proli007 hozzászólására (») Máj 13, 2025 /

Szia! Kiolvasható úgymond, de csak nullákat látok. Igen, természetesen nem éri meg ekkora munkát belefektetni.
(#) Chainsaw válasza moltam hozzászólására (») Máj 13, 2025 /

Szia! Igen erről olvasgattam én is. A tápfeszültséggel kellene variálnom?
(#) proli007 válasza Chainsaw hozzászólására (») Máj 13, 2025 1 /

Persze, de az csak kamu. Mert az EEPROM "üres részében" egyébként is FF-van.
A gyártó törekszik a jó védelemre, mert így adható el a kontroller, mert védhető a tartalma.
(#) Pali79 válasza Chainsaw hozzászólására (») Máj 13, 2025 /

Idézet:
„A tápfeszültséggel kellene variálnom?”
Nem. Azt írja fel kell nyitni a tokot, hogy a belső rész ne sérüljön, majd 500×-os nagyítás alatt rövidre zárni két részt amitől "oldódik" a védelem. Hát ha ezt otthon megcsinálod, akkor emelem kalapom.
(#) Chainsaw válasza Pali79 hozzászólására (») Máj 13, 2025 /

Én a glitching-re gondoltam, arra a hozzászólásra válaszoltam.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2025
(#) Pali79 hozzászólása Szo, 21:46 /

Megszakítás

Sziasztok!
Kicsit elakadtam, egy kis segítséget szeretnék kérni. Adott egy PIC18F14K22, az RA2 egy ellenállással Vdd-re húzva, egy nyomógomb GND-re húzza. Erre szeretnék egy megszakítást csinálni, de valamiért nem sikerül. A sokadik próbálkozás után a kód releváns része így néz ki:
  1. org             0x0000                                          ; program memória kezdő címe
  2.         nop            
  3.     goto        Init                                            ;
  4. ;-------------------------Megszakítás------------------------------------------    
  5.         org             0x0008
  6.  
  7.         movwf   w_temp
  8.         movff   STATUS,s_temp
  9.         movff   BSR,bsr_temp
  10.  
  11.         btfsc   INTCON3,INT2IF
  12.         decf    kitolt
  13.         bcf             INTCON3,INT2IF
  14.  
  15.         movff   bsr_temp,BSR
  16.         movf    w_temp,W
  17.         movff   s_temp,STATUS
  18.  
  19.         retfie
  20.  
  21. ;--------------------------INICIALIZALAS---------------------------------------
  22. Init
  23.        
  24.         clrf    LATA                                            ; Kimeneti portok törlése
  25.         clrf    LATB                                            ;
  26.         clrf    LATC                                            ;
  27.     clrf        ANSEL                                           ; Minden bemenet digitális
  28.         clrf    ANSELH
  29.         clrf    TRISA                                           ; A port minden bitje kimenet
  30.         bsf             TRISA,2                                         ; RA2 bemenet
  31.         clrf    TRISB                       ; B port 4 bemenet, a többi kimenet
  32.     clrf        TRISC                       ; C port minden bitje kimenet
  33.         movlw   b'01110010'                                     ; oszcillátor frekvenciája 4 MHz
  34.         movwf   OSCCON
  35.         movlw   b'11000000'
  36.         movwf   INTCON                                          ; Megszakítások engedélyezése
  37.         bsf             INTCON3,INT2IE                          ; INT2 megszakítás engedélyezve
A hozzászólás módosítva: Szo, 21:47
(#) Hp41C válasza Pali79 hozzászólására (») Vas, 8:25 /

GIE beállítása kimaradt:
  1. bsf INTCON,GIE
(#) kissi válasza Pali79 hozzászólására (») Vas, 9:46 /

Szia!

Szerintem jó, szimulálva is működik...
Ez az egy sor hiányzik szerintem, ha a gomb megnyomására akarod, hogy beugorjon az INT-be:
  1. bcf     INTCON2,INTEDG2

Megjegyzés:
Ha csak egy szintű megszakítást használsz (vagy magasat!), akkor a 18-asok tudják automatikusan menteni a W, STATUS és BSR regisztereket.
(#) Pali79 válasza Hp41C hozzászólására (») Vas, 10:20 /

Így volt megoldva, gondolom nincs jelentősége:
  1. movlw   b'11000000'
  2. movwf   INTCON
(#) Pali79 válasza kissi hozzászólására (») Vas, 10:24 /

Érdekes módon most nekem is működik, pedig tegnap este nem ment.
Jelen alkalmazásban nincs jelentősége, hogy a megnyomásra vagy elengedésre jön a megszakítás, ezért nem foglalkoztam az INTCON2,INTEDG2-vel.
Idézet:
„Megjegyzés:
Ha csak egy szintű megszakítást használsz (vagy magasat!), akkor a 18-asok tudják automatikusan menteni a W, STATUS és BSR regisztereket.”

Igen, tudom. Megszokás. Nagyon sokáig PIC16-osokat használtam csak, ott meg muszáj.
(#) kissi válasza Pali79 hozzászólására (») Vas, 10:30 /

Idézet:
„Nagyon sokáig PIC16-osokat használtam csak, ott meg muszáj.”

Igen.

Idézet:
„Érdekes módon most nekem is működik, pedig tegnap este nem ment.”

Nem a konfigurációs bitek viccelnek meg ?! LVP, WDT hogy áll ?!
(#) Pali79 válasza kissi hozzászólására (») Vas, 10:33 /

Az az érdekes, hogy nem nyúltam semmihez. Újrafordítottam, beégettem és megy.
(#) thisdave hozzászólása Vas, 11:34 /

MCC MELODY stabil verzió

Sziasztok!
Dávid vagyok
Vettem a boltban egy pic18f45k50 es mikrokontrollert,
és öröm volt, mert a jó öreg pickit3am viszi.

Viszont az oszcillátor beállítást és a perifériák alaapbeállítását generáltatni szeretném céleszközzel.

Tudom hogy az MCC Harmony 32 bites PIChez van.

Az MCC Melody azt írja hogy ez a verzió még nem támogatja az ECCP2őt és a CCP2őt teljesen.

MPLABX 6.20 ról van szó.
Szerinteted hogy tudnám ezt áthidalni, hogy be tudjam állítani a procimat a kistállyal meg mindennel együtt hogy végre kódolni kezdhessek?

Köszönöm a segítségetek!
(#) Laja1 hozzászólása Vas, 12:18 /

Elem figyelés PIC-eknél

Sziasztok!

Építek egy hőmérőt és szeretném figyelni az elem állapotát. Amennyiben kezd lemerülni (a feszültsége egy bizonyos szint alá merül), akkor az a kijelzőn megjelenik. Ami fogyaszt, az tulajdonképpen csak a PIC és egy kétsoros LCD kijelző. Az elem egy 9 V telep és van egy STPDWN-3P-5V egység, ami pontos 5V-t készít. Mit érdemes figyelnem? Ez az egység, ha a 9V-ból már csak 5V van, akkor is csinál 5 V-t? De gondolom egy 9V elem feszültsége nem is esik 5 V-ra, mert akkor már régen semmit se ér. Így azt gondolom, hogy a 9 V-os elem feszültségét kellene figyelnem, de mekkora legyen az az érték, ahol már érdemes kijeleztetni, hogy elfáradt az elem?

Köszönöm!
(#) tki válasza Laja1 hozzászólására (») Vas, 12:41 /

Rá tudsz keresni pl. így, csak kis áramú kisütést nézz: https://duckduckgo.com/?q=alkaline+battery+discharging+graph&t=...images
(#) Pali79 válasza Laja1 hozzászólására (») Vas, 12:45 /

Idézet:
„Így azt gondolom, hogy a 9 V-os elem feszültségét kellene figyelnem, de mekkora legyen az az érték, ahol már érdemes kijeleztetni, hogy elfáradt az elem?”

Ha jó a link a hozzászólásodban, ott azt írja az adatlap, hogy 8-30V között kell legyen a bemenő feszültség. Tehát ha 8V alá esik az elem feszültsége, akkor már valószínüleg nem lesz meg az 5V. Bár kérdés, hogy ez mennyire gond.
(#) Pali79 válasza Laja1 hozzászólására (») Vas, 13:02 /

Közben eszembe jutott valami csak már nem tudtam módosítani az eredeti hsz.-t.
Szerintem nem túl hatékony a 9V elem+koverter megoldás. Egy jobb 9V-os elem 350-500 mAh kapacitású. Egy jobb AA ceruzeelem pedig 2000 mAh is lehet. Egy 3-as elemtartóval használva nem kell konverter és egyből tudod az elem feszültségét is figyelni minden egyéb külső alkatrész nélkül és 4-szer tovább fog működni mint a 9V-os elemről.
A hozzászólás módosítva: Vas, 13:02
Következő: »»   1214 / 1216
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem