Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tranzisztorok helyettesítése
Bocs, én írtam a P13b-t. mert az van a fejemben..
![]() Idézet: „mert az van a fejemben..” Nem akarod valami újabbra cserélni? ![]()
Inkább elfelejteném..
![]() Tudjátok mibe őrült bele az őslakó Ausztrál? Vett egy új bumerángot és elakarta dobni a régit. Na ez is olyan régi, mint a P13b.. A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2025
Transzisztor keresés: KC149, KC148, KU611, GC511T. Nagy tudású Szakemberek ! Egy csodás B100-as Tesla magnóm javításához lenne szükségem a segítségre ! Érdeklődnék ezek a tranyók iránt ? Be lehet e szerezni, hol kinél, vagy pontosan milyen típussal helyettesíthetők ? KC 149, KC148, GC 511, KU 611. Köszönettel: Juhász Béla
E téma fejlécében van kereső, mindre ad ma is elérhető helyettesítőt.
![]()
Itt van ez a stabilizátor rész. A következőket mértem.
1= 5,9V 2= 10,68V 3= 12,49V 4= 0V A kondenzátort kicseréltem! A 47 ohm középen el van sötétedve, de mérve 47 ohm. A dióda és a tranzisztor bázisánál 6,2V van. Ez így megfelelő? BC546 tranzisztor helyettesítése BC107B tranzisztorral. Lehetséges?Üdv mindenkinek!Mint az előbbiekben olvasható, ezt az áramkört szándékozom megépíteni, és mivel a fiókban nincs nekem bc546, így helyettesíteném valami mással, pl.bc107b vagy bc107 tranzisztorral, ha alkalmasak a célra ezek a típusok. Mit kell figyelni ennél a konkrét áramkörnél, ha tranzisztort szeretnék helyettesíteni? Illetve az tiszta, hogy melyik a T2 bázis ellenállása, de a T1 -nek melyik lenne a bázis ellenállása? (a T1 bázis egy "feszosztóra" van kötve, ha jól értelmeztem a kapcsolási rajzot, nem tudom ott mihez "szabad" nyúlni, ha az egész 3-3,3V DC feszültségről üzemelne terveim szerint) Előre is köszönök minden segítséget, infót! ![]()
Hello! Ennél az áramkörnél sok figyelembe venni való dolog nincs. A tranzisztorok a határadataikat nem közelítik meg. (45V*100mA). Áramerősítésben lehetnek különbségek. De ezek vagy válogatva vannak a-b-c kategóriában, vagy ha nincs jelöve akkor szélesebb lehet a szórási tartomány. Esetleg fT frekvenciába lehetne különbség, de itt nincs nagyfreki. Tehát nemigen számít jelenleg a különbségek.
Az egyenáramú munkapont beállításnál, a kondik nem számítanak, úgy kell tekinteni, mint ha ott sem lennének. A T1 tranzisztor bázis-emitter feszültségét egy feszültségosztó állítja be. Ennek alsó tagja az R7, felső ragja az R4+R3+R2 összege. A T1 bázisáram igénye az Ic/Béta adja meg. AzIc maximális értéke, V1/R1=3V/10k=0,3mA. Ha a Béta (h21) csak 100, akkor a bázisáram igény 0,3mA/100=3uA. A T1 akkor nyit ki, ha a bázis-emitter feszültség megközelítően eléri R7-en a 600mV-ot. Így R7 árama 0,6V/10k=60uA. Vagy is az áramigény kb. 63uA. Ez az áram fog átfolyni az osztó felső tagján. UR432=IR432*R432=63uA*(10k+1,5k+0,47k)=63uA*11.97k=0,75V Az osztó feszültségösszege adja a T2 emitterfeszültségét UR5=0,6V+0,75V=1,35V Ez megközelítően a tápfesz fele, tehát jó lesz. A T1 kollektora kb ennél 600mV-al lesz magasabb, de magától be fog állni, mint ahogy a 600mV bázisfeszültség is. Természetesen lehetnek eltérések a paraméter eltérések és a bázis 600mV miatt is, mert az áramfüggő is. De durva eltérés nem lehet. tranzisztor helyetesítésÜdv a csapatnak! A 2sc945 tranzisztor helyetesítőjét keresem. A goggle nem volt a barátom vagy én vagyok láma. előre is köszönöm.
Szia! Helyettesítők: Bővebben: Link
Adatlapja:
Univerzális NPN tranzisztor, BC184, 413, stb fajta tranzisztorokkal szerintem simán tudod helyettesíteni. Nem szokták a megengedhető maximális határadatokig kihasználni általában az ilyen kis jelű tranyókat. A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2025
Pedig a 2SC945-ből (KSC945) bármiben tucatszám találni. Képcsöves TV-k, monitorok, de még az LCD monitorok táp paneljein is akad néhány. Vagy éppen az utódja.
![]() A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2025
Tranzisztor adatlapKedves kollégák, tudná valaki az AD1204 Tungsram tranzisztor adatlapját prezentálni? Semmilyen keresővel nem találom. Régebben csak beírtam akármit az Alldatasheet-be vagy az Archive-ba és megvolt. Most semmiféle módon nem akarja előadni (és túl van bonyolítva!).![]() A saját keresőoldallal sem sikerült. (ld. címsor lehetőségek) A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2025
Hello! Itt találtam róla valamit. Csak én nem szoktam bejelentkezni sehova.
Köszönöm, ezt láttam és én sem jelentkezem be az adathalászathoz.
Jól elkutyulták a keresőket, semmit nem érnek és csak adatszerzésre megy.
A Magyari Béla féle Tranzisztor-atlaszban (2. kiadás,1976) nem találtam (A 1202-es és a 1203-as benne van...)
A fentebbi linken szerepel, hogy a Rádiótechnika 1969/1 számából származik. Ott kb. ez a másfél oldal van.
1. Ha nem találtad meg elsőre az AD1204-et a RadioMuseum-nál (és kevés más helyen), az azt jelenti, hogy rosszul keresel. Általában azt nem szokták tudni, hogy ha van egy, a világban ritkábban előforduló szó, típusszám meg főleg, akkor rögtön idézőjelezni kell, különben az életben nem kerül előre a találatok közt, vagyis nem találod meg - ennyi információ közt élünk.
Tehát így kell keresni: "AD1204", az idézőjelekkel együtt. Mind a DuckDuckGo-n, mind a Google-ön első helyeken jön az a valóban nagyon kevés találat. Az "Addicted Nyitott Pamut Bikini AD1204"-t nem sorolnám ide. : -) 2. Attól, hogy regisztrálni kell, a RadioMuseum.org még tisztességes hely. Ilyen csípőből jövő kritika helyett meg kell nézni, az adott esetben mivel foglalkozik egy társaság és - ebben az esetben - milyen hasznos munkát végeznek. Az, hogy valahol regisztrálni kell, nemcsak adagyűjtés és -eladás céljából történhet; a drágán, hosszú idő alatt összegyűjtött anyagokat, gyűjteményeket védeni is kell a tömeges, automatizált adatgyűjtés-adatlopás ellen, és még lehetnek szempontok.
Granpa egyetlen olyan helyet sem látogat, ahol süti van, ez szigorú elvi kérdés.
Tudnék mesélni arról is, de inkább azt mondom, hogy jó régóta nem láttam sütis figyelmeztetést, mert van egy ilyen bővítményem telepítve, hogy "I don't care about cookies". : -)
Egyébként nekem is megvan az a Rádiótechnika, valószínűleg papíron is - elküldtem volna, ha más nem teszi. A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2025
A RádioMuseum.org.-nál megleltem, de mint Gafly írta.
![]() Lazsi által feltett adatlap épp elég volt a tájékozódáshoz. ![]() A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2025
Egyszer a HE-Fórumra is regisztráltál valamikor...
Tranzisztor helyettesítéseSziasztok!Ezeket a tranzisztorokat, "2SD1996, 2SB1030A" milyen típusú tranzisztorral tudnám helyettesíteni, amit itthon is lehet kapni? |
Bejelentkezés
Hirdetés |