Fórum témák
» Több friss téma |
Szia !
Nem --Csak az AC és Mc kábelre emlékszem.
Köszönöm mindenkinek a választ. Annyi jött át nekem, hogy tarka a világ, és van benne több keveredés.
Azt jól gondolom, hogy ennek nincs kapcsolata a trafók nagyáramú elosztó szekrényeiben használt alumínium (vagy réz) síneknél használt zöld-sárga-piros színű festésekhez? Ugyanezeket a színeket látom pl. a nagyfeszültségű vezetékek porcelánjain is az elosztó helyeken.
Nem is olyan régen még a vállalati elosztószekrények alu sínjein is ezek a színek domináltak. De ott aztán voltak elég változatos színek is, attól függően, hogy melyik világháború előtt készültek.
![]()
Szia!
Felénk közvetlen kapcsolata van (meg a Szu keleti blokkjában ). Máshol? Helye válogatja.
Szia!
Csak Neked ; A fázisok Piros--Sárga _zöld (de PVC szigetelés esetén kék !) Ilyenkor a Nulla/PEN fekete.
A kérdés lenyeget nem szereted megvalaszolni -kioktatni nagyon szeretsz.
De leírom: US vezeték színek: Fázis Fekete, piros, kék Nulla Fehér Földelés Zöld, vagy(!)zöld-sárga (Mert a kérdés eredetileg is az volt, hogy lehet piros a valamelyik fázis?) A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2025
Idézet: „Csak Neked ; A fázisok Piros--Sárga _zöld” Oké. Mutass helyet, ahol a fázis zöld.
Én nem értek hozzá, de nyitott szemmel járok, és szinte mindenhol ezeket a színjelöléseket látom (nete-es képet nem találtam, mert nem tudom milyen kulcsszóra kellene keresnem, de saját fotórészletet tudok mutatni). Itt azt egyik fázis zöld.
Régi szereléseknél, kb 1960-1970es évek előtti telepítésnél használták a zöld színt ipari elosztóknál sínezésnél.
Szia!
A Francia -Cseh-Szlovák -Lengyel elosztó megfelel? Mert van magyar is .... Ahogy az előbb irtam PVC szigetelés kék=zöld ! Esetleg bármelyik szabadtéri elosztó?
Vezetékelésről kérdeztél (amúgy eredetileg a pirosról kérdeztél, hogy van-e valóban piros fázisvezeték.
Van) A képeden pedig NEM latok zöld vezetéket (pirosat sem, de látom, már nem érdekes számodra az) A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2025
Ja, vagy úg . Ha a kék egyenlő zölddel...
A vörös meg a pirossal? (Korántsem)
Sajnálom ha ennyire félre érthető volt a kérdésem. Alapvetően a színeket kérdeztem, és említettem, hogy nem tűnik egységesnek a világ.
Magyar villanyszerelős videókat kell nézni...
Amit még senki sem említett, hogy nagy számban lehet manapság is piros védővezetővel találkozni a kádár kockákban alumínium vezetőknél. Találkoztam már típusterv szerint 40-50 éve épített könnyűszerkezetes ház esetén nagyon szépen szerelt alumínium vezetékezéssel, ahol megvolt a z/s védővezető, fekete fázis és kék nulla tisztességes keresztmetszettel. Semmi baja, annyit ajánlottam a tulajnak hogy az összes kötést át kellene nézni és kicserélni wago-ra alumíniumhoz és még hosszú évekig gond nélkül üzemelni fog. Ugyanitt a pince nedves volt és szétrohadtak a kötések, az alumíniumoxid hosszan behatolt a pvc szigetelés alá. Nagyapám háza a 70-es években épült, ebben viszont elfogyott a szín meg a keresztmetszet is. Másfélnél nagyobb keresztmetszet nincs, szinte minden pirossal van vezetékezve, kapcsolóknál, csillároknál és az épület védővezetőt csak nyomokban tartalmaz (szó szerint 4 dugalj lett védővezetős, mintha aranyáron mérték volna...).
Vezetékszíneket kérdezted egyértelműen, a kép is vezetékeket mutat és igen, ennyire változatos a világ, kb. mindenben.
![]() Igen, ezt a "vicces-mókás"-ban említettem is régebben. Az én házikómban az izzókhoz (hívhatnánk csillárnak, de mindenütt egyetlen izzó volt mikor ideköltöztünk) PIROS vezetékek mennek. Apja fülit annak, aki kitalálta így -gondoltam rögvest. DE(!) belegondoltam: azért a '70-es években nem is biztos, hogy bármikor bármilyen színű vezetéket be lehetett szerezni... Így viszont én sírok madzagnézéskor: most ez a piros föld-e, avagy a lámpához megy? ![]() (át kéne már vezetékelni a házikót)
Amúgy miért érdekelnek ennyire a színek? Mert az épületvillamosságban ezzel a néhánnyal el lehet lenni. A kábelköpeny sem túl változatos, általában fekete vagy szürke, a fehér csak háztartásokban fordul elő. Különleges rendszereknél használnak színes kábelt, például a tűzjelző mindig piros, a tűzálló kábelek narancssárgák, a világításvezérlésnél és okosotthonoknál a KNX pedig zöld.
Ha szivárványt akarsz látni, akkor egy vezérlőszekrénybe érdemes belenézni, abban előfordul minden! Úgy rémlik mi a trafóval leválasztott 230VAC vezérlőfeszültséget vezetékezzük még pirossal.
Leírta egyértelműen, miért érdeklik a színes vezetékek: Bővebben: Link. Videómegosztókra, közösségi oldalakra a föld kb. minden részéről töltenek fel, ppl. villanyszerelési anyagogkat is.
Az ilyenek miatt van egy ilyenem:
Milwaukee 2200-40 Kábelről is megmondja, hogy él-e, nem kell semmit megbontani. A szocializmus bősége okozhatta, de hogy nem volt egy ellenőr sem az építkezés során... vagy mindenki mindig tudta merre kell félrenézni.
Hát jó. Ez egy fázisceruza. Az mindenkinek van itt.
Igan, az annakidején létező "bőség" okozott ilyen dolgokat, amit ma is nyög, akinek nem olyan könnyen jön a pénz az átépítésre.
Ha már színekről van szó, hogy egyszerű és teljes legyen a történet:
Na és azt ki tudja megmondani, hogy mikor lehet fekete éren nullát és védőföldet vezetni? Valamint mikor lehet egy kábel kék erén fázist vezetni? (Nem, nem csak akkor ha színvak a villanyszerelő...)
Szia!
magánban megirom --ne lőjem le most a poént ! A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2025
Köszönöm Mindenkinek a válaszokat!!
![]() 0,75-ös 3-eres sodrott MT (dupla szigetelt) kábelt fogok használni. Az egyik "csillár" csak 1 foglalatos, az C2-es biztosítékról megy, a másik lámpa - lásd alább, 4 foglalatos, az c10-es biztosítékról fog menni. Nincs variálás: kis lakás, kis budget, nincs csillárkapcsoló, így N/L/Pe megy a 4 lámpához ![]() Az új foglalatok földeltek, amiket beépítek - 0706H - lásd lenn a képen. Elrettenésképp! Leszedtem a régi lámpát. Valahol a II. VH után betoldották a vezetékeket.... Ennél valahol mindenképp jobb megoldás születik. Főleg hogy eddig nem történt baj! ![]()
Bizonyos feltételekkel bármilyen színű vezetéken lehet, de csak akkor ha...
Ezért is kell a szerelés befejeztével, a hálózat szigetelési ellenállását is megmérni!
Én pl. kötésdobozban találkoztam SK 63A-es sorkapocs fémlemezével(M5-ös csavarral)le szigszalagozva. Ha nem mérem meg a szigetelést1000V-tal tüzet okozhatott volna a későbbiek során.
Az elsőre a megoldás a fekete, számozott erű kábel pl. YSLY. Igaz, ebből van z/s vezetős (-J) és védővezető nélküli is (-O), de ekkor kék és z/s színjelölést kell használni a végeinél.
Kakukktojás az egyerű kábel, ha egy ruszki kenyérpirítót például 5xNYY-O 1x240mm2-el vagy 5xNSGAFÖÜ 1x300mm2-el van bekötve, akkor végül is feketének fekete és erenként is megy. A másik már érdekesebb, ha jól van dokumentálva akkor lehet például kapcsolt fázist vezetni a kéken, például ha csak egy fekete-kék két eres kábelünk akad a kötődoboztól az egysarkú kapcsolóig. MSZ HD 60364-5-51 514.3.Z4. A kék színű vezető használata egyes esetekben Egyes esetekben - feltéve, hogy az nem okoz zavart és nincs nullavezető - a kék vezető használható fázisvezetőként vagy védővezető kivételével bármilyen más célra is.
Ha jól emlékszem olyan lehetőség is van, hogy ha a vezeték mindkét végét (adott hosszon) megfelelő színnel jelölöd akkor is használható. Tehát pl. egy fehér (vagy akármilyen, pl. piros) vezeték végeit betekerem 10-10 cm hosszon kék szigetelőszalaggal, vagy rámelegítek kék zsugorcsövet, akkor lehet nullavezető, vagy ugyanez feketével fázisvezető is lehet. A lényeg az egyértelmű azonosíthatóság. Talán a zöld-sárgára van kivétel ez alól.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2025
PEN szétválasztásAdott egy viszonylag jó állapotú fogyasztásmérő hely egy 150x300-as zárópecsételt kábelfogadóval és egy 600x600-as két mérőórás (nappali+hőszivattyú) szintén plombált szekrénnyel homlokzatba építve. Van mellette egy kicsi műanyag kötődoboz, amibe feljön a helyi földelő és onnan egy 16mm2-es z/s vezeték megy a plombált kábelfogadóba, nyilván a szolgáltatói PEN-re csatlakozik, ez a helyi potenciálrögzítő földelés, eddig stimmt.A nappali elosztódoboza teljesen át lenne alakítva, viszont ebbe jelenleg a fogymérőtől 4db 10mm2-es vezeték érkezik, 3db fekete, 1db kék de z/s jelölés nélkül. Jelenleg a meglévőn van egy schuko és egy 3F dugalj, amiknek a védővezetője trehány módon az órától jövő nagy kék vezeték mellé van bekötve, tehát részben PEN-ként van használva jelenleg. Az épület belső lakáselosztójához menő kábel 5 eres, ennek viszont a PE vezetője a kicsi földelést fogadó kötődobozba csatlakozik. A plombált részek megbontása nélkül fel kellene javítani a rendszert... Fogymérő helyekkel viszonylag keveset foglalkozom, de annak idején a saját órámnál is gondolkodás nélkül bekötöttem a baloldali variációt (ugyanígy földelve volt már egyszer a PEN hozzáférhetetlen helyen), most viszont elgondolkodtam. Én sokkal jobbnak látom a nem zárópecsételt dobozban két sorkapocs között megcsinálni a PEN szétválasztást és ennek újbóli földelését, több szempontból is: 1. Ha a fogymérőtől jövő kéket már csak nullának használom, akkor ha a fogymérőnél megbolygatják a nullát vagy leromlanak a kötések akkor fennállhat a nulla szakadás esélye és ezzel az épületen belüli fázisfeszültségek eltolódása (megszakad a kapcsolata a helyi földeléshez is). Ha a baloldali módon hozzákötöm még egyszer a helyi földeléshez akkor a potenciál stabilabban van rögzítve. 2. A kék vezeték 10mm2 tehát használható PEN-ként. 3. Beépítésre kerülne túlfeszvédelem, nincs külső villámvédelem, de egy gyengébb T1+T2 típus lenne. Ennek jó ha minél rövidebb úton záródik az árama a helyi földelő felé. Viszont a PEN kisebb ellenállású, így PE (PEN) blokktól közvetlenül indul a földelővezető és a hálózat PEN irányába is megvan egy párhuzamos út. Az egyedüli hátrány hogy így valamekkora levezetési áram fog a fogyasztásmérő felé is haladni a nullán. Vagy lenne előnye annak, hogy az órától jövő kék csakis nulla egy kék sorkapocsban és a földelő kötődobozból egy 16-os z/s egy másik sorkapocsba csak PE-ként funkcionálna (jobb oldali)? *A zárópecsételt dobozokban lévő dolgok nem módosíthatóak, mert nincs regisztrált szerelő. A hozzászólás módosítva: Szo, 16:20
|
Bejelentkezés
Hirdetés |