Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   1000 / 1001
(#) szs válasza Atis57 hozzászólására (») Júl 13, 2025 /

Most szőrözöl? Kérdés volt a piros.
(#) Atis57 válasza szs hozzászólására (») Júl 13, 2025 /

Szia !
Nem --Csak az AC és Mc kábelre emlékszem.
(#) Alkotó válasza Atis57 hozzászólására (») Júl 13, 2025 /

Köszönöm mindenkinek a választ. Annyi jött át nekem, hogy tarka a világ, és van benne több keveredés.
Azt jól gondolom, hogy ennek nincs kapcsolata a trafók nagyáramú elosztó szekrényeiben használt alumínium (vagy réz) síneknél használt zöld-sárga-piros színű festésekhez? Ugyanezeket a színeket látom pl. a nagyfeszültségű vezetékek porcelánjain is az elosztó helyeken.
(#) erbe válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 13, 2025 /

Nem is olyan régen még a vállalati elosztószekrények alu sínjein is ezek a színek domináltak. De ott aztán voltak elég változatos színek is, attól függően, hogy melyik világháború előtt készültek.

Továbbra sem ezt kérdezték.
(#) Atis57 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 13, 2025 /

Szia!
Felénk közvetlen kapcsolata van (meg a Szu keleti blokkjában ). Máshol? Helye válogatja.

Szia!
Csak Neked ; A fázisok Piros--Sárga _zöld (de PVC szigetelés esetén kék !) Ilyenkor a Nulla/PEN fekete.

A kérdés lenyeget nem szereted megvalaszolni -kioktatni nagyon szeretsz.
De leírom:

US vezeték színek:

Fázis Fekete, piros, kék
Nulla Fehér
Földelés Zöld, vagy(!)zöld-sárga 

(Mert a kérdés eredetileg is az volt, hogy lehet piros a valamelyik fázis?)
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2025
(#) szs válasza Atis57 hozzászólására (») Júl 13, 2025 1 /

Idézet:
„Csak Neked ; A fázisok Piros--Sárga _zöld”

Oké. Mutass helyet, ahol a fázis zöld.
(#) Alkotó válasza szs hozzászólására (») Júl 13, 2025 /

Én nem értek hozzá, de nyitott szemmel járok, és szinte mindenhol ezeket a színjelöléseket látom (nete-es képet nem találtam, mert nem tudom milyen kulcsszóra kellene keresnem, de saját fotórészletet tudok mutatni). Itt azt egyik fázis zöld.
(#) Gabó válasza szs hozzászólására (») Júl 13, 2025 /

Régi szereléseknél, kb 1960-1970es évek előtti telepítésnél használták a zöld színt ipari elosztóknál sínezésnél.

Szia!

A Francia -Cseh-Szlovák -Lengyel elosztó megfelel? Mert van magyar is ....

Ahogy az előbb irtam PVC szigetelés kék=zöld !

Esetleg bármelyik szabadtéri elosztó?
(#) szs válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 13, 2025 1 /

Vezetékelésről kérdeztél (amúgy eredetileg a pirosról kérdeztél, hogy van-e valóban piros fázisvezeték.
Van)
A képeden pedig NEM latok zöld vezetéket (pirosat sem, de látom, már nem érdekes számodra az)
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2025

Ja, vagy úg . Ha a kék egyenlő zölddel...
A vörös meg a pirossal? (Korántsem)
(#) Alkotó válasza szs hozzászólására (») Júl 13, 2025 /

Sajnálom ha ennyire félre érthető volt a kérdésem. Alapvetően a színeket kérdeztem, és említettem, hogy nem tűnik egységesnek a világ.
(#) SKY válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 13, 2025 /

Magyar villanyszerelős videókat kell nézni...

Amit még senki sem említett, hogy nagy számban lehet manapság is piros védővezetővel találkozni a kádár kockákban alumínium vezetőknél.
Találkoztam már típusterv szerint 40-50 éve épített könnyűszerkezetes ház esetén nagyon szépen szerelt alumínium vezetékezéssel, ahol megvolt a z/s védővezető, fekete fázis és kék nulla tisztességes keresztmetszettel. Semmi baja, annyit ajánlottam a tulajnak hogy az összes kötést át kellene nézni és kicserélni wago-ra alumíniumhoz és még hosszú évekig gond nélkül üzemelni fog. Ugyanitt a pince nedves volt és szétrohadtak a kötések, az alumíniumoxid hosszan behatolt a pvc szigetelés alá.

Nagyapám háza a 70-es években épült, ebben viszont elfogyott a szín meg a keresztmetszet is. Másfélnél nagyobb keresztmetszet nincs, szinte minden pirossal van vezetékezve, kapcsolóknál, csillároknál és az épület védővezetőt csak nyomokban tartalmaz (szó szerint 4 dugalj lett védővezetős, mintha aranyáron mérték volna...).
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 13, 2025 /

Vezetékszíneket kérdezted egyértelműen, a kép is vezetékeket mutat és igen, ennyire változatos a világ, kb. mindenben.
(#) szs válasza SKY hozzászólására (») Júl 13, 2025 /

Igen, ezt a "vicces-mókás"-ban említettem is régebben.
Az én házikómban az izzókhoz (hívhatnánk csillárnak, de mindenütt egyetlen izzó volt mikor ideköltöztünk) PIROS vezetékek mennek. Apja fülit annak, aki kitalálta így -gondoltam rögvest.
DE(!) belegondoltam: azért a '70-es években nem is biztos, hogy bármikor bármilyen színű vezetéket be lehetett szerezni...

Így viszont én sírok madzagnézéskor: most ez a piros föld-e, avagy a lámpához megy?

(át kéne már vezetékelni a házikót)
(#) SKY válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 13, 2025 /

Amúgy miért érdekelnek ennyire a színek? Mert az épületvillamosságban ezzel a néhánnyal el lehet lenni. A kábelköpeny sem túl változatos, általában fekete vagy szürke, a fehér csak háztartásokban fordul elő. Különleges rendszereknél használnak színes kábelt, például a tűzjelző mindig piros, a tűzálló kábelek narancssárgák, a világításvezérlésnél és okosotthonoknál a KNX pedig zöld.

Ha szivárványt akarsz látni, akkor egy vezérlőszekrénybe érdemes belenézni, abban előfordul minden! Úgy rémlik mi a trafóval leválasztott 230VAC vezérlőfeszültséget vezetékezzük még pirossal.
(#) Bakman válasza SKY hozzászólására (») Júl 13, 2025 /

Leírta egyértelműen, miért érdeklik a színes vezetékek: Bővebben: Link. Videómegosztókra, közösségi oldalakra a föld kb. minden részéről töltenek fel, ppl. villanyszerelési anyagogkat is.
(#) SKY válasza szs hozzászólására (») Júl 13, 2025 /

Az ilyenek miatt van egy ilyenem:
Milwaukee 2200-40

Kábelről is megmondja, hogy él-e, nem kell semmit megbontani.

A szocializmus bősége okozhatta, de hogy nem volt egy ellenőr sem az építkezés során... vagy mindenki mindig tudta merre kell félrenézni.
(#) szs válasza SKY hozzászólására (») Júl 13, 2025 /

Hát jó. Ez egy fázisceruza. Az mindenkinek van itt.

Igan, az annakidején létező "bőség" okozott ilyen dolgokat, amit ma is nyög, akinek nem olyan könnyen jön a pénz az átépítésre.
(#) SKY válasza Bakman hozzászólására (») Júl 14, 2025 /

Ha már színekről van szó, hogy egyszerű és teljes legyen a történet:

Na és azt ki tudja megmondani, hogy mikor lehet fekete éren nullát és védőföldet vezetni?

Valamint mikor lehet egy kábel kék erén fázist vezetni?

(Nem, nem csak akkor ha színvak a villanyszerelő...)
(#) Atis57 válasza SKY hozzászólására (») Júl 14, 2025 /

Szia!

magánban megirom --ne lőjem le most a poént !
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2025
(#) diginewl válasza SKY hozzászólására (») Júl 14, 2025 /

Köszönöm Mindenkinek a válaszokat!!

0,75-ös 3-eres sodrott MT (dupla szigetelt) kábelt fogok használni.
Az egyik "csillár" csak 1 foglalatos, az C2-es biztosítékról megy, a másik lámpa - lásd alább, 4 foglalatos, az c10-es biztosítékról fog menni. Nincs variálás: kis lakás, kis budget, nincs csillárkapcsoló, így N/L/Pe megy a 4 lámpához
Az új foglalatok földeltek, amiket beépítek - 0706H - lásd lenn a képen.

Elrettenésképp! Leszedtem a régi lámpát. Valahol a II. VH után betoldották a vezetékeket.... Ennél valahol mindenképp jobb megoldás születik. Főleg hogy eddig nem történt baj!
(#) Skori válasza SKY hozzászólására (») Júl 14, 2025 /

Bizonyos feltételekkel bármilyen színű vezetéken lehet, de csak akkor ha...
(#) tothgyula válasza Atis57 hozzászólására (») Júl 14, 2025 /

Ezért is kell a szerelés befejeztével, a hálózat szigetelési ellenállását is megmérni!
Én pl. kötésdobozban találkoztam SK 63A-es sorkapocs fémlemezével(M5-ös csavarral)le szigszalagozva. Ha nem mérem meg a szigetelést1000V-tal tüzet okozhatott volna a későbbiek során.
(#) SKY válasza Skori hozzászólására (») Júl 15, 2025 /

Az elsőre a megoldás a fekete, számozott erű kábel pl. YSLY. Igaz, ebből van z/s vezetős (-J) és védővezető nélküli is (-O), de ekkor kék és z/s színjelölést kell használni a végeinél.

Kakukktojás az egyerű kábel, ha egy ruszki kenyérpirítót például 5xNYY-O 1x240mm2-el vagy 5xNSGAFÖÜ 1x300mm2-el van bekötve, akkor végül is feketének fekete és erenként is megy.

A másik már érdekesebb, ha jól van dokumentálva akkor lehet például kapcsolt fázist vezetni a kéken, például ha csak egy fekete-kék két eres kábelünk akad a kötődoboztól az egysarkú kapcsolóig.

MSZ HD 60364-5-51 514.3.Z4. A kék színű vezető használata egyes esetekben
Egyes esetekben - feltéve, hogy az nem okoz zavart és nincs nullavezető - a kék vezető használható fázisvezetőként vagy védővezető kivételével bármilyen más célra is.
(#) Skori válasza SKY hozzászólására (») Júl 16, 2025 /

Ha jól emlékszem olyan lehetőség is van, hogy ha a vezeték mindkét végét (adott hosszon) megfelelő színnel jelölöd akkor is használható. Tehát pl. egy fehér (vagy akármilyen, pl. piros) vezeték végeit betekerem 10-10 cm hosszon kék szigetelőszalaggal, vagy rámelegítek kék zsugorcsövet, akkor lehet nullavezető, vagy ugyanez feketével fázisvezető is lehet. A lényeg az egyértelmű azonosíthatóság. Talán a zöld-sárgára van kivétel ez alól.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2025
(#) SKY hozzászólása Szo, 16:16 /

PEN szétválasztás

Adott egy viszonylag jó állapotú fogyasztásmérő hely egy 150x300-as zárópecsételt kábelfogadóval és egy 600x600-as két mérőórás (nappali+hőszivattyú) szintén plombált szekrénnyel homlokzatba építve. Van mellette egy kicsi műanyag kötődoboz, amibe feljön a helyi földelő és onnan egy 16mm2-es z/s vezeték megy a plombált kábelfogadóba, nyilván a szolgáltatói PEN-re csatlakozik, ez a helyi potenciálrögzítő földelés, eddig stimmt.

A nappali elosztódoboza teljesen át lenne alakítva, viszont ebbe jelenleg a fogymérőtől 4db 10mm2-es vezeték érkezik, 3db fekete, 1db kék de z/s jelölés nélkül. Jelenleg a meglévőn van egy schuko és egy 3F dugalj, amiknek a védővezetője trehány módon az órától jövő nagy kék vezeték mellé van bekötve, tehát részben PEN-ként van használva jelenleg. Az épület belső lakáselosztójához menő kábel 5 eres, ennek viszont a PE vezetője a kicsi földelést fogadó kötődobozba csatlakozik.

A plombált részek megbontása nélkül fel kellene javítani a rendszert...
Fogymérő helyekkel viszonylag keveset foglalkozom, de annak idején a saját órámnál is gondolkodás nélkül bekötöttem a baloldali variációt (ugyanígy földelve volt már egyszer a PEN hozzáférhetetlen helyen), most viszont elgondolkodtam. Én sokkal jobbnak látom a nem zárópecsételt dobozban két sorkapocs között megcsinálni a PEN szétválasztást és ennek újbóli földelését, több szempontból is:

1. Ha a fogymérőtől jövő kéket már csak nullának használom, akkor ha a fogymérőnél megbolygatják a nullát vagy leromlanak a kötések akkor fennállhat a nulla szakadás esélye és ezzel az épületen belüli fázisfeszültségek eltolódása (megszakad a kapcsolata a helyi földeléshez is). Ha a baloldali módon hozzákötöm még egyszer a helyi földeléshez akkor a potenciál stabilabban van rögzítve.

2. A kék vezeték 10mm2 tehát használható PEN-ként.

3. Beépítésre kerülne túlfeszvédelem, nincs külső villámvédelem, de egy gyengébb T1+T2 típus lenne. Ennek jó ha minél rövidebb úton záródik az árama a helyi földelő felé. Viszont a PEN kisebb ellenállású, így PE (PEN) blokktól közvetlenül indul a földelővezető és a hálózat PEN irányába is megvan egy párhuzamos út. Az egyedüli hátrány hogy így valamekkora levezetési áram fog a fogyasztásmérő felé is haladni a nullán.

Vagy lenne előnye annak, hogy az órától jövő kék csakis nulla egy kék sorkapocsban és a földelő kötődobozból egy 16-os z/s egy másik sorkapocsba csak PE-ként funkcionálna (jobb oldali)?

*A zárópecsételt dobozokban lévő dolgok nem módosíthatóak, mert nincs regisztrált szerelő.
A hozzászólás módosítva: Szo, 16:20
Következő: »»   1000 / 1001
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem