Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NAD S-300 javítás

Témaindító: (Felhasználó 1947), idő: Szept 28, 2019
Lapozás: OK   1 / 1
(#) (Felhasználó 1947) hozzászólása Szept 28, 2019 / 6

Sziasztok!
Javítási segédletnek szánom a leírást, hátha más is belefut ebbe a hibába S-300 végerősítővel kapcsolatban, lévén konstrukciós hibáról van szó.(Szerintem)
Nem találtam külön ezzel az erősítővel topic-ot, a kommersz NAD , és erősítős topicban is idegen lenne a téma, lévén high-end erősítőről van szó.
Amennyiben nem megfelelő a választás, áthelyezhető, ha nincs érdeklődés törölhető.

Javításra került hozzám egy kedves kollégám/barátom NAD S-300 végerősítője.
Hibaleírás: Torzan szól, recseg, egy idő után már bekapcsolás után folyamatosan aktív a hangszóróvédelem, nem működik.
Előkészületek: Service Manual beszerzése, elektronikus formában elérhető:
NAD S300 SM
Hibabehatárolás:
Mérések: Tápfeszültségek, végfok táp rendben, (+/-58V DC rendben)
Hangszóróvédelem aktív.
Kimeneten DC feszültség (jobb csatorna +4,3V, bal csatorna +5,9V) mérhető.
C311/313
C312/314 enyhe kapacitásvesztést mutat,(470µF/63V)
Előerősítő/meghajtó fokozat (Gain Stage)a panelen elszíneződve, magas hőmérséklet okozta problémát mutat.
(Q316-318, és Q315-317 átvezet) valamint Q303,311,307,309,313,305/ Q304,306,312,314,308,310 is túlmelegedés nyomokat mutat.
Úgy döntöttem, az összes ilyen félvezetőt cserélem.(16db)
A típusok a SM-ban megtalálhatók.
Alkatrész beszerzés:
Csak megbízható helyről rendeljünk félvezetőket, (Farnell, TME,stb) a Zetex gyártmányokból rengeteg a hamis. A Farnell-tő rendelt ZTX653, a TME-től rendelt ZTX753 egyértelműen eredeti, az e-bay-es beszerzések mind hamis félvezetők voltak, Tektronix 370B Curve Tracer-rel tesztelve gyakorlatilag valamilyen átmaszkolt kommersz félvezetők, teljesen használhatatlan volt mind.
A kondenzátorok szintén TME beszerzések.(Jó minőségű darabokat próbáltam beszerezni, Nichicon, és Rubycon márkákat)
Javítás:
A kapacitásvesztett kondenzátorokat, és a felsorolt félvezetőket cseréltem, valamint az R311/313
és R312/314 ellenállásokat megnöveltem 93Ω-ról 180Ω-ra.(NAD szervíz ajánlás alapján)
A forrasztásoknál Metcal eszközöket használtam, ezzel mind a kiforrasztások,és a beültetések gyorsan, problémamentesen történtek.
Élesztés/beállítás:
Az erősítő bekapcsolása után beállítottam a nyugalmi áramokat.
Bal oldal P501, TP301-303 mérőpontokon 35mV-ot állítottam be
Jobb oldal P502, TP302-304 mérőpontokon 35mV-ot állítottam be,
eközben már a hangszóróvédelem oldott, hallottam a relék kattanását, hogy jó úton járok.
A beállítást bemelegedés után (30-40 perc) megismételtem.
A kimeneteken nem mértem DC feszültséget, a hangszóróvédelem bekapcsolás után 20-30 mp múlva
old, de ez ennél a típusnál ilyen, alapból is.
Javítás után élőben is tesztelve lett, 2-3 óra zenehallgatás után került vissza a gazdájához.
Remélem más is hasznát veszi ennek a leírásnak, aki ezzel az erősítővel, és az esetleges hibájával találkozik.
(#) synergy válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Szept 30, 2019 /

Gratulálok a high-end erősítőhöz méltó színvonalú javításhoz. Inkább cikket kellene csinálni belőle, nem pedig törölni.
(#) pucuka válasza synergy hozzászólására (») Szept 30, 2019 / 1

és Luki
Annál is inkább érdemes lenne cikket írni (már ha van rá ideje, és késztetése) mert egy ilyen értékes hozzászólás idővel el fog tűnni a süllyesztőben, és nehezen lesz megtalálható. És igen kár lenne érte.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2019
(#) chrassus hozzászólása Aug 23, 2025 /

NAD erősítő bemérés

Kedves Fórumtárs!
Számomra is meggyőzőek a fotók és az eljárások amint átvizsgáltál egy ilyen készüléket.
Van egy hasonló erősítőm Nad M3, amiben már történt kapacitás vesztett kondenzátorok cseréje.
A félvezetőkről (diódák, zenerek), és egyéb alkatrészekről nincs infóm.
Az erősítő alapvetően működik, de néha érzékelek itt is némi torzítást, aminek nem kéne ott lennie egy ilyen készüléknél.
Szeretnélek megkérni egy hasonló, "jó Gazda szemével" történő átvizsgálásra, bemérésre.
A dokumentációja adott, etanyán fönt van.
Remélem, sikerül kapcsolatba kerülnünk,
előre is köszönöm:
Nevet, címet, telefonszámot, e-mail címet nem írunknki nyilvános fórumban!
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2025
Moderátor által szerkesztve
(#) Moderátor hozzászólása chrassus hozzászólására (») Aug 23, 2025

Duplikált hozzászólás törölve.
(#) Ge Lee válasza chrassus hozzászólására (») Aug 23, 2025 /

Idézet:
„jó Gazda szemével”
Inkább fülével. Szép dolog a felújítás, de sok esetben ez nem csak annyiból áll amit fentebb a kolléga kifejtett sőt, nagyon nem! A szóban forgó készüléket nem ismerem, csak jelzem, hogy egy efféle szakértőnek tűnő belenyúlással teljesen tönkre is lehet tenni egy gyári készüléket! Na nem úgy, hogy nem fog szólni, mert fog, csak épp az eredeti hangképnek semmi köze nem lesz már a gyári állapotúéhoz. Aztán, hogy ez jobb lesz-e (általában nem) vagy rosszabb, az utána egyéni megítélés kérdése. Hirdetési oldalakon nagyon elszaporodott a felújításon átesett és ezáltal megdrágult készülékek száma, sajnos, sok esetben inkább nevezhető ez kontárkodásnak, mintsem hozzáértő renoválásnak. Ugye, aki kicsit is ért hozzá az tudja, hogy attól, hogy a régi, gyári elkó helyett betesz valaki egy Nichicon FW-t még egyáltalán nem biztos, hogy jót tett vele a készülék hangjának, sőt.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem