Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciamérő
Lapozás: OK   76 / 77
(#) sdrlab válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 13:45 /

Lehet venni alin nagyon jó frekvenciamérőt. Kb minden igényt kielégít. De ez már nem a filléres kategória!
Idézet:
„Majd egyszer talán valaki megcsinálja, vagy megcsinálta már, csak még nem akadtam rá...”

Egy ilyen frekvenciamérő, amiről álmodozol már nem az a kategória, amit csak úgy 5 perc alatt össze lehet dobni, és 10 perc alatt leprogramozni! Ezért nem találsz...
Nálam épp most van terítéken egy 500MSps-es függvénygenerátor, ami többek között egy 11-12digit/sec felbontású frekvenciamérőt is magába foglal. De ez megint erősen nem az a kategória, amiben te keresel...
(#) tki válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 13:46 /

Régóta be lehet szerezni olcsó 8-digites frekimérő modulokat, ebben pl. az előosztó is benne van: https://www.aliexpress.com/item/1005007385345658.html

Tájékozódni kell, hogy megfelelő órajellel elég stabilak-e, az sosem biztos. LCD-s kivitelűeket is szoktam látni.

Másfelől én egy ICM7216-tal építettem nosztalgiából, csak már régen... azt sem kell programozni és nehéz egyszerűbbet elképzelni: https://www.aliexpress.com/w/wholesale-icm7216.html

Elég jól viselkedik (ebben 7216D van): https://www.youtube.com/watch?v=hCz7df3RueU

Na, csak ennyi, bocs.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 13:48
(#) tki válasza tki hozzászólására (») Kedd, 15:40 /

Ja, csak van még valami: nem írtam, hogy miért elég szerintem a 8 digit, mert mintha keverednének az elképzelések - és az abszolút pontosság biztosítása, amire állnak a már felsorolt megoldások, csak választani kell belőlük. Mivel 10 MHz-nél még a fél ppm abszolút eltérés is 5 Hz-et jelent, ez simán látható, valamint hogy a fáziszajt meg sem adják a generátor adatlapjában, ami nem a magas precizitás jellemzője.

Ez ne tévesszen meg (ha úgy történt): "Min. Resolution on all frequency range: 1 μHz, e.g. 10.000000000001 MHz", és hogy mikrohertzenként tudod állítani a kimenőfrekit.

Azért van ez az ellentmondás, mert a DDS alapú generátoroknál a szoftveresen előállított frekvencia valóban ilyen felbontással állítható, de ennek a műszer pontosságára, stabilitására nézve semmi jelentősége sincs.

(Amúgy egy DDS-nek a jelhez közeli zaja szokott kisebb lenni a PLL-hez képest, de hamisjel bármilyen frekvencián előfordulhat, nemcsak felharmonikus. Ezek előzetes megállapításához léteznek is szimulátorok. https://www.youtube.com/watch?v=flt-zlzK8yk)

Tehát van az órajelnek és az alkalmazott áramköröknek, a DDS-nek (mi lehet benne, AD9951 14-bites DAC-kal, csak csökkentett órajellel?) is egy saját fáziszaja, és szinte biztos, hogy ezzel a generátorral veszettül ugrálnának pl. 10 MHz / 10 sec-nél a 8. digiten túli számjegyek egy ennél nagyobb felbontású frekvenciamérőn, az alkatrészek ismeretében jól be lehetne tűrni a határokat. Esetleg tévedek, vagy akár abban tévedek, hogy a te műhelyedbe több kell ennél.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 15:43
(#) Ge Lee válasza sdrlab hozzászólására (») Kedd, 16:15 /

Hogy mi a filléres az nézőpont kérdése, egyik sem filléres, másrészt, nekem még majdnem meg is érne annyit egy jó műszer, inkább mint 30-ért egy ősrégi DFM-127.
Van kész megoldás. Le is van programozva. Csak nem 8 számjegy hanem csak 6, meg nem ocxo az időalapja hanem egy sima kvarc, ez szinte fillérekből, szóval biztos nem lehetetlen, meg nem is kerülne egy vagyonba.
Egyébként, nekem ez a szoftveres megoldás is nagyon szimpatikus. Nem kell tekergetni semmit, meg teljesen mindegy, hogy pontosan milyen frekin jár az időalap, mert utána szoftverből meg lehet neki mondani, hogy figyelj, a 10MHz amire számolsz az valójában nem 10 hanem 9,999,987 mint ahogy ennél a kis kínai generátornál is megoldották.
Egyébként van néhány 8-9 számjegyes diy frekimérő a neten de azoknak is vacak időalapjuk van, szóval az a sok számjegy csak dísz. De láttam már diy 10 digites multimétert is, szóval az sem lehetetlen.
(#) Ge Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 16:50 /

A kínai 10-20 dolláros vacak is jó és pontos 60 megáig.
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 17:15 /

Ha érdekel van 2 öregebb gyári müszer nagyon olcson viheted. Irj privatban
(#) sdrlab válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 17:35 /

Amit ajánlottam, az nem egy olcsó vacak, hanem mérsékelt árú műszer, ocxo referenciával, kalibráltan árulják! Szerintem ebben a kategóriában kb a legjobb...
Egy sima kis tcxo-s áramkört is be lehet kalibrálni pontosra 25C-on...de ne várd tőle azt, hogy más hőmérsékleten is tartja majd a pontosságot....
(#) Kera_Will válasza tki hozzászólására (») Kedd, 20:28 / 1

Pl itt egy hosszuhullamu zsebradios freki kalibrator ...
Igen kicsit nehezebb talalni felenk jo osztas arannyal kozeli kozep hosszu hullamu adot amit illeszthetunk kerekszamu vcxo hoz ...

Elv mukodik kb 1 dekaddal pontatlanabb mint az eredeti musorado

Bővebben: Link hh zsebradios etalon 1

masik hh frekis zsebradios etalon
Habar 540el vagy 270el is lehet osztani persze figyelni kell a szimmetrikus kimeno osztasra.
(#) Ge Lee válasza sdrlab hozzászólására (») Kedd, 21:12 /

Megnézem majd. Vannak nem túl drágán kínából ocxo-s kit-ek, hogy kalibrálva vannak-e nem tudom, itt van róla egy videó, 2 perc alatt beáll és elég pontos.

ocxo_ref.jpg

(#) sdrlab válasza Ge Lee hozzászólására (») Kedd, 21:33 / 1

Ezek szerintem nem kalibráltak!!
Ahogyan az állítható tcxo-k sem azok..., rád van bízva, hogy mire állítod be őket!
(#) sany válasza sdrlab hozzászólására (») Sze, 0:23 /

De amik le vannak ragasztva hologramos matricával, azok csak karibráltak?
(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») Sze, 7:35 /

Szerintem beviszik időnként kalibrálni, rádugják a referenciára, és ha kell (nincsen benn a megadott tűrésben) tekernek a trimmeren. És kap új matricát, lejárati idővel.
Gyártásban (production) egyébként nem lehet használni.
A hozzászólás módosítva: Sze, 7:44
(#) mnyugger válasza Kera_Will hozzászólására (») Sze, 11:27 /

Elavult. Az adó leállítva. Mindkettőnél.
(#) sdrlab válasza sany hozzászólására (») Sze, 11:48 /

Lehet, hogy gyártáskor ezt megteszik...de ez nem sokat ér. Akkor még vadi új a kvarc is benne, hiába állítod be atom pontosan, gyorsan fog kezdetben öregedni. Ráadásul, az hogy Hz pontosság szerepel egyik másik tokozásán, semmit nem jelent! Gondolj bele, jobb esetben 0,1ppm-esek ezek. Ez azt jelenti 10MHz-en +-1 Hz lenne a 0,1ppm. Nekem van pl 32.000000 feliratú tokom is. Ha ez igaz lenne, ehhez már 0,03ppm kellene... És akkor a hőfokfüggésről még nem is beszéltünk...
(#) sdrlab válasza Gafly hozzászólására (») Sze, 11:52 /

Ááááá...., most viccelsz ugye?! Tudod ki kiveszi ezeket kézbe még egyszer, az esetleges gyártáskori kalibráció után - a felhasználó! Ezeken nincs semmilyen dátum. Majd beállítod magadnak, ha szükségét érzed, és van rá lehetőséged!
(#) tki válasza mnyugger hozzászólására (») Sze, 12:51 /

Elkapkodta az illető; a BBC Radio 4 sugárzását 198 kHz-en meghosszabbították valameddig és 162 kHz-en is látni egy elég erős jelet, de a franciákról nem olvastam. Hosszabb távon valószínűleg nem érdemes számítani rájuk.
(#) sdrlab válasza tki hozzászólására (») Sze, 12:54 /

162kHz-en a TDF műsorszóró, pontosidő adó üzemel....
(#) tki válasza sdrlab hozzászólására (») Sze, 13:27 /

A műsorszórás 2016-ban megszűnt, látszik is a vízesésábrán, ALS162 nevű jeladóként működik. De nem láttam, hogy meddig. A Wikiben ennyi található, csak közben elég sok év eltelt:

"...this time signal is critical for over 300,000 devices, which are deployed within French enterprises and state entities, like the French railways SNCF, the electricity distributor ENEDIS, airports, hospitals, municipalities, et cetera."

A BBC 4-nél is vannak alkalmazások, ami miatt kellemetlen a leállítása, mégis meg akarják tenni. Mintha azt olvastam volna, hogy az utolsó pár végcsövet használják, ami ahhoz az adóhoz létezik. : -)
A hozzászólás módosítva: Sze, 13:31
(#) Ge Lee válasza tki hozzászólására (») Sze, 14:13 /

Nézegettem ezt az ICL7216-ot is, tetszik. A 8 számjegy bőven elég lenne nekem, és az osc részére elvileg tehető külső órajel, akár egy ocxo is. Csak ezt az IC-t már égen földön nem kapni. Azaz ebay-en van 3 dollárért, de ki tudja eredeti-e meg hogy működik-e.
(#) sdrlab válasza tki hozzászólására (») Sze, 16:12 /

Az biztos, hogy nem 2016-ban szűnt meg a műsorszórás rajta, mert akkor még el se kezdtem az univerzális vevőt, ami többek között ezt is tudja venni! És amikor ezzel játszottam, még javában volt rajta műsor is ) De, most ránéztem és tény, hogy csak az időbélyeges modulációt hallom rajta...
Mondjuk, nem is csodálom..., ki hallgat ma már hosszúhullámon adást?? Alig van rádió is ami még fogja a hosszúhullámot, inkább csak régi őskövületek, meg a mindent is vevő rádiók.... ))
(#) Kera_Will válasza mnyugger hozzászólására (») Sze, 16:21 /

Ok de maga az elv a meg meglevokre ... persze elegge nyugos ertelmes kvarc frekit es osztasviszonyt talalni a maradekhoz , kozep/hosszu hullamu adokhoz
A hozzászólás módosítva: Sze, 16:22
(#) proli007 válasza sdrlab hozzászólására (») Sze, 16:25 /

"ki hallgat ma már hosszúhullámon adást?"
Gyanítom, hogy a hajózásnál, biztonsági tartalék gyanánt még meg van.
(#) sdrlab válasza proli007 hozzászólására (») Sze, 16:30 / 1

Az előfordulhat...
Bár én itt a műsorszórásra gondoltam... Vagy egy éve volt kezemben ilyen régi rádió...végigtekertem a hosszúhullámot...talán ha egy adó volt ott(műsorszóró)
Szerintem a sok kapcsolóüzemű tápegység teljesen megölte azt a sávot...
(#) tki válasza sdrlab hozzászólására (») Sze, 16:43 / 1

Akkor azt is meghosszabbították. Ami a hosszúhullámot illeti, szerintem benne vagyunk a folyamatban, hogy eltűnjenek, az arra épülő normál és vészhelyzeti szolgáltatások is, az alkalmas készülékek is, de ez több évtizedre elhúzódik. És talán az is számít, hogy egyes országokban vannak még távolságok és mások a szükségletek - mégiscsak ez a legstabilabb hullámhossz-tartomány (felszíni) terjedés szempontjából. Egyébként 225 kHz-en is van egy elég erős lengyel adó, de talán nem ér emlegetni, mert mióta ide-oda lehet ugrálni a websdr-ekkel, minden adó hallgatható, csak nem biztos, hogy helyben. : -)
A hozzászólás módosítva: Sze, 16:46
(#) szapcsika válasza Ge Lee hozzászólására (») Sze, 19:10 /

Egyébként mire kell a 8 vagy mégtöbb számjegy pontosság? A 7216-tal szerintem nem érdemes már szórakozni, az sima számolós frekimérő, alacsony frekiket irreálisan hosszú kapuidővel kell mérni, ha ilyen ponotsságot akarsz. Vagy periódus időt kell mérned, de akkor meg az időalap felbontása fog korlátozni. Vannak sokkal jobb módszerek, de mindegyikhez mikroprocesszor kell.
Arról nem is beszélve, hogy komoly időalap kell, hogy értelme legyen ennyi digitre mérni, de erről már volt szó.
Én manapság biztosan nem építenék frekimérőt, hacsak nem kihívásból. Inkább érdems körülnézni, vagy valami kínai vackot, vagy régi HP-t (pl. 5335a, vagy 5334b) beszerezni eBayről, innen onnan. A pontosságot nagyrészt úgyis az időalap fogja meghatározni, kell beléjük OCXO vagy küldő GPSDO és minden igényt ki fognak elégíteni.
(#) Ge Lee válasza szapcsika hozzászólására (») 9:29 /

A 80-as években több gyári műszer is készült azzal az IC-vel, jók is voltak, leszámítva, hogy csak kvarcos időalapjuk volt. Be kell tenni helyette egy ocxo-t és semmivel sem lesz rosszabb mint egy mai műszer.
Nyilván, ma már vannak attól sokkal jobbak is, mint pl. ez az FA-2 meg FA-3 amit sdrlab fórumtárs is linkelt és amiből 80 ezer körül van a 3GHz-es változat, meg van belőle 6 meg 12GHz-es is, nyilván többért. De még így is a töredéke áron van mint egy hasonló tudású gyári műszer.
Értem én, hogy hobbielektronika az oldal neve, meg azt is értem, hogy sokkal egyszerűbb hozzáállás a "mit hogy nem lehet" mint a "mit hogyan lehet", de azt viszont nem értem, hogy ha valaki le tud programozni magának otthon egy ilyet egy 800 Ft-os PIC-be 5-6 számjegyre, meg oda tud tenni mellé egy olcsó kvarcot, akkor miért nem tudja megcsinálni 8 számjegyűre (azért pont annyira, mert attól többre ritkán van szükség), meg miért nem tud odaforrasztani mellé legalább egy tcxo-t.
És részemből azért gondoltam a 7216-ra mert az tudja amire szükségem van, és nem kell hozzá programozói tudás.

Egyébként meg igazad van, a 8 számjegy semmire nem jó, nem lehet megenni, a villanyórát is tekeri ha használom, sőt még kamatot sem fizet senki a használata után...
(#) Massawa válasza szapcsika hozzászólására (») 9:40 /

Egyes müszereket át lehet kapcsolni periodus mérésre az gyorsabb lehet bizonyos esetekben.
(#) xxxyyy válasza Ge Lee hozzászólására (») 10:03 /

A 7216-os eléggé elterjedt volt, szerintem ha feladsz egy hirdetést fog belőle előkerülni valakinek a fiókjának melyéről.
Találsz hozzá könnyen előosztó kapcsolást is. Ha MC10136-al építenéd meg, abból még van 1db-om valahol.

Kiegészítés: U664B fillérekért kapható, azzal elvileg 1,3GHz-ig tudsz mérni.
A hozzászólás módosítva: 10:09
(#) xxxyyy válasza szapcsika hozzászólására (») 10:29 /

"Features ICM7216A and ICM7216B
• Functions Also as a Period Counter, Unit Counter,
Frequency Ratio Counter or Time Interval Counter
• 1 Cycle, 10 Cycles, 100 Cycles, 1000 Cycles in Period,
Frequency Ratio and Time Interval Modes
• Measures Period From 0.5μs to 10s"
(#) Ge Lee válasza xxxyyy hozzászólására (») 10:32 /

Folyamatban van...
Következő: »»   76 / 77
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem