Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SDR (Software Defined Radio)

Témaindító: Kera_Will, idő: Dec 25, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 8
(#) tki válasza tnl hozzászólására (») Kedd, 23:07 / 1

"A direct sampling hardver módosítással, ahogy elnézem, csak az első 2-2.5 MHz vehető közvetlenül, az ezen belüli jelek "visszafordulnak" a spektrumban."

A Nyquist–Shannon tétel szerint egy folytonos, analóg jelet csak akkor lehet tökéletesen rekonstruálni, ha a mintavételezési frekvencia legalább kétszerese a jelben előforduló legmagasabb frekvenciának. És ha ennél nagyobb frekvenciákat engedsz a bemenetre, akkor torzítások lépnek fel, ahogy írtad, Így természetes, hogy anti-aliasing (aluláteresztő) szűrő kell a bemenetre, ami nem engedi.

Viszont nem tudom, ott pontosan mi a helyzet, milyen kapcsolásról van szó (tudom, RTL-SDR, de most nem keresgélek), mert 2 megás mintavételezésnél egy darab A/D használatával csak 1 mega lehet a max. sávszélesség, felette már probléma van. 2 darab A/D-vel lehetne 2 mega, pl. Tayloe-keverő után szoktak az I és a Q csatornára is egy-egy A/D-t tenni (így egyszerűbb lesz a DSP kód).

Azt sem tudom, milyen A/D-t akarsz magasabb órajellel hajtani, mert egy-egy típusnál nem lehet csak úgy a sokszorosára növelni a mintavételi frekit, nem valószínű, hogy nincs eleve kihasználva az adott kapcsolásban. Ráadásul az egyre nagyobb feldolgozási sebesség egyre komolyabb követelményeket támasztana a konkrét kivitelezéssel: olyan NYÁK kellene, amin megfelelően kis áthallású a vezetékezés, amin a vevő zaja és a spurok száma is múlik, megfelelő kommunikációs sávszélesség, ha nem az A/D mellett történik a feldolgozás stb.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 23:15
(#) tnl válasza tki hozzászólására (») Sze, 9:20 /

Nem akarok sok mindent módosítani a hardveren.
Csak annyit szeretnék, hogy az rtl ic megfelelő
lábára bekössem az alacsony frekvenciás RF jelet.

https://www.rtl-sdr.com/wp-content/uploads/2013/04/RTL2832PinLayout...47.jpg

A képen látható az 1-es,2-es láb ahova kötni lehet.
(Az ic lábához extrém nehéz forrasztani, hozzáérinteni,
ezért ezt a kondenzátoroknál célszerű tenni.)
A legegyszerűbb megoldás, ha a egyes lábhoz simán
csatlakoztatunk egy hosszú drót antennát. A ic bemeneti
impedanciája kb 3300 ohm, ezért szintén nagy impedanciás
hosszú drót a. jól meg tudja hajtani. Nyilván megfelelő
ESD-védelemről gondoskodni kell. De ez csak két dióda.
A két dióda után jönne egy 1 nF kondenzátor, ennek
másik lába közvetlenül csatlakozna egy tűre, ami a
megfelelő helyen a panelhez érne.(forrasztani nem akarom
főleg elsőre nem) Az 1 nF kondenzátort áthidalnám egy
nagy ellenállással, hogy az esetlegesen benne ne is
halmozódjon fel feszültség. Mivel az ellenállás kb
1 megás, a bemenet működését nem zavarja.

Írtál a mintavételezési frekvenciáról hogy ott gond van.
Ott sajnos eltévesztettem, a számokat.

Az rtl sdr (ahogy gondolom) max. 5.2 Megasample-s mintavételezést
tud végezni, ami gondolom egy tv csatornához kell, a hardver
eredeti funkciója szerint.
Ez elég 2.6 MHz-s jelek digitalizálására.
(Ez az én hardveremen nem működik teljesen jól.)

A következő mintavételezési frekvencia:

4.096 Megasample 2.048 MHz-s jelek digitalizálására

Az az után jövő:

2.048 Megasample 1.024 MHz-s jelek digitalizálására

Azt nem tudom megéri e bajlódni vele, veszélyeztetni az
sdr-emet egy esetlegesen nem is kiváló, vétel miatt,
ami részben az aliashing miatt, sőt az Vhf Fm rádiók
zavara miatt jön létre.
(#) tki válasza tnl hozzászólására (») Sze, 10:54 / 1

Lassan felfedezem fel a részleteket, de ami elsőre feltűnik az RTL2832U doksijából, hogy üzemmódtól (tuner chiptől és hogy Low-IF vagy Zero-IF módban van-e, attól) függően használja azokat a szimmetrikus I és Q bemeneteket. Egyetlen ADC van csak benne, mert "hagyományosan", két darab ADC-vel nem lehet olyan trükköket alkamazni a mindenféle kiegyenlítéshez, mint itt teszik, de ez a lényegen és a max. 14,4 Msps-re való képességen nem változtat.

Low-IF módban (R820, 860, 828 stb. tunerekkel, szemben a most nem érdekes E4000-essel) van csupán az első bemenet használva. Ilyenkor nem 0-14,4 MHz közt vesz a chip, hanem 14,4 és 28,8 MHz közt (második zóna), amitől az általad is említettek szerint fejre áll a sáv. Itt eredetileg egy darab KF jel jön a tunerból valamennyire széles sávszűréssel, előkészítve (max. 8 MHz?) - nem néztem meg.

Ahhoz, hogy 0-28,8 MHz közt, vagyis végig tudj venni, szerintem két szűrő is kell: alul 0-14,4 MHz, felül 14,4-28,8 MHz-re, hogy ne legyen aliasing. Persze a korlátozott meredekségek miatt lesz némi kompromisszum és veszteség. Szoftveresen meg nyilván követni kell a következményeket a vett frekvenciák kijelzésénél.

Aztán a másik dolog, hogy a teljes 10 bit, ha jól látom, 0 és 1 Vp-p közt oszlik el. Ha erre erősítés nélkül kötsz antennát, akkor 1/1024 mV, vagyis kb. 10 mV-os jelnél kezdhet a dongle egyáltalán venni valamit igen rossz dinamikával, szóval a leges-legerősebb adókon kívül nem hiszem, hogy így mást is hallanál.

De tudom, hogy van egy kultúrája az RTL-SDR használatának és módosítgatásának (és hogy a 4-es változat már más), amivel én eddig nem foglalkoztam, akármi is kiderülhet, hogy mit gondolok rosszul.
A hozzászólás módosítva: Sze, 11:03
(#) tki válasza tki hozzászólására (») Sze, 11:52 /

"akkor 1/1024 mV, vagyis kb. 10 mV-os jelnél"

Na, ezt hogy számoltam ki... : -) Szóval 1 mV-os jelnél.
(#) tnl válasza tki hozzászólására (») Sze, 15:06 /

Az nem is olyan nagyon rossz ! Legalábbis AM adókat
középhullámon lehet vele venni. Mondjuk csak azért nem
érdemes megcsinálni.
De elméletileg működne, a Kossuth nálam mindenképpen
jól szólna. 4148-as diódával is kipróbáltam, és valami
nagyon kevés zörej hallható volt. Gondolom amikor a
feszültség meghaladta a 0.6 voltot, akkor a feszültségcsúcsokban
valami átjuthatott.
Azt olvastam, hogy a direkt sampling bemenetről írta valaki,
hogy nem túl érzékeny, ezért gondoltam hogy erősítésre szükség
lenne, amit akár egy nagyfrekvenciás opamp-al is megoldhatnék
de összeségében túl soklenne a gond.
(#) tki válasza tnl hozzászólására (») Sze, 15:15 /

Az a kérdés, hogy hány bitnyi információ kell egy elfogadhatóan zajos vételhez és az mekkora jelszintet jelent, ill. hogy jól gondolom-e ezt az egészet.

Lehet számolgatni, hogy például 6 bit kihasználása már elég lehet, ami 1 mV-os lépcsőknél (segítséget vettem igénybe: ) úgy 64 mVpp / -38 dBm / S9+35 dB, ami nem kis teljesítmény, ill. térerő...
A hozzászólás módosítva: Sze, 15:15
Következő: »»   8 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem