Fórum témák
» Több friss téma |
Igen, a 4 Ω-os hangszóró rákötése nem ajánlott.
Az áramkorlátozón kívül a hővédelem is beavatkozhatott.
Nagyon köszönöm a segítséged akkor kersek egy megfelelő 8 ohmos hangszórót, hogy minden jól működjön...
Még egy kérdésem lenne van a TDA7294-nek két végfokból álló hídkapcsolású verziója is. Ha kissebb érzékenységű de nagyobb watt igényű hagszórót vennék akkor ez a végfok megoldás jó lehet? Vagy nézzek más AB osztályu megoldást? A D osztálytól idegenkedek.
Ha továbbra is a ±36 VDC táppal számolunk akkor a híd kapcsolás kimenetére 12 Ω, vagy nagyobb impedanciájú hangszóró köthető biztonsággal.
Valószínűleg szükségessé válik egy nagyobb teljesítményű toroid traszformátor beszerzése is. Amit olyan feszűltség szintre tekertettek ami megfelelő. Te használtál már ilyen kapcsolást, esetleg tapasztalat vele?
A hozzászólás módosítva: Szo, 22:20
Több szempontból is érdemes megfordítani a folyamatot, és először a hangsugárzókat beszerezni, (mindet, akár hangváltóstól) amit rá akarsz kötni az erősítőre. Majd miután ez megvan, akkor választani hozzá erősítőt.
Általában egymás rovására lehet a paramétereket megváltoztatni. Ha csökkented a tápfeszültséget, akkor csökkenni fog a melegedés, de a kimeneti feszültség maximuma is csökken, ami a teljesítmény egyik eleme. Ha növeled a hangszóró impedanciát, akkor csökken a kimeneti áram, ami szintén csökkenti a melegedést, de ez a teljesítmény másik eleme. Tehát ha a teljesítményt akarod növelni, akkor ahhoz nagy kimeneti feszültség és nagy kimeneti áram kell, ami nagy melegedéssel jár együtt (amit meg az IC nem szeret).
Itt látsz egy megvalósult hídkapcsolást, illetve itt van hozzá dokumentáció.
Én is így látom első a hagszóró kiválasztása.
Most jelenleg egy tda7294-ről megy egy 4 ohmos monacor 20 centis hagszóró. Mint ahogy lejjebb le írtuk ez a jelenlegi tápfeszűltség mellett hibákat okoz. Mindenképpen fejleszteném a 2.1 ládámat kihozva belőle a lehető legjobbat. Pár kép a projektről: Rádió Jelenleg az autós sub hanszórók felé nézegtek. Mivel ezeknek az érzékenysége alacsony így kell a nagy bemenőteljesítmény. Viszont sokkal mélyebbre mennek mint a legtöbb 20 centis hangszóró.
Az autós SUB-ok impedaniája általában alacsony, azok közt nehéz 8R-osat találni.
Nálam kb. 10 éve ez üzemel a műhelyben, 2.1-es kialakítással. Az erősítő eleve tartalmazza a SUB szűrőt, és a frontokat 1-1 TDA7294 hajtja a SUB-ot pedig 2 hídba kapcsolva. Én is csak 4 ohmos hangszórót használok, de 2-t sorba kapcsolva kötök a hídra. Így ez a 4 db TDA-s egység elég nagy ricsajt tud csinálni a műhelyben, bátran lehet bömböltetni.
Jelenleg ezt a hangszórót néztem ki.
alpine autos sub Nem tudom, hogy ennek az alacsony érzékenységű hangszórónak elég lenne-e a hidalat TDA? Illetőleg mennyi lenne az optimális erősitő DC tápfeszűltség? Hiszen vagy 2 vagy 8 ohmon használhatom vagy nézzek másikat? Mondjuk egy sima egytekercses 4 ohmost? Vagyok dillemába...
Hangszóró ügyben nem tudok tanácsot adni. Nekem ilyenből van kettő sorba kötve a SUB-nak: Gladen Audio M-LINE 12. Ha beütöd a keresőbe, számos helyen kínálják. Nem tudom mi számít jónak, ennek az érzékenysége 92,2 dB.
A hídba kötött TDA, még a Clippelés előtt jelentősen meg tudja mozgatni ezek membránját, az én reflexdobozomban (a két hangszóró 1 dobozban van, de középen el vannak belül választva). A doboz nem találomra készült, egy itteni fórumozó segített a pontos méretezésben (ha ilyesmire adod a fejed, akkor mindenek előtt meg kell mérni néhány akusztikai jellemzőt, amiben Reloop segített nekem). |
Bejelentkezés
Hirdetés |