Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   612 / 612
(#) reloop válasza SlyChocolate hozzászólására (») Júl 25, 2026 /

Igen, a 4 Ω-os hangszóró rákötése nem ajánlott.
Az áramkorlátozón kívül a hővédelem is beavatkozhatott.
(#) SlyChocolate válasza reloop hozzászólására (») Júl 25, 2026 /

Nagyon köszönöm a segítséged akkor kersek egy megfelelő 8 ohmos hangszórót, hogy minden jól működjön...
(#) SlyChocolate válasza reloop hozzászólására (») Szo, 9:41 /

Még egy kérdésem lenne van a TDA7294-nek két végfokból álló hídkapcsolású verziója is. Ha kissebb érzékenységű de nagyobb watt igényű hagszórót vennék akkor ez a végfok megoldás jó lehet? Vagy nézzek más AB osztályu megoldást? A D osztálytól idegenkedek.
(#) reloop válasza SlyChocolate hozzászólására (») Szo, 21:59 /

Ha továbbra is a ±36 VDC táppal számolunk akkor a híd kapcsolás kimenetére 12 Ω, vagy nagyobb impedanciájú hangszóró köthető biztonsággal.
(#) SlyChocolate válasza reloop hozzászólására (») Szo, 22:19 / 2

Valószínűleg szükségessé válik egy nagyobb teljesítményű toroid traszformátor beszerzése is. Amit olyan feszűltség szintre tekertettek ami megfelelő. Te használtál már ilyen kapcsolást, esetleg tapasztalat vele?
A hozzászólás módosítva: Szo, 22:20
(#) Alkotó válasza SlyChocolate hozzászólására (») Vas, 11:56 /

Több szempontból is érdemes megfordítani a folyamatot, és először a hangsugárzókat beszerezni, (mindet, akár hangváltóstól) amit rá akarsz kötni az erősítőre. Majd miután ez megvan, akkor választani hozzá erősítőt.
Általában egymás rovására lehet a paramétereket megváltoztatni. Ha csökkented a tápfeszültséget, akkor csökkenni fog a melegedés, de a kimeneti feszültség maximuma is csökken, ami a teljesítmény egyik eleme. Ha növeled a hangszóró impedanciát, akkor csökken a kimeneti áram, ami szintén csökkenti a melegedést, de ez a teljesítmény másik eleme. Tehát ha a teljesítményt akarod növelni, akkor ahhoz nagy kimeneti feszültség és nagy kimeneti áram kell, ami nagy melegedéssel jár együtt (amit meg az IC nem szeret).
(#) Alkotó válasza SlyChocolate hozzászólására (») Hé, 8:14 /

Itt látsz egy megvalósult hídkapcsolást, illetve itt van hozzá dokumentáció.
(#) SlyChocolate válasza Alkotó hozzászólására (») Hé, 8:47 /

Én is így látom első a hagszóró kiválasztása.
Most jelenleg egy tda7294-ről megy egy 4 ohmos monacor 20 centis hagszóró. Mint ahogy lejjebb le írtuk ez a jelenlegi tápfeszűltség mellett hibákat okoz. Mindenképpen fejleszteném a 2.1 ládámat kihozva belőle a lehető legjobbat.
Pár kép a projektről:
Rádió
Jelenleg az autós sub hanszórók felé nézegtek. Mivel ezeknek az érzékenysége alacsony így kell a nagy bemenőteljesítmény. Viszont sokkal mélyebbre mennek mint a legtöbb 20 centis hangszóró.
(#) Alkotó válasza SlyChocolate hozzászólására (») Hé, 18:46 /

Az autós SUB-ok impedaniája általában alacsony, azok közt nehéz 8R-osat találni.
Nálam kb. 10 éve ez üzemel a műhelyben, 2.1-es kialakítással. Az erősítő eleve tartalmazza a SUB szűrőt, és a frontokat 1-1 TDA7294 hajtja a SUB-ot pedig 2 hídba kapcsolva. Én is csak 4 ohmos hangszórót használok, de 2-t sorba kapcsolva kötök a hídra. Így ez a 4 db TDA-s egység elég nagy ricsajt tud csinálni a műhelyben, bátran lehet bömböltetni.
(#) SlyChocolate válasza Alkotó hozzászólására (») Hé, 19:26 /

Jelenleg ezt a hangszórót néztem ki.
alpine autos sub
Nem tudom, hogy ennek az alacsony érzékenységű hangszórónak elég lenne-e a hidalat TDA? Illetőleg mennyi lenne az optimális erősitő DC tápfeszűltség? Hiszen vagy 2 vagy 8 ohmon használhatom vagy nézzek másikat? Mondjuk egy sima egytekercses 4 ohmost? Vagyok dillemába...
(#) Alkotó válasza SlyChocolate hozzászólására (») Hé, 21:04 /

Hangszóró ügyben nem tudok tanácsot adni. Nekem ilyenből van kettő sorba kötve a SUB-nak: Gladen Audio M-LINE 12. Ha beütöd a keresőbe, számos helyen kínálják. Nem tudom mi számít jónak, ennek az érzékenysége 92,2 dB.
A hídba kötött TDA, még a Clippelés előtt jelentősen meg tudja mozgatni ezek membránját, az én reflexdobozomban (a két hangszóró 1 dobozban van, de középen el vannak belül választva). A doboz nem találomra készült, egy itteni fórumozó segített a pontos méretezésben (ha ilyesmire adod a fejed, akkor mindenek előtt meg kell mérni néhány akusztikai jellemzőt, amiben Reloop segített nekem).
Következő: »»   612 / 612
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem