Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   318 / 368
(#) rascal válasza Blintux hozzászólására (») Nov 18, 2018 /
 
A trafónak bírnia kellene, nekem is van ilyen gyártmányú trafóm, és nem tiltakozott a 230V ellen. Lehet, hogy a tied hibás volt, vagy mögötte az áramkör ami így túlterhelte. Ebből csak váltakozó feszültség jön ki, ha az áramkör nem csak egyenirányítva használja ezt, hanem közvetlenül is, akkor nem elég sima 12V. Egyébként a képről annyi látszik, hogy +12V és -12V-ot is készít az áramkör, és még ki tudja mi azokon a részeken ami nem került rá a képre. Az is lehet, hogy a készüléken van 110/220 váltási lehetőség és 110V-on volt. Így érthető, ha a trafó azonnal pukkant.
(#) Sebi válasza Blintux hozzászólására (») Nov 18, 2018 /
 
A trafó gond nélkül viseli a 230V-ot, ezzel nincs gond. A váltási lehetőség 220/110V között akkor gond, ha 110V-on állt, de akkor sem ég el a trafó azonnal, kell neki legalább 10 másodperc (jó esetben még több), ezenkívül ennyi idő alatt egy teljesen kiöntött trafó nem produkál füstöt. Tehát az azonnali "pattanás" és a füst valószínűleg nem a trafótól származik. Meg kell vizsgálni a diódákat, pufferkondikat, a két db kék tantál kondit a stab. IC mellett.
(#) ferci válasza Blintux hozzászólására (») Nov 19, 2018 /
 
A trafó utáni alkatrészek nyilván kétszer akkora feszültséget kaptak ebben a beállításban és egy nem túlméretezett elkó páros is meghalhatott, plusz a stabilizátorok és ha azok is átütöttek, akkor még pár IC is. Trafót kiveszed, aztán tesztelhetsz külön-külön.
(#) metabo123 hozzászólása Nov 20, 2018 /
 
Sziasztok!
Adott egy erősítő, ami 120V-os hálózati feszültségről üzemel. Ennek a működtetéséhez kellene nekem egy transzformátort készítenem (230V/120V). A kérdéses trafó az erősítőn kívül, egy dobozban lenne, az erősítőt nem szeretném megbontani.
Az egyszerűség kedvéért autótranszformátorra, vagy más néven takarékkapcsolású trafóra gondoltam. Mivel ilyen trafót még nem készítettem nincsenek tapasztalataim, ezért kérném a segítségeteket a méretezés kapcsán.
A táplálandó erősítő adattábláján 410W teljesítmény felvételt tüntettek fel. (Maga az erősítő 2x120W-os)
Találtam egy szünetmentesből bontott trafót, aminek a mechanikai méretei nagyjából megegyeznek az erősítőben lévőével (továbbá mindkét trafó E-I magos), ebből gondoltam megoldani a problémát. (egyáltalán kell ekkorának lennie az autótrafónak??)
Odáig meg vagyok, hogy megmértem a szekunder feszültségeket: 2x13V és 1x 11V található rajta (226V hálózati fesz. mellett). Mikor ezeket lebontom megszámolom a meneteket, ebből már megtudom a voltonkénti menetszámot. Hogyan tovább a primerrel? A primer huzalvastagsága: 0,7mm.
A trafó méretei a mellékelt képen. Köszönöm!
(#) Ge Lee válasza metabo123 hozzászólására (») Nov 20, 2018 /
 
Teljesen újra kell tekerned, egyébként van egy olyan érzésem hogy ebben a formában nem lesz jó. Azért nem, mert a takaréktrafó az tulajdonképpen majdnem olyan mint a rendes trafó, azzal a különbséggel hogy a primer adott leágazása képezi magát a szekundert. Tehát, neked ha ezen megkeresed a primer közepét és kivezeted, akkor lesz egy olyan autotarfód, aminek a tekercse csak 0,7mm átmérőjű, tehát csak akkora árammal fogod tudni terhelni mint amennyivel a primert.
Annak a huzalnak 0,38mm2 a keresztmetszete, ha 2,5A/mm2-rel számolunk akkor az durván 1A. Tehát 230VA lehet az a trafó, ami meg is felel annak hogy egy szünetmentesbe nem nagyon tesznek annál nagyobbat, meg egy 2x120W-os erősítőbe sem.
Szóval az a baj, hogy 120V-on is csak 1A-t fogsz tudni levenni a trafóról a 0,7-es huzallal. Vastagabb huzalból kellene az egészet újratekerni, aminek én semmi értelmét nem látom, sokkal egyszerűbb ha csak a szekundert (ami a szünetmentesben a primer volt) bontod le, és feltekered a helyére azt a 120V/2A-nek megfelelő tekercset.
(#) metabo123 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 20, 2018 /
 
Köszönöm a válaszod! Tehát leszedem az összes tekercset és vastagabb huzalból visszatekerem a primert és középen kicsapolom, ennyi lenne igaz?
Idézet:
„...egyszerűbb ha csak a szekundert (ami a szünetmentesben a primer volt) bontod le, és feltekered a helyére azt a 120V/2A-nek megfelelő tekercset.”

Ezzel az a baj, hogy nincs annyi hely a csévén, hogy ezt meg lehessen valósítani.
(#) Orbán József válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 20, 2018 / 1
 
Ez rémlett és így van írva:
Idézet:
„Terheléskor a közös tekercsrészben csak az áramok különbsége folyik, mivel a felvett és leadott
áramok fázisa ellentétes. Emiatt a tekercseket a látszólagosnál kisebb ún. belső teljesítményre
kell méretezni.”

Vagyis nagyjából a kisebb feszültségű (ill. terhelt oldal) huzalkeresztmetszete fele lehet.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2018
(#) metabo123 válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 20, 2018 /
 
Szia! Na én is ezt olvasom éppen. Elég akkor csak azt a részt megtekerni vastagabb huzalból, amit visszaszedek a középmegcsapolásig, igaz?
(#) Orbán József válasza metabo123 hozzászólására (») Nov 20, 2018 /
 
A lényeg, ha egy 400VA trafó primerjén lesz egy (majdnem) középleágazás, a kisfeszültségre használt rész lehet kisebb keresztmetszetű.
(#) Gafly válasza metabo123 hozzászólására (») Nov 20, 2018 /
 
Ahogyan írták, a tökéletes megoldás a teljes újratekerés a közös részen vékonyabb huzallal.

Az egyszerűbb (parasztos/gányolós) megoldásnál csak a szekundert szeded le és tekersz a helyére 0.7-es huzalból amennyi ráfér (nagyjából két egyforma tekercset fogsz kapni), így is jó...
(#) metabo123 válasza Gafly hozzászólására (») Nov 20, 2018 /
 
Sziasztok!
Lebontottam a szekundereket, a menetszámok alapján 0,52V/menet.
Most már jobban hozzáfértem a primer huzalhoz és pontosabban meg tudtam mérni az átmérőjét. Nem 0,7-es huzalból van, hanem ~0,95. Szerintem ez fog maradni.
Számításaim szerint 435 menet körül lehet a primer. Akkor visszaszedek 200 menetet, kicsapolok, majd visszatekerem a leszedett menetszámot.
Jó az elgondolásom?

Gee Lee: Most, hogy tudom, vastagabb a primer szerintem már bírnia kell (1,6A) neki. Mivel nincs szekunder a hűlése is jobb lesz a primernek, talán egy kicsit nagyobb áramsűrűség is megengedhető lesz, arról nem is beszélve, hogy ez egy erősítő, aminek a tápja nem állandó 100%-ra terhelt.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2018
(#) Cinema válasza metabo123 hozzászólására (») Nov 20, 2018 /
 
Ez nem olyan egyszerű. Én lebeszélnélek az autotranszformátor használatáról.
Ne feledjük, hogy autotranszformátor használatával a hálózattal galvanikus kapcsolatban leszünk! Életveszélyes is lehet!
-
A 410W-os teljesítmény kb. 450-500VA-es vasmagméretnek felel meg, (EI130, EI150) tehát a jelzett kisméretű szünetmentes táp transzformátorai nem alkalmasak erre a feladatra.
-
Magyari Béla: Rádiótechnikai zsebkönyvben pontosan le van írva, hogyan kell méretezni és készíteni autotranszformátort, meg rendes, elválasztó-transzformátort is, Én ez utóbbinál maradnék, jobb a biztonság.

Üdv!
(#) Ge Lee válasza metabo123 hozzászólására (») Nov 20, 2018 /
 
Az már úgy kb. jó lesz, feltéve ha vissza tudod tekerni a lebontott huzalt, illetve le tudod venni sérülés nélkül. Általában le is szokták soronként lakkozni.
(#) granpa válasza metabo123 hozzászólására (») Nov 20, 2018 / 1
 
Jól értelmezd a h.sz.-okban írtakat, különösen O. J. 1. h.sz.-át. Az a szünetmentesből való trafó elég erre a teljesítményre autótrafónak. A rajta lévő (0.95) huzal is. Vedd figyelembe, hogy a veszteség miatt a primer kisebb voltonkénti menetszámú, mint a szekunder (kb. 10 %-kal). Jelen esetben nincs jelentősége, csak a "szekunder" menetszámításnál vedd figyelembe, -és biztos, ami fix-, csinálj több kivezetést. Ha nagyon spéci akarsz lenni, vedd nagyobbra mindkét menetszámot: Azonos huzalból tekerj rá még kb. 20 %-kal többet, és azt oszd el a feszültségek arányában.
(#) Sebi válasza Cinema hozzászólására (») Nov 21, 2018 / 2
 
Itt nem ez a helyzet!
A meglévő készülék saját trafója biztosítja a megfelelő elválasztást, hiszen a 120V is hálózat.
(#) Gafly válasza Sebi hozzászólására (») Nov 21, 2018 /
 
Ámbár fele üzemi feszültségre van készítve, de megette a fene ha nem bírja ki a szigetelés...
(#) granpa válasza Gafly hozzászólására (») Nov 22, 2018 /
 
Azért a 110 V-os trafókat is 2 kV-ra vizsgáltuk anno. Nem bízom a yenkikben/egyebekben, de talán ők is.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2018
(#) Ge Lee válasza granpa hozzászólására (») Nov 22, 2018 /
 
Illik is, sőt ha jól tudom a szabványos HI POT teszt az 5kV, és azt ma már minden trafónak illik teljesítenie, függetlenül attól hogy hagyományos vagy SMPS.
(#) metabo123 válasza granpa hozzászólására (») Nov 22, 2018 / 1
 
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Elkészültem a trafóval és tökéletesre sikerült a feszültségek leosztása: 111V és 121V lett a két fél.
Átmérő: 1mm huzalból tekertem még rá plusz 50 menetet. Lakkozva nem volt a trafó, úgyhogy letekeréskor nem sérült a huzal. Soronkénti szigetelés sem volt, de visszatekeréskor én már tettem bele.
Köszönöm még egyszer!
(#) Wind-Storm hozzászólása Nov 26, 2018 /
 
Sziasztok!

Ez egy eddig túl nagy ívkisülést sosem produkált elemes gázgyújtó maradványa. Cél volna a némileg nagyobb kimeneti feszültség elérése, hogy legalább egy átlagos gázgyújtó ívkisülésének nagyságával vetekedjen.
Jól gondolom, hogy a szekunderbe helyezhető ferrit(?)rúdon közel teljes hosszában kellene lennie végigtekerve a huzalnak, tehát hogy összerakva tökéletes fedésben legyen a szekunder tekercshosszával?
Nos, ha igen, ez esetben mit tehetek? Menetszámot tartva kicsit vastagabb huzalt tekerjek rá? A vastagabb huzal nem feltétlenül lenne probléma, mert a jelenlegi megoldás hézagos, lötyög miután bele van helyezve a szekunderbe.
A NYÁK is elég gyér, vékonyak a vezetősávok. A kondi-tirisztor-tekercs nyomvonalának a forrasztóónos megerősítésére gondoltam még.

gazgyujto.jpg
    
(#) gyuszo válasza Wind-Storm hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Idézet:
„elemes”

Nem írtad, hogy ez mekkora (1,5 V, 3 V) ? Ezen változtass. Cseréd nagyobbra, pl: 18650 akkura.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2018
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Itt a skori által készített kapcsolási rajza, ha ez segít.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2018

gazgyujto.gif
    
(#) Gafly válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Ámbár a panel bal felső sarkán látszik egy "tekercsnek tűnő valami".
(#) gyuszo válasza Gafly hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
0,7 ohmos ellenállás ?
(#) Gafly válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Akkor huzal
(#) pucuka válasza Wind-Storm hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Azért van ferritrúdon, hogy ne kelljen végigtekerni a teljes hosszban. Ha egymásba dugod, akkor lesz egy trafód, aminek a szekunder feszültségére csak a menetszám áttétel aránya van hatással.
Megemelheted a tápfeszültséget, de az nem nagyon lesz hatással a szikra (szekunder feszültség) nagyságára. A szikra nagysága a bekapcsolás gyorsaságától is függ, tehát ha a blocking oszcillátorba gyorsabb kapcsoló eszközt tennél.
(#) Sebi válasza pucuka hozzászólására (») Dec 17, 2018 /
 
Itt a tirisztor süti a 470nF-ot a primerre, annak kellene gyorsabbnak lennie. Meg -ha a dióda nem schottky, akkor én arra cserélném, mert másfél voltnál azért számíthat 300mV is...
Az is lehet, hogy a folyamat túl gyors és a kondi még félig sem töltött, mikor a tirisztor begyújt?
(#) pucuka válasza Sebi hozzászólására (») Dec 17, 2018 /
 
Az is kérdés, hogy mennyi energia van a 470 nF -ban. Szkópolni kellene.
(#) latyakosa hozzászólása Dec 31, 2018 /
 
Hálózati transzformátor, 4 db SM102/52 hiperszil U magból mekkora max teljesítményre lehet képes ?
Ezt a hozzászólást találtam, de nem találtam meg a bővebb szöveg környezetét ahonnan vélhetően meglenne a válasz.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2018
(#) erbe válasza latyakosa hozzászólására (») Dec 31, 2018 /
 
Nézd végig a képeket, van itt hiperszil magokról táblázat!
Következő: »»   318 / 368
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem