Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villamos ívvel kapcsolatos kísérlet
Lapozás: OK   3 / 12
(#) Marty McFly válasza Collector hozzászólására (») Nov 29, 2008 /
 
Minden tőlem telhetőt megteszek hogy a lehető legkorrektabb megoldással készüljön el!
(#) Marty McFly hozzászólása Nov 29, 2008 /
 
Érdekességképpen megkérdezném, hogy mennyi lehet egy ilyen Marx-kaszkádnak az áramfelvétele, és ha valaki megfogná a két pólust amikor a kondik fel vannak töltődve akkor menyi áram folyhat át rajta?
(#) Marty McFly hozzászólása Dec 13, 2008 /
 
Elkészült az 555 ös áramkör ami előállítja a gyújtótrafónak a négyszögjelet! 218Hz en működik 66,67% os kitöltési tényezővel! Megfogtam a vezetéket és megrázó élményben volt részem! Lenne egy kérdésem! A megszakítóval párhuzamosan szoktak bekötni egy kondenzátort, hogy nagyobb feszültségcsúcsok alakuljanak ki! Ha ezt bekötöm a tranzisztorral párhuzamosan, akkor az esetleges primer tekercsen indukálódott nagyobb feszek okozhatnak kárt a tranzisztorban? BU208B a tranyó típusa, és védve van egy ZY180 diódával!
(#) Collector válasza Marty McFly hozzászólására (») Dec 14, 2008 /
 
218Hz-nél nagyobb frekire van szükség. Már ha normális csatolást akarsz a trafónál. A többit, amit írsz nem értem. Mi az, hogy párhuzamosan a tranzisztorral? A C-E közé beraksz egy kondit, akkor az begerjed.

Idézet:
„Érdekességképpen megkérdezném, hogy mennyi lehet egy ilyen Marx-kaszkádnak az áramfelvétele, és ha valaki megfogná a két pólust amikor a kondik fel vannak töltődve akkor menyi áram folyhat át rajta?”

A marx áramfelvétele ugrásszerűen változik, periodikus jellegű. Hogy mekkora az átlag áramfelvétel, azt a minden elem befolyásolja (lépcsők száma, kondi kapacitása, ellenállás értéke, szikraköz távolsága). Az áram, ami kisüléskor folyik, lehet többszáz amper is. Ha valaki megfogná, nagyjából olyan hatása lenne, mint egy sokkolónak.
(#) moltam válasza Marty McFly hozzászólására (») Dec 14, 2008 /
 
248 Hz az kevés. kHz s tartományban kell a frekinek lennie sokkal hosszabb ivet huzhatsz nagyob frekvencián.
(#) Marty McFly válasza Collector hozzászólására (») Dec 14, 2008 /
 
A collector és az emitter közé gondoltam a kondit! Szóval akkor ez nem lehetséges. Akkor marad a nagyobb freki! Kicsit átvariálom az 555 ös áramkört!
(#) Collector válasza Marty McFly hozzászólására (») Dec 14, 2008 /
 
Belerakhatsz kondit, de akkor már nem is kell az 555 ic Jól begerjed.
(#) Marty McFly válasza Collector hozzászólására (») Dec 14, 2008 /
 
Értem én, csak először úgy gondolkoztam hogy a tranzisztor a megszakítót helyettesíti, de ha jobban bele gondolok a tranzisztornak azé jóval másabb tulajdonságai vannak Viszont nem tudom így hogy fognak kialakulni akkora feszültségcsúcsok, mert a megszakítónál ugye két dolog miatt van a kondi! Az egyik hogy ne égjen be a megszakító, a másik pedig hogy rásegítsen a fesz csúcsokra! Akkor tulajdonképp itt hány volt keletklezik? Nem lehet ezt valahogy számítani vagy ilyesmi? Ja és még valami! Nekem 10kV feszre lenne szükségem, viszont tudomásom szerint a gyújtótrafó 20kV os csúcsfeszültségekkel dolgozik! Ha a tápfeszt felére csökkentem a csúcsfeszültségek is fele akkorák lesznek?
(#) moltam válasza Marty McFly hozzászólására (») Dec 14, 2008 /
 
Próbáld ki 1k 3k 0.01microF el.
20.5714286 KHz
(#) mex válasza Marty McFly hozzászólására (») Dec 14, 2008 /
 
A megszakitóval párhuzamosan kötött kondi rezgőkört alkot és igy váltakozóáramú ivkisülés jön létre. A tranyóval párhuzamos zener ezt megakadályozza,tehát nincs haszna a kondi beépitésének.
Az hogy mekkora feszültség indukálódik a gyújtótrafó szekunderében elsősorban a megszakitás gyorsaságán múlik,mennyi idő kell a vasmagban tárolt energia leépüléséhez.
(#) moltam hozzászólása Dec 14, 2008 /
 
Nekem is van egy kérdésem
Ha a trafó primerére váltakozó négyszöget adok nagyobb fesz keletkezik a szekunderen mintha szaggatott egyennel táplálom?
(#) mex válasza moltam hozzászólására (») Dec 14, 2008 /
 
Mi a különbség a kettő között (már amennyiben váltakozó négyszögjel alatt a 0V és a maxV-ot érted)?
(#) moltam válasza mex hozzászólására (») Dec 14, 2008 /
 
Bocs szImmetrikus négyszög ha jól tudom
+XY V -X Y V
(#) mex válasza moltam hozzászólására (») Dec 14, 2008 /
 
Igy már értem,de megválaszolni nem tudom, mindenesetre gyújtótrafó vonatkozásában még ilyen meghajtással nem találkoztam. Gyanitom sok értelme nincs. Ez a megoldás kapcsolóüzemű tápoknál használatos inkább.
(#) Marty McFly válasza moltam hozzászólására (») Dec 14, 2008 /
 
szerintem ha a 2 csúcsérték között ugyananyi van mint a szaggatott egyenáram értéke amit kapcsolgatsz akkor ugyanott vagy! Nem tudom érthetően fogalmaztam e! Megpróbálom máshogy is elmondani! Ha olyan négyszöglellel táplálod aminek van negatív irányba is és pozitívba is 6V os értéke az egenértékű azzal mintha 12V ot kapcsolgatsz! Szerintem... Javítsatok ki a tévedek!
(#) mex válasza Marty McFly hozzászólására (») Dec 14, 2008 /
 
Nem,mert a meghajtó áramkör különbözik.
(#) Marty McFly válasza mex hozzászólására (») Dec 14, 2008 /
 
Azt értem hogy az áramkör különbözik de a végeredmény ugyanaz nem?
(#) mex válasza Marty McFly hozzászólására (») Dec 14, 2008 /
 
Akár félhidas,akár teljeshidas meghajtást használ,a gerjesztett feszültség értéke megfelel a trafó menetszámáttételének,(odafutó tipusú),mig az egyszerű megszakitós,vagy tranzisztoros kivitelnél a feszültség nagyságát - mint már ahogy előbb irtam, NEM az áttételi viszonyszám határozza meg.
(#) Marty McFly válasza mex hozzászólására (») Dec 14, 2008 /
 
Mellékeltem egy ábrát! Én úgy értem hogyha a gyújtótrafóra ezt a kétféle jelet kötjük rá, akkor az egyik esetben a 0V lesz a test a másik esetben viszont a -6V ot tesetljük, akkor hiába más az áramkör a gyújtótrafóra nézve ugynaz a 12V os négyszögjel érkezik, ezáltal a végeredmény sem változik! Nem?
(#) mex válasza Marty McFly hozzászólására (») Dec 14, 2008 /
 
Igen,ebben az esetben igaz,de nem erről van szó,hanem váltakozó polaritású négyszögjelről,legalábbis moltam ezt irta.
(#) Marty McFly válasza mex hozzászólására (») Dec 14, 2008 /
 
Az egyik esetben válatkozó polaritású a négyszögjel, csak attól fögg melyik végéről nézzük! Én erre az esetre gondoltam csak nem fogalmaztam elég pontosan!
(#) mex válasza Marty McFly hozzászólására (») Dec 14, 2008 /
 
Nincs kedvem vitázni,ha neked igy kerek,ám legyen.
Azért megjegyezném:ha a tekercs kivezetéseire váltakozó polaritású feszültség kerül az nem ugyanaz,mintha csak egyféle polaritással,de változó nagyságú feszültséggel tápláljuk,pláne nem ebben a speciális-gyújtótrafós esetben.
(#) Marty McFly válasza mex hozzászólására (») Dec 14, 2008 /
 
OK! Igazad van! Hagyjuk!
(#) Marty McFly hozzászólása Dec 16, 2008 /
 
Hogyan lehetne egyszerűen megmérni a gyújtótrafóból kijövő feszt? Feszültségosztón gondolkodom ellenállásokból, de féltem a mutimétert!
(#) mex válasza Marty McFly hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Egyszerűen sehogy. Régebben gyújtásvizsgáló padon oszcilloszkópot alkalmaztak (ELKON),ma már nem tudom mi a halyzet,de annyi biztos,hogy a multiméter még megfelelő leosztás után sem tudja mérni a tényleges feszültséget,mert nagyon kicsi az impulzus kitöltési tényezője a multi mérési idejéhez képest.
(#) Collector válasza Marty McFly hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Eszembe jutott egy egyszerű módszer erre. Osztót kell alkalmaznod, és egy nem túl kis kapacitású kondit. Legyen néhány uF. A leosztás után a kondi elé egy diódát kell rakni, így a kondi csúcsfeszültségre fog töltődni. Ha tudod a csúcsfeszültséget, és a meghajtójeled tulajdonságait, ki lehet számolni pontosan az effektív feszültséget is. A szekunderen is.
(#) mex válasza Collector hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Le kell terhelni a szekundert 10kohm-al,vele sorban100ohm,és ezen kell feszültséget mérni szkóppal.Úgysem a fesz pontos értéke a lényeges,hanem az átfolyó áram. Persze az ellenálláson mért feszültségből visszaszámolható.
(#) Collector válasza mex hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Hát, ha van neki szkópja akkor lehet így is. De DC-t multival pontosabban lehet mérni.
(#) mex válasza Collector hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Gyújtótrafó vizsgálatakor jelalakot néznek. Azt pedig terhelten. Másodlagos a csúcsfeszültség,mert az nagyban függ a meghajtó áramkörtől.
(#) Marty McFly válasza Collector hozzászólására (») Dec 16, 2008 /
 
Jól sejted! Sajnos szkóot még nem sikerült eddig beszerezni pedig már kb 3 éve tervbe van, csak a rá félretett pénzt minig elköltöm valami elektronika építésére :no: A kérédsem az lenne hogy honnan szerezzek olyan kondit ami már pár µF és kibírja azt az akár több 10kV ot? Először a marx kaszkád kondijaira gondoltam de az nem µF csak 10nF! Pont ezért szeretném tudni a feszt, mert 3kV egy db és 4 db os bankokba vannak rakva így 12kV a mak fesz amit rá lehet kötni, és félek a gyújtótrafóval ezt túl fogom lépni!
Következő: »»   3 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem