Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   2074 / 2208
(#) mohinger válasza CHZ hozzászólására (») Márc 21, 2019
Egyetértek a tartalék elvvel, de jelenleg még az EL84PP is "sok", mivel tömbházban lakunk, így az is negyed-fél hangerőn jár maximum.

Idézet:
„Nem volt probléma a beültetésnél.”

Akkor gondolom, már javítva lettek az említett hibák.

Gyakorlatilag előbb-utóbb túl kéne adnom rajta, mert nem használnám. Nagyon nehezen váltam meg a két legutóbbi erősítőmtől is, de muszáj volt, korlátozott a hely.

Eljöhetnél a tervezett II. Viharsarki HE találkozóra, jó lenne személyesen is megismerkednünk, meg hozhatnál pár erősítőt is, biztosan sokan látnák szívesen, meg a készítőjüket is!

Tavaly Karesz50-et sikerült elcsábítani és nagyon örült, hogy ott volt, mert sokan szerették volna személyesen is megismerni őt is, meg a munkáit is.
(#) CHZ válasza mohinger hozzászólására (») Márc 21, 2019
Idézet:
„Eljöhetnél a tervezett II. Viharsarki HE találkozóra, jó lenne személyesen is megismerkednünk, meg hozhatnál pár erősítőt is, biztosan sokan látnák szívesen,”

Mondat első fele megoldható, ha az időpont szerencsésen adódik és itthon leszek.
Erősítők szállítására nem vállalkoznék.
(#) jani1987 hozzászólása Márc 24, 2019
Valamelyik elektronikai újságba láttam egy olyan egy csöves fázis fordítót ahol a katód körbe csak az anód ellenállással megegyező értékű ellenállás volt a szimmetria miatt. Mely esetbe hagyható el a katód ellenállás? A képen a jobb felső foglalat lesz a fordító. Ma volt hozzá kedvem hogy haladjak mert az istennek se találtam távtartót. Eddig.
(#) pucuka válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 24, 2019
A fázisfordító úgy fordít fázist, hogy a katódon a vezérlőfeszültséggel megegyező fázisú a jel, az anódon meg 180 fokkal fordítva. Ha a két ellenállás megegyezik, a rajtuk eső feszültség is.
(#) CHZ válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 25, 2019
Katodin fázisfordítónál munkapont beállításához +katódellenállás akkor kell, ha az előtte lévő fokozat AC csatolású, DC csatolás esetén nem szükséges, rácslevezető ellenállás sem.
(#) TAttila77 hozzászólása Márc 25, 2019
Üdv a csapatnak.
Mostanában építettem egy PSE végfokot és annak ellenére, hogy vagy ketten azt mondták nekem ezekről a végcsövekről,(6H5C) hogy " keveset tud, nyamvadt, gyenge", engem nagyomn kellemes meglepetés ért ezzel kapcsolatban. Nagyon kellemes a hangja és igazán jó erős mély basszusok is tökéletesen megszólalnak. Itt egy kép a rajzról és a ketyeréről, de még sajnos csak ilyen rendezetlen, mert még hegyezgetek rajta és a dobozolásán agyalok épp.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2019
(#) Moderátor hozzászólása Márc 26, 2019
Takarítottunk egy kicsit, a személyeskedő, nem ide tartozó hozzászólások eltávolításra kerültek.
Kérünk mindenkit, hogy maradjon a megfontoltság talaján, és kerülje a személyeskedést, ami nem vezet sehová. Nem feltétlenül szükséges mindig, mindenkinek, mindenre reagálni, lehet szó nélkül továbblépni is!
(#) boti2 válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 26, 2019
Jól néz ki! Gratula! Az SRPP első fokozatban a 6N1P-t esetleg érdemes lehet megpróbálni kiváltani 6N6P-vel, persze az ellenállások cseréje mellett. A 6N6P-nek szebb a hangja. Természetesen ekkor a csatolókat is át kell számolni. Csak egy ötlet, ha volna energiád még kísérletezni.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2019
(#) CHZ hozzászólása Márc 26, 2019
Itt már totál káosz van!
Szakmai kérdésre adott válasz mitől személyeskedő?!
(#) TAttila77 válasza boti2 hozzászólására (») Márc 26, 2019
Bocsi. Még most látom hogy írtál nekem.
Azért vettem ki belőle a 6N6P-ket (mert amúgy ahhoz lenne), mert nagyon meg kéne a bemenetét hajtani hogy normálisan kivezérelném. Egy előfok kéne még akkor a végfokom elé, amit egyenlőre nem akarok, nehogy már még vackokat tegyek elé, hogy egy bejátszó jele ne lenne neki elég, habár egy 6N6P SRPP-s előfok panel kész tápostól csak nem sok kedvem van bedobozolni. 6N2P nem volt fasza, mert nagyon érzékeny volt, bármit tettem az SRPP-vel, most pont jó, és teljes kivezérlésnél se torz. Ki akarom próbálni még E80CC-kkel is, egyik helyi ismerősöm ad kipróbálás végett, de mivel a 9-es lábat mint árnyékoló lemezt bekötöttem, így el kéne vágnom a nyákon a fóliát, vagy ki kéne forrasszam a 9. lábat a foglalatban és kifordítani, hogy a fűtés menjen. Na mindegy, ez már így veszett, majd a következő SE. Most belevágtam Tim de Paravicini EAR 859 végfokjának építéséhez PL519-ekkel. Jelenleg a kimenőtrafókat gurítom kézvel. Igazán sok türelem kell hozzá, naponta csak 1-2 órát tudom csinálni.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2019
(#) Topi válasza CHZ hozzászólására (») Márc 27, 2019
Legyetek szívesek ne a szemétdombot takarító moderátorra fújni. Ez a topik a ti szobátok, annak rendjére úgy is tudtok vigyázni, hogy senki nem keveredik teljes oldalas szürke OFF-os személyeskedésbe. Ezzel az egyszerű trükkel elkerülhető, hogy egy lánctörlés alkalmával az érdemi válasz is kipucolásra kerüljön.

Idézet:
„Itt már totál káosz van!”

Félreértés ne essék, erről legkevésbé az intézkedő moderátor tehet, ha folyamatosan OFF-al válaszoltok személyeskedő OFF-ra, akkor bizony káosz és szemétdomb is lesz a saját topikotokból. Ok - okozat.
(#) CHZ válasza Topi hozzászólására (») Márc 27, 2019
Személyeskedő hozzászólások törlésével szerintem sincs probléma.
Nem személyeskedtem, kérdező sem, ezért nem értettem miért lett a kérdés és a válasz is törölve. Így a fürdővízzel a gyerek is ki lett öntve esete állt elő, ami nem jó megoldás.
(#) jani1987 válasza CHZ hozzászólására (») Márc 27, 2019
Még nem találtam olyan cikket ami leírná mi az ac és dc csatolás. Azért folytatom a keresést.
(#) Triger válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 27, 2019
Nagy vonalakban, wikisen:
DC csatolás lényege, hogy az egymást követő fokozatok egyenáramú elválasztás nélkül, közvetlenül kapcsolódnak össze, emiatt az egyes elektroncsövek munkapontja nem független a többitől. Emiatt kevesebb munkapont beállító elemre van szükség, viszont minden változás befolyásolja az összes többi fokozatot.Másik hátránya, hogy a szükséges munkaponti feszültségekkel eltolódnak az egymást követő csövek feszültség szintjei. Így nyugalmi helyzetben is jelentős egyenfeszültség lehet a kimeneten.

A legnagyobb probléma a DC erősítők alkalmazásakor a munkapont vándorlás. Oka lehet a tápfeszültség változás, stabilizálással ki lehet küszöbölni.

Az RC csatolású erősítők:
Ha nem szükséges a DC jel erősítése, nem használunk DC csatolást A két erősítőfokozat közé csatolókondenzátorokat teszünk. A kondenzátor az előző fokozat kimeneti (Rki) és a következő fokozat bemeneti (Rbe) ellenállásával egy RC időállandót (Tau) alkot, mely frekvenciafüggő jelátvitelt okoz. Másképpen a csatolókondenzátor egy felül áteresztő szűrőt képez az ellenállással emiatt az erősítő jelátvitele frekvenciafüggő lesz. A csatolókondenzátorok frekvenciafüggő hatása az alacsonyfrekvenciás jelek csillapítását okozza, ezt a frekvenciafüggő jelátvitelt lineáris torzításnak nevezzük.

A bemeneti csatolókondenzátor a generátor belső ellenállásából és az erősítő bemeneti ellenállásából egy RC időállandót alkot

Az időállandók által meghatározott frekvenciát törésponti frekvenciának nevezzük. A csatolókondenzátor felül áteresztő szűrőt alkot → a törésponti frekvencia alatt 20 dB/dekád meredekséggel csökken a jelátvitel.

Többfokozatú erősítőkben az előző fokozat a következő fokozat terheléseként tekinthető. Így minden két fokozat között meghatározható a törésponti frekvencia Ezek közül a legnagyobb az alsó határfrekvencia (fa). Az egymáshoz közel eső töréspontok hatása összeadódik és módosítja a karakterisztikát. Ezért úgy kell megválasztani az időállandókat, hogy egy alsó határfrekvencia meghatározó legyen. Ez célszerűen a bemeneti és a többi pedig ennél legalább 1 dekáddal alacsonyabb frekvencián legyen.
(#) jani1987 válasza Triger hozzászólására (») Márc 27, 2019
Rémlik valami arról hogy régi készülékekbe nem volt kondenzátoros összekötés a fokozatok közt a frekvencia miatt. Javíts ki ha tévedek.
(#) Triger válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 27, 2019
Attól függ, milyen készülékre gondolsz?
Régen lehetett amiatt is, hogy spórolni akartak esetleg a kondenzátorokkal, vagy szükség volt a DC szint átvitelére (szkóp).
(#) jani1987 válasza Triger hozzászólására (») Márc 28, 2019
Nincs konkrét készülék példa.
Viszont lenne még egy kérdés. PP-nél célszerű a csöveket párba válogatni. Hogy tud egy amatőr házi eszközökkel méréseket végezni? Egyazon foglalatba helyezve a katódfeszültség példányonként más és más. Ennyit tudtam csak csinálni.
(#) mohinger válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 28, 2019
Pár oldallal korábban írtam, hogy én hogyan szoktam a végcsöveket párba válogatni.
Bővebben: Link
Szkópod is van, hanggenerátornak pedig a telefon is megteszi.
(#) jani1987 válasza mohinger hozzászólására (») Márc 28, 2019
Az oldalak tesztelése közbe jött egy kis gubanc mivel csak egy oldal szól kettő helyett. Ma már nem de holnap kikeresem az okát. Cpaciba.
(#) Gabor970 hozzászólása Márc 29, 2019
Jó reggelt, szép napot!

Megvételre keresek UL84 típusú elektroncsövet.
Köszönettel!
(#) Imi65 válasza Gabor970 hozzászólására (») Márc 29, 2019
Szerintem nem lesz egyszerű dolog hozzájutni. Az U-s csövek hazánkban kb megálltak a 20-as fémcsapos szériánál, egyszer találkoztam UM80-assal, de UL84-el sajnos soha. Az UBL21 volt, amivel viszonylag sűrűn találkoztam, bár egy ideje már azok is nagyon kikoptak.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2019
(#) CIROKL válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 29, 2019
Um80 volt vagy ket êve a börzên egy kartondobozzal egy embernêl többen is vettünk belőle .
(#) jani1987 válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 29, 2019
Ubl21-ből jó ha két darabom van.
(#) Gabor970 hozzászólása Márc 29, 2019
Köszönöm az infókat!
Akkor nem lesz más választásom, mint a frissen vásárolt rádióm (kapsch karat) áránál többet költök egy csőre
E,bay-en látok, csak gondoltam hátha 6-7e Ft alatt is megúszható.
(#) jani1987 válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 30, 2019
[quote]csak egy oldal szól kettő helyett./quote]
Megvan a hiba oka. Szakadt a primer oldal. Októberbe a találkozón történt egy szakadás amit kivételesen nem én okoztam. A kolegák a helyszínen javították. De hogy a mostani hogy keletkezett foggalmam nincs.
(#) CHZ hozzászólása Márc 31, 2019
Fedéllemeze is elkészült, hamarosan mérhető, próbálható.
(#) jani1987 hozzászólása Márc 31, 2019
Végfok katód körébe mekkora potmétert alkalmaztok szimmetria növelésre? A jelenlegi beállításnál 0,08V az eltérés. Próbálom nullára redukálni.
(#) pucuka válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 31, 2019
Semekkorát A katód körbe nem teszünk potmétert, a viszonylag nagy áram miatt sem. A szimmetriát a vezérlőrács feszültségével lehet beállítani, külső negatív feszültség forrásból.
(#) jani1987 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 31, 2019
Értem. A jel nélkül 28mA folyik rajta. (6V/215ohm) Végeztem egy külső jelforrásból származó mérést különböző frekvenciákon. Olyan 65-70Hz alatt drasztikusan csökken a hangerő. Afölött viszont már bekiabáltak hogy mit csinálok. Nemrég láttam a suliba menet egy kidobott fénycső házat. Na mondom ránézek hátha benne van a fojtó. Hát nem.
(#) Imi65 válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 31, 2019
65-70Hz alatt a hangátalakító (hangszóró) is benne lehet a hangerő csökkenésben. Ezért kell (kéne) műszerrel is figyelni, hogyan alakul a kimenő feszültség. Ha ezt nem tudod megcsinálni, akkor nem tudod eldönteni, hol van szintcsökkenés.
Következő: »»   2074 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem