Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikroszkóp kamera készitése
 
Témaindító: lacik2, idő: Szept 27, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) llax válasza Doncso hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
Ez egy kínai 2500Ft-os kamera, hasonló kivitel, mint a tiéd. 10mm átmérő, állítható fényerejű LED-es világítás, 2m vezetékkel. Egyedüli trükk, hogy az optika előtt lévő műanyag kupakot levettem, így a világítás fényét nem szórja vissza az optikába, a kép is élesebb + az optika hozzáférhetősége miatt fókuszálható.
Maga a kameramodul ház és vezeték nélkül 38*8*8,6mm. 4+1 eres USB kábelt használ, ahol a +1 árnyékolás egyben a test, az így felszabaduló ér az állítható világításé.
Mod.: A képeket a fórummotor átméretezi, eredetileg 640*480.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2014
(#) Doncso válasza llax hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
Hát azért ez lényegesen szebb kép.
(#) Orbán József válasza llax hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
Ez igen jó lenne a céljaimra, de úgy sejtem, a kompjútert nem lehet megúszni...
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2014
(#) llax válasza Doncso hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
Alapesetben ez sem volt jobb, mint a tiéd. Akár ezek, akár a webkamerák használhatók mikroszkóphoz (vagy távcsőhöz) is. Optika nélkül az okulár helyére téve a kicsi szenzor miatt nagyon kicsi a képmező. Okulárprojekciós módszerrel viszont a teljes képmező is elérhető. A módszer lényege, hogy az okulár és a kamera optikája is a helyén marad. Kevésbé jó minőségű, de univerzális megoldás. A kamerát az okulár optikai tengelyében kell elhelyezni, olyan távolságra az okulártól, hogy a kívánt nagyságú képmező meglegyen, oldalól ajánlott árnyékolni. Először, még kamera nélkül, a mikroszkópot kell fókuszálni, azután a kamerát, de később, ha a kamera helyzete nem változik, a kamerával már nem kell foglalkozni.
(#) Doncso válasza llax hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
Tehát ha jól értem, az eredeti "beállitásokkal" igyekeztek a fejlesztők a leg univerzálisabb felhasználást biztositani. Persze, nem mindenki akar 2-4cm-ről huzalt vizsgálni, a tiéd gondolom akkor messzebbre meg homályosan lát, ha jól értem.
(#) llax válasza Orbán József hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
Lehet kapni mindenféle kamerát. Analóg kompozit kimenetűt is. Ha az optikájához hozzáférsz, azaz tudod fókuszálni, azok is használhatók. Utóbbiak többsége (az olcsók) CCTV kamera, ezek kimondottan nagy látószögű optikával rendelkeznek, ez hátrány lehet. Van ilyen kamerám is, vezeték nélküli kivitel (a vevőről kompozit jön), azzal is lehet 2-3cm távolságig fókuszálni.
(#) llax válasza Doncso hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
A plexit eltávolítva fókuszálható akár végtelenre is. A plexit csak használaton kívül, porvédőnek érdemes használni, sokat ront a kép minőségén. 2cm-nél közelebb csak azért nem tudok fókuszálni, mert "elfogy" a menet, kiesik az optika. Gyári beállításokkal kb. 10-30cm között adott éles képet.
(#) Doncso válasza llax hozzászólására (») Okt 4, 2014 /
 
Ja hogy belül lehet állitani az optikát? Hát ezt mindjárt kipróbálom kint. 5 perc.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2014
(#) Orbán József válasza llax hozzászólására (») Okt 9, 2014 /
 
Köszi a választ, van régről, színes, vízhatlan csőkamerám, csak megfelelő, video bemenetű monitort kell keríteni és kipróbálom. Kb. 10-15 cm-nél nem kell közelebb fókuszálni, reményeket táplálok a cucc iránt.
(#) gyulank válasza trobin hozzászólására (») Márc 28, 2016 /
 
Hol van sok példa? Én olyan komoly leírásokat olvastam, hogy ragasszam a meghajtó lencséjét celluxal a mobilra oszt jóvan. Nekem ebből nincs kép. Megfordítva se. Pedig másodjára úgy próbáltam, hogy a mobilt celluxoztam a lencsére.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem