Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
 
Témaindító: szamóca, idő: Jún 12, 2014
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   83 / 83
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 23, 2017 /
 
Idézet:
„Minden vágásnál a teljes csupaszító mechanizmus is mozog.”
Vágáshoz másik vágásra optimális fogót jobb használni, ez csak alkalmi esetekre van ha nincs más, ügyetlen a használata. Ahogy fogjuk a fogót, lényegében egy keskenyebb körbezárt nyíláson kell bedugni a drótot, ha ez többszálú a szálak szétállnak, babrás a dolog. Ezzel szemben a spec. vágófogó nyitott, csak rátoljuk a drótra, és kész.
(#) Schnitt válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 23, 2017 /
 
Szia!

Nekem is ugyanilyen Neo blankolóm van. Az oldalán a csavar a fogópofák szorítóerejét állítja, amik a kábelt megfogják. Ha nagyon szoros, a puha szigetelésű, vékony szálú sodronyok szálait tépkedheti, mert nagyon szorítja, ha meg gyenge, akkor a keményebb szigetelésbe nem kapnak bele a fogak és elcsúszik.
A mechanizmus az, hogy a csavar egy rugót nyom egy golyónak, ami az átmérőjénél kisebb lyukban ül. Amíg a golyó ki nem mozdul, addig az a forgáspontja a szorítópofának, és nyomja a körmöket a kábelnak. Ha kimozdul a fészekből, akkor megszűnik ez a forgáspont és kezdődik a blankolás.
Kisebb rugóerőnél hamarabb kimozdul a golyó, kisebb szorítóerőt fejt ki. Az elmozdulás mindig ugyanakkora.
(#) Polly hozzászólása Szo, 8:44 /
 
Sziasztok !
Kétkorongos köszörű Makita vagy Metabó ? Metabó 600 W Makita 550 W . Ár csak 3 e. forint különbség ! Melyik jobb szerintetek ? , melyiket érdemes megvenni ?
(#) szamóca válasza Polly hozzászólására (») Szo, 13:50 / 3
 
Egyik sem. Tradicionális magyar asztali vagy bakköszörű használtan, aukciós oldalról.
A hozzászólás módosítva: Szo, 13:56
(#) Bakman válasza Polly hozzászólására (») Szo, 14:58 /
 
Makita és Metabo gépekkel van tapasztalatom, konkrétan köszörűkkel nincs. Előbbiekből azt mondanám, kb. mindegy.
A hozzászólás módosítva: Szo, 14:58
(#) alex0 válasza Alkotó hozzászólására (») Vas, 6:01 /
 
Az egy rugót feszít elő, ami a tartónak feszít e stiftet. Ez annyit tesz, hogy a szorítóerőt változtatja, vagyis a szigetelő összenyomása változik tőle. Ha vastag a szigetelő a vezetéken akkor jobban be kell csavarni, ha vékonyabb a szigetelő, akkor lazábbra kell hagyni. Általában elmondható, hogy vastagabb kábel vastagabb szigetelő -ergo nagyobb feszítés kell. De majd tekergeted, és tapasztalni fogod a működését. Javaslom, hogy mielőtt igénybe veszed új szerzeményedet, kend be a forgó, csúszó felületeket. Különösen ezt az állítható részt. Szét tudja koptatni az egészet. Kiveszed az állítót, a rugót és a stiftet, és mehet bele egy kevés zsír. Időnként ismételd a műveletet. Ha leveszed a hátsó fekete borítást, látni fogod a működését. És azt is, hogy hol kell kenni.
(#) Alkotó válasza alex0 hozzászólására (») Vas, 9:43 /
 
Már belenéztem hátulról is. Jelenleg van rajta gyári kenőanyag. Fura állagú, átmenet a zsír és az olaj között. Egészen kicsi a mennyisége, de éppen ott van ahol kell. Pótolom szükség esetén.
A fogók kenegetésével korábban nem értem el sikert, nem tudtam a kellő helyre eljuttatni a síkosítót. Ezért most a fogók egész fejét bemártom olajba, és ott hagyom pár órát (befőttesüveg, és motorolaj). Ezután a nagyját hagyom lecsöpögni, és megtörölöm a külső részeket. Akár évek is eltelnek mikor ismételni kell.
Kivétel a metszőolló, mert azt mindig kenegetnem kell, egyébként megrozsdásodik.
(#) elektroncso válasza Alkotó hozzászólására (») Vas, 11:22 /
 
Én WD40-el szokom befújni a fogók, ollók csuklópontjait. Gyönyörűn (és gyorsan) befolyik a szűk helyekre is, utána pedig nagyon könnyen járnak a szerszámok. A kis KNIPEX csípőfogómat 1,5 éve kellett befújnom, mert el kezdett "darálni". A metszőollónk kint maradt a télen az udvaron (kint felejtettük), két kézzel kellett erőltetni, hogy össze lehessen csukni. Fújtam bele egy kis WD40-et, megjárattam egy kicsit, tökéletes lett. 1-2 perc alatt megvolt. Van olyan szerszámom amit 2 éve fújtam be és a mai napig jó. Ennél hosszabb tapasztalatom viszont nincs vele, lehet, hogy még hosszabb távon nem válik be.
(#) kowi válasza elektroncso hozzászólására (») Hé, 19:46 / 1
 
Most sokak haragját kivívom... A WD40 Semmire nem jó, ipari környezetbe sok mindenre próbáltuk főleg ha extrém(pl-10 fok) Semmire nem való...
(#) Ge Lee válasza kowi hozzászólására (») Hé, 19:50 /
 
Rozsdásodó dolgokra inkább petróleum, az valóban befolyik mindenhova, ahol egyéb okok miatt nem lehet pl. rozsdaoldót használni.
(#) kowi válasza Alkotó hozzászólására (») Hé, 20:09 /
 
Hogy érdemben is hozzá tudjak szólni,pár éven keresztül hóba esőbe kint dolgoztam. Csatolok egy fotót mit használtam a fogóimhoz. (hozzáteszem így is 2 évet húzott pl egy stripax)
(#) szamóca hozzászólása Hé, 20:54 / 3
 
Szerszámos láda.
(#) Bakman válasza kowi hozzászólására (») Hé, 21:29 /
 
Én is ezt vallom. Úgy beszélnek róla, mint ezermesterről. Igazán nem ért semmihez.
(#) mex válasza Bakman hozzászólására (») Hé, 21:39 /
 
Egy területen nekem bizonyított már. Kludi kerámia csapbetét csúszófelületét fújtam be vele, amolyan tűzoltó megoldásként, mert egy cseredarab ára vetekedett az egész csaptelepével, és nem is volt hirtelen elérhető. A csap viszont már nagyon szorosan járt, tehát szétszedtem, és a csúszófelületeket befújtam. Ennek több mint egy éve, az időközben beszerzett pótlás azóta is a fiókban van.
(#) gernerakos válasza kowi hozzászólására (») Hé, 21:41 /
 
Amire én használtam (rozsdás csavarok felszabadítása) arra jó volt.
(#) Alkotó válasza szamóca hozzászólására (») Hé, 21:43 /
 
Ha használatra kell, akkor valamilyen gumilábat (tappancsot) tegyél alá. Szokatlan a szememnek a két rövidebb oldal formája, olyan mint felénk a szalonnázó deszka.
Ha nem restelleném a kinézetét, megmutatnám milyen az én szerszámos ládám, amit konkrétan középiskolás koromban csináltam, vasfűrésszel kivagdosva, és lombfűrésszel csapolva. Ma is naponta használom -konkrétan mindig-, és ma se néz ki jobban mint akkor, de brutálisan stabil és praktikus. Kicsit mások az arányai, de nálam prímán bevált. Egy gondom van vele, nem lehet kényelmesen ráülni. Ha erre lenne jó ötlet, akkor talán hozzányúlnék.
(#) Alkotó válasza elektroncso hozzászólására (») Hé, 21:56 /
 
Én WD40 ellenes vagyok, mert egy szélsőségesen túlárazott, és túlreklámozott valami. De a maga helyén akár még jó is lehet. Lusta vagyok utána nézni, de valamilyen űrkutatási termék, aminek nem volt más célja, mint hogy az érintkező felületek közül kizárja a párát, ami ott káros korróziót okozhatna.
Az csak úgymond mellékes, hogy ezt olajhoz hasonló tulajdonságaival éri el, ezért hamar ráhúzták az "olaj" jelzőt. Ráadásul kissé savas, nem csak kizárja a párát, hanem oldja is a már kialakult rozsdát.
(#) szamóca válasza Alkotó hozzászólására (») Hé, 23:52 / 1
 
Van alatta láb. Egyébként eredetileg nem szerszámosnak készült, hanem egy hölgyemény szeretne ajándékként (mint a képen) cserepes-virágot rakni bele, miután égetéses technológiával feldizájnozza úgymond.
Azonban a férjeura már kinézte szerszámosnak.
A hozzászólás módosítva: Hé, 23:56

fal2.jpg
    
(#) rascal válasza kowi hozzászólására (») Kedd, 14:04 /
 
WD-40-et pucoláshoz használom, de utána le is takarítom. Arra szerintem remek. A hsz-edben mutatott zsírspayt pedig a kenéshez. Fúróra is használtam kenőanyagnak fém fúráshoz, terhelés nélkül teljes fordulaton kialakult egy csepp, ami egy hajszálvékony szálon kötődött a fúrószárhoz, és ott keringett körbe-körbe anélkül, hogy elrepült volna. Nem túlzás a flakonon a felirat, hogy jól tapad.
(#) kowi válasza rascal hozzászólására (») Kedd, 14:07 /
 
Az igaz. pucolásra és polírozásra lehet használni de hogy mindenre jó az erős túlzás kenésre meg főleg nem Igen az a zsirspray nem piskóta
(#) Frankye válasza szamóca hozzászólására (») Sze, 9:14 /
 
Az unokámnak készítettem hasonlót tavaly karácsonyra. Azóta is imádja, abban hurcolássza otthon a játékait. (Imád szerelngetni mindent, ahogy egy "rendes" 3 éves fiútól "elvárható"...)
(#) hg6dab válasza szamóca hozzászólására (») Sze, 11:04 /
 
Nekem is tetszik. Ilyenben én is szívesen hordozgatnám legfontosabb szerszámaim.
Képen bal oldalt
(#) granpa válasza hg6dab hozzászólására (») Sze, 11:12 /
 
Nyakolaj, meghűlésre/aperitifnek.
Következő: »»   83 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Márc, 30. Csü
14:41:52
Jelenleg 411 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu