Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   426 / 846
(#) Spyro1411 hozzászólása Aug 19, 2012 /

Helló!

Van egy 300VA-es trafóm, ami 24V-ot ad le. Ezt egy labortápba szeretném építeni, ehhez kérnék egy kis segítséget.
Kéne egy olyan kapcsolás, ami 30-35V-tól 0-ig lehessen szabályozni. Az áram az lehetne 10A? Azt még elbírná a trafó? Illetve ilyen kapcsolást nem is találok, ami kb 35V és 10A. Tudnátok segíteni?
(#) proli007 válasza Spyro1411 hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Hello!
24V-os trafóból semmiképpen nem lesz 30..35V, mert egyenirányítás után, is legfeljebb 32V feszültséget fogsz mérni. A tápnak is kell maradék feszültség, és a szűrés miatt is. (Van brumm feszültség is) De 35V/10A maga 350W, a trafó, meg 300VA?
üdv! proli007
(#) Spyro1411 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 19, 2012 /

Akkor azt hiszem elég lenne a 30v 7,5A is, a lehető legtöbbet szeretném kihozni belőle. Tudnál egy ilyesmi kapcs. rajzot linkelni? Nagyon megköszönném!

Hello!
Egy 24V-os tekercshez, előszabályzó is kell. Attila előszabályzós tápja pld. ilyen.
üdv! proli007

Kösz a segítséget.
Lenne egy amatőr kérdésem.
Mi az a előszabályzó? :pirul:

Hello!
Az analóg disszipatív tápok a bemenetük és kimenetük közötti különbözeti teljesítményt, hővé alakítják. 300W-nál ez már gáz, ezért valamilyen előszabályzót alkalmaznak. Reléset, vagy kapcsolóüzeműt, vagy tirisztorosat.. stb. Ezzel jelentősen csökkentve a végtranyók terhelését, vagy is a hőtermelést.
De miért is nem olvasod el Attila cikkét?
üdv! proli007

Ha nem lenne ekkora trafó és megelégednék a kisebbel akkor ez elhagyható? Mert van még egy trafóm ami 3,3A/24V. Ez sokkal kisebb/könnyebb. Ezzel a trafóval meg lehetne építeni az Alkotós labortápot?

Hello!
Természetesen meg lehet építeni. Ha elolvasod Alkotó a teljesítménnyel-hűtéssel kapcsolatos gondolatait, akkor tiszta képet fogsz látni és dönteni tudsz, mit szeretnél, és mik a lehetőségeid. Pontosabban az igényeidet a lehetőségeidhez tudod igazítani..
üdv! proli007
(#) Petjaa hozzászólása Aug 20, 2012 /

Sziasztok!

Csináltam egy egyszerű tápegysgéget. Működik is szépen, de van egy hibája. Hogyha a multiméterrel rövidrezárom a kimenetet és állítom az áramkorlátot, akkor egy ideig szépen szabályoz. Viszont ha elér egy bizonyos értéket akkor a kimenete begerjed és onnantól nem lehet az áramot szabályozni. Ha a műszerrel kötök sorba egy 0,1Ohm-os ellenállást akkor ez a jelenség nem tapasztalható. Szerintetek mi lehet a hiba?

Köszönettel Petjaa

Táp.JPG

(#) Lac364 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 20, 2012 /

Üdv m.
Elkészült az új rajz.24V-os lesz betáp illetve az Ic-ét 23V táplálva Zéner stabbal.Maga az lm324 csak 21Volt alatt vezérel.Stabilizált kimenő vesz így nem esik a feszültség mindaddig míg az 5 Ampert meg nem haladná az áramfelvétel.Vagyis akkor sem esne ha az áram szabályzó nem szabályozná le a kimenő feszt.Ha van még észrevétel tőled vagy bárkitől szívesen veszem.
Sajnos képminőség elég silány azon nem tudok javítani.De azért remélem van még egy két ötlet, min csiszolhatok még.

3.png

(#) AzIgaziCsaby hozzászólása Aug 20, 2012 /

Először is megköszönném Alkotónak, Pioneernak és Proli007-nek, hogy elkészítettek egy olyan tervet, amit még én is meg tudtam csinálni.
Elkészítettem a 2.7.4 változatot, egyenlőre csak egy példányban, és első bekapcsolásra tökéletesen működik. Az egyetlen módosításom, hogy 4 db. áteresztő végzi a munkát. A hűtőborda így lett szimmetrikus.
Sajnos a Graetz már 30V, 2 A-nál eléggé melegszik, ezért kénytelen leszek a hátfalra átszerelni.
Két kérdésem van mindössze:
- milyen műszereket javasoltok, van-e bevált darab?
- a trafóm tekercsenként 150VA-es, szeretném kihasználni mind az 5 Ampert. Elég-e az R10-et módosítani és mi a gyári ajánlás?
(#) Alkotó válasza AzIgaziCsaby hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

- A graetznek inkább tegyél saját hűtést (olyat mint a képeden van, csak esetleg nagyobbat). Ha elvileg 0,7V esik diódánként -kettőn már 1,4V-, és ezt szorzzuk a 2A-el, az akkor is csak 1,4x2=2,8W. Ez nem sok, nem kell hozzá intenzív hűtés.
- Bármilyen 200mV-os érzékenységű műszert használhatsz.
- A beállítási maximumokhoz írtam egy részletes útmutatót, abban megtalálod mit kell módosítani, és milyenre. Egyébként is javaslom elolvasni, mert a működésről is próbáltam Pioneer és Proli007 gondolatai visszaadni.
(#) olahtamas hozzászólása Aug 21, 2012 /

Hello, van egy szimmetrikus tápom (egy öskori lelet, de még szépen muködik). Áganként (secunder) 18V-ot mértem rajtuk, Ha egyenirányitanám graetz hiddal akkor mekkora feszultséget kapnák??
(#) subi válasza olahtamas hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Szia!
Az én számításom szerint, 18 x 1,4142 = 25,3 volt, ami egyenirányítás és kondenzátoros pufferelés után mérhető lesz.
Üdv.
(#) olahtamas válasza subi hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

Köszönöm
(#) Alkotó válasza subi hozzászólására (») Aug 21, 2012 /

A gyök2-vel való szorzás elvileg helyes, de gyakorlatilag nem ilyen egyértelmű a válasz.
1. A graetzen is esik feszültség, ami nagyjából diódánként 0,7V, és mivel ebből egyszerre kettő "működik" mindig, ezért 1,4V-al szokás számolni. Egyébként az adatlapon ez az érték megnézhető, és függ az áramerősségtől is, ahogy nő az áram, a feszültségesés is növekszik.
2. A puffer "kitöltési képessége" is áramfüggő, nagyobb terhelésnél már nem tudja korrektül gyök2 szeresére kitölteni az effektív értéket (csúcsértékig), csak attól kisebb mértékben, ezért általában 1,35-ös szorzóval közelítik a valóságot.
3. A trafó feszültsége sem állandó, sőt nagyon is ingatag. Már a méretezésnél fölé mennek, mert névleges terhelésnél szokás neki elérnie a névleges feszültséget, tehát ez is áramfüggő. Végül ide tartozik a hálózati feszültség üzemszerű ingadozása, ami akár nagymértékű is lehet.
(#) c27 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Helló.
Pár héttel ezelőtt írtam, hogy van egy kis problémám a v2.7.2-es verziójú labortápegységgel. Elolvastam a határértékek beállításához készült dokumentációt ami alapján beállítottam a kimeneti max feszültséget és áramot. Még egy aprócska gondom van a tápegységgel amit nem tudok miért csinálhat. Ha az áramkorlát poti teljesen le van tekerve és fel akarom tekerni a feszültséget akkor 2V-nál kivilágít az áramkorlát jelző led és nem is megy feljebb a feszültség amíg egy kicsit nem tekerek a kimeneti áramon. Ekkor nincs terhelés a tápegységen. (Csak ha teljesen le van tekerve az áramkorlát beállító poti csak akkor csinálja.)
A másik érdekesség pedig az, hogy ha beállítok egy tetszőleges értéket amikor nem világít az áramkorlát jelző led és kikapcsolom a tápegységet a led elkezd világítani és világít is kb 6-8 másodpercig majd szépen elhalványulva kialszik. (Mintha egy kondi szépen kisülne szintél terhelés nélkül megy a tápegység. terheléssel még nem próbáltam ki ezeket a jelenségeket, de az alapfunkciók működnek tudom változtatni a feszültséget és a kimeneti áramot multiméterrel rövidre zárva mérek és minden stimmel csak ez a 2 apró furcsaság zavar.)
(#) AzIgaziCsaby válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Köszönöm az "Alkotó" jellegű hozzászólást.
Tényleg benne volt, most már mindkét panel tudja az elvártakat.
Egy pici problémám még volna: Az egyik panel az áramkorlát megközelítésekor elkezd fütyülni, majd annak aktivizálódásakor elhallgat. Konkrétan még nem tudom melyik alkatrész.
Meg tudja ismételni bármennyiszer és 1 Ampernál ugyanúgy előjön, mint 5 A-nál.
Van ötleted?
(#) Lac364 válasza AzIgaziCsaby hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

STK végfokot hallottam már zenélni is nem lehet hogy a tranzisztorból jön?
(#) Kovidivi válasza c27 hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Nálam ugyanezt műveli, mindkét "hiba" előjön. Nem annyira zavaróak, de érdekelne engem is, hogy van-e rá megoldás, vagy ez normális-e!
(#) AzIgaziCsaby válasza Lac364 hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Nem tudom meghatározni. Hozok egy másik garnitúra tranzisztort és IC-t, aztán egyenként kicserélgetem.
Már ha Alkotónak nincs más javaslata.
(#) c27 válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Erre csak Alkotó tud megfelelő választ adni így reménykedem, hogy fog válaszolni nagyon kíváncsi vagyok én is, hogy mit mond.
(#) Alkotó válasza c27 hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Az ilyen szintű elméleti kérdésekre nem tudok érdemben válaszolni. Sokkal inkább a tevezőt (Pioneer) vagy Proli007-et javaslom megkérdezni, nekik sokkal megbízhatóbb véleményük lehet az érintett kérdésekben.
Azért elmondom mit gondolok. A nullára tekert áramhatárt állító poti témája egy gumicsont, amit már minden végéről lerágtunk egy csomószor. Egyik táp így, egy másik meg másképpen reagál erre a szélsőséges állapotra. Az IC ofszethibája nem egyforma minden példányom, szerintem ez okozza a parányi eltéréseket. Gyakorlatilag a táp minimális árama úgysem állítható be normálisan kb. 50mA alatt, ezért csak e fölött tud racionálisan működni. Többször elhangzott, ez nem egy végtelenül kifinomult kapcsolás, sőt inkább a másik véglet, de éppen az a nagyszerű benne, hogy szinte a semmiből is elég jól megoldja az összes funkciót. Egyébként a tápegység is terheli a kimenetet néhány mA nagyságrendben, amit a v2.7.4-ben próbáltunk minimalizálni kb. 1mA-re.
A kikapcsolásos téma szintén agyonbeszélt probléma. Mikor a hálózatot kikapcsolod, akkor a pozitív ágon lévő óriási puffer sokkal-sokkal lassabban fog kisülni, mint a negatív oldali táprész. E miatt az IC félrebillen. Ezért került be az előbb említett módosított verzióba egy kiegészítő tranyó, ami próbálja ezt féken tartani.
(#) Alkotó válasza AzIgaziCsaby hozzászólására (») Aug 22, 2012 /

Valami rezonálni kezd -gerjed-. Szintén várd meg a profik véleményét, de addig esetleg C5 mellé forrassz be párhuzamosan még egy 1n-t, és figyeld a zümmögés frekvenciáját. Ha van kéznél másik IC-d, és foglalatban van a mostani, akkor egy cserét is kipróbálhatsz.
(#) Kovidivi válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

Az én "nem éppen kifinomult" tápomon simán be tudok állítani 10mA áramkorlátot is, úgyhogy gratula a tervezőknek, jól sikerült a kapcsolás! De lehet, hogy az Alkotós nyákterv miatt ilyen
(#) proba válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

Nekem mintha az R21 rövidzára segített volna.A C5 növelése az áramkorlát lassulását okozta (bár kétségtelen 47nF-val már nem gerjedt ,de cserébe nagyon sokára reagált ,és sokáig fent tartotta az áramgenerátor üzemmódot (kb 1-2sec különösen 10-20mA környékén ) . Amit még módosítottam a meghajtó tranzisztor BE-vel párhuzamos 33K ellenállást csökkentettem jelentősen,ez az egyéb gerjedést csökkentette.(nem kell csak 1-2A, így csak két BD241 a vége ,lehet ezért kellett) Van még van mit küzdenem vele.(bár nem az Alkotós panelterv,lehet abban is van némi hiba.De az a fránya gerjedés nem akar kitakarodni belőle teljesen.
(#) Alkotó válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

Elvileg a nulla is beállítható, csak bizonytalanul. Az alkatrészek paraméterei eltérőek, ezért közelebb vagyunk a valósághoz ha egy kb. 50mA-es alsó határra számítunk, mert azt még nagy valószínűséggel bármelyik példány képes produkálni.
(#) Pioneer válasza c27 hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

Szia!
A teljesen letekert áramkorlát potinál ez azért fordul elő, mert ha megfigyeled a rajzon, a tápegység "árammérő sönt utáni" kimenetére van kapcsolva néhány dolog. Ez pár 10mA-el terheli a tápegységet. Ezért a tápegység kimenete valójában sosem terheletlen.
Ezt próbáltam a legutolsó verzíóban csökkenteni amit azt hiszem 10mA alá sikerült vinni.
A kikapcsolás esetén világító áramkorlát LED esetén semmi probléma, mivel a negatív segéd feszültségen jóval kisebb a puffer kondi mint a fő táfeszültségen.
Magyarul a negatív segédfeszültség hamarabb elfogy.
Üdv Pioneer
(#) Pioneer válasza Pioneer hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

Most látom Alkotó kolléga már megválaszolta a kérdést előttem
(#) Tonybacsi válasza Pioneer hozzászólására (») Aug 23, 2012 /

Többször beszéltünk már arról, miszerint, aki nagyon kis, mA-es tartományban akarja használni a tápegységét, az jobban jár, ha a feszültség esésért felelős (rendszerint 0Rxx értékű) shunt ellenállás értékét, egy dekáddal magasabb értékre váltja olyankor (pl: a 0R22 ohm helyett 2R2 használjon a táp.)
Így a tízszeres ellenállás értéken tízszer nagyobb lesz a feszültség esés is. Mindjárt nem kell rohanni a boltba extrém alacsony offset-ű IC-t venni, mert így az érték már benne van a (a kapcsolási rajzon található IC) által feldolgozható tartományban.
Nem 1-2 mV-ot kell erősíteni, és közben küzdeni a gerjedésekkel, brummokkal, stb., hanem a tízszeresét.
Következő: »»   426 / 846
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem