Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   244 / 993
(#) hmzs válasza proba hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

Úgy azért nem világít egysarkúnak bekötve, mert nincs ahol záródjon a jelzőfény áramköre. Alternatívként a másik kapcsoló zárná a kört, így viszont csak lebeg. Az is csoda, hogy világít, hiszen a glimm egyik fele lóg a levegőben. mps megoldása a jó, a kapcsoló "L" jelzéséből kell egy átkötés a "2"-es pontra,
(#) proba válasza pucuka hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

Tapasztalataim szerint ,ha van az illető szerkezetben védőföld,akkor valószínűbb ,hogy nélkülem is működésbe lép beázás,egyéb hiba esetén.Ha nem muszáj nem szeretek hibaáram vezető lenni (az a 30mA nekem kicsit már sok, ha lehet menjen másfelé) .Persze működik védőföld nélkül is,de azért védőfölddel az igazi.
(#) proba válasza hmzs hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

Lehet ez nem alternatív kapcsoló.Ha az volna ,egyik állásban a készülék működik,a másik állásban pedig az általatok hiányolt összekötést valósítaná meg.Így a glimm a kapcsolón és a fogyasztón keresztül világítana.
(#) pucuka válasza proba hozzászólására (») Szept 24, 2012 /

A FI relé működéséhez továbbra sem kell a védőföld, nincs is lehetőség az alkalmazására, sőt nem is szabad a FI relé áramkörébe bekötni. Én csak egy példát írtam, de a beázás is hasonlóképpen működteti a relét, a nedves falon keresztül a földbe folyik, és a nulla vezető áramából hiányozni fog.. Ha a fázisból "kifolyó" áram nem "folyik" vissza bármilyen okból a nulla vezetőn, és a hiba meghaladja a 30 (10, 100) mA -t akkor leold. Mindíg a helyzetnek megfelelő érzékenységűt kell használni. .A 30 mA es pedig éppen megfelelő, mert megsérülhetsz ugyan, de nem halálos, mert kicsi az esélye, hogy mind a 30 mA átfolyik a szíven. Mondjuk nem kellemes, és nem is kívánatos, de védelemnek megfelel.
(#) proli007 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 25, 2012 /

Hello!
Szerintem mindenki érti amit írsz. Nem a FI reléhez kell védőföld, hanem a berendezés védelméhez. Hogy hiba esetén ne csak akkor oldjon le a relé, mikor megtapizod a készüléket. Vagy is a hibaáram ne rajtad keresztül távozzon, hanem a védővezetőn keresztül.
üdv! proli007
(#) zohlih válasza proba hozzászólására (») Szept 25, 2012 /

Megoldódott, nem hozzáértő révén amikor cseréltem a kapcsolókat a szerint kötöttem vissza a vezetékeket ahogy a régi kapcsolónál volt bekötve.
A halványan világító kapcsolónál egyértelműen kötési hiba volt, nem tudom egyáltalán hogy világított eddig.

Ja és megfelelő a visszajelző fény erőssége is már, tehát működik az alternatív kapcsoló normálisan egypólusú kapcsolóként is.

Amikor a 2-esre kötöttem akkor volt felkapcsolva a lámpa amikor a kapcsoló alsó pozícióban volt.
Az 1-es-re lett bekötve a kapcsolt rész és működik.
Köszönöm.
(#) tomikapc válasza zohlih hozzászólására (») Szept 25, 2012 /

Glimmlámpának elég pár méter vezeték utána, hogy világítson.
(#) Balaa16 válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 26, 2012 /

Szia!
Íme a képek. Igazából nem Ikarus kapcsoló ez, csak ahhoz tudtam leginkább hasonlítani. Vadonat új.
Üdv: Balázs
(#) kameleon2 válasza Balaa16 hozzászólására (») Szept 28, 2012 /

Nekem tökre ugyanez van, csak glimmel. Több éve megy 230V-ról. Ugyanígy néz ki a Kontaset kapcsoló is. De Akár, ha bizonytalan vagy - be is teheted a Kontaset-ét, mert az biztosan jó és a mérete is ugyanaz. Én könnyen beszélek, most örököltem 1-200db-ot ....
(#) Balaa16 válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 28, 2012 /

Szia!
Köszönöm a segítséget! Max 3-4A fog átfolyni rajta, biztosan kibírja.
Üdv! Balázs
(#) Töröcsik Tibor válasza kameleon2 hozzászólására (») Szept 30, 2012 /

Igazad van!
Villanytűzhely nem lesz,csak egy:mikró,tv,kv főző.Esteleg Ddvd lejátszó,vagy valami magnó.....
Majd a későbbiekben egy mobilklíma.
(#) fúró hozzászólása Okt 1, 2012 /

Sziasztok lenne egy kérdessem az a megoldás menyire szabályos, hogy pl. egy adott X pontig a földben vezetem a 3*1.5mm2 mt kábelt és symolan csőbe húzzon bele és a tetejére jelző szalagot teszek köszönöm a válaszokat
(#) Balaa16 hozzászólása Okt 3, 2012 /

Sziasztok!
A tegnapi vihar után felmerült bennem a következő kérdés: mitől van az, hogy egy villámcsapáskor az áram "elmegy" egy pillanatra? Villámcsapás ér egy hálózati vezetéket, és a túlfeszültségvédelem kikapcsol? Vagy csak az elektromos térerősség?
Üdv! Balázs
(#) samil hozzászólása Okt 4, 2012 /

Sziasztok.Lenne egy olyan kérdésem Vásároltam egy 5-ágú csillárt bele a tesoban led izzókat E14 foglalatút 2W-os 120 lumenes.Felszerelés és izzok becsavarása után lekapcsolt állapotban mind az öt igaz nagyon halványan világit. Mitöl lehet eddig sima energiatakarékos izzóva üzemelt csillár nem világított.ez most mitől lehet?
(#) Dempsey válasza samil hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Szia!
Itt olvass!
(#) Gabi válasza samil hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Összeszed valamennyi feszültséget a drótokon keresztül.
(#) mraulajos válasza samil hozzászólására (») Okt 4, 2012 /

Nem élvilágítós kapcsolóid vannak?
(#) ha6qt hozzászólása Okt 7, 2012 /

Na hol máshol kérdeznék, mint itt - villanyszerelés ügyben

A mai napon elérkezettnek láttam, hogy kicsiny házunk villanyvezetékeit felújítsam. A ház jellemzően 1970-es évekbeli, 1,5mm-es aluvezetékkel, kartonpapír kötésdobozokkal, TESA-szalag kötésszigetelésekkel, ami elég nagy gáz. Sajnos életvédelmi /FI/relé sincsen

Ma megmozgattam egy fali lámpát, és az sercegett. Szóval ideje felújítani. El sem merem képzelni, milyenek azok a falusi házak, ahol textilszigetelt aluvezetékek vannak még, leukoplaszttal szigetelve a kötéseket.

Az egész házban van kb 10-15 villanykapcsoló, meg 10 konnektor, szóval nem túl sok. Ezeken növelni nem szeretnék, nem lesz rá igény sem.
Van kb. 2 konnektor ami földelt, de annak is hibás a földelése, elég nagy potenciál van rajtuk a null (80V) és fázisvezetékhez (140-150V) képest, tehát szerintem életveszélyesek. Villanyszerelőre viszont nincs 150-200 ezrem.

Értek az elektronikához, csináltam régen 1200V-os elektroncsöves kapcsolásokat is, így tudom, hogy nem vicc a dolog. A négy napos hétvégeken tervezem az összes vezetéket kirángatni a falból, és elkezdeni szabvány és kiemelt biztonság szerint a felújítást.

Szóval van 1-2 kérdésem, amire hátha van itt tapasztalt szaki, akinek gyakorlata is van, nem csak kommenthuszár. ) Nekem a biztonság, és az érintésvédelem a legfontosabb. A bekerülő anyagokon nem szeretnék spórolni.
- 2,5mm2-es rézvezetékekhez milyen kötőelemet használjak? Ezek pattintósak, vagy olyanok, mint a sorkapocs? Használhatok rézlemezelt sorkapcsot? Pattingatós megoldásokban egyszerűen nem bízom.
- Szabad-e a null és fázissal együttfutó földvezetéket megszakítani, és kötőelemezni leágazás készítése céljából? Vagy inkább folyamatosan vigyem, blankoljam, és kötőelemezzek rá a gerinc megszakítása nélkül? Olyat is olvastam, hogy egy pontból induljon az EPH csatlakozástól minden konnektorhoz külön földvezeték. Ez azért durva lenne mennyiség szempontjából.
- Központi fűtésünk, gázcsövünk, vízcsövünk mind full fém. EPH-csomópontra kell /érdemes/ kötni mindet?
- A villanyórát ki kell köttetni átalakítás előtt? Kell engedélyeztetni? Mert ugye ha az otthonodban átalakítod a gázrendszert, új csövet heggesztesz be, le kell szereltetni ideiglenesen még a gázórát is...

Mégegyszer kiemelném, hogy Pistike módszerek nélkül, felelősségteljesen szeretnék eljárni. Tudom, hogy ennek legnagyszerűbb módja a hivatásos villanyszerelő

Ha esetleg tudtok nem kontár villanyszerelőt Eger környékén, akinek a válság miatt még ez a munka is elmenne áron alul, szóljatok nekem róla.
(#) Bakman válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 7, 2012 /

Elég az 1,5 mm2 -es rézdrót. Olcsóbb is és az is kibír 16 A-t.

Kötőelem: KF1-es vezetékösszekötő. A bedugós, összepattintós dolgok nem érnek sokat. Így néz ki: Bővebben: Link Ott kell sorkapocs, ahol réz alumíniummal találkozik.

Szabad földvezetéket megszakítani leágazás szempontjából. A lakásokban sem húznak minden konnektorhoz külön vezetéket.

EPH jó. Sőt, gázvezetékeket kötelező is EPH-ra kötni.

Villanyórát nem kell kikötni, az óra utáni rész a tiéd. Azt csinálsz, amit akarsz. Ha az óra előtti (általában alatta van) kismegszakítót lekapcsolod, nem szabad, hogy a lakásban legyen áram.

Viszont, írod, hogy nem vagy otthon ilyenekben, azonban kell a biztonság. Ha nem vagy biztos a dologban, inkább villanyszerelőt hívj. olcsóbb, mint egy élet. Az is lehet, hogy a földeléshez kelleni fog egy új földelőszonda. Sőt, szinte biztos. Fi-relét is tegyél/tetess a rendszerbe. Ha van villanybojler, annak is.

Ha a meglévő szerelvényeken nem akarsz változtatni, gyorsan a dolgok végére lehet érni.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012
(#) ha6qt válasza Bakman hozzászólására (») Okt 7, 2012 /

Köszi a választ

Magában a villamos szerelésben otthon vagyok, bár többet foglalkoztam kisfeszültségű de nagy áramú technológiákkal mostanában.

A vezetékek szétosztásához, húzáshoz, összekötésekhez, konnektor és kapcsoló bekötésekhez nem fogok villanyszerelőt hívni, de a földelés beméréséhez, és EPH-ra kötési tanácsokhoz feltétlenül igénybe fogom venni egy komoly szakember segítségét.

Természetesen földszondát is szeretnék újat, csak elfelejtettem írni. Sajnos a mostani földszonda elég régi, és a villanyórától kb. 8 méterre van, egy szál 1,5mm-es mcu-val csatlakozik be. Már kialakítottam a pincében a helyet, a villanyóra alatt a 2méteres földszonda leveréséhez, "szerencsére" nedves fain föld van alatta, ezt 6mm-es mcu-val akarom bekötni, persze az lesz, amit a villanyreszelő mond.

Igazából nagyra értékelem a szakembereket, de a konnektorok bekötéséhez, kapcsolóhoz teljesen felesleges villanyszerelőt hívnom, de a villanyórához már Ő fogja bekötni a kész rendszert a FI relével együtt, és bemérni.

A 2,5mm mcu-t szobákig szeretném elvinni, és onnantól szeretnék átmenni 1,5mm-re a konnektorokig és a kapcsolókig.

Remélem a régi, barna bergmann cső nem lesz az ősi ellenségem a 2,5mm-es drótoknál, bár ettől félek egy kicsit....

Szerelvények közül a konnektorokat kell cserélnem, mert sajnos azok jó része földeletlen. Na meg lesz 1-2 élvilágítós, glimmlámpás kapcsoló is.

Írtad ezt az összekötőelemet. Ez valami ráhúzós műanyagcucc? Ez alatt csavarni kell, és ráhúzva ez tartja stabilan a csavart kötést?

A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2012
(#) elektroton válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 8, 2012 /

A KF-1 kötöelem belsejében egy kúpos ruggó van melyet a müanyag kupakja segítségével jobb irányban összetekert vezetékekre tekerünk, ezzel egy önfeszítő kötés jön létre. Tehát elöbb összetekerendő szorosan a vezetékek, utánna még rá a KF1. Egyébként a ruggólemezes un. WAGO kötöelem is nagyon jó. Ott nem lehet rossz kötést csinálni mert adott a ruggó erő . Akár feszültség alatt is hozzádugható további vezeték ha van még szabad férőhelye. Én inkább ez utóbbival kötnék.
A 1,5mm2 kersztmetszetű réz vezeték a szabvány szerint 10A-rel biztosítható max. Tehát szabványos szerelés esetén 16A-hez 2,5mm2 réz vezeték tartozik.
A földelő szondán lévő heggesztett köracélhoz kell kötni a 6-10mm2 vezetéket földfelszín feletti kötődobozban, ha ez nem volna egyértelmű. Az EPH összekötések is legalább 6mm2-es vezetékkel legyenek, kaphatóak jó minőségü EPH bilincsek a csövezetékek csatlakozásához. Földelés, EPH szétosztásánál a sínre kötéskor egy csavar alatt csak egy vezetéknek kell lenni mert ezzel van biztosítva az,hogy esetleg egy földelő kör lekötése esetén nem bontódik a mellette lévő kör is.
(#) zolee258 válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 8, 2012 /

HI!
Először is minden alu vezetéket kirángatsz a csőböl.A villanyóránál a mért vezetéket megnézni , hogy milyen keresztmetszet ha nem 10mm2 cserélném 10es re.
Beraknák egy kiselosztót/sűlyesztett/amibe berakom a firelét és automatákat.Majd egy pár db áramkört lefűznék, ha nem megy el a vezeték ,akkor csőcsere.
A földelést az óránál kiépíteni.
Nagyából enyi.Ha gondolod vedd fel a kapcsolatot velem.
Üdv!
(#) SzervízMacska válasza zolee258 hozzászólására (») Okt 8, 2012 /

Szia! Én azért megpróbálnám a régi vezetékkel behúzni az újat, mielőtt kirángatnám. Tudom, hogy az alu gyenge, de mégis.. Emlékeim szerint volt, hogy sikerült.
(#) zolee258 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Okt 8, 2012 /

valahol sikerül valahol nem.Folyékony szappan sokat segít.
Ja a könyökökön sokminden múlik. Régi szakik ugy hajtották meg a csövet ,hogy már benne volt a csőben a vezeték.
az a hajlítás kaka.
(#) proba válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 8, 2012 /

Itt az alkalom a villanytűzhely, mikrosütő,mosogatógép , meg egyéb konyhai gépek áramellátásának kiépítésére.A fürdőszobáról (mosógép,szárítógép ) se feledkezz meg,(gyorsan kevés lesz a cső.) udvarra szivattyú (előbb utóbb kút is lesz hozzá)...A legfontosabb a pontos igényfelmérés. Későbbiekben riasztó ,TV antenna ,számítógép hálózat (tudom van WIFI a világon ,de a védőcső sem drága.
(#) TheBartucz hozzászólása Okt 8, 2012 /

Üdv!

Van két darab Telemecanique 3~ kapcsolóm. Az egyik AC 21 25A-es a másik AC 21 12A. Külsőre tök egyformák gondoltam szétszedem megnézem, hogy legalább az érintkezők méretében különböznek-e. Hát nem (kép csatolva). Akkor most alul van méretezve vagy 12A-esként adták el a 25A-es kapcsolót? Igazából én csak 3X16A-en szeretném használni a 2 darabot, akkor megfelelőek lesznek?

S7002211.JPG

(#) brigi válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 8, 2012 / 1

Leírnám milyen hibákkal találkozom lakástűz alkalmával, áramszolgáltatós vagyok.
Ha bármilyen kötőelemet használsz réz-réz összekötésre, ha netán melegszik a kötés meglazul! Ha kb 6-7 centire megblankolod az összekötendőket, jó erősen összesodrod, majd ezt a kötést a felénél visszahajtod és háromsoros feles átlapolással szigszalagozod "örök élet". Ahogy írtad a szobákig, konyháig 2,5-ös, annyit helyesbítenék, hogy a gerinc 2,5-ös. A villanybojlernak általában 5-6 méter távolság felett 2,5-ös, a konyharésznek az olajsütő, kávéfőző, micró stb miatt 2,5-ös, az automata mosógép 2,5-ös vezetéket igényelnek! Az EPH-ba minden fém szerkezeti elemet be-kell kötni: lépcső vasszerkezet, korlát, gázcső, fűtéscső, vízvezetékcső. Ha ennek elkészítésében nem vagy biztos bízd szakemberre! Ha a mérőből az áramköri biztosítóhoz menő vezetéket vékonynak találod akkor írok egy két tippet felénk hogyan csinálják: a hivatalos útja: az áramszolgáltatónál regisztrált iparos plombát bonthat és kicserélheti ezt a vezetéket, majd bejelentést tesz plomba pótlására. A nem hivatalos: keresel valaki ismerőt aki áramszolgáltatós, esetleg valakin keresztűl és ő " hibacím" gyanánt kicseréli, leplombázza, ez szerintem olcsóbb lesz felénk 5000-ből megvan, hivatalosan: az iparos 10000, plombázás 14500, add össze és gondolkodj!
Remélem tudtam segíteni: üdv, Tomi
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2012
(#) Pety_ válasza TheBartucz hozzászólására (») Okt 8, 2012 /

A felépítmény többi része is egyforma?
A sorozatgyártásnál csak 1-2 alkatrész szokott különbözni.
(#) kadarist válasza brigi hozzászólására (») Okt 8, 2012 /

A réz-réz összesodrást a vázolt technikával támogatom és ajánlom! Teljesen jó és erős kapcsolatot hoz létre a két (vagy több) vezeték között.
(#) TheBartucz válasza Pety_ hozzászólására (») Okt 8, 2012 /

Igen teljesen kompatibilis. Csak más névleges áramértékkel lett eladva, gondolom más árba. Egyébként csak főkapcsolóként funkcionálnának szóval terhelésmentes állapotban lenne kapcsolgatva.
Következő: »»   244 / 993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem