Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
Magnóügyben szerencsére semmi bajom, szalaggal annál inkább. Pár hónapja vettem 3 db 1100m-es AGFA Professional szalagot. Használatlanként volt hirdetve, ezért nagyon megtetszett. De sajnos pórul jártam vele. A szalag nagyon kopik. Eleinte egyszeri végighallgatáskor takarítani kellett. Most már gondolom lekopott, ami leakart. Tegnap vettem fel rá CD-ről, minden jó volt. Ma hallgatnám vissza, de a szalag szörnyen csikorog, a fejek ragadnak. (üvegfej) Nem értem, hogy miért egyik napról a másikra. Dobhatom a kukába?
Azért kell óvatosan vásárolni szalagot, mert nem tudni, hol, milyen körülmények között tárolták. Az orsót biztosan megtarthatod, ha nem tányéros(AEG magos). Sajnos még a legjobb szalagok is így viselkednek rossz tárolás esetén. Az ilyet egyébként ki kellene dobni.
"Az orsót biztosan megtarthatod"... Nem vagyok tőle boldog.
Üdv!
A prfessional újkorában sem lett volna jó, ezt a szalagot stúdió magnókhoz gyártották, 38/76 sebességre, és jóval nagyobb szalagfeszítő erőre, mint amit egy kommersz magnó tud.
Ha csak kommersz magnód van, akkor ne akarj 35 mikronosnál vastagabb szalagot használni. Nem fekszik fel a fejekre rendesen, nem ide való. És akkor még lehet, hogy új korában sem arra tervezték, hogy 30 évig kiszolgáljon. Itt egy fájl, ha szalagot akarsz vásárolni, előbb nézd meg, hogy mit veszel. Ezek között csak egy-két darab van, amit meg merek venni... igaz, azok rémesen drágák, de azért ki lehet fogni.
Üdv! Köszönöm a segítséget.
Sziasztok! Új tulajdonosa lettem ezen készüléknek. Philips 4407. Csak balra teker, úgy is nehézkesen, felvételre állítva kívülről jelet erősíti, lejátszást nem tudtam próbálni. Plexi nem törött, viszont a hajszálkarcoktól matt. A mai napon szétszedem, megnézem hova bújtak a zenészek. Valamelyikőtöknek volt már ilyen készüléke?
A plexinek nem sok köze a dolgokhoz. Viszont ajánlatos lenne szíjakat cserélni, a tekerő orsók kuplungjait megtisztítani.
Először a lejátszást kellene életre kelteni, ha feltételezzük, hogy jó a kombináltfej, akkor szalag sem kell hozzá. Utána jöhet a felvétel.
Szia!
Köszönöm az instrukciókat! A plexi kérdés tudom, csak esztétika (Szakmai ártalom. ![]() Visszatérve a mostani szerzeményre, végighúztam egy szalagdarabot a lejátszófejen, visszaadta a hangot. Potikat tisztítani kell. Ez így szokott lenni. Csinálok majd pár képet a belső világáról is.
A Philipseknél sűrűn előforduló hiba a gumi alkatrészek széthullása. A szíjakat o-gyűrű néven pótolhatod, az eggyel kisebb körátmérőjű darabot kell kérni. A kuplung szintén gumi alkatrészeit meg biciklibelsőből lehet javítani. Ha nem teker jobbra, és dörzshajtásos, akkor a dörzskereket érdemes még felülvizsgálni, de ez vonatkozik a balra tekerésre is. Egy nagy adag alkoholos tisztítás, és máris jó lesz.
![]()
Sziasztok!
Az a jó kis "öreg" BRG M20 nem volt nagy kihívás gumialkatrész csere ügyben. Viszonylag egyszerű volt. A dörzshajtás pótlása igényelt némi gumi esztergálási munkát. De ez már a múlté. Azóta sok-sok kilométer szalag átszaladt rajta. ![]() Viszont ez a 4407 meglepett egy csöppet. Oké, hogy elöregedik a gumi, de hogy így össze rondítson mindent...! Azt hittem befonom a nemlétező szakállamat! ![]() ![]() Folyt köv.
Hihetetlenek ezek a műanyag - gumi anyagok. Egyszer egy fogkefe nyele mellé került egy darab gyurma. Ez így levolt zárva egy kis műanyag "uzsonnás dobozba" más szerszámokkal együtt. Kb. egy év alatt, a gyurma szó szerint átette magát a fogkefe nyelén! Úgy nézett ki, mintha pákával kiolvasztották volna. Már sajnálom, hogy nem fényképeztem le.
Volt (van) két gumigörgőm, (nyomógörgő), az egyik kő kemény, és porlik, a másikhoz meg minap hozzáragadt az ujjam. Olyan nyálkás lett a felülete. Pedig Japán (NEC) adatmagnóba készült eredetileg.
Piros szigetelő gumicső, a levegőben lógva elcseppfolyósodik.
![]()
Sziasztok!
Philips 4407 most már megyen, és megszólala vala! ![]() A gyártó utólagos engedelmével módosítottam a betáp áramkörön. Szeretem a félig automatizált dolgokat. Beraktam egy végállás kapcsolót a 230V-os áramkörbe sorosan. Ha a fékek fognak, akkor éppen nincs használva a készülék, tehát nem kell, hogy üzemeljen a motor és az elektronika. Gyorsan kicserélem a kondikat, kitisztítom a potikat, és van egy ötletem a szalagvég figyelő elektronikára. Megpróbálom megvalósítani. Elméletileg az elektronika adott hozzá, hely pedig van. Képek:
Még egy pár kép:
Kondenzátorok kicserélve. Potméterek, csúszóérintkezős kapcsolók tisztítva.
Szalagvég érzékelőt kapott a magnó. A gyárilag beépített szalagvég figyelő elektronikát használtam fel, a mechanikai kivitelezésnél. Így nem csak az elektromosan vezető szalagdarabbal ellátott szalaggal képes az automatikus leállással. Működése nagyon egyszerű. Amint lelazul a szalag, testet fog a rugós himba, és működésbe hozza a leállító áramkört. Nagyon komfortossá teszi a használatot. Normál befutóval ellátott szalagnál, lejátszásnál, illetve csévélésnél miután lefut a szalag, nem kell kapkodni a kikapcsoló gomb után. Ezt ő automatikusan elvégzi helyettem.
![]()
Olyan hanggal ajándékoz meg ez a készülék, amit nehéz megfogalmazni és leírni. Bevallom, amikor beleláttam a belső világába, a végfokot és a hangszóróit elnézegetve, nem fűztem hozzá nagy jövőt. Azzal vigasztaltam magam, hogy úgy is külső erősítőn fogom használni. Hát nem! Pont fordított a helyzet. Olyan élethűen adja vissza a szalagra felvett jazz zenét, hogy ledöbbentem. Mint hangerőben, mint hang minőségben jó minősítéssel pontozom a magnót.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2013
És végül, megkapta a plexi is a polírt. Ne csak a belseje szépüljön meg! A képeken most már látszik a visszatükröződő háttér. Így visszanézve az első lépéseket, elég komoly kozmetikán esett át a 4407.
Kategóriájában egész jó kis készülék. Képek régen és most.
Ez igen! Szép munka, gratula hozzá! Gondolom 19-en muzsikál igen szépen, mert a Hi-Fi ott kezdődik. A kondicsere is sokat javít a hangján, de egy fejpolírozás is. A lényeg, hogy a fejtükör sima legyen, ne karcos. Ötletes a szalagvég kapcsoló is. Tulajdonképpen létezik hasonló gyári készülékben(AKAI 4000-es sorozat, meg a félprofik). Nekem viszont Philips nem kell. Főleg a későbbiek. Ok, hogy 3 fej, meg szalagkímélő, de kis motorocskák, meg az egész szinte műanyag. Létezik nagyon jó egymotoros magnó, meg rossz 3 motoros is. Az M20-ról kérek képeket, elvégre hazai gyártmány.
Szervusztok!
Segítséget, ötletet szeretnék kapni.Szert tettem egy STM310-es magnóra szeretnék korrekt módon felvételt készíteni de kivezérlés jelző mint tudjuk nincs rajta. Hová lenne érdemes csatlakozni egy kivezérlés jelzővel hogy minden optimális legyen.
Szia!
Ahogy tudom, ezek a stúdiómagnók keverőpulthoz csatlakoznak, ahol van kivezérlésmérő. Ez régen BEAG pult volt. 1,55V/600 Ohm; ez a 0 dB szint, mindez szimmetrikusan. Vagyis szerezhetz be egy BEAG keverőt, tükrös fénymutatós kivezérlésmérővel. ![]() ![]()
A stúdió magnóknál azért nincs kivezérlés jelző, mert felesleges. A magnón magán nincs külsőleg hozzáférhető "hangerő szabályzó" sem. Ezeket a feladatokat a keverőpult látja el. A magnó úgy van beállítva "szintezve", hogy lejátszáskor, és felvételkor is normál szintet (1,55V szimmetrikus) kap, ill. ad. Megoldás lehet, ha a magnó elé valamilyen egyszerűsített "keverőpultot" építesz, ami a szintezést, (esetleg a hangszínszabályzást) és a kijelzést is elvégzi.
Egyébként gratulálok a szerzeményedhez, lehet kissé bonyolult, de nagyon jó szerkezettel lettél gazdagabb.
A magnóban magában nincs 600 ohmos illesztés, a kimeneti impedancia 20 ohm, a bemeneti 10 kohm körüli. A vonali illesztést a keverőpult végzi. A szint ettől függetlenül 1,55 V
Nem voltam egyértelmű, magára a pultra gondoltam illesztésnél. Amúgy sárgulok rendesen, kell nekem is stúdiógép!
Én már meg is zöldültem. Bár már nincs is hova tennem, de biztos kirámolnám a nappalit.
Bár a vágyaim netovábbja egy Nagra IV S volt. (mert szerény vagyok ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2013
Na igen, kinek a pap, kinek a papné. Persze tudom azt is, hogy STM 310 és 610 is kapható. Persze nem a pénztárcámhoz van méretezve az áruk, de majd egyszer...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |