Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orsós magnók

Témaindító: Rober_4, idő: Feb 6, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   55 / 115
(#) Balaa16 hozzászólása Nov 21, 2013 /

Üdv!
Magnóügyben szerencsére semmi bajom, szalaggal annál inkább. Pár hónapja vettem 3 db 1100m-es AGFA Professional szalagot. Használatlanként volt hirdetve, ezért nagyon megtetszett. De sajnos pórul jártam vele. A szalag nagyon kopik. Eleinte egyszeri végighallgatáskor takarítani kellett. Most már gondolom lekopott, ami leakart. Tegnap vettem fel rá CD-ről, minden jó volt. Ma hallgatnám vissza, de a szalag szörnyen csikorog, a fejek ragadnak. (üvegfej) Nem értem, hogy miért egyik napról a másikra. Dobhatom a kukába?
(#) kristikoma válasza Balaa16 hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Azért kell óvatosan vásárolni szalagot, mert nem tudni, hol, milyen körülmények között tárolták. Az orsót biztosan megtarthatod, ha nem tányéros(AEG magos). Sajnos még a legjobb szalagok is így viselkednek rossz tárolás esetén. Az ilyet egyébként ki kellene dobni.
(#) Balaa16 válasza kristikoma hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

"Az orsót biztosan megtarthatod"... Nem vagyok tőle boldog.
Üdv!
(#) pucuka válasza Balaa16 hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

A prfessional újkorában sem lett volna jó, ezt a szalagot stúdió magnókhoz gyártották, 38/76 sebességre, és jóval nagyobb szalagfeszítő erőre, mint amit egy kommersz magnó tud.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Balaa16 hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Ha csak kommersz magnód van, akkor ne akarj 35 mikronosnál vastagabb szalagot használni. Nem fekszik fel a fejekre rendesen, nem ide való. És akkor még lehet, hogy új korában sem arra tervezték, hogy 30 évig kiszolgáljon. Itt egy fájl, ha szalagot akarsz vásárolni, előbb nézd meg, hogy mit veszel. Ezek között csak egy-két darab van, amit meg merek venni... igaz, azok rémesen drágák, de azért ki lehet fogni.

basftapes.xls

(#) Balaa16 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Üdv! Köszönöm a segítséget.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Balaa16 hozzászólására (») Nov 21, 2013 /

Szívesen!
(#) mester40 hozzászólása Nov 29, 2013 / 1

Sziasztok! Új tulajdonosa lettem ezen készüléknek. Philips 4407. Csak balra teker, úgy is nehézkesen, felvételre állítva kívülről jelet erősíti, lejátszást nem tudtam próbálni. Plexi nem törött, viszont a hajszálkarcoktól matt. A mai napon szétszedem, megnézem hova bújtak a zenészek. Valamelyikőtöknek volt már ilyen készüléke?
(#) pucuka válasza mester40 hozzászólására (») Nov 29, 2013 /

A plexinek nem sok köze a dolgokhoz. Viszont ajánlatos lenne szíjakat cserélni, a tekerő orsók kuplungjait megtisztítani.
Először a lejátszást kellene életre kelteni, ha feltételezzük, hogy jó a kombináltfej, akkor szalag sem kell hozzá. Utána jöhet a felvétel.
(#) mester40 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 29, 2013 /

Szia!
Köszönöm az instrukciókat! A plexi kérdés tudom, csak esztétika (Szakmai ártalom. Egy polír gyorsan orvosolja a dolgokat) Tisztában vagyok a szíjcserével. Felkészültem rá lelkileg és technikailag is. Nemrégiben egy régi BRG M 20-at üzemeltem be, kb 8 év állás után. Az volt az első hang amit kiadott, hogy elszakadtak az ékszíjak. Nem találtam nagyon humorosnak, ezért nem nagyon nevetgéltem rajta. Sajnos az ékszíjak használati ideje véges.
Visszatérve a mostani szerzeményre, végighúztam egy szalagdarabot a lejátszófejen, visszaadta a hangot. Potikat tisztítani kell. Ez így szokott lenni. Csinálok majd pár képet a belső világáról is.
(#) kristikoma válasza mester40 hozzászólására (») Nov 29, 2013 /

A Philipseknél sűrűn előforduló hiba a gumi alkatrészek széthullása. A szíjakat o-gyűrű néven pótolhatod, az eggyel kisebb körátmérőjű darabot kell kérni. A kuplung szintén gumi alkatrészeit meg biciklibelsőből lehet javítani. Ha nem teker jobbra, és dörzshajtásos, akkor a dörzskereket érdemes még felülvizsgálni, de ez vonatkozik a balra tekerésre is. Egy nagy adag alkoholos tisztítás, és máris jó lesz. A BRG is egy aránylag átlátható mechanika, ha ez menni fog, akkor a másik sem probléma. Az meg jó, ha megy az elektronika. Esetleg még kondik és potik cseréje ajánlott ilyen korú készülékeknél.
(#) mester40 hozzászólása Nov 30, 2013 / 1

Sziasztok!
Az a jó kis "öreg" BRG M20 nem volt nagy kihívás gumialkatrész csere ügyben. Viszonylag egyszerű volt. A dörzshajtás pótlása igényelt némi gumi esztergálási munkát. De ez már a múlté. Azóta sok-sok kilométer szalag átszaladt rajta.
Viszont ez a 4407 meglepett egy csöppet. Oké, hogy elöregedik a gumi, de hogy így össze rondítson mindent...! Azt hittem befonom a nemlétező szakállamat! Kb 150db fülcuci, és 6 dl izopropil alkohol ment el a tisztogatásra. Volt kihívás rendesen. Igazán nagyszerű elfoglaltság volt. Ajánlom minden ellenségemnek!
Folyt köv.
(#) elektrorudi válasza mester40 hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Hihetetlenek ezek a műanyag - gumi anyagok. Egyszer egy fogkefe nyele mellé került egy darab gyurma. Ez így levolt zárva egy kis műanyag "uzsonnás dobozba" más szerszámokkal együtt. Kb. egy év alatt, a gyurma szó szerint átette magát a fogkefe nyelén! Úgy nézett ki, mintha pákával kiolvasztották volna. Már sajnálom, hogy nem fényképeztem le.
(#) pucuka válasza elektrorudi hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Volt (van) két gumigörgőm, (nyomógörgő), az egyik kő kemény, és porlik, a másikhoz meg minap hozzáragadt az ujjam. Olyan nyálkás lett a felülete. Pedig Japán (NEC) adatmagnóba készült eredetileg.
(#) szamóca válasza pucuka hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Piros szigetelő gumicső, a levegőben lógva elcseppfolyósodik.
(#) mester40 hozzászólása Dec 1, 2013 / 1

Sziasztok!
Philips 4407 most már megyen, és megszólala vala! Nem volt egyszerű, bár nem volt kötelező. Jobbra tekerő gumikereket kellett gyártani, és improvizálnom kellett a fékeknél is, mert valami idétlen formájú gumidarabka lehetett ott eredetileg. Azt kell üzennem a gyártónak, hogy így is tökéletesen működik. Ez egy gumilap profilra vágva, és egy szorító acéllapka. Fék üzemben letekerő irányba erősen lassít, feltekerő irányba pedig csúszik. Kuplungokat szétszedtem, megtisztítva, rugóerők beállítva. Így már nem tépi a szalagot csévélés indításnál. Engedi a csévét felgyorsulni, mégis szoros marad a szalag a csévén. A motornak és a szíjnak is jobban tetszik. Számlálóban az egyik fogaskerék úgy hullott szét mint a kiszáradt keksz. Lehet, hogy környezetkímélő, tescos lebomló zacsiból készült. Kicseréltem a fogaskerék párt.
A gyártó utólagos engedelmével módosítottam a betáp áramkörön. Szeretem a félig automatizált dolgokat. Beraktam egy végállás kapcsolót a 230V-os áramkörbe sorosan. Ha a fékek fognak, akkor éppen nincs használva a készülék, tehát nem kell, hogy üzemeljen a motor és az elektronika.
Gyorsan kicserélem a kondikat, kitisztítom a potikat, és van egy ötletem a szalagvég figyelő elektronikára. Megpróbálom megvalósítani. Elméletileg az elektronika adott hozzá, hely pedig van.
Képek:
(#) mester40 hozzászólása Dec 7, 2013 / 1

Kondenzátorok kicserélve. Potméterek, csúszóérintkezős kapcsolók tisztítva.

Szalagvég érzékelőt kapott a magnó. A gyárilag beépített szalagvég figyelő elektronikát használtam fel, a mechanikai kivitelezésnél. Így nem csak az elektromosan vezető szalagdarabbal ellátott szalaggal képes az automatikus leállással. Működése nagyon egyszerű. Amint lelazul a szalag, testet fog a rugós himba, és működésbe hozza a leállító áramkört. Nagyon komfortossá teszi a használatot. Normál befutóval ellátott szalagnál, lejátszásnál, illetve csévélésnél miután lefut a szalag, nem kell kapkodni a kikapcsoló gomb után. Ezt ő automatikusan elvégzi helyettem.

A fejet felpolíroztam.

IMG_2241.jpg

(#) mester40 hozzászólása Dec 7, 2013 / 2

Olyan hanggal ajándékoz meg ez a készülék, amit nehéz megfogalmazni és leírni. Bevallom, amikor beleláttam a belső világába, a végfokot és a hangszóróit elnézegetve, nem fűztem hozzá nagy jövőt. Azzal vigasztaltam magam, hogy úgy is külső erősítőn fogom használni. Hát nem! Pont fordított a helyzet. Olyan élethűen adja vissza a szalagra felvett jazz zenét, hogy ledöbbentem. Mint hangerőben, mint hang minőségben jó minősítéssel pontozom a magnót.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2013
(#) mester40 hozzászólása Dec 7, 2013 / 2

És végül, megkapta a plexi is a polírt. Ne csak a belseje szépüljön meg! A képeken most már látszik a visszatükröződő háttér. Így visszanézve az első lépéseket, elég komoly kozmetikán esett át a 4407.
Kategóriájában egész jó kis készülék.
Képek régen és most.
(#) kristikoma válasza mester40 hozzászólására (») Dec 7, 2013 / 1

Ez igen! Szép munka, gratula hozzá! Gondolom 19-en muzsikál igen szépen, mert a Hi-Fi ott kezdődik. A kondicsere is sokat javít a hangján, de egy fejpolírozás is. A lényeg, hogy a fejtükör sima legyen, ne karcos. Ötletes a szalagvég kapcsoló is. Tulajdonképpen létezik hasonló gyári készülékben(AKAI 4000-es sorozat, meg a félprofik). Nekem viszont Philips nem kell. Főleg a későbbiek. Ok, hogy 3 fej, meg szalagkímélő, de kis motorocskák, meg az egész szinte műanyag. Létezik nagyon jó egymotoros magnó, meg rossz 3 motoros is. Az M20-ról kérek képeket, elvégre hazai gyártmány.
(#) rewox hozzászólása Dec 8, 2013 /

Szervusztok!

Segítséget, ötletet szeretnék kapni.Szert tettem egy STM310-es magnóra szeretnék korrekt módon felvételt készíteni de kivezérlés jelző mint tudjuk nincs rajta. Hová lenne érdemes csatlakozni egy kivezérlés jelzővel hogy minden optimális legyen.
(#) kristikoma válasza rewox hozzászólására (») Dec 8, 2013 /

Szia!

Ahogy tudom, ezek a stúdiómagnók keverőpulthoz csatlakoznak, ahol van kivezérlésmérő. Ez régen BEAG pult volt. 1,55V/600 Ohm; ez a 0 dB szint, mindez szimmetrikusan. Vagyis szerezhetz be egy BEAG keverőt, tükrös fénymutatós kivezérlésmérővel.
(#) pucuka válasza rewox hozzászólására (») Dec 8, 2013 /

A stúdió magnóknál azért nincs kivezérlés jelző, mert felesleges. A magnón magán nincs külsőleg hozzáférhető "hangerő szabályzó" sem. Ezeket a feladatokat a keverőpult látja el. A magnó úgy van beállítva "szintezve", hogy lejátszáskor, és felvételkor is normál szintet (1,55V szimmetrikus) kap, ill. ad. Megoldás lehet, ha a magnó elé valamilyen egyszerűsített "keverőpultot" építesz, ami a szintezést, (esetleg a hangszínszabályzást) és a kijelzést is elvégzi.
Egyébként gratulálok a szerzeményedhez, lehet kissé bonyolult, de nagyon jó szerkezettel lettél gazdagabb.
(#) pucuka válasza kristikoma hozzászólására (») Dec 8, 2013 /

A magnóban magában nincs 600 ohmos illesztés, a kimeneti impedancia 20 ohm, a bemeneti 10 kohm körüli. A vonali illesztést a keverőpult végzi. A szint ettől függetlenül 1,55 V
(#) kristikoma válasza pucuka hozzászólására (») Dec 8, 2013 /

Nem voltam egyértelmű, magára a pultra gondoltam illesztésnél. Amúgy sárgulok rendesen, kell nekem is stúdiógép!
(#) pucuka válasza kristikoma hozzászólására (») Dec 8, 2013 /

Én már meg is zöldültem. Bár már nincs is hova tennem, de biztos kirámolnám a nappalit.
Bár a vágyaim netovábbja egy Nagra IV S volt. (mert szerény vagyok )
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2013
(#) kristikoma válasza pucuka hozzászólására (») Dec 8, 2013 /

Na igen, kinek a pap, kinek a papné. Persze tudom azt is, hogy STM 310 és 610 is kapható. Persze nem a pénztárcámhoz van méretezve az áruk, de majd egyszer...
Következő: »»   55 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem