Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   460 / 786
(#) Gyozo92 válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 17, 2014 /

Nem is azt mondtam, hogy ebből a panelból akarok kihozni 700 wattot, de valahol el kell kezdeni. Csak azt, hogy 700 wattra lesz szükségem majdan. Ráadásul 4 darabra, hogy kivehessem a nagy és nehéz toroidokat a két végfokből. Viszont az IC-t ígéretesnek láttam, hogy foglalkozzak vele.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2014
(#) Ge Lee válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 17, 2014 /

Az önrezgőben is van visszacsatolás anélkül el se indulna, persze más jellegű, nem kimondottan feszültség stabilizálásra.
Egy plusz kondival máris ZCS, és már nem is termel annyi zavart meg hőt sem. Nem azt állítottam hogy jobb, hanem hogy sokkal egyszerűbb és olcsóbb az adott célra.
A végfoknak nem stabil táp kell hanem jól terhelhető, ami azt jelenti hogy nem az a baj ha ingadozik 2-3V-ot a tápfesz, hanem az ha a dinamikacsúcsoknál behorpad, és esik 15-20%-ot vagy még többet.
(#) Ge Lee válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jún 17, 2014 /

A kapcsolás adott, ott van Skori oldalán, a kompaktcsövek gyűrűjével pedig mennie kell, hiszen a kompaktcsőben is azt csinálta.
A 740 ekkora teljesítményre már nem való, az ellenállása is nagy, és az áramot sem bírja, plusz ott vannak a bekapcsolási tranziensek stb. A TO247-es tokból elég nagy választék van már, nem is drágán (vagy lesni kell az aprót).
Ha normálisan van megcsinálva nem eshet túl nagyot a tápfesz. Valahol van nekem még egy ami egy 2x300W-os erősítőt hajtott, ha lesz időm meghajtok majd vele valamit és megnézem mekkorát esik a fesze.
(#) Gyozo92 válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 18, 2014 /

Rendeltem STP12NM50 feteket, de ugyan az a helyzet. Nem kapcsol be, de merülő primernél elkezd kapcsolgatni. Lehetséges, hogy a trafómmal van valami baj?
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2014
(#) Ge Lee válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jún 18, 2014 /

Lehet hogy valami okból túláramot lát az IC. Próbáld meg hogy kiveszed a szekunder puffereket, és csak kis kapacot teszel oda, mondjuk párszáz nanot, hogy akkor mit csinál.
(#) Gyozo92 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 18, 2014 /

Ez jó ötlet, megpróbálom. Egyébként nem valami sok a puffer ott, csak 2x470uF, elég kevéske.
(#) Gyozo92 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 18, 2014 /

Két 47nF-os wimát tettem be, bekapcsoláskor csúnya krákogó hangot adott, de aztán nem kapcsolt be. Merülésnél újra beindult.
(#) Gyozo92 válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jún 18, 2014 /

Egyébként az elején, amikor bedugom, akkor megjelenik a feszültség egy pillanatra.
(#) lorylaci válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jún 18, 2014 /

Mellékeld be az általad kitöltött számolótáblát!
Elsőnek nézzük át azt.
Aztán jön az, hogy mennyi lett az aktuális szórt és mágnesező induktivitása a trafónak?

Ne próbálkozzál ide-oda, ezzel-azzal, mert csak durrogtatni fogod a FETeket emg az ICket.
Először rakjuk rendbe a számolótáblát, legyen a terv rendben. Aztán jön az, hogy mennyire tudtad követni a táblát (trafó és egyéb).

Mindjárt megkeresem a számolótáblát. Egyébként a szekunder oldalon lévő kisütő ellenállást is eltávolítottam, és így beindult a tápegység.
(#) Gyozo92 válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jún 18, 2014 /

számolótábla

Na mondom sorba a hibákat:
- 67. sor: mag becsült melegedése teljes terhelésnél 85C, ez halál, sok lesz a magnak ilyen feltételek mellett. Persze ha az átlagos kivett teljesímtény kisebb, akkor nem melegszik túl, de érdemes lesz ventivel meghűteni

- 80. sor: A maximális terhelésnél 40C-on bekapcsol a védelem, vagyis a számolótábla mutatja, hogy határon van a dolog. Indulásnál nagyobb áram is kialakulhat amiatt, hogy az IRS279x első impulzusa 1,5-2,5x akkora mint az utána következők. Amúgy az application note ajánlása az, hogy a minimálisan szükségesnél váalsszok 2x kisebb Rdson-ú FETet.
Ezen úgy lehet segíteni, hogy az IRS tápfeszét látó ellenállást csökkented (disszipációra figyelni), így az IRS még azelőtt bekapcsol, hogy a tápfesz fölmegy 300-320V DC. 200V DC-ről értelemszerűen kisebb áram tud kialakulni, így az áramkör beindul.

Na ezen túl vagyunk. Tehát amit én mondtam, arra a számolótábla is már figyelmeztetett volna. Próbaképpen beraktam IRF740-et ekkor 6,6C jön ki a 80. sorban, vagyis ilyen hőmérsékleten kellene tartani a FETet, hogy a védleem ne kapcsoljon be. Szóval a számolótábla az IRF740-et rögtön kidobta.
Tehát a dolog határon mozog.

Most jön az, hogy mennyi a trafód szórt és mágnesező induktivitása, mennyire sikerült elérned a táblázatban kitűzött értékeket.

kiveszem a trfót, és mérek rajta. Szerintem a légrésem se jó.

Célszerű ezért még előtte megmérni jól, és leírni/feljegyezni. Megspórolsz egy szétszedést.
Ez a sok tökölés úgyis csak az első pár darabnál van. Az is lehet, hogy a mérésed volt hibás, ha visszalapozol van pár szenvedés trafó méréssel. Könnyen akadhatnak mérési hibák.

Lényeg: a szórt induktivitás mérésénél csak a fő szekundereket zárd rövidre. Teljes induktivitás mérése amúgy nem nehéz.

Hát valami nem stimmel ezzel a trafóval. A műszerem mH-t mér legkisebb állásban. Szóval akkor 0,210 mH-re beállítottam a légréssel a trafó teljes induktivitását. Rövidre zártam a szekundereket, és nem örültem, 0,030mH helyett 0,010mH csak.
(#) lorylaci válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jún 18, 2014 / 1

1. Milyen mérőműszert használsz? Nem mindegyik tud helyesen mérni ilyet. Persze az általad mért adatok még korrektnek tűnnek, de azért nem árt ezt megnézni.

2. Hogyan tekerted meg a trafót? Osztott csévével, vagy nem? Legjobb egy jól eltalált fotó a trafótól, vagy egy sematikus rajz, kb mint cimopata cikkében van.
Ha nem osztott csévét használtál, szoros csatolásban tekerted, akkor reális a 10uH a 30uH helyett, és megvan rögtön a hiba. Harmadakkora szórt induktivitás mellett háromszor akkora áram van indulásnál!

Tényleg szoros csatolásban csináltam, nem is gondoltam rá, hogy ebből baj lesz (pedig olvastam Cimopata cikkét), de valahogyan reflexszerűen ez jött Át is tekerem. Amit cimopata ajánlj megoldást (félig egymást fedő primer-szekunder) megfelelő lesz szerinted?

Maxwell mx-25 306 multiméterem van, ami mér induktivitást, ezzel szoktam mérni

Az általad használt multiméter nem számít ilyen célra túl megbízhatónak, így ajánlom előtte ellenőrizd le pár ismert induktivitással, a biztonság kedvéért. Az eddigi mért adataid amúgy reálisnak tűnnek.

Nem lesz jó a félig fedett! Ragassz be elválasztót, és úgy tekerd meg. Ha kicsit nagyobb lesz a szórt induktivitás, akkor se búsúlj, legfeljebb számolótáblán variálj kicsit (csökkentsd a kimenő teljesítményt). De úgy legalább tutira menni fog a dolog...

Sajnos már megcsináltam félig fedettre, de még így is kevés a szórt (15uH), most áttekerem osztottra, lehet, hogy pont így lesz jó.

Megcsináltam teljesen osztottra, de így sem változnak az értékek. Valószínű, hogy a műszerem hazudik?
(#) dara válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jún 18, 2014 /

Laci írta,mérj egy pár ismert induktivitást,kiderül hogy a műszered mennyit téved.Pedig sokat kéne változnia az értéknek.
(#) Gyozo92 válasza dara hozzászólására (») Jún 18, 2014 /

A műszerem nagyjából jól mér, de mintha átverne most engem. Megcsináltam osztott csévén a tekercset, 169 uH kell a számolótábla szerint. Ezt be is állítottam, de rövidre zárt szekunder esetében egyszerűen 0 a szórt induktivitás. Nem értem a dolgot.

1. Nem mindegy melyik tekercseket zárod rövidre. Ahogy mondtam a két fő szekundert kell csak.
2. A Maxwell meg egyéb multiméterek nagyon jól mérnek induktivitást, de elég rosszul mérnek szórt induktivitást. A szórt induktivitást lehet számolni, de nem túl nagy pontossággal, ezért mindenképpen mérni kell.
Az LCM3-mal általában jól lehet mérni szórt induktivitást.

Vannak egyéb módok is a szórt induktivitás, meg maga a rezonáns kör mérésére, de ezekhez általában bonyolultabb műszerpark kell. A legtutibb módszer pl maga az, hogy szinusz generátort kötsz a rezonáns körre, majd sweepelsz, és felveszed az átviteli függvény különböző állapotokban (szekunder oldal terhelés nélkül, szekunder oldal rövidre zárva, majd névleges és fele névleges terhelésen)
(#) GPeti1977 válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 18, 2014 /

Van valami házilag megépíthető induktivitásmérő amivel lehet szórt induktivitást is pontosan mérni?
(#) Kovidivi válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jún 18, 2014 /

LCM3, vagy megveszed Ebay-ről készre szerelten, csak be kell dobozolni, ~2-3eFt.
(#) emmzolee válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jún 18, 2014 /

Az induktivitás mérők úgy működnek, hogy van a műszerben egy pontosan ismert értékű kondenzátor. Azzal fog rezgőkört alkotni a mérendő induktivitás.

Ilyenkor kialakulhat 4-8 MHz is, amit a műszer megmér.
A gond ott van, hogy a magok az induktivitásban nem mindig bírják ezt a magas rezonancia frekit. Ettől már csal is a műszered.
A másik dolog, ami a pontosságot befolyásolja az a tekercsed kicsi belső ellenállása. Ezek is lehetetlenné teszik ezekkel a kézi műszerekkel a pontos mérést.

Annak idején csináltam a Cimopata cikkében szereplő mérő áramkört és szkóppal néztem a kialakuló frekit és abból számoltam vissza a thomson képlettel. Akkor jöttem rá, hogy a túl nagy freki gondot okozhat. Ezért építettem egy másik mérő kört, de azt már nagyobb kondikkal. 10 vagy 100nF-okkal. Már nem emlékszek pontosan.
Akkor sokkal értelmesebb frekik alakultak ki. Sokkal közelebb voltak az üzemi frekvenciákhoz. Ez így már használható volt.
Aztán jött a gondolat, hogy kellene hifi célokra is tekercseket méregetni. Ezek meg még mindig gondot okoztak a kis mérőmnek.
Ekkor szereztem be egy LCM3 műszert.
(#) lorylaci válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 19, 2014 /

Idézet:
„Azzal fog rezgőkört alkotni a mérendő induktivitás.”

Ezen kívül más elven mérő műszer is van, de a legtöbb ezt használja.
A nagyobb probléma az azonban, hogy a trafó egy bonyolult áramkör.
Sosem győzöm ezt az ábrát eleget hangoztatni, sőt ezen még nincs is rajta a parazita kapacitás.
Ebből adódóan előfordulhat, hogy nem egy rezonancirafrekvencia van, hanem több. Pláne szórt induktivitások mérésénél fordul elő ilyen.
Az LCM3 valóban többek tapasztalata szerint erre a célra a legalkalmasabb műszer. Elsősorban azért mert gyorsan és könnyen lehet kalibrálni. Azonban nagyon fontos, hogy bárki rakja össze a pontosan ismert értékű STIROFLEX kondenzátor jó legyen benne. Ez nagyon közel van az ideális kondihoz.
(#) Gyozo92 válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 19, 2014 /

Sok jó műszer néztem aliexpressen, úgyhogy be is szerzek párat közülük, egy ilyen induktivitás mérőt, és egy szkópot. Néztem egyet két analóg és két digitális bemenettel. Az irf740el pedig még jó lehet fagyasztó belső világítás táplálására

Visszatérve a dolgokhoz. Mivel nem kaptam a mérés során elfogatható értékeket, sőt, mi több különböző állásokban más más értékeket mutatott (pl 2mH-is állásban a szórt mérésekor 0,00-át mutatott, de 20mH-is állásban 0,18-at, ami ott azt hiszem 180uH-nak felel meg.

Szóval mivel nem tudtam megállapítani a szórt induktivitást (már a laza csatolásos elválasztós trafóról beszélek) ezért beforrasztottam a panelbe, hátha jó az, csak nem tudom mérni, de sajnos ugyan úgy nem volt jó. kezdek kifogyni a tekercselési ötletekből, pedig a teljes induktivitást a légréssel nagyon jól be lehet állítani. A meccs után, talán megpróbálom újra megtekerni.
(#) ferci válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jún 19, 2014 /

Ne "szórt induktivitást" akarj mérni pontosan, hanem kis induktivitást... ugyanis különböző topológiákban nem árt, ha 10-100 között tudsz pontosan mérni ( flyback, rezonáns értékek szórt L )
(#) Ge Lee válasza Gyozo92 hozzászólására (») Jún 20, 2014 /

A 740 jó lesz majd az önrezgőbe, kb. 6-700W-ig.
A kézi műszereknél ebben az esetben csak a legkisebb, azaz a 2mH-s állás játszik, de mint azt már többször leírtam 100uH alatt nem lehet velük mérni. Akkor talán lehetne ha lenne rajta még egy 200uH-s állás is, de nincs.
A mikrovezérlős megoldások viszont jók, nekem egy első generációs van még, ha jól emlékszem 800Ft körül volt a felprogramozott PIC, meg kb. ugyanannyi hozzá az LCD, a többi filléres. Ez csak LC-t mér, mást nem. Akinek van otthon bármilyen működő és tud PIC-et irni, az tudja több példányban is reprodukálni.
Következő: »»   460 / 786
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem