Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sztereó DAC
 
Témaindító: meszattila, idő: Ápr 10, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   41 / 99
(#) Buvarruha válasza CHZ hozzászólására (») Dec 4, 2014 /
 
Nem is etalon, de a minimum amivel érdemes ellenőrizni az építményünket, mielőtt jónak kiáltjuk ki. Ha adsz neki egy kis hangszínszabályzást, mégjobban fog tetszeni a haveroknak, de attól mégrosszabb lesz nem jobb ugye... Kinek mi a célja, engem nem zavar, hogy csövekkel próbálod ki, de ne írjunk olyan dolgokat amik nem igazak. Az oszcilloszkópos jelvizsgálat kb. semmit sem ér, ugyanis az 1%THD-t sem lehet észrevenni rajta, míg a PC-s méréssel a legapróbb hibákat is meg lehet találni, szóval elhiszem, hogy szép dallamos a hangja a csőnek, meg a trafónak, de azért mert olyanra színezi és pont.

Ha az a célod, hogy azt kapd vissza, amit a studióban rögzítettek, vagyis a valódi high-end, akkor eleve el is felejtheted ezeket, meg minden más "hangjavító" alkatrészt ami a jel útjába kerül. Inkább próbálnád ki a diszkrét elemekből felépített műveleti erősítőket, azokban még lehet is valami. aPCM épp azért jó, mert nagyon alacsony a torzítása és nagyon pontos, amit el is rontasz ezekkel a megoldásokkal.

Shany ezek szépen hangzanak és el is hiszem, ha a saját szememmel látom, mérem.

Tehát amíg legalább ilyen mérésekkel nincs alátámasztva a mondandótok, addig üres, semmire sem alapozott szavak!
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2014
(#) CHZ válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 4, 2014 /
 
Idézet:
„Nem is etalon, de a minimum amivel érdemes ellenőrizni az építményünket, mielőtt jónak kiáltjuk ki”

Ez is csak szerinted, mindenki azzal vezeti félre magát, amivel akarja.
Ezzel le is zárom, kérlek tévhiteidet ne pazarold rám, semmi értelme...
(#) shany válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 4, 2014 /
 
Ja, hogy nem hiszed el. Értem.
Ezek a gyári adatok, de a HiFi Magazin annak idején megmérte, pontosabban az IMD-t nem tudták, mert nem volt elég jó a Brüel&Kjaer mérőpark....

Mit gondolsz, hány hangfrekvenciás trafó van a jelútban a stúdiókban a felvételek, és egyéb munkák során?
(#) Buvarruha válasza shany hozzászólására (») Dec 4, 2014 /
 
Ha felvételt készítenék én is csöves előfokon keresztül tenném, a gitárt is csöves torzítóval torzítanám, de nem azon hallgatnám vissza!! És itt le is zárnám, talán sikerült így megérteni a lényeget.

CHZ

Te vezeted félre magadat, semmi nincs amivel alátámaszthatnád az elméletedet, az meg tipikusan szánalmas érvelés, hogy másokkal meghallgattatod és tetszik nekik. Szóval tényleg hagyjuk ezt, legalább próbálnád ellenőrizni valahogy a munkáidat. Ha itt valaki alapvető dolgokban téved, az te vagy, de hallgasd csak a 44KHz 16bites CDidet csövekkel, trafókkal és hitesd el magaddal nyugodtan, hogy jót kapsz vissza, csak másokra ne tukmáld semmire alapozva kérlek! Én rendszeresen ellenőrzöm a munkáimat és a multkor is tettem egy kijelentést az optikai kábelre vonatkozóan, majd helyesbítettem és leírtam, hogy tévedtem és mindez számokon, tényeken alapult, nem a haverok fülén.. Nevetséges.
(#) CHZ hozzászólása Dec 4, 2014 /
 
Idézet:
„csak másokra ne tukmáld semmire alapozva”

Már értelmezési problémád is van, hol, kire tukmáltam rá??
Kérlek a kijelentésed legalább egy beidézett szöveggel támaszd alá!
Csak bemutattam, mit sokan mások is az építés folyamatát, senkit sem beszéltem rá!
[off]
Idézet:
„másokkal meghallgattatod és tetszik neki”
k
Ezt sem írhattam, mivel még nem is történt meg!
[/off]
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2014
(#) Buvarruha válasza CHZ hozzászólására (») Dec 4, 2014 /
 
Az elméletedet, nem az épített kütyüt, valóban pontatlan voltam.
(#) shany válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 4, 2014 /
 
"Ha felvételt készítenék én is csöves előfokon keresztül tenném, a gitárt is csöves torzítóval torzítanám, de nem azon hallgatnám vissza!! És itt le is zárnám, talán sikerült így megérteni a lényeget."
Valóban jó lenne megérteni a lényeget, amely a következő:
A trafókat a stúdiótechnikában alapvetően szimmetrikus - aszimmetrikus jel illesztésre használják, hiszen az áramkörök jórészt aszimmetrikus felépítésűek, a szabványos jeltovábbítás ( kábelek ) pedig szimmetrikus. Azért is jó megoldás trafó ilyen feladatra, mert a galvanikus leválasztás mellett rendkívül csekély torzítású...

Bár szerintem ezt sem hiszed el.

Sőt, ha már sztereo DAC, akkor megint csak érdekességképpen egy példa. Lumin S1 a neve, itthon több mint 3m Ft, de lényegesebb, hogy több helyen, egyfajta referenciaként hivatkoznak rá mostanában, mondhatni nem színez, nem torzít, stb. Ja, és a kimondottan hightech kivitele ellenére ( gyanítom, nem nagyon tudnál belekötni ) van benne trafó, a kimeneten:
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2014
(#) shany válasza shany hozzászólására (») Dec 4, 2014 /
 
Mondjuk, ezt tényleg nem egy vita kedvéért írtam, hiszen valójában nincs min, vagy még inkább; nincs értelme vitázni.
Csak, ugye amíg nem próbál ki valaki egy ilyen csöves/trafós konverter/kimenti egységet ( persze egy valamirevaló berendezésbe illesztve ), addig nem is tudja elképzelni miről van szó, még akkor sem, ha meggyőződéssel hiszi, hogy igen.
Pedig érdemes kipróbálni, utána pedig el lehet dönteni, hogy mi legyen a későbbiekben...akár az elméletekkel is.
És be is fejeztem
(#) sny hozzászólása Dec 4, 2014 /
 
"Harmonic distortion: Less than 0.01% at 2V RMS output, 20Hz to 20kHz (Typically less than 0.0005% in midband)
Intermodulation distortion: Less than 0.002% at 2V RMS output"

Ilyen torzítási paramétereket nagyon kevesen tudnak mérni. (Szerencsére én igen, mert korábban beruháztam egy profi cuccra)
Tudniillik, az ehhez szükséges mérőpark leírhatatlanul drága. Hangkártyával nem fog menni.
(#) Buvarruha válasza shany hozzászólására (») Dec 4, 2014 /
 
Lássam a mérési eredményt és elhiszem, addig nem, mértem már trafókat és nőtt a torzítás. Ráadásul a PCM DC csatolt kimenetének hála nicns alsó hatáfrekvenciája, tehát a fázis sem fordul el és meg lehet hallani, hogy milyen pontos mélyekre képes. Nálam sem trafó, sem kondi nem kerülhet már a jel útjába, ki is akaszt, hogy a mostani végfokom is olyan, hogy DC-n, csak 1-et erősít és a konstrukció korlátai miatt nem is lehet átalakítani.

sny

Az biztos, de az épített dolgok nagy része még a kártya határait sem éri el..
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2014
(#) sny válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 4, 2014 /
 
(Nálam van kondi a jel útjában, ráadásul ELEKTROLIT!!! Ennek ellenére igen jó torzítási értékeket képes produkálni a szerkezet. Sőt, a mérőrendszer bemenetén is van kondi. De mondok még nagyobb ördögnek valót: Audio Precision analizátorok kimenetén kimenőtrafó van! )
(#) Buvarruha válasza sny hozzászólására (») Dec 4, 2014 / 1
 
A torzítás nem is nő a konditól, de a részletek igencsak elvesznek az elkóban hacsak nem LowESR, vagy nincs megtámogatva fóliával, esetleg is-is. A meghallgatás fontos része a dolognak és a szubjektív értékelése is a hangnak, azrét is készülk egy ilyen ketyere, hogy hallgassuk, de legalább a technikai paraméterek legyenek rendben, mérve, mert az nem hazudik, de a fülecskénk igen. Elhiszem, hogy kimenőtrafó van a kimenetén, de akkor az alacsony frekvenciákkal az sem foglalkozik, hát egészségére. Azt már rég megtanultam, hogy, ha valami gyári, drága, nagy nevű még nem biztos, hogy nekik mindenben igazuk van és mindent jól csinálnak...

Az elkókkal kapcsolatban én is vitába száltam egy bácsival, majd kideürlt, hogy igaza volt, a kondi akkor jó, ha nincs hangja, ha már beleszól és az tetszik, akkor a hibát javítod egy másik hibával. Ő ezt mondta és később beláttam, hogy igaza van.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2014
(#) shany válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 5, 2014 /
 
"...Tehát amíg legalább ilyen mérésekkel nincs alátámasztva a mondandótok, addig üres, semmire sem alapozott szavak!"
Bár egy ilyen kijelentésre, felesleges lenne bármilyen reakció, azért egy "csöves" mérésem csak beteszem, elsősorban nem is a te kedvedért.
Tehát adott egy 3 fokozatú triódás erősítő, amelyet egy komplementer teljesítmény mosfet páros követ. Ez így - történetesen - egy végerősítő, ráadásul a mosfetek még növelik is az összes torzítást, de most a példa szempontjából ennek nincs jelentősége.
Egyébként a teljes erősítő, átfogó, 26dB nagyságú negatív visszacsatolást tartalmaz.

A mérés egy EMU hangkártyával, RMAA szoftverrel történt 1kHz-en. A kimeneten 10Veff feszültség volt 8Ohm terhelő ellenálláson.

A mért THD=0,0058%...pontosabban THD<0,0058% mivel a hangártya saját torzítása is ennyi, tehát a mérendő, gyakorlatilag csöves erősítő torzítását ezzel a módszerrel nem tudom megmérni, olyan alacsony
( éppenséggel az is lehet, hogy a THD 0,0005%, ezt nem tudjuk megmondani, csak azt, hogy biztosan 0,0058% alatti )

( ez most már tényleg az utolsó off volt )
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2014
(#) Buvarruha válasza shany hozzászólására (») Dec 5, 2014 /
 
Nagyon hihető ez a kép, honnan ollóztad ki, hol a többi része?
(#) pucuka válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 5, 2014 / 1
 
Nem ártana még egy kicst tanulnod. Nem a kondi eszi meg a részleteket, hanem a kondenzátoros csatolás, és a következő fokozat bemeneti ellenállása (mégrosszabb impedanciája) frekvencia függő feszültség osztót alkot, és ezzel együtt a fázismenetet is megváltoztatja. Dehát ennek tudatában kell ezeket az elemeket méretezni, ami nem könnyű dolog, és meglehetősen körültekintően kell elvégezni. Ezek mérhetők is, ráadásul objektív módon, nem úgy mint a szerinted abszolútnak tartott meghallgatás, ami sokkal nagyobb mértékben függ, a körülményektől, hangulatodtól, mint a körültekintően megválasztott alkatrészektől. Természetesen minden az erősítőhöz használt építőelemnek megvannak a tulajdonságai, ezeket ismerni kell, és ennek tudatában kell tervezni, méréssel ellenőrizni, és nem egy esetleg hibásan megválasztott alkatrészt kikiáltani ludasnak. Alkatrészek nélkül meg hogyan akarsz bármit is megépíteni?
(#) Buvarruha válasza pucuka hozzászólására (») Dec 5, 2014 /
 
Idézet:
„Ezek mérhetők is, ráadásul objektív módon, nem úgy mint a szerinted abszolútnak tartott meghallgatás.”


Szerintem abszolút a meghallgatás? Mivan? Összekeversz valakivel.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2014
(#) pucuka válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 5, 2014 /
 
Ha nem is abszolút, de fontosnak tartod. Ha méréssel jó, akkor annak meghallgatva is jónak kell lenni. Legfeljebb nem végeztél el minden mérést, vagy hibásan mértél.
A képekkel mi a szándékod. Illik tudni, hogy egy kondenzátor impedanciája frekvencia függő, és veszteségei is vannak, frekvencia függő, és frekvencia független is. Ehhez nem kell szimulátor, csak ismerni kell a képletét.
(#) Buvarruha válasza pucuka hozzászólására (») Dec 5, 2014 /
 
Ha nem látod, hogy a képek mit ábrázolnak, akkor nincs miről beszélnünk.. És mindenki mással ellentétben sosem szimulátorozok, mindent hardveresen mérek, szóval köszönöm a kioktatást a frekvenciafüggésről és a mérésről, de szerintem kicsit célt tévesztett..
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2014
(#) saraha hozzászólása Dec 5, 2014 /
 
Üdv.
Van egy ilyenem.Elméletileg ez tudja a 192kHz/24bit-et,de ha beállítom a számítógépen nincs hang se koax-on se optikán,24bit/96kHz még megy.Lehet,hogy a sz.géppel van gond?
(#) Buvarruha válasza saraha hozzászólására (») Dec 5, 2014 /
 
A DIR9001 96KHz-et tud maximum.
(#) saraha válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 5, 2014 /
 
Ja,tényleg.
(#) saraha hozzászólása Dec 6, 2014 /
 
Üdv.
Volt már valakinek ezzel a panellal tapasztalata.Nálam nem működik.Kimértem a tápfeszek meg vannak.Próbáltam már lm1875-tel ,TDA2030-al is.Cseréltem a DIR-t és a PCM-et meg a 74HC00-át is opa 2132-őt is de ugyanazt produkálja,nincs hang...,nem tudom....Kimértem az összes alkatrész jó,lassan feladom pedig nem szoktam.
(#) Buvarruha válasza saraha hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Szkóppal nézd, hogy eljut-e a digitális jel a DIR-ig, ha igen, akkor eljut-e a PCM-ig a jel. Szépen sorjában haladj és megtudod, hogy hol a hiba.
(#) saraha válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
R9-en mértem a DIR lábánál.A BCKO-n is tudtam mérni.Dout semmi,LRCKO semmi,SCKO semmi.
Most szétszedem teljesen megint és elkezdem előröl kimérem még a furatgalvanizálást is és átnézem nem e kontaktosak a vezetősávok.Kicserélek rajta mindent de,ha így sem lesz jó felgyújtom.Nem hiszem,hogy két garnitúra pcm meg dir rossz lenne...itt más valami van amit nem veszek észre.képek
(#) Buvarruha válasza saraha hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Szerintem még ne szedd szét ennyire, a jelet jobban szét kellene húzni, így nem sokat látni belőle, de azt igen, hogy eléggé randa. a 74HC00 környékén nézz körül. Amúgy nem megint 192KHz-el próbálgatod?
(#) saraha válasza Buvarruha hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Próbáltam széthúzni de nem tudtam jobban.48kHz-en próbálgatom,de akkor nem szedem szét átnézem az elejét.
(#) sny válasza saraha hozzászólására (») Dec 6, 2014 / 1
 
Szia! Az, hogy van bitclock, már fél siker. Azonban nem lesz semmi a Dout lábon, amíg nem lockol az spdif vevő. Tehát vagy a bemeneti formátum, vagy a bemeneti jelszint nem megfelelő. A DIR bemenetén is meg kellene mérni az spdif jelet.
(#) saraha válasza sny hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Szia.Ezt mértem a pcm 1-es lábán.
(#) sny válasza saraha hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Még jó, hogy nem erre voltam kíváncsi....
(#) sny válasza sny hozzászólására (») Dec 6, 2014 /
 
Engem a DIR9001 20. lába és a 12. lába érdekel.
Következő: »»   41 / 99
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem