Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Folyamatábrás mikrokontroller programozás Flowcode-dal
Lapozás: OK   262 / 360
(#) kokozo válasza bubuszoft hozzászólására (») Szept 7, 2016 /
 
Szia!
Lehet hogy csak matematikai hibát vétettél azért pontatlan, lehet hogy nem számoltál azzal hogy a pic számol a 0-val is.. Pl 1000 ig számoltattál vele de csak 999-ig kellett volna.
(#) bubuszoft válasza kokozo hozzászólására (») Szept 7, 2016 /
 
megcsinálom kvarccal, és ott állítom be majd akkor. Köszönöm szépen a segítségeteket.
(#) dudzsi hozzászólása Szept 8, 2016 /
 
Sziasztok! Szeretnék kérni egy kis segítséget. Szeretnék építeni egy 10-120 perces 3digites 7szegmenses ledes kijelzésű időzítőt. Az időt egy potival szeretném be állítani. Az lenne a cél, hogy be állítok egy időt, egy gomb megnyomásával indul a visszaszámlálás ilyenkor a pont villogna 1 másodpercenként, meghúzna egy relét ami 220V-ot kapcsolna. Az idő lejártával elengedne a relé és a kijelzőn villogna a nulla. Jó pár éve csináltam a flowcoddal programot, de már nagyon kijöttem a gyakorlatból. Az időnek nem kell atomórának lenni, ha lehet belső időzítést használnék. Az első kérdésem az lenne milyen PIC-re lenne érdemes megcsinálni? Ha jól számoltam legalább 18 lábúra lenne szükségem. Előre is köszönök minden építő jellegű javaslatot.
(#) Bakman válasza dudzsi hozzászólására (») Szept 8, 2016 /
 
Hogy jött ki a 18 láb? Ha közvetlen meghajtást szeretnél, 3 x 7, azaz 21 láb kell a szegmenseknek, egy a villogó ponthoz, egy a potihoz és egy starthoz. 28 lábú kontrollernél kell három láb a tápfeszültséghez és egy láb, ha nem akarod használni, MCLR. Így éppen "foglalt" is lesz minden láb.

Ha az első szegmensen csak 1-est vagy semmit kell kiírni, akkor 2 + 7 + 7 láb kell aszegmensekhez.

Csökkenthető a kívánt lábszám multiplex, shift regiszter vagy egyéb közbenső eszköz segítségével.

Én PIC16F886 -ot választanék első lépésként ha van kéznél. Ha nincs, valamilyen olcsóbb 28 lábút. Mivel a program előre láthatólag kicsi, szinte bármelyik megfelel, amelyiknek van belső oszcillátora. Sokszor az új, nagyobb tudású kontrollerek olcsóbbak, mint a régebbiek.

Mindenképpen potival akarod állítani az időt? Ha már digitális technika, az egyik gombbal lehetne növelni az időt, a másikkal indítani a visszaszámlálást. Vagy. Egy analóg bementre kötni több gombot, így akár tíz is lehet. Egy növeli a percet, egy növeli a percet tizesével, egy csökkenti, egy csökkenti tizesével és egy indítja...

Csak fantázia kérdése a dolog.
(#) dudzsi válasza Bakman hozzászólására (») Szept 8, 2016 /
 
Szia! Nem szeretném direktbe vezérelni. Azért gondoltam a 18 lábasra. Én a 16F88 nézegettem. Sajnos ezt a multiplexszes és shiftes dolgot nem használtam még. Azért potival szeretném, mert a doboz amibe kerülne már van rajta egy folia"start, reset" gomd meg egy nyilás ahova a kijelző kerülne. Újabb gombok berakása macerásabb lenne. Nekem nincs szükségem arra hogy finoman 1 perc pontossággal tudjam állitani. Ez egyépként egy ózon generátor időzítése lenne. Amugy ez a ADC multiplexes megjelenitésröl van valahol valami példa progi?
(#) Bakman válasza dudzsi hozzászólására (») Szept 8, 2016 /
 
Keverd a dolgokat. Az ADC az analóg jel digitális átalakításáról szól. A multiplex meghtás egészen másról. Ha megérted hogyan működik, már nem fog kelleni példaprogram. Pl.: Bővebben: Link.
(#) dudzsi válasza Bakman hozzászólására (») Szept 8, 2016 /
 
Köszi jó ez a video. Az ADC az tudom hogy az, de azért írtam mert amit bekerül a potival analog jel és digitális lesz azt hogy jelenítem meg multiplex segítségével. Mert ha ebből látok egy példaprogramot ami akár egy digites már jobban áttudom látni. Nekem igy könnyebben megy.
(#) Ferkógyerek hozzászólása Szept 10, 2016 /
 
Sziasztok! Az egyik munkámnál szükségem lett volna 12-bites A/D-re, vásároltam hát 18F26K80-as PIC-et. A próbapanelen derült ki hogy nem működik rendesen az A/D konverter, ezután belenéztem a PIC_CAL_ADC fájlba. Meglepetésemre nem szerepel benne ez a típusú mikrovezérlő.
Használnék még pár perifériát ezen kívűl is, I2C, SPI stb.
Mit érdemes megnézni a Flowcode fájlok között, hogy biztosan támogassa az adott mikrovezérlő összes funkcióját a valóságban is, ne csak a szimulációban?
A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2016
(#) Ferkógyerek válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Szept 10, 2016 /
 
A Flowcode 6-ból átmásoltam a PIC_CAL_ADC fájlt, ami tartalmazza a 18F26K80-at, viszont a fordításkor ezer hibaüzenetet kapok. Mit kell még átírni hogy működjön?
(#) Bakman válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Szept 11, 2016 /
 
A Flowcode 6-ban biztos, hogy hibásan működik az ADC a jelzett kontrollerben, lásd: Bővebben: Link. Lehet, hogy a v5-ben is megvan ez a hiba. Ha igen, akkor sincs semmi gond, mert pár C blokkal könnyen lehet helyettesíteni: Bővebben: Link, utolsó hozzászólás.
(#) Ferkógyerek válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 11, 2016 /
 
Nekem a Flowcode 5.1.0.0 verzió van, ebben nem szerepel.
A legnagyobb MX_ADC_TYPE_30.
A flowcode 6-ból átmásolt MX_ADC_TYPE_32-ben változtattak pár elnevezésen, ezért dobált a fordító hibaüzeneteket.
Az elnevezéseket átírva már lefordul a program, viszont a valóságban nem működik ahogy Bakman is írta.

Bakman a .fcfx fájlt nem tudom megnyitni az én verziómmal.
Átnézem a PIC adatlapját és megpróbálom "megjavítani" a MX_ADC_TYPE_32 beállításait.
Bár ez elég nehéz lesz nulla C nyelv ismerettel.
(#) Bakman válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Szept 11, 2016 /
 
Parancsolj. A regiszterek beállításait az adott kontrollerhez kell igazítani.
(#) Ferkógyerek válasza Bakman hozzászólására (») Szept 11, 2016 /
 
Köszi!
Közben sikerült "megjavítanom" a PIC_CAL_ADC fájlt. Most már működik C kód nélkül is Flowcode 5-ben rendesen (az eddigi tesztek alapján).
Felteszem ide, hátha más is hasznát veszi.
Az FCD fájlban át kell írni az ADC_TYPE hivatkozás számát 32-re az adott PIC tipusnál (18F2xK80, 18F4xK80, 18F6xK80) !
  1. Define4=#define MX_ADC_TYPE_32

PIC_CAL_ADC.c
    
(#) Bakman válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Szept 11, 2016 /
 
Ezen a linken letölthető a lefrissebb 5.5: Bővebben: Link.
(#) Ferkógyerek válasza Bakman hozzászólására (») Szept 11, 2016 /
 
Köszi a linket!
(#) elektroszala hozzászólása Szept 13, 2016 /
 
Üdvözlet!

Segítsetek légyszi, csatoltam egy progit. Az a gond, hogy nem érzékel bejövő adatot uart-on. Amiért elsősorban elakadtam, az az, hogy ugyanevvel a "kézzel irt" megszakítással egy másik progim kiválóan müködik. A teljességhez 2 dolog még hozzátartozik:1. valószínű, hogy már eleve a vétel sem megy,tehát nem a megszakítás önmagában, ami nem jön létre. 2. az áramkör 4V-ról megy, bár ennek aligha van jelentősége.
A küldés ok, az adat kimegy. Más progival ugyanez az áramkör működik.
Most a proginak bármilyen bejövő adatra be kellene kapcsolni a megyszakításkezelésben lévő 2 ledet.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2016

GSM_B_8A.fcf
    
(#) Horváth P Tamás hozzászólása Szept 13, 2016 /
 
Sziasztok. Szeretném megkérdezni hogy hogyan tudnám életre kelteni a DS1820 szenzort itt a flowcode programban. Fogalmam sincs , hogy merre kel elindulnom. Tudna valaki segíteni egy példa progival és némi magyarázattal ? Köszönöm előre is .
(#) Kovabe hozzászólása Szept 13, 2016 /
 
Sziasztok
Én is szeretnék kérdezni: kijelzőöz esetleg nincs valakinek példaprogramja?
Esetleg melyik topikban van róla bővebb ismertető ahol meg tudok még néhány dolgot kérdezni?
(#) Bakman válasza Horváth P Tamás hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Parancsolj: Bővebben: Link. A kontroller minimum 8 MHz-en ketyegjen.
(#) Bakman válasza Kovabe hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Ennek a kijelző(típus)nek speciális meghajtás kell, direkt meghajtáshoz csak pár kontrollerben van meg a HW. Itt a lábakra nem H vagy L szintet kell adni, hanem lépcsőzetes feszültséget. Ha rákeresel az LCD vezérlésre, találhatsz példát. Bővebben: Link
(#) ktamas66 válasza Kovabe hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Mivel ez a kijelző statikus módban megy, nem kell bonyolult jelalak. Ahhoz, hogy ne legyen egyen összetevő az LCD-n, csak negálgatni kell a jeleket ( a szegmens és a BP jelet is), csak legyen elég lába a PIC-nek.
(#) niedziela válasza ktamas66 hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Magyarán szólva, nincs értelme ilyen kijelzőt használni
(#) ktamas66 válasza niedziela hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Nem tudom mi az értelme, de elég sok kütyüt találni LCD kijelzővel, van erre alkalmas PIC is, csak rá kell keresni, de statikusnál a program sem bonyolult, inkább a sok láb a probléma.
(#) Kovabe válasza Bakman hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Esetleg vanvalami jókijelző ajánlás ami keveset fogyaszt (elemről működne)? Hőmérsékletkijelzőt szeretnék készíteni de nem tennék semilyen gombot hanem csakfolyamatosanmutatná a hőfokot, 2x7 szegmens plusz anegatív előjel.
(#) ktamas66 válasza Kovabe hozzászólására (») Szept 13, 2016 /
 
Nincs ezzel semmi baj, akkor elég 16 kimenet (2x7 szegmens és a - jel, meg a BP), a többi a BP-re kötve. Használhatod a 4 szegmenseset is, csak mert olcsóbb. Az LCD-nek a 3V is tökéletesen elég.
(#) Horváth P Tamás válasza Bakman hozzászólására (») Szept 14, 2016 /
 
Köszi a segítséget.
(#) Kovabe válasza ktamas66 hozzászólására (») Szept 14, 2016 /
 
Köszönöm
Mostmár csak a működési elvetkéne értelmezni számomra.
Nem akarok itt offolni, tudtok gy ilyen topikot ami csak ezzel a kijelzővel foglalkozik?
(#) Flatron11 hozzászólása Szept 14, 2016 /
 
Sziasztok!
Még csak most ismerkedek a PIC programozással ,viszont akadt egy kis gondom. A kimeneteket gondtalanul tudom ki és be kapcsoltatni és a rájuk kötött LED világít. Ha bemenetet is használok, akkor is működik a dolog, ha változóként kezelem a bemenetet. Viszont ha a WAIT UNTIL LOW, vagy WAIT UNTIL HIGH funkciót teszem bele a programba, nem reagál semmilyen gombnyomásra ha a PIC-be van égetve, viszont a FlowCode-ban gondtalanul lefut a program. Mi lehet a gond? Pár napja ezzel szórakozok, viszont semmire se jutottam vele.
Előre is köszönöm!
(#) kokozo válasza Flatron11 hozzászólására (») Szept 14, 2016 /
 
szia!
Tedd fel a progidat megnézzük.
(#) kaqkk válasza Flatron11 hozzászólására (») Szept 14, 2016 /
 
A gombokra felhúzó-lehúzó ellenállást tettél ?
Következő: »»   262 / 360
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem