Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
A beállításra való feszültségeket csatlakozóaljzatra is kivezetheted:
+ 1 hárompólusú aljzat - 1 kapcsoló - 1 panelműszer
Pedig hibásan fogalmaztam
![]() Két sorbakötött SE trafó is nyilván kétszeres teljesítményt visz át, a problémát a trafómérethez képest viszonylag nagy előmágnesező áram okozza, az rontja le a teljesítmény/vaskeresztmetszet arányt (dupla keresztmetszetnél, ugyanakkora árammal ez jobb).
Mindkét trafó, mindkét primer része be van kötve sorosan, fázishelyesen, tehát ugyanúgy átfolyik a nyugalmi áram mindkét tekercsen, mindkét irányba, mintha csak egy trafó lenne, nem mágneseződik fel a vas.
![]()
Erre mondják: Ízlés szerint fűszerezve. (műszerezve...)
Diszkrét szélessávú trafók sorbakötésénél nem okoz problémát (mivel a közös mágneses kör hiányzik), hogy az egyik primer rész a másik primer részt végülis fojtótekercsnek látja (omegaL impedanciával)?
![]()
T. Kollegák!
Nem egyszerűbb olyan kimenőt használni, ami egy adott feladathoz jó, és optimális? Ma már olyan kimenőt tekernek, amilyet akar az ember. ![]()
Egy barátom régebben az ismert adok-veszek oldalon vett olcsón egy erősítőt. Én is hallottam már szólni egy jó párszor. A hangja meleg, sima, de megvan benne minden, kellően részletező, olyan "emberi hangú" Mivel semmiféle adatlap nem volt hozzá, ezért noszogatásomra
![]()
Ugye egy kimenő transzformátor van, csak nincs a rajzon összehúzva a vasmagok vonala?
Teljesen hihető a visszarajzolás. Ultralineár pentódás PP, katód visszacsatolással. Semmi oka nincs hogy nem működjön, és jól. Nekem tetszik. Ha karnék csövest építeni mostanában, én is hasonlóban gondolkoznék... Ember legyen a talpán, aki korrektül megméretezi hozzá a trafót ![]() A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2018
Dehogynem!
Néha azonban előfordulhat, hogy az amatőr fiókja tele van pici, 6W-os, viszonylag alacsony illesztőellenállású PP kimenőtrafóval..)) Mit kezdjen velük? Az Idézet: önmagában igaz, csak kicsit másképp szokott fogalmazni, akivel a mester közli a 32 szeparált tekercs díját... ha elvállalja egyáltalán. Extrém magas illesztőimpedanciás, visszacsatolás nélküli triódásnál pedig csak ilyen "spéci" tekercsfelépítéssel érhető jó átvitel (a nagyteljesítményű triódák körében nem ritkaság a magas belső ellenállás). És előbb rendesen meg is kellene tervezni - olyanra, hogy ne csak a durván leegyszerűsített tankönyvi modell szerint legyen elfogadható a freki- és impulzusátvitele. „"olyan kimenőt tekernek, amilyet akarnak"”
Miért "látná" fojtónak? Ha egyformák, akkor a másik primer résszel éppen olyan szoros csatolásban van a hangszóró, a párhuzamosított szekunderek által...
Igen, csak egy kimenő van benne csatornánként. Kb. 10X 8 centis. Szép darab.
![]()
Akár várat is építhet a kiberhelt trafókból.
![]() Nem az árról volt szó, hanem arról, hogy lehet gyártatni. Mondjuk speciel én egy ilyen visszacsatolás nélkülit nem igazán erőltetnék, főleg ha drága is. Nem hiszem, hogy jó a minőség/ár hányados. A magas belsőellenállást hogy lehet megmérni, vagy számolni? S miként befolyásolja a kimenő bonyolultságát? A 6L6GC-nek mekkora a belső ellenállása?
Akkor az nem hiba, hogy a hangszórón átmegy a végcső katódárama?
Én tippeltem a Quad kapcsolásra, de ott külön tekercs van a katódnak. Itt meg minden egyben. Spóroltak a tekercsekkel, hogy a fene vinné el. ![]() Mindenesetre még átnézem a Józsitól kapott könyvet, mert nekem egy kicsit forcsa a fázisfordítás is. Ámbátor az működöképes is lehet így, és jó, hogy ott az a poti. Idézet: „belsőellenállást hogy lehet megmérni, vagy számolni?” A jellemző munkapontra vonatkozó három alapparaméterből legalább kettőt az egyszerűsített katalógusokban is meg szokták adni. A harmadik az S=mü*Rb triódaegyenlettel számítható. Részletesebb katalógusban gyakran található olyan diagram, amely az anódfeszültség és -áram függvényében mutatja a paraméterek változását. A kimeneti (anód-, plate) karaktesztikából is szekeszthető, ha a munkapont a görbesereg valamelyik tagjára esik. Az ottani meredekség a munkapontra vonatkozó belső ellenállás. Ha két görbe közé esik, akkor munkaegyenes metszéspontjainál adódó meredekségeket átlagolni kell. Mérésre elég ritkán van szükség. Idézet: „ismeretlen minőségű, szigetelésű trafókat kapcsolgat sorba” Inkorrekt módon tárolt, pl. nedves pincéből elővett trafóknál ez leéégés veszélye akkor is fennáll, ha nem kapcsolja sorba. A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2018
Köszi a választ. Viszont egy kérdést kihagytál: Az Rb hogyan befolyásolja a kimenő bonyolultságát?
Idézet: „Inkorrekt módon tárolt, pl. nedves pincéből elővett trafóknál ez leéégés veszélye akkor is fennáll, ha nem kapcsolja sorba. ” Ez nem mond ellent az én állításommal, sőt nem is sok köze van hozzá. Nem rozsdás vackokra gondoltam.
Természetesen inkább csak "költői kérdés"-ként merült fel a kimenők sorbakötése, nem mint a "paradicsom meghódítása".
![]() A berajzolt erősítő első ránézésre teljesen versenyképes darab, kifejezetten jó elgondolás. Parafázisú fázisfordító szimmetrikus felépítés, cfb a szekunderről, szimmetrikus visszacsatolás. Arc-a van. ![]() Idézet: „Az Rb hogyan befolyásolja a kimenő bonyolultságát?” Mivel a triódást valamiért nem akarsz, maradjunk a pentódásnál, mely csőfajtának a belső ellenállása viszonylag magas (kivétel nélkül). A fokozat alsó határfrekvenciáját egy LR felüláteresztő, a felsőt pedig gyakorlatilag egy RC aluláteresztő szűrő határozza meg. 'L' a kimenőtr. primer induktivitása, 'C' a szórt kapacitása, Az 'R' tag mindkét esetben a pentóda többször 10kOhm belső ellenállása -> tehát minél magasabb, annál rosszabb a helyzet, és ez spécibb tekercselést kívánna meg - bár visszacsatolt pentódás erősítőnél nem kötelező, hiszen a nvcs szorosabbá tételével valamelyest kézben lehet tartani a frekiátvitelt. Direkt összefüggés csak a példámban szereplő visszacsatolatlan triódásnál van. Idézet: „Ez nem mond ellent az én állításommal, sőt nem is sok köze van hozzá. Nem rozsdás vackokra gondoltam.” Az "ismeretlen" a szigetelés állapotára is érthető. Nem vagyok gondolatolvasó. Azt sem írtad, h ellentmondó válaszra vársz. Legközelebb ne feledkezz meg róla! ![]()
Ez egy jó kapcsolás.
Jó minőségben elkészített kimenőtranszformátorral és jó dögös tápegységgel príma erősítő. ![]() Üdv!
Durván 1200-1500Ohm lehet, de függ a kapcsolástól.
SE végfoknak kb. Ra=4500-5000Ohm illesztéssel, PP-végfoknak pedig Raa=6000Ohm illesztéssel lehet számolni. Üdv! Idézet: „az nem hiba, hogy a hangszórón átmegy a végcső katódárama?” Nem ott megy át! Ha a hangszóró helyén rövidzár lenne, az is csak a katódáramok különbségét tudná elvinni, így viszont még a különbség is leosztódik a két szekunder résztekercs és a hangszórótekercs ellenállásainak fordított arányában (Kirchoff-törvény). Azt nem nagyon értem, hogy a tervező miért vállalta be a kiegészítő katódköri vcs. tekercsekkel a lényegesen nagyobb meghajtófeszültség-igényt. Amit nyer a végén, kb. elveszíti a meghajtófokozat torzításával... A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2018
Kicsit elkezdtem átválogatni a nano kategóriás kondijaimat. Azonos kód szerint a 332 az a 3,3 nF lenne. Azonos tárolási körülmények közt az eltérés 0,1 ami nyílván egy tűrés határon belül rohangál. Foglalkozzak ezekkel az eltérésekkel vagy hadd menjen?
Kiegészítés az eddigi kérdéseimhez. Ha jól gondolom akkor ez a rendszer illusztrálja a tápfeszre kapcsolt összellenállás és a csöves kapcsolás közti párhuzamot. Az egyik műszer véletlen feszültség mérésbe maradt áram helyett.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2018
Igen, a valóságban is így vannak sorban, egyenáramú szempontból. Más kérdés - amennyiben 6N2P-ről van szó (a napokban arról beszélgettünk), akkor nem világos, miért választottad az anódellenállást ilyen brutálisan alacsony értékre. A belső ellenállás általában nem az egyenáramú helyettesítő ellenállást takarja, hanem a dinamikus belső ellenállást, ami nem azonos ezzel.
A katódellenállás is nagyon kicsi. Korábban megadtam olyan ellenállás-értékeket, amivel a 6N2P kipróbáltan jól működik. Szabad a csövet más munkapontba is állítani, de akkor sem szabad elfelejteni, mit, miért választottam más értékűre....
Ez nem a valós érték csupán egy másik példány próba helyettesítői.
Nem mellesleg átszabtam a tápot.
Azt a 100nF/630V-os kondenzátort helyettesítsd másik, jobb típussal. Ez nem túl tartós, hajlamos eldurranni. Még a megadott üzemi feszültség alatt is.
Tesztelem az előfokot, forgatógombokat cserélem még..
Köszi!
Viszont az AVX-en találtam egy hasonló kapcsolást, amit ajánlanak de nagyon. Abban eggyel több cső van, elég érdekes kapcsolás. ARC alapú valami régi fajta. Ráadásul 6L6-al van megcsinálva. Akkor az is lehet jó kapcsolás? Nagyon szemezek vele. Nagyon tetszik, hogy tök szimmetrikus felépítésű. Még a visszacsatolás is. Máshol ilyet még nem láttam. Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |