Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   370 / 398
(#) Tiggey válasza frissadam hozzászólására (») Okt 12, 2018 /
 
Maga a kapcsolás Quad. Csak a fóliarajz és a félvezetőkészlet egyedi. Valami NJM műveleti, MJE-k a panelon 2SC5200 a vége. A közeljövőben beletúrok, ahogy lesz nagyobb táptrafó, akkor megnézhetem pontosan mik vannak benne. Kb. 10 éves vívmány, nem rémlik már. A végtranyók párhuzamosítása a módosítás, arról nem készült külön rajz.
(#) Alkotó válasza Tiggey hozzászólására (») Okt 12, 2018 /
 
A kapcsolás módosítása nélkül nem növelhető sem a teljesítmény sem a terhelhetőség. Hiába változtatnánk meg a félvezetők típusát, a végtranzisztorok számát, vagy a tápfeszültséget. Itt egy autentikus magyarázat hozzá..
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 12, 2018 / 1
 
A nagyobb kivezérelhetőség érdekében a kapcsoláson nem is kell módosítani, csupán egyetlen ellenállás értékén.
(#) Tiggey válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 12, 2018 /
 
Elég egy pár passzív alkatrészt módosítani, és már változik is a kimenőfesz., terhelhetőség, és még a tápfeszt is jobban kihasználja. Van gyári PA végfok Quad405-tel szerelve, 2*4ohmon 600W kijön belőle. Az az autentikus magyarázat csak egy variáció, ami nem is az eredeti alkatrész készletből indul ki. Tehát ez a tényszerű közlésmód maradjunk annyiban hogy megtévesztő, és nem valós.
(#) Alkotó válasza Tiggey hozzászólására (») Okt 12, 2018 /
 
Kerülgeted a lényeget. Frissadam kérte tőled az általad mutatott áramkör rajzát, de a megmutatás helyett csak tereltél.
Határozottan szögezzük le mert nem kerülhető ki, hogy az eredeti áramkör nem tud többet. Természetesen számos módosítás lehetséges, és abból akár ki is sülhet valami jó, de akkor az már valamilyen variáns. Ha megmutatod a Te verziódat, akkor lesz lehetőségünk értékelni a látottakat.
Én már konkrétan építettem az eredetihez nagyon hasonlót, aztán a B.Ludvigos változatból többet is, és végül nekem QUAD606-om is van (kis mértékben módosított paneltervvel), tehát a "hivatalos" módosításokat meg tudom ítélni.
Ha megmutatod a Te változatod, akkor jó eséllyel lesz itt olyan aki véleményezi majd.
(#) Tiggey válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 12, 2018 /
 
Majd az illetékes megkapja, ahogy szét lesz szedve. Kb. 10éve készült, papíron tervezve, számolva, és fejből rajzolva a fólia. Dokument nincs. Elnézést kérek, hogy én még megtanultam/megtanítottak fóliarajzot tervezni papiron. A verzió látható, kész eszköz formájában. Amúgy is profi vagy, legalább is profi mód hazudtolod a más munkályát, utána lehet számolni. Minden jót.
(#) frissadam hozzászólása Nov 30, 2018 /
 
Sziasztok! Hogy lehet, hogy egy dualmono erősítőben (sima 2 trafó 2 graetz 2x2puffer 2 panel) egyik hangerő poti hat a másikra?Tehát egyik oldalt hangosítom és a másik is hangosodik.
(#) Tiggey válasza frissadam hozzászólására (») Nov 30, 2018 /
 
Érdekes jelenség... Bemeneti panel nincs? Bemenetnél nincs közösítve a nulla, de valahol a potiknál nulla szakadás?
(#) kistee válasza frissadam hozzászólására (») Dec 1, 2018 /
 
Ha eddig jó volt, és csak újabban csinálja, akkor valóban érdekes... mindenesetre ellenőrizd a potik és a jelforrás bekötését is. Szerintem ott lesz a hiba.

Mi a jelforrás?
(#) frissadam válasza kistee hozzászólására (») Dec 1, 2018 /
 
Jelforrás egy keverő. Sima bemenet panel nélkül egyszerű Jack aljzat.
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Dec 1, 2018 /
 
Fogalmam sincs mekkora jellegű a probléma, és hogy ennél fogva valami hiba-e az oka vagy sem. Amennyiben nem, akkor egyszerűen csak annyi az ok, hogy minden sztereó rendszernek van a két csatorna között áthallása, még akkor is ha dual mono a rendszer. Ez az áthallás annak függvénye, hogy a jelforrásban és attól mennyit fut együtt a két csatorna.
Azt írod, hogy a bemenet egyszerű jack aljzat. Nos, mivel abba nem nagyon fér bele más csak a nem erenként árnyékolt kábel, ezért a két csatorna jele a kábelben végig egymás mellet fut, így csatolásban vannak egymással, úgymond áthallás van a kettő között. Ehhez már annyi is elég, ha ez a dobozon belül egy 20 centis kábeldarabban valósul csak meg.
Nyugodtan próbáld ki, kösd ki az erősítőben az egyik oldalt, a forrásról meg vezess másik hanganyagot a kikötött kábel végéig, feltekert poti esetén hallani fogod a másik jelet is, amit az erősítőbe be sem vezettél.
(#) Ge Lee válasza frissadam hozzászólására (») Dec 1, 2018 /
 
A keverő belsejét sem ismerjük, régen divat volt a két csatornát belül összekötni, és nem két külön potival volt megoldva a balansz szabályozás, hanem az összekötött jobb-bal csatorna közé volt téve a balansz szabályozó poti. Tehát alapból jó nagy áthallása volt a két csatornának.
(#) mek-elek válasza frissadam hozzászólására (») Dec 1, 2018 /
 
Ha keverő nélkül, csak az erősítő bemenetére csatlakozol, akkor is?
Ugyanakkor, szeparáltak az oldalak, ha csak az egyikre, vagy másikra adsz jelet?
(#) solymarlaszlo válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 20, 2018 /
 
Szia Alkotó!
Van egy kis hiba a panelen. Az első fokozat egyik felének kimenetén lévő R5(jobb) 1K5 ellenállás fel van kötve a +15 V-ra. Megépítettem, úgy vettem észre.
Egyébként köszi a NYÁK rajzot.
A hangszínszabályzós változatról nincs NYÁK rajzod?
Üdv
(#) Alkotó válasza solymarlaszlo hozzászólására (») Dec 20, 2018 /
 
Igen, igazad van.
Nem tudom már honnan szedtem azt a tervet, de most nem találom. Több tervváltozatom is van, de egyik sem az amire hivatkozol. Gondolom valamiért rajzoltam egy egyedi változatot, de vélhetően nem a saját gépemen, ezért nem tudom most elővenni.
Találomra mellékeltem egyet, ami hasonlít hozzá. Ilyesminek kellene lennie az érintett résznek.
(#) Uviktor hozzászólása Dec 20, 2018 /
 
Üdv mindenkinek!
Pillanatnyilag jó ötletnek bizonyult megvenni egy régi házgyári Quad-ot és működésre bírni.Többször is.Időt,pénzt nem sajnálva(plusz a mélytányér tekercselés,amit agyonvágott),küzdök vele,már az összes félvezető,elkó,és a legfontosabb ellenállások is ki lettek cserélve.Most működik is,kapott Skori féle koppanásgátló-dc védelmet(köszönet a mesternek).
De.A hangja olyan,minha kihypózták volna,dinamika nulla,mély van,de...harmatos.Szkóppal-generátorral nézve elmegy a frekvenciaátvitel,de zenével...egy Sokol nagyobb akusztikai élményt nyújt.(A sorrendben második elhalálozása előtt pedig jó hangja volt) A végek 2SC5200,meghajtók MJE 15033,az A osztály MJE340,kis teljesítményűek A1625,a műveleti LME49710
Szerettem volna egyedül megküzdeni ezzel,de elfogyott a spiritusz,a tudás,és az idő.
Minden ötletnek nagyon örülnék.
Köszönettel
UV
(#) kameleon2 válasza Uviktor hozzászólására (») Dec 20, 2018 /
 
Pedig a Quadhoz kell spiritusz. Én is szinte hasonlóan jártam. BC212-esek is cserélve lettek és a BC 301 is kapott egy pofás hűtőcsillagot. Az is igaz, hogy nagyobb jelszint kell a meghajtásához és az is, hogy nagy hangerőn fogja csak visszaadni a felvételt szépen, de a hiba a fülünkben van.
(#) Cinema válasza Uviktor hozzászólására (») Dec 21, 2018 /
 
Nem tudom, hogy ez melyik felépítésű verzió, de a bemeneten jó, ha legalább 10µF-os csatolókondenzátor van, ha szeretnénk elegendő mélyhangot kapni.
A bemenet elég kis impedanciájú, ezért olyan előfokról, keverőről kell meghajtani, ami ezt bírja. (ez is lehet oka a gyatra mélyhang-átvitelnek.) Telefonról, LAPTOP-ról gyatra hangot fogunk kapni.
Az MJE340 nem nagy erősítésű tranzisztor, oda az A-osztályú meghajtás miatt pedig, minél nagyobb erősítési tényezőjű kell. (2SA, vagy 2SC tranzisztorok!)
Az "eredeti" verzióból nagyon sokat építettem, szerintem az volt a leginkább elfogadható, esetleg még a plusz-diódás eltolóval épített végfokrész az, amelyik jól utánépíthető, a többi fölösleges pénzköltéssel tovább(?) fejlesztett, de igazából semmivel nem jobb az eredetitől, ha az jól meg van építve.

Üdv!
(#) Ge Lee válasza Uviktor hozzászólására (») Dec 21, 2018 /
 
Ha engem kérdezel én elfelejtettem örökre a Quad-ot, pedig sokáig volt nálam etalon. Csak aztán teltek az évek, és két lényeges dologra jöttem rá. Az egyik, hogy azért tűnt jó hangúnak, mert az A osztályú fokozata az valóban jó hangú, és én szobahangerőn kizárólag azt hallgattam, a végtranyók sosem nyitottak ki. Amikor meg nagyobb hanegrőn kinyitottak, akkor sosem figyeltem hogy milyen hangja van csak üvöltsön. Aztán amikor kölcsönadtam egy bulira, akkor ott a hatalmas teremben figyeltem fel erre a nagy különbségre, hogy az A osztályú fokozata amilyen szépen szól, pont olyan rondán szól a B osztályú része, szinte zavaróan rossz volt.
A másik, hogy ugyanolyan, sőt inkább szebb hangot lényegesen egyszerűbb kapcsolással (pl. HTA) is elő lehet állítani, amely kapcsolás ráadásul nem csak egyszerűbb és olcsóbb, de egyéb más előnye is van (alapból nem koppan így nem kell hozzá külön koppanásgátló, a kimeneti csatolókondi miatt nem tud kiülni a DC a hagnszóróra).
Szóval nem nagyon tudok olyan érvet mondani ami a Quad építgetése mellett szólna. A hangját szerintem a tranyóválasztás miatt hallod olyannak amilyen. Az A osztályú fokozatba nem jó az MJE340, egy BD243 vagy hasonló sokkal jobb választás. A végébe a 2SC5200-t be sem tettem volna, a zöme hamis, meg a hangja sem jó. Oda BD (békebeli), MJE, NJW vagy akármi más. Az LME műveleti erősítőt sem ismerem, de én oda az LF356-ra szavazok, az ára és a hangzása is rendben van.
(#) Uviktor hozzászólása Dec 21, 2018 /
 
Üdv mindenkinek!
Köszönöm a segítséget!
Az A osztály tranzisztor csere ígéretesnek indult,az egyik oldal már egész
hallgatható lett,jött a másik.
Aztán egy forrasztási hiba miatt sokadszorra is leégtek a végek.
Előtte azért elkészült a mérési tábla,ezt megosztom.
Azt hiszem,most egy kicsit pihentetem ezt a projektet.
Boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek!
Üdv!
(#) Uviktor válasza solymarlaszlo hozzászólására (») Dec 21, 2018 /
 
XXIII.Ócsai út
Sapa
(#) reloop válasza Uviktor hozzászólására (») Dec 21, 2018 /
 
Szia! Az egyenfeszültségek megfelelőek.
Tegyél fel éles képet az alkatrész és a forrasztási oldalról, hagy tanulmányozzuk míg a projektet pihenteted!
(#) solymarlaszlo válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 22, 2018 /
 
Igen, igen. Szerencsére elég volt a 10 nF konfi alatt átvágni a NYÁK-ot.

Hangszínszabályozós NYÁK-od ugyan ebből nincs?
(#) solymarlaszlo válasza Uviktor hozzászólására (») Dec 22, 2018 / 1
 
Köszi, de az anyagvastagság kicsi (2 mm)
Közben megoldottam L profil nélkül, talán még jobb is így.
(#) Alkotó válasza solymarlaszlo hozzászólására (») Dec 22, 2018 /
 
Mutass egy pontos linket arról, amihez paneltervet keresel.
(#) solymarlaszlo válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 22, 2018 /
 
Erre gondoltam, csak OPA-val.

http://sound.whsites.net/project97.htm
(#) Alkotó válasza solymarlaszlo hozzászólására (») Dec 22, 2018 /
 
Nem rajzoltam panelt ezekhez az egységekhez.
(#) Uviktor hozzászólása Dec 28, 2018 /
 
Üdv mindenkinek!
Két beigli közt mértem egy pár percet ezen az elátkozott panelen.
A lefüstölt oldalon vég és meghajtó biztosan csere,de a furcsa az,
hogy elvitte magával a másik oldalt is(gyanítom a táp a zárlat miatt
"féloldalas" lett),és az eddig müködő oldalban megszakadt az egyik
560 ohm.
Persze hogy csak 9W kapható felénk.
Mennyire szól bele a hangba,hiszen egy ekkora batár már nem biztos hogy indukciószegény,
másrészt a mennyire lehet "beletervezve" a működésébe az üzemszerűen melegedő
ellenállás?
Tanácsotokat megfogadva gondoltam hogy a meghajtó tranzisztorokat is kicserélem,BD242C-ről hogy vélekedtek?
És a következő kérdésben is megjelölném a közönség segítséget;
Régi(talán Urbán)rajzról készülhetett ez a rettenet,33Kohm bemeneti
osztóval.Ha cserélném mondjuk 22K-ra,javul a kivezérelhetőség a műveleti veszélyeztetése nélkül?
Előre is köszönöm mindenkinek.
Üdv!
(#) reloop válasza Uviktor hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Üdv! Az 560 Ω-os ellenállásokon közel 50 mA folyik üzemszerűen, ez több mint 1 W disszipációval jár, nem csoda, hogy erősen melegszik. Három darab soros 180 Ω 2 W már az "U" alakú elrendezés miatt is megnyugtató hatékonysággal adja át a hőt a környezetének.
Osztom azt a tapasztalatot, hogy a Quad 405 a tranzisztorok tekintetében mindenevő, az eredeti gyártmányba is közönséges félvezetők kerültek. A cseréktől nem várnék lényeges változást.
Javasoltam korábban, hogy tegyél fel képet a panelről. Lehet olyan, egészen egyszerű hiba akadályozza kifogástalan működést, amire eszünkbe sem jutna rákérdezni.
Az ismétlődő végtranzisztor-zárlat sem jellemző erre a kapcsolásra, inkább építési,vagy külső hibára gyanakszom.
A műveleti erősítő környezetében található RC elemek az érzékenységen kívül a mély átvitelét is befolyásolják. Csak akkor módosíts rajta, ha átlátod az alkatrészek kölcsönhatását, vagy add meg a beültetett alkatrészek valós értékét és segítünk a méretezésben. Megeshet, hogy a jelenlegi alkatrészek között van értékhibás, például a 100 µF halódik.
A műveleti erősítő védelmében egyetlen tennivalód van, a bemenetét határolóval látod el, hogy a bemenő feszültség ne léphesse túl az IC tápfeszültségét. Ez elég sok NYÁK-ról hiányzik, azokba NE5534 ajánlott.
(#) Uviktor válasza reloop hozzászólására (») Dec 28, 2018 /
 
Üdv!
A bemenet most 33K,és 470 nF, és gyengén kivezérelhető.Ez az Urbán rajzon van így.
Az itt forgó rajzon,amin a mérést is megosztottam,22K és 680 nF szerepel,ezért gondoltam a cserére,a jobb kivezérelhetőség miatt.
A hangzása a 33K-470nF kombival is jó volt.
Több forrásról is próbáltam,Behringer 1202 keverő,Pioneer KEH-P7200(aminek 4v
előerősítő kimenete van),telefon,laptop...
Mindegyiken nagy kimeneti hangerőt(közel a torzításhoz)kell alkalmazni,hogy egyáltalán megszólaljon.
R26-27 elférne a panelen a 9W is,csak azért tettem fel a melegedéssel kapcsolatos kérdést,mert talán rosszat teszek azzal,ha nem hagyom felmelegedni ezeket.
Régi BC-BD tranzisztorokkal nem volt ilyen fakó a hangja,de mivel leégtek,gondoltam már jobb minőségű/modernebb típusokat keresek a helyükre.
A sorozatos leégést mindig más okozta.
Aki annak idején beültette,érthetetlen okból spórolt a forrasztási oldalon,és csak néhány tized mm-re engedte át a lábakat a forr.oldalra.Ezek vagy érintkeztek,vagy nem.De inkább nem.
Most megpróbálom izzóval megéleszteni az 560 ohm cserés oldalt,aztán meglátjuk hogyan tovább.
Köszönettel
UV
Következő: »»   370 / 398
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem