Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3304 / 3948
(#) Kovidivi válasza sitto hozzászólására (») Ápr 12, 2019 /
 
Hát persze, hogy változik a bemenő áram, ha a tápfeszültség változik. Ez egy kapcsolóüzemű buck konverter! Nem analóg disszipatív táp. A 8V 1A-nak vagyis 8W-nak kb. a 90% jut a LED-re! Ez 6V-on 1.2A körül lesz. A LED-nél nagyobb áram folyik, mint a betápnál. A felvett teljesítmény fix.
(#) sitto válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 12, 2019 /
 
Ha a felvett teljesítmény fix akkor növekvő feszültség mellett az áramnak csökkennie kellene. Itt viszont nő.
Ha a veszteségekkel most nem foglalkozunk akkor XHP70 led esetén a névleges értékekkel számolva:
6V*4,8A=28.8W
Ha a bemenő fesz. 8.4 V -->akkor a bemeneti áram 3.42A lenne 100% pwm esetén.
Viszont a videóból az látszik, hogy a bemeneti áram kb. 4.2A, ami a lednél kb. 5.9A-t jelent és a számítás szerint 4.6 lenne a max. amit a driver enged.
200mV/0,043 ohm=4.6A
(#) Kovidivi válasza sitto hozzászólására (») Ápr 12, 2019 /
 
Oh. Látom már... Én kipróbálnám másik induktivitással, mert ha a jelenlegi telítődik (ami ekkora áramoknál könnyen megtörténhet), akkor elveszik a kapcsolóüzemű működés előnye. Ajánlom, hogy egy másik topikba menj át, kapcsoló üzemű táp, dc-dc konverter, LED-meghajtó, buck-konverter, stb.
(#) zsoltee0001 válasza tbarath hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Azt nem tudtam, hogy a számítógép usb 5v-ja is szeftveresen szabályozva van, amivel régebben találkoztam egy kis értékű ellenálláson keresztül kapta, és valóban füstölt ha zárlat történt.
De akkor se értem, hogy pl. A szevargyujtos töltöm a kocsiba 2A-es, mégis lassan tölt.
Udv
(#) Bakman válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
A töltőnek valamilyen módon, többnyire a D+ és D- vezetékekre adott feszültségekkel, tudatnia kell a telefonnal, hogy tőle mekkora maximális áramra számíthat.
(#) Kovidivi válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
"A szevargyujtos töltöm a kocsiba 2A-es" - csak az van ráírva. Hogy a valóságban mit tud, azt csak méréssel tudod megállapítani. Plusz az USB kábeled minőségétől is függ, mennyi áram tud folyni maximum.
(#) tbarath válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Power only töltőknél a D+ és D- közötti ellenállás alapján állapítja meg a készülék, hogy mennyivel húzhazja meg a töltőt. Plusz ugye kábel, egyebek.
(#) Epu2 hozzászólása Ápr 14, 2019 /
 
Üdv! Az ezelőtt elhangzottakkal kapcsolatban kérdem. Az én fejembe teljesen nagy a zavar. Addig rendben, hogy a PC USB-je nem ponthegesztő. Az is, hogy a töltők annyival tudnak tölteni, ami rájuk van írva. (?) De mi szabályozza a telefon akkumulátor töltőáramát és ha a töltő 5V 10A-es többel tölt-e, mint 1 A-essel? Vagy az egész töltőáram mizéria tévhiteken alapul. (Nem ez
lenne az első.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2019
(#) Bakman válasza Epu2 hozzászólására (») Ápr 14, 2019 / 1
 
A töltő (vagy USB aljzat) tulajdonképpen egy tápegység. Attól, mert képes leadni 10 A-t, nem jelenti azt, hogy annyit is "pumpál" az eszközbe, amit rákötsz. A töltőáramot a készülék töltőelektronikája szabályozza ilyen-olyan paraméterek alapján.

A telefonok, általában, a D+ és D- vezetékek alapján tájékozódnak. Ha ott nem érzékelnek semmit, akkor többnyire 500 mA-re szabályozzák a felvett áramot. Ugyanakkor van egy autós navigációm ami nem vesz figyelembe semmit, 0.7 - 0.8 A-t szeretne felvenni minden USB-s áramforrásból. Ezt egy 0.5 A-t tudó USB aljzat nem tudja kiszolgálni de egy 10 A-es már igen. Némi infó: Bővebben: Link. Valahol olvastam, hogy szabványos a D+ és D- lábak összekötése, ez azt üzeni a telefonnak, a töltő 1 A-t képes leadni.
(#) eSDi válasza Epu2 hozzászólására (») Ápr 14, 2019 / 1
 
A telefonban van a töltésvezérlő. Annyival tölt amennyi meg van engedve neki hardveresen/szoftveresen. Van olyan, hogy az akkuban is tárolnak információt és abból is tudja, hogy mit szabad és mit nem. Tehát köthetsz te rá jó nagy töltőt is, akkor is csak annyival fog tölteni amennyivel szabad neki. Sőt, még a ne hagyd a töltőn éjszakára, vagy a ne töltsd fel teljesen mizéria is teljesen értelmetlen. Még régren volt létjogosultsága, de manapság egy modern eszköz nem tölti az akkut feleslegesen, ha nem kell. Annyira nem, hogy ha rá van dugva töltőre és tud elegendő áramot szogáltatni a töltő, akkor az akksiról nem vesz fel áramot és ha tele van, akkor nem is tölti. Kivéve ha éppen GSM és egyéb RF adás aktív, ahhoz kell a nagyobb áram.
(#) eSDi válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Idézet:
„Valahol olvastam, hogy szabványos a D+ és D- lábak összekötése, ez azt üzeni a telefonnak, a töltő 1 A-t képes leadni.”


Normál USB esetén a D+ és D- logikai állapotával tudatja, így akár többféle maximális áram is beállítható. Az újabb és más töltőcsatlakozóknál meg akármilyen kommunikáció is lehet a 1A-nél nagyobb áramok miatt.
(#) Bakman válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Ott a link a hozzászólásomban, legyen még egyszer: Bővebben: Link. Valamilyen szabványban olvastam, hogy az összekötött D+ és D- lábakat nem kell sehova kötni a rajzzal ellentétben.
(#) eSDi válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Ha direktben, akkor nem kell. Mivel a vonal differenciális, az egyik vonal 3.3V-on van. Így többnyire teljesül a maximális áram kérés. De nem minden esetben, a telefongyártók tudnak minden félét kitalálni. Például az autós töltőlm a Lumia 950-et nem tölti egyáltalán. Almás telefonnal nincs baja. Szétszedni a töltőt nem akarom (össze van hegeszte a műanyag), hogy lássam hogyan van bekötve.
(#) Epu2 válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Akkor még egy pici infót kérek. Külső akkuról üzemeltettem egy ősi telefont. (Egy app ment rajta és az is csak asztalon.) A pluszt és mínuszt beforrasztva nem volt tölthető a telefonon keresztül. Azt hiszem 3,6 kOhmos ellenállás volt a régi akkuban. beforrasztottam a telefon megfelelő érintkezőihez és már töltött. Ennek értéke befolyásolhatja a töltőáramot?
(#) Bakman válasza Epu2 hozzászólására (») Ápr 14, 2019 / 1
 
Ez egy trükkös kérdés. Amiről eddig többnyire szó volt, az a töltő és a telefon közötti kapcsolat, te a telefon és az akku közötti kapcsolatról akarsz infót. Ez végképp gyártóspecifikus.
(#) thepower hozzászólása Ápr 14, 2019 /
 
Sziasztok!

A kérdésem az lenne ,hogy milyen töltőt használjak?

Van egy régi akkus csavarozóm aminek az aksija tönkrement.Szétszedtem és a benne található (10 db) 1,2v NI_CD 1200mAh akkut lecserétem ugyanilyen Ni-CD 1,2v 2000mAh (10 db) aksira .A furógép működik.A gondom a töltéssel van mert nincs meg az eredeti adapter a töltéshez.Van egy adapterem ez jó hozzá? Kép lennt.
(#) szs válasza thepower hozzászólására (») Ápr 14, 2019 /
 
Valószínűleg nem jó hozzá. Ha valóban csak 12V-ot tud, akkor semmiképp, hiszen a 12v-os akkutelep feltöltve 14.4 körül lenne. Ha megméred, és valójában magasabb feszültséget mérsz, akkor van esély, hogy egy áramgenerátort utánakötve feltölthesd jól. Ha " üresen" magasabb (mondjuk 17v) feszültséget mérsz, és az egy 5w-os autóizzó rákötésével sem esik 15v alá, akkor azzal már töltheted.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2019
(#) eSDi válasza Epu2 hozzászólására (») Ápr 14, 2019 / 1
 
Kitudja ki, mit alkalmaz. A Nokia például csak az akku azonosítására használta.
(#) thepower válasza szs hozzászólására (») Ápr 15, 2019 /
 
Köszi a választ.És akkor milyen adaptert kellene hozzá használni ,hány V és hány mA ?
(#) szs válasza thepower hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
Áram: Azokat a 2000mAh-s akkukat csak kéne 200mA-rel (0,2A).
Feszültség: Az akkupakkodat ha fel is akarod tölteni, akkor, akkor minimum 15V kéne, de az utánakötött áramgenerátornak is lesz feszültsége (esése), tehát 17V körül legalább.
(#) MrBrown hozzászólása Ápr 16, 2019 /
 
Sziasztok,
TO-3 tokozású 7805 kimenetére mekkora maximális kapacitást szabad rakni (gondolom maximálva van)?
köszönöm.
(#) kadarist válasza MrBrown hozzászólására (») Ápr 16, 2019 / 1
 
Maximum a bemeneten lévő felét.
(#) tbarath válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
Nem tudom hogy TO-3 esetén mennyire más, de láttam már olyan gyári kapcsolást (TO-220), ahol a Graetz után volt 220 uF, aztán a 7805, aztán egy másik 220 µF elkó. Semmi 330n/100n kerámia, ahogy az adatlap javasolja.
(#) pucuka válasza tbarath hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
Ebben az összeállításban szükség lesz egy fordított irányban vezető diódára, hogy kikapcsoláskor a kimeneten levő lassabban kisülő kondi a fordított feszültségével ne tegye tönkre a stab IC áteresztő tranzisztorát.
Amúgy az IC kimenetén levő nagyértékű kondira semmi szükség, a stab IC egyenáramú kimeneti ellenállása (impedanciája) eléggé kis értékű, azon nem igazán javít egy nagyértékű elektrolit kondi.
Sokkal fontosabb viszont a kisértékű, kis veszteségű kondenzátorok használata, egyrészt a kimeneti zaj, másrészt a kimeneti impedancia frekvenciával növekvő nagysága miatt. Ez főleg impulzus szerű terheléseknél fontos.
(#) kadarist válasza tbarath hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
Úgy van, ahogy Pucuka mondja. A kimeneten kisebb kapacitás legyen, mert ha a véletlenül megfordul a polaritás a bemeneti gyorsabb kisütés miatt, akkor abból baj is lehet.
(#) tbarath válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
Én ezt értem, és nem is vonom kétségbe, hogy igazatok van. Csak megemlítettem, hogy láttam már ilyen gyári áramkört is, és működött az adott áramkörben. De én se csinálnám így.
(#) pucuka válasza tbarath hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
Édesapám az ilyen helyzetekre volt mondása: Ha a haverod kútba ugrik, utána ugrasz? (hát én inkább meggondolnám)
(#) tbarath válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
Nyilván, én se így csinálnám. Amúgy egy olcsóbb labortáp egyik segédtápja volt, a kijelzőkhöz.
(#) szs válasza tbarath hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
Meg hát tényleg van olyan, ahol nemhogy a fele a kimeneti a bemenetinek, hanem a többszöröse. Emlékeztem homályosan én is, hogy az lm2940 12V-osnál nagyobb kimenetit kellett az adatlap szerint tenni, mint a bemeneti. Most elő is kerestem. 5X annyit kell.
LM2940
A hozzászólás módosítva: Ápr 16, 2019
(#) pucuka válasza szs hozzászólására (») Ápr 16, 2019 /
 
Azért ezesetben egy elég speciális eset.
Az adatlapján az ajánlott alkalmazásokban impulzus terheléseknél, kapcsoló üzemű tápok utó stabilizátorának ajánlják. A kondenzátor értékéhez oda is írták, hogy low ESR, nem véletlen, (kifejezetten a tranziensek csillapítására) de nem is egetverő nagyságú a kapacitás. A leírásában olvasható, hogy fel van készítve a fordított polaritás elviselésére.
Az adatlap tanulmányozása fontos procedúra.
Következő: »»   3304 / 3948
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem