Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   760 / 839
(#) rascal válasza tbarath hozzászólására (») Jan 10, 2020 /
 
Vagy két szintű védelem. Végső megoldás a hőbiztosíték, de lehetne mellette egy érzékelő is, amit kívülről lehet figyelni és a hőbiztosíték megszólalásánál alacsonyabb hőmérsékletnél beavatkozni.
(#) zombee hozzászólása Jan 10, 2020 /
 
Magával a táppal (Westfalia Technica 1731) senkinek semmi tapasztalata, esetleg vélemény a felépítéséről? Pl. a 100µF-os kimenőkondi is elég meredek nekem...
(#) Ge Lee válasza xitibi hozzászólására (») Jan 11, 2020 /
 
Ha szakadást mutat a primer akkor már semmit nem vesztesz vele ha visszabontod. Aztán ott rögtön ki is derül hogy csak a hőbizti ment-e ki, vagy valami komolyabb baj van. A hőbizti minden esetben a primer és a szekunder között van, de legalábbis a primer közelében.
(#) Ge Lee válasza zombee hozzászólására (») Jan 11, 2020 /
 
A 100µF a kimeneten biztosan nagyon sok, nem éppen tesz jót a szabályozásnak. Oda valami 2,2-4,7µF körüli fóliakondi kellene inkább. Nem látok védődiódát sem az áteresztő elemen, az is felelőtlenség, hiszen csak a szerencsén fog múlni ha valami induktív fogyasztó nem teszi tönkre.
(#) zombee válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 12, 2020 /
 
A panelon még lehet védődióda, majd ha összerakom a kapcsolási rajzot, kiderül. A 100µF kondi a kimenő csatlakozón van, nem a panelon.
(#) Alkotó válasza zombee hozzászólására (») Jan 12, 2020 /
 
Gondolj bele. Ha a kimeneten van egy 100 uF, ami fel van töltve az aktuális kimeneti feszültségre. Utána akármilyen okból a szabályozás megpróbálná ezt a feszültséget gyorsan lecsökkenteni, akkor ez nem sikerül neki csak kifejezetten lassan, hiszen a pufferben ott a sok tárolt kapacitás. Ezzel a szabályozás sebessége drámaian lelassulna.
(#) Ge Lee válasza zombee hozzászólására (») Jan 12, 2020 /
 
Annak az áteresztőelemen kellene lennie, vagy az ahhoz csatlakozó kábeleken de én ott nem látok. Ettől persze még lehet, rá kell mérni. Ha nincs tenni kell, különben ha magasabb lesz a kimenő feszültség mint a beállított akkor a tranyó tönkre fog menni.
(#) zombee válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 13, 2020 /
 
Szétszedtem a hűtőbordáig, én se látok diódát. Egy 1N4004 van a tranzisztorkivezetések közelében (a vezérlőpanelon), lehetséges hogy ő lesz az, és egyben védi a darlington-os részt. Ha csak másolnám és nem értenék hozzá, "DD03 C" feliratú, TO-220 tokozású tranzisztorral nem tudnék mit kezdeni. Gyanítom (vagy inkább tudom) hogy ez lesz a darlington-hármas előfokozat tranzisztora, és csakis NPN lehet. A 2 darab 2N3055 közösített bázissal és kollektorral kapcsolódik (vezetéken keresztül), az emitterek 1-1 darab söntre (0.82Ω).
(#) zombee hozzászólása Jan 16, 2020 / 1
 
Sziasztok!
Lerajzoltam a kettős labortápom (Westfalia 1731) vezérlőpanelét, minden alkatrész pontosan ugyanoda került, ahol az eredeti, azonos lábtávokkal. A furatpozíciókat SMD-beültetőgép kamerájával mértem be. Pár alkatrész persze nem pont úgy néz ki mint a beültetési rajzon. A huzalozás hűen visszaadja a technológiát amivel ezt az öreg masinát gyártották. A teljes gépezet bekötését (tehát az alkatrészeket, amik nem a vezérlőpanelen vannak) is berajzoltam a kapcsolási rajzba, így kirajzolódik a működés elve és a teljes konstrukció.

Aki lát benne fantáziát, illetve véleményezné, itt nyugodtan tegye meg! Nekem máris van pár észrevételem. Egyrészt hiányzik a kimenőfokozaton a védődióda, ami a 18-as és 17-es kimenetek közé illene betenni. Többen mondták hogy a kimeneten a 100µF kicsit magas, gondolom a táp lassú reakcióideje indokol ekkora kondit. A segédtáp pozitív és negatív fele inkább no komment, nagyon érdekesen van kialakítva. Gondolom 7812 és 7905 akkor még nem létezett, vagy túl drága volt; persze utóbbinál két LED és egy ellenállás ma is olcsóbb. Az előlapi CC/CV LED-eken nem biztos, hogy szerencsés átvezetni a szabályozók kimenetét. A pufferkondiból az 50V-os kicsit karcos, 63V jobban illene oda. Az árammérő söntökön átmegy a kimenőfokozat bázisárama. Persze egy Deprez-műszer esetén ez majdnem mindegy. A műveleti erősítők táplábain nincs kondi. Egyetlen zener-dióda gondoskodik a potik feszültség-és áramszabályozók referenciafeszültségéről. Amíg a segédtáp nem épül fel rendesen, a kimenet a pufferkondi feszkóját kapja meg, nincs semmilyen védelem vagy késleltetés.

Közben a leégett trafót is megnéztem. Kimérve a segédtáp része füstölt el. Belevágtam az elejébe, szerencsére a segédtáp kívül van. A látvány magáért beszél: a segédtáp huzalozása még a primer tekercsnél is vékonyabb! Abban a pillanatban hogy bontani kezdtem a papírt, biztosan bele is vágtam, mert megszűnt a zárlat, igaz, most segédtáp sincs. Pár milliampert adhatott csupán...

Egy hozzánemértő minderre ennyit mondana: Csoda hogy eddig működött!
(#) Ge Lee válasza zombee hozzászólására (») Jan 16, 2020 /
 
A segédtápokhoz nem is szoktak vastag huzalt használni, hiszen ott eleve nem is terveznek még 100mA-es áramfelvételt sem. A trafó-puffer viszony nekem nagyon gyanús, mert az 50V-os elkón alapból 60V körül van, nem hiszem hogy ez gyárilag így lett volna méretezve. Meg azt sem értem, hogy 30V kimenőhöz miért kellene 60V bemenő. Mert hogy rá kell hagyni néhány V-ot a feszültségesés miatt az rendben van, na de kétszer annyit és azt ott még elfűteni?
(#) zombee válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 16, 2020 /
 
A feszültségek nincsenek a trafóra odaírva, működés közben multiméterrel mértem ki.
Ezek egyenirányítás után is stimmeltek, tehát nem mérési hiba!

Az extrém dropout már engem is megfogott, de van rá 3 elméletem:
- a 80-as években ólmozott volt a benzin, talán nem számított annyira az elfűtött veszteség
- akkor még 220V-ot adott a konnektor, vélhetően a mainál nagyobb ingadozásokkal
- a szabályozó nem biztos hogy minden körülmények között működne 10V-os dropouttal...

Menetzárlat miatti nagyobb feszültséget kizárnám, CV módban nulla áramfelvétel mellett semennyire sem melegszik a működő oldal trafója. Mióta lehámoztam a (zárlatos) segédtáp tekercselését, a másik sem. A segédfeszültségeknél még durvább feszültségejtések vannak. Így talán atomstabil az a referencia, meg hát a LED-ek karakterisztikája sem függőleges...

Amúgy a rajzkészítés után jöttem rá, hogy a vezérlőpanelen a két poti nem ofszet állításra szolgál. Azok a legmagasabb feszültséget, illetve áramot állítják be. Ha már potméterek: még le kell szimulálnom (== lekötöm a drótot), de úgy látom, az előlapi potik úgy vannak bekötve, hogy kontakthiba esetén a legnagyobb feszültséget/áramot adja le a táp. Persze nem ez lenne az első ilyen a kezemben.
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2020
(#) mlaci989 hozzászólása Jan 16, 2020 /
 
Jelentem Alkotó féle tápom életre kelt. Egyenlőre próba trafóval parányi terheléssel. gyönyörűen lehet szabályozni. Áramkorlát is szépen megfogja. Áteresztők amik voltak itthon a bontóban. Köszönet a fólia rajzokért.
(#) Alkotó válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 16, 2020 /
 
Ügyes, gratulálok.
A fotó szerinti hűtésből erősen hiányzik a hűtőborda.
(#) mlaci989 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 16, 2020 /
 
Köszönöm. Szerinted ez elég lesz?
(#) Alkotó válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 16, 2020 /
 
Ezek közül az egyikre tenném mindkét tápegységet. Esetleg egy ventilátort is belegondolnék kritikus esetekre is számítva.
(#) Egri Frédi válasza zombee hozzászólására (») Jan 17, 2020 /
 
Nem egészen értem mi köze az ólmozott benzinnek az eldisszipált hőmennyiséghez ?
(#) zombee válasza Egri Frédi hozzászólására (») Jan 17, 2020 /
 
Amikor ez a táp készült (gondolom hobbicélokra), nem a fölöslegesen elfűtött villamosenergia volt a legszennyezőbb dolog egy átlag nyugatnémet háztartásban, és nem ez volt a legnagyobb villamos fogyasztó. Tudom miről beszélek, 120 kilós mosógépekkel szabályosan forralták a vizet egy zuhanyköntös miatt. Szép nagy hűtőbordái vannak (szám szerint 4), full terhelésen sem lesz melege. Azért van a 0-15V/15-30V kapcsoló, hogy legalább az eszes júzer kicsit visszavehessen ha például akksitöltőnek használja. De még így is az energia fele-háromötöde pocsékba vész.
(#) zombee válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 17, 2020 /
 
A táp eredeti tulaja, egy német mérnök bácsi volt. Egy korábbi munkahelyén ugyanilyen tápokat átalakított át úgy, hogy léptetőmotort (!!!) kötött a potikra és 8085-ös procival vezérelve automatikusan paraméterezhető tápegységeket készített még nagyobb dobozba, hűtőventilátorral. Ez a táp azért menekült meg, mert újkorában leégett az egyik diódasor és az elektronikába nem akart belenyúlni...
(#) JZoli hozzászólása Jan 17, 2020 /
 
Bővebben: Link Ehhez az Alkotó-Proli féle táphoz, van panelterv valahol? Nem mondom, hogy nagyon bonyolult, de ha van hozzá panelterv akkor nem görcsölnék vele.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2020
(#) Alkotó válasza JZoli hozzászólására (») Jan 17, 2020 / 1
 
(#) JZoli válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 17, 2020 /
 
Ez az! ezer hála érte!
(#) Ge Lee válasza zombee hozzászólására (») Jan 17, 2020 /
 
Ha az enyém lenne én is átalakítanám, és a trafóhoz illő paneleket tennék bele. Értem ezalatt pl. azt is, hogy ha 60V DC van a pufferen akkor nem 30V-ban limitálnám a kimenő feszt hanem mondjuk 55V-ban.
(#) zombee válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 18, 2020 /
 
Feltéve ha a kimenőfokozat vagy a meghajtás bírja ezt a feszt. De úgy látom, ezzel az őskori konstrukcióval 100V-ig meg lehet csinálni. A segédtáp földje (AGND-nek neveztem el) a pozitív kimeneten van, a negatívra lényegében csak a feszültségállító poti csatlakozik. A potival alkotott osztó egyensúlyi állapotban mindig AGND-t ad ki, szóval pipa. Feltéve, ha nem túl gyorsan tekergeti valaki a potit, mert az osztó könnyedén kifuthat az erősítő negatív tápfesz tartományán túlra: a LED-ek kb. -4V -ra stabilizálják.
Az árampoti osztókimenetén lévő fesz ténylegesen csak az áramtól függ, értéke I*0.41Ohm. Ma elkezdtem számolgatni, és nem stimmelt a 18+4.7 kOhm ellenállás a referencia oldalon, túl kevésnek tűnik a 3A-es korláthoz. Hát lemértem a jó táp kimenetén mekkorát enged, és igazam volt: 4.5A !!! Szóval 3A-hez a 18kOhm ellenállást kell nagyobbra cserélni, és a potival beállítani a tényleges áramhatárt. A kimeneten lévő 3A-es Deprez-műszer is meghálálja.
(#) mlaci989 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 19, 2020 /
 
Egy trafóról két különálló szekunderrel lehet táplálni 1-1 modult?
(#) pisti89 válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 19, 2020 /
 
Ha 2 független kimenete van (4 kivezetés), akkor igen.
Ha közös a "test" (3 kivezetés), akkor nem vagy csak átalakítás után.
Pont tegnap csináltam egy ilyet.
(persze csak akkor lehet, ha a huzal a lábakon/kivezetésen van közösítve (ekkor elválasztható), ha pl a trafó szigetelése alatt, pl toroidok, akkor nem sok esély van rá.)
(#) mlaci989 válasza pisti89 hozzászólására (») Jan 19, 2020 /
 
Magam tekerem a szekundereket. Külön 2-2 kivezetéssel. Így akkor nem vesznek össze.
(#) pisti89 válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 19, 2020 /
 
Így meglesznek vita nélkül, persze csak ha elég erősre van tekerve és van benne tartalék.
(de ha már magadnak meg tudtad tekerni, nem feltételezem, hogy ezekre ne figyeltél volna)
(#) mlaci989 válasza pisti89 hozzászólására (») Jan 19, 2020 /
 
Természetesen túl van méretezve a trafó. Meg tekercselő haverom ellát anyagokkal,tanácsokkal.
(#) Alkotó válasza mlaci989 hozzászólására (») Jan 19, 2020 /
 
A kérdésedre akkor lehet jó választ adni, ha tudjuk mi a cél.
Általában olyan labortápotokat lehet jól használni, amik kimeneteit egymáshoz lehet kötni. Pl. az egyik negatívját a másik pozitívjához, mert ehhez az összekötött ponthoz így +- feszültséget lehet levenni. Ennek az összeköthetőségnek a feltétele az egymástól független szekunderek megléte. Az nagyjából mindegy, hogy a két külön szekunder egy trafón van-e, vagy esetleg két külön trafón.
Nem kérdezted, de szorosan ide kapcsolódik a labortápok fontos mérőrésze is. Mivel ezek is galvanikus kapcsolatban vannak a kimenetekkel, ezért ezeket is szigorúan független tekercsekről kell táplálni.
(#) pisti89 hozzászólása Jan 19, 2020 / 1
 
Pakolgattam a műhelyben és egy kis csomagocskába futottam, felirat rajta:
5-35V/15A
STR7102 + SI8021 meghajtó.
Ez még olyan 12 éve vásároltam egy rádióamatör börzén, de azóta sajnos a sok költözés miatt elkallódott.
Esetleg valakinek van halvány fogalma a kapcsolásról, hátha vett más is az eladótól ilyen készletet
(adatlapra rákeresve viszont csak 12A-t tud és ott van is egy kapcsolás, de szerintem én nem ezt kaptam meg annó hozzá...)
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2020
Következő: »»   760 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem