Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszórójavítás (otthon)
 
Témaindító: weasels, idő: Márc 18, 2007
Témakörök:
  1. Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
  2. A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
  3. Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot, ami tartalmazza a hangszórót, és a hanglesugárzás javító eszközt, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb)
  4. A hanglesugárzást javító eszköz lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap". Hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
Lapozás: OK   81 / 81
(#) Gafly válasza doktor hozzászólására (») Hé, 9:51 /
 
Idézet:
„Figyelmesen elolvasod, kiderül az egyik oldalon van több évtizedes gyakorlat, felsőfokú szakirányú végzettség[ a másik oldalon a rengeteg megkérdőjelezhető, másokat kioktató hozzászólás.

Javaslom, a kereső használatát, és így több egymástól független forrásból kaphatsz információt.”


Erre nem tudtam görcsöt kötni.
(#) msteve válasza fery45 hozzászólására (») Hé, 13:57 /
 
Bizonyára tarósabbak a textilből készült peremek,de azért igy is rengeteget kell cserélnem ezekből is.És nem csak a kinaiakban,hanem a sokak által istenitett Altec-Lansingokban ugyanúgy.A habperemek használatának szintén megvan az oka,sokkal engedékenyebb hangszórót lehet épiteni belőlük,ezáltal alacsonyabban lesz a rezonanciafrekvencia.A saját hangszóróimba is inkább ezeket épitem be,nem csak azért mert saját magam el tudom késziteni,és a préselendő szivacs vastagságával tudom befolyásolni a paramétereket,hanem azért is mert pl.nagyobb a belső csillapitása mint a gumié.
A membránra rakódott por pedig kevésbé befolyásolja a hangszóró paramétereit mint a sokéves használat,a páratartalom,vagy a pille nyúlása.
(#) fery45 hozzászólása Hé, 17:59 / 1
 
Tisztelt Valamennyien, akik hozzászóltatok!
Örülök, hogy elmondjátok (írjátok) véleményeteket. Néhány hozzászólás is mutatja, hogy eltérő többünk véleménye ugyanarról a dologról. Sőt az egyik kolléga véleménye más által tudatlanság, hozzá nem értés. Próbáljunk ezen változtatni!
Én azt állítom, hogy a perem fizikai tulajdonsága befolyásolja a hangszóró hangzását, ugyan akkor más ezt cáfolja. A por lerakódásról is hasonló a véleményünk. A hangszórókról írt szakirodalomról is eltérő véleményünk hangzott el. A Hangváltók oldalon a Klinger Hangdoboz építés című könyvről is eltérő vélemény íródott. A Rádiótechnika oldalain 1962 óta íródnak cikkek a hangváltókról, hangdobozokról. Az internet ilyen irányú oldalai jelentősen szerények.
Kollégák (szabad legyen így szólítanom) indokolt a szakmai műveltség fokozása. Nem árt ha a villamosmérnöki tankönyveket beszerezzük , legalább elolvasás szintig, hogy lássuk a mérnöki képzés színvonalát.
Én mindenkit arra kérek, hogy írjon bármit, bármiről, de ne "kukacoskodjon".
Köszönettel F.
(#) fery45 hozzászólása Sze, 16:50 /
 
Tisztelt Shany!
Milyen alapon állítja rólam "...a legalapvetőbb ismeretekkel sem rendelkezik ez ügyben.". Ismeretlenül becsületsértő kijelentést hogy merészel megengedni magának!
Amikor egy intézmény hangosító berendezésének telepítésénél 30-40 darab szivacs peremű hangszórói tönkre mennek 5-8 év után, és új peremeket ragasztanánk ugyancsak szivacsot, lesújtó véleménnyel találkozunk. Mi szerelők nem tehetünk arról, hogy az ipar ilyent gyárt. Ezek után ki nem rendelkezik alapvető ismeretekkel? Sőt honnét szerezhetne ismereteket? Városunk könyvtárában lévő számos elektroakusztikai könyv olvasatlanul áll a polcokon. A helyi több tucatnyi "szakember" nem olvas, nem tanul. Én könyvet írtam hangszórójavítás témából. 60 hangszóró hibát írok le és javítási módot ajánlok. A könyvkiadók arra hivatkoznak, hogy eddig megjelent könyvek tekintélyes mennyisége raktáraikban állnak eladatlanul. Sokan azt hiszik, hogy barkácsoló módon valaki itt az interneten "tuti" tippet ad, és csodálatos minőségű javítást fog végezni?
Ezek után vegye szemügyre a dinamikus hangszórók hátrányos tulajdonságait. Van belőle egy jó tucatnyi. Ez után gondolja végig, hogy a hangszóró fejlesztők mit tettek a hibák csökkentése, kizárása érdekében az utóbbi 10 évben. Hatásfok, frekvencia tartomány, torzítás főleg nagy teljesítményen, tekercs leégés ellen, hangdoboz konstrukció vonatkozásában, geometriai méretek, előre-hátra sugárzás 180 fokos fáziskülönbség ellen, stb.
Ilyen, a szakembereink színvonala!
Engedje meg, hogy én is "tuti" tippet adjak. A ragacsos impregnált membránt vágja le a pilléről és tekercsről, vigyázva a kivezetésre. Ez után azonos méretű membránt és peremet ragasszon a régi helyére.
Tisztelettel F.
(#) msteve válasza fery45 hozzászólására (») Sze, 17:33 /
 
Mint ezelőtt irtam,a szivacs szélű hangszórók más célra valók mint a saját anyagából kiképzett papir szélű hangszórók.Ugyanúgy mint a kisrádióknál,100Hz alatt az ember ne várjon tőlük értékelhető hangot.A gyártókat meg hol érdekli annak a néhány szervizesnek a véleménye?
Kapitalizmus van,a minőséget háttérbe szoritja a előállitási/eladási ár aránya.
De hát ezért is van sok munkánk...
(#) Peter65 válasza fery45 hozzászólására (») Sze, 20:00 /
 
Tisztelt Fery45!
Az Ön könyve elérhető/megvásárolható valahol valamilyen formában?
(#) -balint01- hozzászólása Csü, 22:04 /
 
Sziasztok!
Vagy egy Bluetooth hangszóróm (TDK a33) és nem szól benne valamiért a mély... Néha mikor úgy döntök megszólal, de akkor is csak annyira, mintha egy műanyag pohár lenne a hangszóró.. a másik két hangszóró megy, de a mély nem.. mi lehet a baja?
(#) granpa válasza -balint01- hozzászólására (») Pé, 16:31 /
 
Méréssel próbálkoztál már, csatlakozások nem kontaktushibásak?
(#) fery45 hozzászólása Pé, 17:15 /
 
Tisztelt Peter!
A Hangszórójavítás című "könyvem" kéziratban van. Nem találtam kiadót. Magán kiadásra nincs pénzem. Ezért lehet, hogy nem fog megjelenni. A kiadók csak néhány ezres példány esetén hajlandók egy kéziratot kiadni. A Rendezvény- épülethangosítás ..... könyvem már megjelent, ez internet megrendeléssel elérhető. A teljes címet, szerzőt és kiadót nem közlöm itt, mert az reklámot jelentene ezen az oldalon.
Tisztelettel F.
(#) pjg válasza fery45 hozzászólására (») Pé, 17:32 /
 
Elektronikus kiadásra nem gondoltál?
Engem érdekelne a könyv címe, szerzője, kiadója. Magánban elküldöd?
(#) msteve válasza -balint01- hozzászólására (») Pé, 19:59 /
 
Mivel elemes hordozható készülék,kevés az esélye hogy leégett volna.Én a bevezető szálat nézném meg először,ha a méréskor nem mutat semmit.De ilyennél már találkoztam forrasztási hibával,és leesett mágnessel is...
(#) msteve válasza pjg hozzászólására (») Pé, 20:01 /
 
Nem biznisz mostanában a könyvkiadás,az emberek alig olvasnak.Az elektronikus verzió meg valószinüleg másnap fent lenne vagy két torrent oldalon...
(#) pjg válasza msteve hozzászólására (») Pé, 20:11 /
 
Igazad lehet. Meg egyébként a téma is kis réteget érint.
Ma vettem egy magyar elektronikus könyvet. 900 oldal. 17 euróról volt leárazva 1,7-re.
A címlapon vízjel az én e-mail címemmel, hogy én vettem meg. Mondjuk ezt 5 másodpercig tart eltüntetni.
Azért szívesen elolvasnám a könyved.
(#) -balint01- hozzászólása Szo, 1:55 /
 
A hangszorohoz vezető egyik vezeték ki volt szakadva, de csak annyira, hogy ne lehessen látni. Visszafordulásra után tökéletesen duruzsol
(#) doktor válasza shany hozzászólására (») Szo, 6:13 /
 
Megszólítottál válaszolok, értelemszerűen én is szubjektíven, és gondolatonként.

[i][i]Kicsit visszatekintve, a hangváltók témakörét érintve, nekem úgy tűnt, fery45 a legalapvetőbb ismeretekkel sem rendelkezik ez ügyben.
A szakember nem a szakmában eltöltött évektől lesz szakember, hanem a szaktudásától. A szaktudást pedig folyamatosan aktualizálni kell ( LLL –lifelong learning ). Az utóbbi évtizedekben igen jelentős változások történtek a hangsugárzókhoz-, a tervezésükhöz kapcsolódó ismeretanyagban. Korábban elképzelhetetlen eszközök és tudástár áll rendelkezésre azok számára, akik kicsit is komolyabban akarnak foglalkozni ezzel.[/i]

Az alap iskolai végzettség, gyakorlat nagyon sokat számít,és ezt erősiti az adott tevékenységgel eltöltött idő.
A nagy változást, valamint az eszköztárak bővülését én nem tapasztalom.
Az információ áramlás gyorsult fel,valamint szélesebb körben elérhetővé vált az internet segítségével, de nagyon sok megkérdőjelezhető véllemény, is teret kapott.

[i]Elhiszem, hogy fery45 hátrakötött kézzel is kicserél egy lengőcsévét, nyilván hatalmas tapasztalata van a mechanikai javításban, de ebből még nem következik szükségszerűen a magas szintű, modern ismerteket is magában foglaló aktuális elméleti háttér.

Számomra sokkal meggyőzőbb lenne, ha a „szakember” a szakmában eltöltött évekre való hivatkozás helyett végre valamilyen használható, konkrét, valós információval szolgálna. [/i]


A topic cime alapján, ez nem minden esetben megoldható.
Jelenleg egy magyar átlagember számára is könnyen elérhető egy mérőmikrofon ( pl. ECM8000 kalibrálva ) vásárlása, komolyabb igények esetén ( pl. torzításmérés ) persze mélyebben kell zsebbe nyúlni. Jól használható mérő- és hangváltószimulációs programok is elérhetőek. Ez utóbbiakhoz persze kell az elméleti háttér is.

Átlag felhasználó estében korlátokkal, még akár megoldást is jelenthet, de aki hangszóró mérésekkel tervezéssel gyártással foglalkozik már nem.

[i]Egy valós, felmerült problémára mostanáig nem adtak konkrét megoldást a szakemberek:
Az enyhén ragacsos impregnálássál ellátott membránok portól, szöszöktől történő megtisztítása ?[/i][/i]
Megoldási lehetőséget írtak rá.
Következő: »»   81 / 81
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Júl, 23. Vas
8:36:49
Jelenleg 204 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu