Fórum témák
» Több friss téma |
Igen, gyakorlatilag ventillátor lapátot hajt, ipari kivitelben (9800 köbméter/óra)
Maga a berendezés kb akkora, mint egy kisbusz, van benne több motor is, elszívás és befúvás, valamint hűtés és fűtés is. Nyomaték fordulatszám igényről nem tudok semmit. A motorról holnapra tudok pontos adatokat megadni. Nekem már az is elég lenne, ha a felére csökkentenénk a fordszámot. Így nem termelne annyi levegőt a befúváshoz, ami hihetetlenül hangos kb 50 szobában. Most nem akarok belemélyedni,, hogy ez a légköbméter igény ki lett számolva és az kell meg ilyenek... nem muszály, van, hogy hónapokig nem is üzemel. Pont azért, mert hangos. Sajnos a befújt levegő mennyiségét légtechnikailag nem lehet szabályozni. Szóval ha van valakinek ötlet, azt szívesen fogadom.
Hát lehet, hogy valami ilyesmi lesz a megoldás.
Vagy teszünk bele kissebb motort. Viszont találtam rajzokat: http://educypedia.karadimov.info/library/Threephase.pdf http://educypedia.karadimov.info/library/00843a.pdf Nem tudom, az első nem lenne jó nekem? Ebben nincs PIC. A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2013
Én nem látom rossznak az elképzelésedet motorfordulat szabályozásra. A hátrányokat azért, amiket én látok, leírom:
- A beállításhoz olyan potás megoldás kell, ahol a három csúszka egyszerre mozog, ez nem egyszerű - A poták között mindig lesz aszimetria, ezért a három motortekercs nem fog egyformán dolgozni és a hálózat terhelése is aszimetrikus lesz. - A motorra a nullavezetőt csak akkor kötheted, ha csillag-ban használod, erre nem biztos, hogy a motorban lehetőséged van, mármint a csillagpontot kivezetni. Mivel ventilátorról beszélgetünk, ezért a feszültség csökkentése vezethet jó megoldásra a fordulatszám csökkentése érdekében. Ha nem túl nagy teljesítményű motorról van szó, valamilyen trafós előtét is működőképes lehet, de abban sajnos nem tudok segíteni, hogy mekkora az a legkisebb teljesítményű trafó, ami még elbírná a motort alacsonyabb feszültségen.
Szevasztok,
Idézet: „gyakorlatilag ventillátor lapátot hajt, ipari kivitelben” Lehet hogy ezek a lapátok gondatlanul vannak megtervezve? Esetleg nem megfelelő szögben? Vagy a ventillátor forgórész fordítva van szerelve a tengelyen? Vagy valami akadály van a "szélcsatornában" ami zajt okoz? Nem biztos hogy a fordulatszám csökkentéssel a zaj is arányossan csökken... Érdemes utánanézni a frekiváltó építése előtt... ![]()
-Digitális potikra váltom ki azokat, és 1 le, 1 fel gombbal lehet szabályozni.
Ezt már régebben megépítettem hangerőszabályzáshoz, (5.1). Itt ugye 6 potit váltottam ki a két gombbal. (CD 4066 ic) -A motorra nem tudom, megy-e nulla, de a kapcsolás szempontjából nem szükséges, a tekercsen keresztül (másik fázis) záródik az áramkör, a kapcsolás pedig nem érzékeny a 220-380 változásra, esetleg nagyobb feszkós kondik kellenek. Remélem jól fogalmaztam, de biztosan érted, mire gondolok. -4 kw-os motorról van szó.
Nem hiszem hogy bármi is rosszul lenne megtervezve, ez egy pár milliós komplett gép, amit leszállítanak, és a gyártó készre szerel. (mint említettem, kb kisbusz méretű)
Szélcsatornában sincs semmi akadály. Itt arról van szó, hogy "költségmegtakarítás" miatt nem lett beépítve a készülék saját szabályzása. így 100%-on megy. Az elszívásra szükség van, mert a kb 60 fürdőszobából a párát ki kell szívni. A befúvás pedig a hűtő-fűtő (Fan-Coil) berendezéseknek kellene, de nem muszáj, mert az álmennyezetben mindenhol van levegőutánpótlást elősegítő rács, amin keresztül "kap" levegőt a Fan-Coil, hogy legyen mit a szobák légterébe befújni. Szóval ha lejjebb veszem a fordszámot, csökken a befújt levegő mennyisége, ami kevesebb zajjal jár. A zaj a szobák álmennyezete fölött, a befúvó légszelepnél keletkezik. (ezek be lettek szabályozva, a közelebbi szobáknál jobban, míg a távolabbiaknál jobban nyitva vannak, így biztosítva az egyenletes elosztást. de sajnos a közelebbi szobáknál, mivel jobban zárva vannak, így a levegő áramlása miatt sokkal hangosabb.... további szabályzás kísérleti úton próbálgatva nem lehetséges) Tulajdonképpen már az is elég lenne, ha a befúvásnál éppen hogy csak áramolna a levegő. Itt most csak az a nagy kérdés, hogy ha a kapcsolásomat rákötöm a villanymotorra, akkor mi történhet? Mert ha leveri a 100-as NKI-t, akkor az nem baj, ha megépítem az elektronikát és tönkremegy az nem gond, de ha leégetem a motort, akkor az már nagyobb. A légkezelőt egyébként időszakosan üzemeltetjük, naponta 3x pár órát megyen. Viszont ha sikerülne a fordszámot lejjebb tekerni, akkor mehetne sokkal többet is. A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2013
Ebben még én sem vagyok biztos, holnap délutánra konkrét adatokkal szolgálhatok.
Egyenlőre csak annyit tudok, hogy 3f, 4kw. Sőt, képeket is teszek ide, hogy miről van szó. ( nem asztali kivitel) ![]() A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2013
Helló azxo1!
Idézet: „Tulajdonképpen már az is elég lenne, ha a befúvásnál éppen hogy csak áramolna a levegő. Itt most csak az a nagy kérdés, hogy ha a kapcsolásomat rákötöm a villanymotorra, akkor mi történhet?” A tapasztalataim alapján azt a jótanácsot adnám, hogy rá kell szánni a pénzt és vásárolni kell egy a motornak megfelelő teljesítményű frekvenciaváltót és azt beépíteni. Valószínű ugyanis, hogy minden további olcsó "amatőr" megoldás a végén sokkal-sokkal drágább lesz mint amit javaslok! Továbbra is azt mondom, hogy a tirisztoros/triakos megoldást úgy ahogy van, felejtsd el. Ilyennel nem lehet biztonságosan aszinkron motort fele (vagy bármilyen alacsonyabb) fordulaton tartósan járatni!
Üdv azxo1!
Akkor annál inkább bevált, gyári megoldást javaslok. Lehet hogy egyszerre többe kerül (amikor megveszed) de sokkal esélyesebb, hogy utána nem okoz további költségeket és gondokat. Azt írtad azért nem lett megrendelve a légkezelőbe a gyári sebességszabályzás, mert így olcsóbb volt megvenni. Akkor olcsóbb volt, most meg valószínűleg emiatt lesz drágább. Ez tipikus. Nálunk a cégnél is próbálkoztunk olcsó, de "kisipari" vagy ha úgy tetszik amatőr megoldásokkal. (A szó jobbik értelmében véve az amatőrt). Hosszú távon a legkülönbözőbb okokból (nem mindegyik volt műszaki ok) nem váltak be és összességében mindegyikkel sokkal több gond volt mint ha egy sokkal drágább kész, gyári megoldást választottunk volna már az elején. Persze utólag is ez lett belőle, de megspóroltunk volna egy csomó fölöslegesen ráfordított pénzt és energiát.
Helló azxo1!
Miért ragaszkodsz ennyire mereven a megépítéshez?
Mert én nem tudom. Sokat elektronikáztam régen, 15 évvel ezelőtt, de ez akkor is meghaladja a képességeimet. Ráadásul nem nekem kerül pénzbe, én csak intézem. szerettem volna egy ilyennel kirukkolni, de nem menne. ezért fordultam hozzátok.....
Helló azxo1!
Tanácsot kérsz, de nem fogadod el a tanácsainkat. Miért? Mert az nincs összhangban az elképzeléseiddel? Nem azt tanácsoltuk amit "hallani" szerettél volna? Természetesen ettől függetlenül ez egy lehetőség marad. Végül is tudok valakit aki nekünk akart frekvenciaváltót építeni, megkérdezem érdekli-e. Ha igen, privátban értesítelek. Idézet: „Sokat elektronikáztam régen, 15 évvel ezelőtt” Ez egy ilyen projekthez édeskevés. Sokunk, jóval képzettebbek képességeit is meghaladja egy ilyen berendezés tervezése. Nem véletlenül kerül annyiba, amennyibe. De hallgass a hozzáértőkre, akik legalább már használtak ilyet, és tudják milyen bonyolult szerkezet, és már a tisztességes beállítása sem egyszerű. Nem véletlenül ajánlgatják a vásárlást, még mindíg sokkal olcsóbb, mint egy egyedi fejlesztés. Mondhatnád, hogy van kész kapcsolás. Ezt lemásolni sem könnyű, ha nem érted a működését.
Én is használtam, használok jópár frekiváltót.
Azt tanácsolnám, hogy bele kéne pillantani egy közepes képességű frekiváltó manuáljába, hogy legyen fogalmad, mi mindent kéne tudni egy ilyen szerkezetnek a jó működés, az általa működtetett motor és a saját védelmében. Ez néhány száz pontban, kb. párszáz (!) oldalon fel van sorolva. A bicikliszerelő fivérek által megcsinált repülőgép kora elmúlt és nem akarózik visszajönni. A hobbi az persze más kérdés, attól nem várjuk elsődlegesen, hogy rentábilis legyen.
Oké, holnapra meglesz a motor összes adata.
A hűtéséről meg annyit, hogy ez egy légkezelő gép, a motor a belsejében van, amit 9800 köbméter levegő hűt óránként. ![]() Csak a fordolatszám csökkentés lehet a megoldás, úgy, mint egy asztali ventillátornál. Ha lassabbra kapcsolod kevesebb levegőt fúj.
Csakhogy az a 9800 m3/ó teljes fordulatszámon van. Ha csökkented a fordulatszámot, a szállított mennyiség is csökken. Azért egy ekkora teljesítményű gépet ne hasonlíts egy szobai ventihez. Jóval nagyobb áramok folynak, jobban is melegszik.
Oké, felőlem, törölheted az egészet. Valaki elvállalta a megépítést jó pénzért, remélem mindenki jól jár.
Nagyon szépen köszönöm mindenki hozzászólását, véleményét, segítségét!!!! ![]() ![]()
Sziasztok.
Buék. Ha egy 1400-as fordulatú motort freki váltóról járatunk és a frekit megemeljük 100-120Hz-re akkor mennyi lesz a fordulata?Van erre valami kiszámolási mód? Én úgy vélem kb 20%-al nagyobb a fordulat,tehát kb 1400-ből lesz 1700.
Szia.
Csak annyit fűznék hozzá, hogy nem minden motor viseli jól a 100-120Hz-et. Általában 15-20Hz és 60Hz között szokott jó lenni, de motor és alkalmazás függő. Üzemeltem már be tollmosó motort, ami az adattábla és a gyakorlat szerint is jól ment 10 és 120Hz között.
Értelek,van egy Siemens kis motorom,annak adat táblája szerint 2800-at forog deltába 1 fázisról,de csillagba kötve 400v ról (ami jelen esetbe csak 3 fázis 220v) már 3400-as fordulatot ir 60Hz-en.Akkor ekkora fordulatszám növekedést okozna az 50 helyetti 60Hz?
Igen, az aszinkron motor fordulatszáma erősen függ a frekvenciától.
Képletesen: 60*f/p Ahol "f" a frekvencia és "p" a póluspárok száma. Láthatod, hogy nem a feszültségtől függ, ezért nem jók jelen esetben az un. fázishasítós szabályozók.
Szevasz laacika!
Idézet: „Ha egy 1400-as fordulatú motort freki váltóról járatunk és a frekit megemeljük 100-120Hz-re akkor mennyi lesz a fordulata?” 50Hz-en 1400rpm fordulatú motor fordulata 100Hz-en 2800rpm lesz. A fordulatszám a frekvenciával arányosan nő, mivel aszinkron motor a szinkron fordulaton forog (- néhány százalék slip). Viszont 400V-os motort 400V-os frekvenciaváltóval nem lehet nagyon túlpörgetni, mert 50Hz fölött a motor feszültség igénye 400V fölé nő. Mivel a 400V-os frekvenciaváltó ezt a feszültség többletet nem tudja biztosítani, csökken a mágnesezés, ami a nyomaték rohamos csökkenését eredményezi. Más szóval 50Hz fölött a motor gyengülni fog. Ha a feszültség többlet biztosított pl. oly módon, hogy a motor névleges feszültsége nem 3x400V, hanem 3x230V (230/400V-os motor delta kapcsolásban) a frekvenciaváltó azonban 400V-os, akkor is van probléma, mert a motor a nagyobb fordulaton kevesebb nyomaték leadására képes, mert csak a névleges teljesítményt tudja produkálni. A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2014
Helló Johnycorp!
Nem csak hogy függ tőle, de arányos vele ![]()
Köszi válaszod.
Egy Asea 3 fázisú 370w-os motort hajtok frekiváltóval,a sorkapocsnál 3 szál vezeték jön fel a tekercsektől,(igy ez egy csillag kötésnek felel meg) ha jól tudom,egy fázisról üzemeltetve ugye csak kb a fele teljesitményt tudta tehát kb 180w-ot,igy mértem 1,7A-t úgy hogy a tengelyt 0-ra fogtam. Freki váltóra kötés után is mértem áramfelvételt (mert ugye áramfelvételből lehet teljesitményre következtetni),igy mértem 100Hz-en fázisonként 1,8A-t. Akkor most kb mennyivel lett nagyobb a motor leadott teljesitménye?
Helló laacika!
Egy aszinkron motor fordulatszáma nem függ attól, hogy csillagban vagy deltába kötöd és egy vagy 3 fázisról járatod. A fordulatszáma ettől függetlenül azonos lesz. Idézet: „igy mértem 1,7A-t úgy hogy a tengelyt 0-ra fogtam.” Ilyen mérésnek nincs sok értelme. Idézet: „Freki váltóra kötés után is mértem áramfelvételt (mert ugye áramfelvételből lehet teljesitményre következtetni)” Igaz, csak nem úgy, hogy P=U*I Idézet: „Akkor most kb. mennyivel lett nagyobb a motor leadott teljesitménye?” Semennyivel. Egy motor teljesítménye nem lesz nagyobb attól, hogy frekvenciaváltóval hajtod. Sőt mint írtam, a névleges frekvencia fölött adott esetben jelentősen csökken is.
Köszi válaszod.
"Semennyivel. Egy motor teljesítménye nem lesz nagyobb attól, hogy frekvenciaváltóval hajtod." Tehát azt mondod hogy a szóban forgó motornak mindegy hogy 1 fázisról és kondival segédfázisról vagy freki váltóról 3 fázisról üzemeltetem mindkét esetben egyforma a teljesitménye?
Üdv laacika!
Idézet: „Tehát azt mondod hogy a szóban forgó motornak mindegy hogy 1 fázisról és kondival segédfázisról vagy freki váltóról 3 fázisról üzemeltetem mindkét esetben egyforma a teljesitménye?” Nem! De be is idézted amit írtam! Attól, hogy frekvenciaváltóval hajtod nem lesz nagyobb a teljesítménye! Minél nem lesz nagyobb? Hát annál nem lesz nagyobb, mint amekkora teljesítménye akkor van, amikor nem frekvenciaváltóról hajtod! Tehát egyetlen körülmény változik, az pedig a frekvenciaváltó. Közben nem kötöd át egy fázisról háromra, vagy háromról egyre! A három fázisú motor egy fázisról működtetve kisebb teljesítmény leadására lesz képes ez teljesen egyértelmű. A frekvenciaváltónak ehhez semmi köze, az egy teljesen másik fejezet a történetben még akkor is, ha maga a frekvenciaváltó egy fázisú betáplálást kap (230V) ![]() Mellesleg 3 fázisú motort nem érdemes egy fázisról üzemeltetni. Kényszer megoldás. Ilyen esetben érdemesebb egy fázisú motort beszerezni. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2014
Szia!
Nem egészen úgy van ahogy mondod! Idézet: „Egy motor teljesítménye nem lesz nagyobb attól, hogy frekvenciaváltóval hajtod. Sőt mint írtam, a névleges frekvencia fölött adott esetben jelentősen csökken is.” Ha egy 3 fázisú motort deltába kötök, és 400V-os a frekiváltó bemenő feszültsége akkor a frekvenciával fel lehet menni 86Hz-ig és ekkor is megvan a teljes nyomaték azaz a motor teljesítménye 1,73 szorosára nő. |
Bejelentkezés
Hirdetés |