Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Lapozás: OK   410 / 441
(#) Lucifer válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 18, 2020 /
 
Szép! Csak az a furcsa, hogy az Autodesk nagy dérrel-dúrral behirdette, hogy majd ők ezt most jól megreformálják ezt és beköszönt a nagy ECAD-MCAD szinergia. És hát az eredmény nekem azt mutatja, hogy a gyalog módszer egyelőre sokkal hatékonyabb.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2020
(#) Kovidivi hozzászólása Feb 22, 2020 /
 
Sziasztok.
Eagle-vel szeretnék nyákot tervezni, 3 db ugyanakkora nyák lenne egymás felett. A kapcsolási rajz már készen van, a rajta levő alkatrészeket kellene szépen szétosztogatni. A nyákok között tüskesorok lennének mint összeköttetés. Azon gondolkozok, hogyan lehetne ezt értelmesen megoldani... Később ebből a nyáktervből nyák lesz gyártatva, tehát a 3db nyáktervből 3db gerber fájlt (fájlokat) kell generálnom. Nagyon-nagyon hasznos lenne, ha valahogyan az azonos pozícióban levő dolgokat együtt tudnám mozgatni, mint pl. csavarnak a furata (távtartónak), a nyákokat összekötő tüskesorok pozíciói, nyák kontúrja pl. lekerekítem a sarkot, vagy változik kicsit a szélesség.
Van erre vajon valami megoldás?
Kipróbáltam, egy nyákterven csak egy db. zárt dimension kontúr szerepelhet... Ezek szerint 3db. nyáktervet kellene készítenem?
Köszönöm.
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 22, 2020 /
 
Kicsit olvasgattam a neten, és semmi normális megoldás nincs...
A különböző nyákokhoz különböző kapcsolási rajz és nyákterv kellene. Az én esetemben ez nem megoldás, mert a terv egy komplett egység, az alkatrészek vándorolhatnak egyik nyákról a másikra, ha ott több hely van, vagy ott rövidebb vezetősávokkal lehet bekötni...
(#) bbb válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 22, 2020 / 1
 
Egy nyákterven több zárt dimension kontúr is szerepelhet. Ha az a gond, hogy a gerber készítéskor bezavar, akkor miután elkészülsz a három tervvel egy terven belül, átmásolod külön-külön tervekbe őket (csak a nyákterveket).
Arra, hogy egyformák legyenek, sajnos igazán jó megoldás nincs, de csinálhatod úgy, hogy mikor módosítod (kialakítod) az egyiket, akkor amiknek ugyan ott kell lenniük, azokat másolod, majd lezárod, hogy ne tudd elmozdítani.
Nem hiszem, hogy bármelyik program fel lenne készítve ilyen feladatra
(#) Kovidivi válasza bbb hozzászólására (») Feb 22, 2020 /
 
A több zárt dimension kontúr csak akkor működik megfelelően, ha egymásban vannak (ekkor az egyik kivágás lesz). Eagle 9.2-nél pl. a háttér szürkés, a nyák fekete, de két kontúrnál minden fekete lesz, nem tudja az Eagle, hogy hol van nyák és hol nincs. Nem tudom, hogy a gerber készítő ilyenkor mit csinálna... Ki kellene törölni a másik kettőt, vagy ahogy írtad, átmásolni az egyiket.
Gondolkodok még, hogy egyszerűbb lenne egy 300x100mm-es nyákot készíteni, mint 3db 100x100mm-est... Írtam az JLCPCB-nek, hogy van-e egyáltalán kombinált postázás, mert akkor lehet, hogy a 3db 100x100mm-es olcsóbb, mint a 300x100mm-es. De ez már más téma...
Most próbálom fixálni a csavarhelyeket, ha ez sikerül, akkor már csak a nyákok közötti tüskesorra kell figyelnem.
(#) Alkotó válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 22, 2020 /
 
A probléma felvetésed okozza a legnagyobb problémát. Ha úgy tekintesz a 3 panelre, mintha az egyetlen darab lenne, akkor mindent meg tudsz probléma nélkül oldani. Természetesen az "egy" panelon ki tudod alakítani a 3 panelcsoportot, amit aztán vagy szétvágsz magad, vagy miután minden kész és le van ellenőrizve akkor szétdarabolod a paneltervezővel, és kedved szerint gyártatod 3 darabban.
Fontos részlet lehet a csatlakozók kérdése. Ennek már a kapcsolási rajzon is ott kell lennie, egyébként nem tudod feltenni a paneltervre sem. De ha már ott van, akkor a helyzete kötötté válik, tehát már nem tudod szabadon tolizgatni az alkatrészeket egyik panelcsoportról a másikra. Másképpen fogalmazva, már a kapcsoláson pontosan létre kell hoznod a majdani panelen elvárt tagolást. Viszont ha indokolt, akkor ott tudod manipulálni a helyzetet, ami érvényesül a panelon is.
Akármennyi panelt meg tudsz egyszerre rendelni, és az jöhet közös postával. De az értékre nem árt figyelni, mert a VÁM szabályok megváltoznak 22 EUR fölött.
(#) Kovidivi válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 22, 2020 /
 
Elég univerzális lenne egyébként az alkatrészek helyzete, mert shift regisztert használok, többet is, ahhoz meg ugyanazok a vezetősávok kellenek, csak a latch megy pluszban (ha felfűzöm az IC-ket, akkor még az sem).
A csatlakozási pontoktól félek legjobban, mert amíg a panel tervezés alatt áll, sokszor változik a helye... Sőt, az Arduino nano bekötése is változhat, ahogy a nyákterv kívánja, tehát az egész szinte túlságosan is rugalmas
Az Áfát elfelejtettem teljesen... Azt néztem, 350x85mm-es nyákra felférek, ebből 5db 24$, 10db 38$, szóval a több olcsóbb - lett volna, Áfa nélkül, de így nem biztos...
Köszi a tippeket.
Úgy fogom a paneleket megtervezni, hogy a három panel egymás mellett lesz, köztük fix 2-3mm a marásnak (majd utána nézek mennyi kell), s minden panelnek lesz egy referencia pontja (nulla), onnan tudom mérni az összes csatlakozót, furatot (csak másolni kell).
Lesz a terven jó sok légkötés, de hát ez van... Legalább később is szerkeszthető marad a terv.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2020
(#) bbb válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 22, 2020 /
 
A csatlakozókat ráér utána is rátervezni. Csak annyit kell tenni, hogy ahol darabolna, ott kihagyja a helyét, majd mikor késznek ítéli, akkor teszi be a csatit (természetesen a kapcsolási rajzon). Persze ilyenkor a legjobb, ha a kijelölt vezetékszakaszt megjelenítteti a kapcsolási rajzon, hogy könnyebb legyen a dolog.
Mondjuk én a 7.7.0 verziót használom és annak is az ingyenes változatát, de erősen hajlok arra, hogy áttérjek a KiCAD-re.
(#) Alkotó válasza bbb hozzászólására (») Feb 22, 2020 /
 
Igen, racionális a javaslatod a csatlakozók kapcsán.
Az áttérést saját belátásod szerint tedd vagy ne tedd. Több szempontot érdemes mérlegelni. Egyéni véleményem szerint, ilyen jó kezekben még sosem volt az EAGLE.
(#) Kovidivi hozzászólása Feb 23, 2020 /
 
Helló.
Tapasztalt más is olyat, hogy az Eagle 9.2.1-nél megáll a program bizonyos időközönként? Pl. ha áthelyezek egy kisebb egységet a kapcsolási rajzon egy másik helyre, megáll a progi kb. 2mp-re (gondolom biztonsági mentést készít). Ugyanúgy megáll, ha a belső, normál SSD-n van a terv, és akkor is, ha a külső HDD-n van.
Köszi.
Megnéztem, és biztosan készít biztonsági mentést ilyenkor, az s## kiterjesztésű backup fájl módosítási ideje változik...
Eddig azt hittem, a külső HDD csatlakozik le mindig, de a total commanderrel elérhető minden könyvtár azonnal, plusz fut a háttérben a keepalivehd, ami 7mp-ként ír egy kicsi fájlt a külső HDD-re, hogy még véletlenül se csatlakoztassa le a Win10.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2020
(#) Lucifer válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 23, 2020 /
 
Opciók backup/logging-ban kikapcsolható, nézd meg úgyis ezt csinálja-e. De nem hiszem, hogy ez lenne az oka, mert nálam a Ctrl+s a pavlovi reflex része (értsd feszt nyomogatom mintha nem lenne holnap) és nem veszem észre, hogy döccenne ilyenkor.
(#) Kovidivi válasza Lucifer hozzászólására (») Feb 23, 2020 /
 
Amikor mentek, akkor nem csinál ilyet, csak amikor ő ment automatikusan (ami azért elég jó dolog, nem kapcsolnám ki). De kipróbáltam a 9.5.2-t (free-ben), annál nincs ez a probléma, úgyhogy az aktuális verzióm szórakozik...
Sőt, a 9.0 sem laggol. Ahány verzió, annyi féle ikonkészlet, elrendezés. Elég idegesítő...
Sokáig egy régi Eagle-t használtam, de a gerber file generálás problémát okozott neki (a nyákon levő maráshoz volt valami rosszul konfigurálva). Az új eagle meg kapásból jó fájlt generált... Lehet érdemes lenne visszatérnem a jól megszokott 6.4-re, és rendesen felkonfigurálni. Ekkor viszont lehet jönni fog a verziók közti inkompatibilitás.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2020
(#) niedziela válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 23, 2020 /
 
A 6.x-hez nem térnék vissza, de a 7.7 verzió teljesen tökéletes minden funkciója.
Akinek van kedve az vissza tudja rakni a régi ikonokat a 9.x-be.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2020
(#) Kovidivi válasza niedziela hozzászólására (») Feb 23, 2020 /
 
Maradok a 9.0.0-nál. A régi verziók persze nem tudják a terveket megnyitni, amiket már az új verzióval megnyitottam...
A régi ikonokra hogyan lehet visszatérni? Ebben tudnál segíteni?
Köszi.
(#) niedziela válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 23, 2020 /
 
Idézet:
„A régi verziók persze nem tudják a terveket megnyitni,”

Ez igy nem fedi a valóságot teljesen, mert attól függ mennyire régi az a verzió.
7.x-től nincs ilyen probléma, de van pár alkatrész kompatibilitási probléma, ami viszont igazából otthoni körülmények közt nem probléma.

Idézet:
„A régi ikonokra hogyan lehet visszatérni? Ebben tudnál segíteni?”

A régi programból ki kell szedni a régi ikonokat, és svg szerkesztővel létre kell hozni az új ikonok nevével. Nem bonyolult, csak idő, meg kedv kérdése.
(#) szeky76 hozzászólása Márc 2, 2020 /
 
üdv,

Mivel dosos orcadhez semmi segítség nem mutatkozik felém, gondoltam legyen eagle, és öreg fejjel, hogy egy porcikám sem kívánja belevágok...
Többszörös hiszti rohamom volt már, s gondoltam kérdezek a nálam tapasztaltabbaktól (azaz mindenkitől).

Saját library-t szeretnék. egyrészt nincs kedvem 200 könyvtár több ezer vackából kotorászni, főleg hogy kb 50-100 alkatrésznél több még az életben nem kellett nekem..
ráadásul csak az ADD parancs után várok 10mp-et mire megjön a lista, és hosszú ideig görgetem le (resistor) és ott is ezer és ezer... A könyvtárakra nyomok olyat, hogy az összes használaton kívülre helyezem. Ennek hatása zéró, minden zölden világít. Egyesével menne... csak párszáz van.
Alkatrészt egyáltalán nem tudok kikopizni és be illeszteni. Bárhol olvasom hogyan kell, én még azokat a parancs gombokat se találom (pl cut)
ha symbolt másolnék hiba: több mint 1 lába van, nem másolom...
Please help me! Kérem, segítsetek!
Az is válasz, hogy ne ezzel akarjam hanem mással.
Még az se késő, csak ne túl bonyolult legyen.
De sajnos van/lesz tervem ami 180x85mm és kb 629pads, azaz kell sajnos a kapcs rajz is, anélkül ez már nem megy.
Valaki gyorstalpaló??

köszönöm!!
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2020
Moderátor által szerkesztve
(#) rascal válasza szeky76 hozzászólására (») Márc 2, 2020 /
 
Szia, én csak tömören írok, ritkán használom a programot, a legújabb verziót még nem is láttam.
Van egyszer ez a régi cikk: Bővebben: Link
Másrészt meg lehet sok mindent találni a "szénakazalban" is, csak két csillag közé kell beírni a kulcsszót, szótöredéket.
(#) Alkotó válasza szeky76 hozzászólására (») Márc 2, 2020 /
 
Itt sok tanító videót találsz.
Regisztrálni kell, de megéri. Én innen indultam el, és nagyon sok segítséget kaptam belőlük.
(#) szeky76 válasza rascal hozzászólására (») Márc 2, 2020 /
 
Szia, & köszi,

igen, ezt olvastam, de vagy nagyon hülye vagyok, vagy ez egy egész más program, vagy, vagy, vagy...
De úgy csináltam ahogy írta. Mikor ő mondá kijelölés, én megtettem, utána azt írja klikk a cut ikonra, itt már meg voltam lőve, mert olyan itt nincs. Jobb egér gomb ott van copy arra meg szerinte több mint 1 lába van hiba...
És rajta ültem 7 órán át de közelébe csak a sírásnak kerültem.
Párhuzamosan próbálkozom a kicaddel is... De az sem a szívem csücske. Pl próba erejéig behivtam a pcb-be egy netlistet, és mint a jó régi vacak orcadem egy kupacra lepakolt mindent. És küzdök vele mint malac a jégen de én képtelen voltam megfogni egyet a kupacból és mozgatni... Végig néztem minden parancsikont és azon jár a fejem, hogy vajon mit kell kezdeni egy kupaccal ha nem pakolni, de hogy? Egyelőre úgy látom a régi dolgok egyszerűek, barátságosak, ezek meg mindent tudnak, csak a leg egyértelműbb dolgokat nem(legalábbis nem egyszerűen)
(#) tbarath válasza szeky76 hozzászólására (») Márc 2, 2020 /
 
Szia,

A sparkfun tutorial szerintem elég jó, de angol: Bővebben: Link
Illetve a youtube is tele van angol tutorial-lal, nem tudom ez mennyire okoz problémát. Ha hallás után nem annyira megy, akkor érdemes a feliratot (caption) bekapcsolni, automata ugyan, de elég jó szerintem.

Illetve ha pesti vagy azt fel tudom ajánlani, hogy összefutunk valahol aztán eagle-özünk egy kicsit. Noha én se vagyok egy nagy expert, de eddig amit akartam azt eddig még meg tudtam csinálni benne. (A nyák gyártatásig még nem jutottam el, de gondolom nem a gerber generálással vannak problémáid.)
(#) Alkotó válasza tbarath hozzászólására (») Márc 2, 2020 /
 
Egyetértek. Egy jó mentorral hónapokat lehet megspórolni, és ősz hajszálak sokaságát. Nekem Niedziela segített, és ugyan nem személyesen tette, de sokkal jövök neki a türelmes okításomért.
(#) szeky76 válasza tbarath hozzászólására (») Márc 2, 2020 / 1
 
köszönöm, a videó jó ötlet volt...
másolni nem tudok, de mindent kitöröltem és tudok újat rajzolni már!
lehet rigolya is van már...

és pozitívan állok elé hogy tíz év és ezt is profin kezelem majd
(#) elektrorudi válasza szeky76 hozzászólására (») Márc 3, 2020 / 2
 
Idézet:
„És rajta ültem 7 órán át de közelébe csak a sírásnak kerültem.”

Üdv!
Ennyi idő csak a zseniknek elég egy progi kezelésének elsajátításához. Egy átlag embernek (magamat is ide sorolom) szerintem kb. 10x ennyi idő kell, hogy úgy-ahogy tudja mit hol talál. Van olyan progi, amit 10-12 éve napi szinten, naponta 8-10 órát használok ((Autocad, WScad) ZWcad, Cadprofi), és még a mai napig is találok benne újat. És azt is tudom, hogy a lehetőségeinek 70-80%-át sosem fogom használni, és nem is fogok találkozni vele. Szóval, türelem.
Azt nem tartom igazán jó ötletnek, hogy kezdőként saját alkatrészekkel bíbelődj. Még akkor se, ha "csak" 50-100 alkatrész kell. Minek csinálnál olyan munkát, amit helyetted már megcsináltak? Hidd el, ha elsőre ijesztő is a bőség, sokkal könnyebb (és gyorsabb) megtalálni egy alkatrészt, mint újat kreálni. Csinálhatsz saját könyvtárat is, ahová kigyűjtöd azt az 50-100 alkatrészt amit gyakran használsz, és nem akarod mindig keresgetni.
Ha már tbarath ilyen segítőkész, javasolnám az "online" tanítást. Azzal a távolságnak nincs jelentősége. Erre egy remek megoldás lehet a TeamViewer progi, ahol egymás képernyőjét láthatjátok, és ott tud segíteni a kolléga, ahol elakadsz. Olyan, mintha ott ülne melletted.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2020
(#) Gobe54 válasza szeky76 hozzászólására (») Márc 3, 2020 / 1
 
Itt egy magyar leírás....
(#) bbb válasza szeky76 hozzászólására (») Márc 3, 2020 / 1
 
Idézet:
„De sajnos van/lesz tervem ami 180x85mm és kb 629pads, azaz kell sajnos a kapcs rajz is, anélkül ez már nem megy.”

Régebben az Eagle ingyenes változatában csak 100*80mm lehet a panelméreted, most az autodesk oldalán azt olvasom, hogy 80cm2. Viszont az aktuális verzió már csak Fusion 360 licenccel együtt használható, ami egy évre minimum 495$. Így tehát vagy megmaradsz egy régi verziónál, vagy megveszed, vagy mégis a KiCAD felé tendálsz.
Én lehet ez utóbbit javasolnám inkább, magam is erősen hajlok afelé, hogy elpártoljak a sastól.

Mindegyik programnak meg vannak a rigolyái, tervezőktől függő elképzelésbeli hülyeségei, ezeket sajnos meg kell szokni. Nekem pl. az eagle rögtön kézre állt, bár a parancssoros részét viszonylag ritkán használtam, s azt is inkább csak az utóbbi időkben, mikor már a grafikus felületen magabiztosan minden úgy sikerült, ahogy gondoltam. A KiCAD alkatrésztervezős dolgai egyáltalán nem szimpatikusak, de reményeim szerint ami kell nekem, azokat majd megtalálom, ha meg nem... Na akkor kell majd beleásni magam

Nem akarlak lebeszélni róla, hogy az eagle irányába indulj el, csak figyelj oda az "apróságokra"
(#) niedziela válasza bbb hozzászólására (») Márc 3, 2020 /
 
Idézet:
„csak Fusion 360 licenccel együtt használható”

(#) tbarath válasza bbb hozzászólására (») Márc 3, 2020 /
 
Kellene majd valami kicad gyorstalpalót csinálni szerintem, mert az eagle tényleg nem a jó irányba megy. Én próbálkoztam már vele, de elsőre nagyon messze van attól, amit megszoktam...
(#) niedziela válasza tbarath hozzászólására (») Márc 4, 2020 /
 
Az eagle még sosem ment annyira jó irányba mint amerre most tart !

Idézet:
„Én próbálkoztam már vele, de elsőre nagyon messze van attól, amit megszoktam...”

Szerencsére az új fejlesztők továbbléptek, és mára már nem az a program célja, hogy amatőrök igényeit szolgálja ki, bár kétségtelen azt is megteszi.

Vannak kimondottan amatőr, egyszerű fapados kis programocskák aminek pont az a célja, hogy egyszerű kezelhetőség mellett, egy hozzá társuló korlátolt tudást biztosítva kielégítsenek alap rajzkészségeket. SprintL, Kicad, FreePCB, ExpressPCB, ...stb Ezek kezelését félszemmel, félóra alatt el lehet sajátítani.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2020
(#) tbarath válasza niedziela hozzászólására (») Márc 4, 2020 /
 
Tudja a fene, nekem az eagle irány nem tetszik - teszem hozzá hogy amatőr vagyok.
A "próbálkoztam már vele" pedig a kicad-re vonatkozott.
(#) kaqkk válasza tbarath hozzászólására (») Márc 4, 2020 /
 
Embere válogatja, nekem meg a sprint nem áll a kezemre ,igaz hogy amióta nem papíron tervezek azóta a sas-t használom .
Következő: »»   410 / 441
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem