Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PICTimerCalculator
 
Témaindító: Bakman, idő: Feb 6, 2022
Témakörök:
Kapcsolódó cikk: PICTimerCalculator
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Bakman hozzászólása Feb 6, 2022 / 3
 
Sziasztok!

Készítettem egy kis számoló programot, 8 bites PIC kontrollerekhez. Bétateszteléshez keresek önként jelentkezőket. Használati utasítást nem adok, magadnak kell boldogulnod, remélhetőleg így előbb felszínre jönnek a hibák.

Ha minden jól megy, egy hét múlva nyílvánossá válik a letöltési link és a használati utasítás is cikk formájában, addig csak a tesztelőkkel osztom meg. Jelentkezni itt a témában lehet.
(#) niedziela válasza Bakman hozzászólására (») Feb 6, 2022 /
 
Kérdés.
Ha az osc freki 4MHz a prescaler 1:4, és én kerek 1000Hz megszakítást szeretnék, akkor kiszámolja hozzá a timer offszetet ?
(#) Bakman válasza niedziela hozzászólására (») Feb 6, 2022 /
 
Nem, a program másik irányból közelít. Ugyanakkor számolja, mennyi idő telik el két bit között, onnan már könnyű visszaszámolni.

Igazábol ez a kérdés eszembe sem jutott Timer0/1 esetén, Timer2 ma már nem nagy luxus, a számlálóját sem kell töltögetni, automatikus a nullázás.
(#) gg630504 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 6, 2022 /
 
Szia, úgy láttam, többféle operációs rendszerre is letölthető, futtatható verziót készítettél. A futtatható program használatának van valami különös indoka? Például terminálban, karakteresen is futtatható? Ahogy láttam, HTML-ben JavaScripttel is megoldható, ekkor csak egy böngésző kell. Miért nem ezt választottad? A forráskódod védelme miatt?
(#) Bakman válasza gg630504 hozzászólására (») Feb 6, 2022 / 1
 
Nem, Terminal-ban nem futtatható, ez egy önálló lábon álló GUI-vel rendelkező alkalmazás. Nyílván megoldható HTML-ben is de az erő azon oldalát nem ismerem.
(#) 77blsoft hozzászólása Feb 7, 2022 /
 
Szia!

Én egyszerű excel-ben szoktam ilyen számolókat csinálni.
Minden opreációs rendszer alá van olyan "ellenőrzött" szoftver, ami egy xls-t kezel.
Szép munka egy programot írni -én is szoktam-, de én nem szeretek mások által írt programokat telepíteni sem PC-re sem mobilra. Ki tudja ki mit kódolt bele a programozó.
A google-be beírva, hogy pl: PIC PWM vagy UART calculator rengeteg találatot hoz.
Javaslom, ha nem szeretnél ídőt tölteni egy probléma automatizálásával, akkor először üssd be a keresőbe. A mai világban, már nem nagyon van olyan téma, amivel valaki nem foglakozott volna és nem lenne publikálva. Úgy szokták mondani, hogy az ágyúval verébre megoldást választottad. Remélem átmegy az üzenete a hozzászolásomnak és nem veszed zokon!
(#) Bakman válasza 77blsoft hozzászólására (») Feb 7, 2022 /
 
Idézet:
„Minden opreációs rendszer alá van olyan "ellenőrzött" szoftver...”
... Amiben a felhasználói szerződés tartalmazza, mindent engedélyezel. Egyébként sem kell semmilyen SW, elég az operációs rendszer. Elégy csak megkérdezni egy rendszergazdát, aki felügyel egy független tűzfalat.
Idézet:
„Javaslom, ha nem szeretnél ídőt tölteni egy probléma automatizálásával, akkor először üssd be a keresőbe.”
Megtettem, nincs értelmes találat olyan programra, ami tartalmaz egyben Timer0, 1, 2, 10 bit PWM, 16 bit PWM, MSSP, SPI, UART, EUSART, NCO, ADC2, DAC modulokhoz számításokat. Ha van olyasmi, akkor nem önálló (lásd pl. Mikroe fejlesztőkörnyezetét) vagy a viszonylag új modulokat nem ismeri stb.
(#) bbb válasza 77blsoft hozzászólására (») Feb 8, 2022 / 3
 
Szerintem meg igenis remek dolog, hogyha valaki készít egy olyan alkalmazást, ami a saját életét megkönnyíti, majd ha ezt közzéteszi, mert másnak is hasznos, akkor pláne. Én is írtam már jó pár szkriptet, alkalmazást, amire találhattam volna kész megoldást, de van az az érzés, amikor csak ezt nem tudja, vagy épp csak azt, meg amolyan bal kézzel jobbfülvakarós... Egy apró töredékét meg is osztottam a honlapomon, de persze nem mindent Na meg arról ne is beszéljünk, amikor gyorsabb/egyszerűbb magadnak összerakni amit szeretnél, mint összelegózni guglitalálatokból amit lehet. Példának okáért én a Blackberry bináris fájlformátumú mentéséből az SMS/MMS üzenetek kinyerésére írtam magamnak segédalkalmazást, nincs kiforrva, nincs szép kezelőfelület, meg az MMS részt sajnos bár a visszafejthető szabvány szerint mentem ki, mégse tudja visszaolvasni az androidos program... Merthogy a cél az lett volna, hogy az üzeneteket át tudjam menteni androidos telefonra, azoknak minden tartalmával együtt egy androidos program saját XML formátumát használva. Na persze az alkalmazás készítői kb. semmi segítséget nem képesek nyújtani, hogy a saját vackuk miért nem úgy megy, ahogyan kellene és, ha az XSL-lel érvényesített XML fájl gyönyörűen szabványos, akkor miért is nem hajlandó működni

Mondjuk nekem pont nincs erre a pices számolóra szükségem (most, aztán ki tudja), ezért nem is jelentkeztem tesztelni.

@Bakman:
Azt írtad, hogy cikket is teszel majd fel róla. Tervezted a forráskódot megosztani, vagy csak a készterméket? Milyen licenc alatt teszed majd közzé a programod? Tervezed mondjuk a github használatát a variánsok kezeléséhez (ez mondjuk feltételezi a nyílt forráskód használatát)?
(#) Bakman válasza bbb hozzászólására (») Feb 8, 2022 / 3
 
Ha valaki kéri, megkaphatja a forráskódot is (Xojo), semmi titkos nincs benne. Az adatlapokban lévő képletek adják az alapját, én csak összegyűjtöttem a magam szórakoztatására de hátha másnak is hazsnára válik. Semmilyen licenc, aki akarja használja, megosztja stb.
(#) bbb válasza Bakman hozzászólására (») Feb 8, 2022 /
 
Idézet:
„Semmilyen licenc, aki akarja használja, megosztja stb.”
GNU/GPL2 Érdemes lehet githubra feldobnod majd, hátha lesz "folytatása" - esetlegesen előforduló bugot, ami nekünk nem jön ki, hátha kiderül és javítják is helyetted.
(#) gg630504 válasza bbb hozzászólására (») Feb 8, 2022 /
 
Idézet:
„ezért nem is jelentkeztem tesztelni.”

Rossz indok
(#) bbb válasza gg630504 hozzászólására (») Feb 8, 2022 /
 
Amikor nem használod ezeket a dolgokat rendszeresen és így nem is ismered nagyjából minek kellene kijönnie, akkor nézegetheted, de mi értelme? Elismerem, hogy készített egy segédprogramot, ami biztosan hasznos, de a funkciókat tesztelni a mögöttes ismeretek hiányában nem tudom, ez az indokom.
(#) gg630504 válasza bbb hozzászólására (») Feb 8, 2022 /
 
A számok helyességéről fogalmam sincs, viszont kiderült, hogy a Mac OS ZIP tömörítője nem kezeli jól a programként végrehajtható bitet Linux verzióhoz. Másik tömörítőt kell használni. Megbeszéltük. Nyilván előbb-utóbb kiderült volna, de mivel letöltöttem teszteléshez, egy gubanccal máris kevesebb. És továbbra sem tudom helyese-e a számok. Nekem ez az indokom, hogy miért töltöttem le.
(#) Bakman válasza niedziela hozzászólására (») Feb 10, 2022 / 1
 
A "Mindent a kedves vevőért!" jelmondat fényében raktam bele ilyen lehetőséget is.

Timer_0.png
    
(#) nedudgi válasza Bakman hozzászólására (») Feb 10, 2022 /
 
A TMRx fülekben szerintem jól jöhet egy szűrő, ami a másodpercekénti egész számú megszakításokat mutatja.
(#) Bakman válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 10, 2022 / 1
 
Timer2 esetén van ilyen opció. Timer0 és 1 esetén nincs, marad a preload számítási táblázat.

TMR0 esetén van 8 vagy 16 bit, előosztó, utóosztó, előtöltési lehetőség. 16 bites üzemmód esetén:

16 [prescaler lehetőségek] * 16 [postscaler lehetőségek] * 65536 [preload lehetőség]. Mire ezeken végigszalad a program, lemegy a nap. Pláne azoknál, akik nem kvantumszámítógéppel bírnak, rájuk is kell gondolni. Aki tudja mire való és hogyan kell használni az előtöltést hasznos lehet így is, aki nem, annak lényegtelen a dolog.

szerk.:
A cikk, ahol bemutatom a programot, elbírálás alatt.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2022
(#) Bakman hozzászólása Feb 20, 2022 / 2
 
Hajónapló kiegészítés:

Az új kontrollerekben a Timer0 modul 8 bites üzemmódban hasonlóan működik mint a Timer2, a TMR0H regiszter mint periódus regiszter funkcionál. Az ehhez kapcsolódó számítást is tudja már a program, lásd melléklet.

A frissített változatok elérhetőek itt: PICTimerCalculator - pCloud mappa.

Telepítéshez semmi extra nem kell. Törlöd a régit, az újat a helyére másolod.
(#) Bakman hozzászólása Nov 14, 2022 / 1
 
Frissítés:

Timer 0, 1 és 2: egy kalap alá kerültek a helyhiány miatt.
PWM10 és 16: szintén egy fül alá költöztek.
I2C: új. Annó a PIC18F27Q43-as adatlaját tanulmányoztam, abban csak az FME bit szerepel, mint a modulhoz tartozó órajel beállítási opció, ugyanakkor pl. a PIC18F16Q40-esben már van BAUD regiszter. Ehhez tartozó számoló pótólva.
SMT: új. 24 bites Timer üzemmódja is van, megérdemel egy helyet a programban.
CLKREF: új. E modul kimenete sok perifériához átirányítható. A számolt kimeneti frekvenciája pedig egy gombnyomással átmásolható a többi modul "Other" mezőjébe.
LF(MF)INTOSC: új. Az alacsony és közepes frekvenciákkal működő oszcillátorok is kaptak egy-egy gombot az előre deifiniált frekvenciák között.

Letöltési link, mint az előzőekben: PICTimerCalculator - pCLoud mappa.
(#) Bakman hozzászólása Máj 27, 2023 / 1
 
Frissítés.

Elsősorban hibajavítások. A CLKREF oldalt átszabtam, hogy egyszerre lehessen látni az összes elérhető frekvenciát.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem