Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3657 / 3659
(#) klausz18 válasza Skori hozzászólására (») Hé, 9:46 /

Idézet:
„Azaz "van akiért nem kár",”

Én itt ismertem meg az egyik fórumtagot még az előző emailfiók miatt elvesztett fiókomon beszélgettünk nagyon sokat. Nagyon tapasztalt mikrovezérlős, sokat tanultam tőle, de nem azért hagyta el a hobbielektronikát mert utált volna bárkit, egyszerűen megházasodott, gyerek, család stb, és a szabad idejét nem billentyű csépeléssel tölti hanem a családjával.
A rohanásba nem fér neki bele a fórumozás (se a facebookozás, stb), semmi baja nincs se ezzel az oldallal, se másikkal, azóta is beszélünk néha FB chaten, azt az egyet hagyta meg az ökoszisztémából.
Egyszerűen az oldal túl régóta van ahhoz, hogy ne érintse társadalmi változás. Fentebb írta valahol MajorosL hogy több mint 20 éves az oldal. Hány trendváltás, generációváltás, szemléletváltás, internethasználat kultúra váltáson túl van, az lepne meg ha nem érintette volna.
Párom 3 éve elkezdett horgolni, amit korábban a nagyszülei csináltak és kiderült hogy újra iszonyatos community van mögötte, trendi, sikk horgolni és kötni, majd szép lassan kiderült, hogy barátnői közül egy csomóan horgolnak csak szégellték elmondani, mert nem volt sikk, mert része nekik a digitális elvonónak. Egyszer minden visszatér
(#) sany válasza granpa hozzászólására (») Hé, 9:47 /

Igen, mert itt vannak a Tiszánál.
A nyáron most nagy forgalom volt, tele voltak a parkolók, a strand, ja és sok motorcsónak, stb., tele voltak a vendéglátó helyek is.
500 Ft-os zsíros kenyér a menő.
A hozzászólás módosítva: Hé, 9:47
(#) klausz18 válasza granpa hozzászólására (») Hé, 9:56 /

Én idén keszthelyen (július eleje), siófokon (júli vége), füreden és szárszón (augusztus eleje) voltam. Mivel szárszóra egy közösségi találkozó miatt mentem ezért foglaltunk (volna) szállást, de fullon volt szinte minden hely augusztus 8-ai hétvégén, így szárszó helyett szemesen találtam szállást, de ott is utolsók voltak. Jó bevallom a klimatizálatlan magánház tetőtereket kizártam a kereséből, mert nem akarok ott meghalni.

Lehetséges amúgy hogy csúcsok kezelésében van probléma a balatonon. Rövid nagy erejű tömeg van, amit nem tudnak kezelni rendesen, jobb lenne eloszlatva. De régen családdal sokat jártunk balatonra, volt hogy több hét hosszúságra is, most már más a világ, 2-3 napok a jellemzők, nem a 2 hetes nyaralás. De ez jobban függ már az időjárástól, az emberek szabadidejétől, az áthelyezett munkanapok hogyan alakulnaktól.

Arról nem is beszélve, hogy az airbnb és társai megjelenésével annyira leegyszerűsödött a szálláskeresés, hogy magánember simán ki tudja adni a hegyi viskót egy hétvégére egy családnak kegyetlensok pénzért elvonulást és békét reklámozva, ami be is talál, mert szintén elvonási okokból inkább madárcsicsergést választanak az emberek mint 1.5 órás sorbanállást a műanyag napágyért.
(#) tki válasza Skori hozzászólására (») Hé, 10:16 /

Skori, nem írtad, hogy a Firefox nyelvi beállításairól beszélsz-e. Merthogy a sajátjait használja, nem az operációs rendszerét. Ha telepítve van az adott nyelv a Firefox-ba a Beállításokban, akkor a html oldalnak ettől a beállításától függ, melyik nyelv lesz használva ellenőrzéshez (és van pár más hatása is, pl. az automatikus szótag-elválasztás, amire szintén képes, ha a html úgy van megírva): <textarea lang="hu"> Ez pedig teljesül, mert a HE oldalai helyesen tartalmazzák. Sőt a többi nyelvi információ is jó rajtuk.

De: a beviteli mezőben ha jobb gombot nyomsz, van egy "Nyelvek" menüpont (nem tudom pontosan, milyen szóval, mert nálam általában minden angol), és ott megnézheted, ill. kiválaszthatod a megfelelő nyelvet, és ezt meg is jegyzi a FF az adott mezőhöz a html oldalon megadott neve alapján. Tehát lehet, hogy egyszer elállítottad. Ami persze túl egyszerű lenne, de talán... : -)
A hozzászólás módosítva: Hé, 10:18
(#) HA3GX válasza Skori hozzászólására (») Hé, 10:19 /

Tűpontos.

Az AI-ról egy pár gondolat.
Akármilyen kérdésem felmerül, elolvastatom vele az odaillő teljes irodalmat, majd a másodperc töredéke alatt (a fórum hozzászólásokat súlyozva) kirajzoltatom a tematikát és célirányosan, részletes magyarázatot kapok minden kapcsolódó dologgal egyetemben.
Érzelem mentes, tényszerű és referenciának ott van még több ezer forrás. Szinte nincs olyan kapcsolás, vagy probléma amit valaki ne írt volna már le. Ha más nem, az alapok ugyan azok és extrapolálja a lehetséges kimenetelű hibákat. Hülyeség is van, de a rengeteg hozzászólásból (angol, magyar, német fórumokból) nagyon magas %-os pontosságal validál.
(#) tki válasza klausz18 hozzászólására (») Hé, 10:37 /

"A fórum mint formátum öregszik, túl lassú formátum."
"mostanra kiderült, hogy úgy utálják a műszaki értelmiségi emberek a facebookot..."

Ez nem (csak) érzelmek kérdése, bár lehet, hogy nem is érzelmekre gondoltál; a Facebook praktikusan alkalmatlan egy olyan típusú beszélgetésre és információ-összehordásra, mint egy tisztességes fórum és emiatt undorító, mert értelemellenes.

És több más jellemzője is emberellenes: centralizált, kevés ráhatással vagy a folyamatokra, miközben szándékosan manipulál különféle célok érdekében stb. A tömeg értékítélete szerinti tartalmakat kapod, ami engem a legkevésbé érdekel. Kivétel persze akad; én is követek ott néhány folyóiratot, például mert nincs pénzük saját infrastruktúrára...

Egy ilyen hagyományos fórum nem lassabb, inkább másra való és kiegészíti az AI-t (vagy fordítva). Egyelőre nagyrészt megbízhatóbb és személyre szabottabb, mélyebb (tud lenni). A FB az adott pillanatra és esetleg a következő egy-két napra van kitalálva; egy "beszélgetésnél" már az ágakat kell nyitogatni, izélgetni a felületet, hogy egyáltalán lásd a válaszokat, hozzászólásokat, telnek a napok, hónapok, évek a felületes semmiségekkel... beteges.
(#) tki válasza HA3GX hozzászólására (») Hé, 10:45 /

Én az AI-t egyik nap szeretem, másik nap nem. Javaslom mindenkinek, hogy amikor az AI összeállít egy választ egy kicsit is kevésbé nehezebb kérdésre, amiről nem található százfelé konkrét leírás, dokumentáció, hogy második körben kérdezzen rá, legyen mindig második kör, hogy ezt vagy azt a pontot a felsorolásodban honnan szedted? Sőt gyakorlatilag minden pontra, és kérjen tőle konkrét forrást, URL-t is.

Az esetek jelentős részében, rengetegszer az derül ki, hogy pl. valakinek egy fórumban írt hozzászólásában levő, odaillőnek tűnő fél mondatából költött szépen megfogalmazott, meggyőző, de teljesen félrevezető "Információt". Ékesszólóan kikerekíti és belesimítja egy válaszba annak irányultságának megfelelően. : -) Egy másik részében az derül ki, hogy ja, olyat mégsem olvasott, egyáltalán nem tud konkrét URL-t adni egy-egy "információhoz" és bocsánatot kér. Csak piszkálódni kell egy kicsit...

Nem mondom, hogy nem jó, csak hogy szokás szerint a konkrét műszaki kérdésekre jobban működik, mint másra, és ez megtévesztő a megítélésében. Én egyébként már hónapok óta használom a kínai Manus nevű, szintén általános AI-t, sokat lehet tanulni a különbségeikből - szélesíti a látókört. Igaz, sokat vártam, mire jóváhagyták a jelentkezésemet az amúgy ingyenes szolgáltatásra. (https://manus.im)
A hozzászólás módosítva: Hé, 10:48
(#) tki válasza tki hozzászólására (») Hé, 10:53 /

A Manus egyébként megtette azt akkor, amikor a ChatGPT még nem volt hajlandó hosszabban gondolkodni, hogy feldobtam egy programozási kérdést, amire saját magától megírt egy öt-hat forrásfájlból álló kódot, függvényenként dokumentálta, leírást készített hozzá, hogy mire való, tesztkódot írt hozzá, azt lefuttatta, majd az egészet összetömörítette egy zip-be és letölthetővé tette. : -) Igaz, úgy tíz-húsz százaléknyi hiba volt benne és kétszer kellett módosíttatnom vele, átstrukturáltatnom egyes részeit, mire nevezzük úgy, hogy optimális lett és olyan, mintha ember írta volna, de akkor is nagy szám volt és sokat segített...
(#) klausz18 válasza tki hozzászólására (») Hé, 10:54 / 1

Idézet:
„Az esetek jelentős részében, rengetegszer az derül ki, hogy pl. valakinek egy fórumban írt hozzászólásában levő, odaillőnek tűnő fél mondatából költött szépen megfogalmazott, meggyőző, de teljesen félrevezető "Információt"”

Ezzel én is találkoztam. Ezért jobb a fórum etekintetben, mert látod hogy a postra reakcióban leírták a tévedést, helyesbítést, és így megkapod az egészet. Ha AI szemezget belőle, akkor nem látod a soronkövetkező hozzászólásban a cáfolatot. És ha 1 hsz-re 1 cáfolat van akkor az már 50% igaz, 50% hamisnak tud venni, mivel csak statisztika az egész AI még, ezért nehezen veti össze hogy az az egy cáfolat az nagyobb súlyú, sok-sok cáfolatot vagy a cáfolatban szereplő kapcsolódó értelmezéseket (cikkeket) kell a modellnek beemelnie ahhoz, hogy halványodjon az "akár még igaz is lehet".

Sajnos a saját magának pozitív feedback jelenség a kevés adat miatt még nagyon erős mindegyik transzformációs modellben. ChatGPT, Grok, Gemini, stb. Javítgathatják egy ideig, de hamarosan elérkezik az a pont, amikor valós emberi szövegek mennyiségével összemérhető lesz az AI szöveg, amit ugyan úgy "megtanul". ChatGPT megtanulja majd a Grok által álmodott baromságokat, a Gemini meg leindexeli neked a kereső oldalra...
(#) HA3GX válasza tki hozzászólására (») Hé, 11:24 /

A költői képessége kiemelkedő, de megelőzvén betöltve a teljes ebook-ot lehet kényszeríteni a tárgyilagosságra.
Annó a quad405-ről folytattam vele egy pár MB-nyi diskurzust, a végére 70 feletti forrásfájl összevetése olyan egyenes válaszokat nyújtott mintha egy fotografikus memóriával rendelkező professzorral beszélgettem volna.

Vannak előre megírt promp-tok amikkel olyan meta analíziseket végeztetek vele ami többet ér mint 4 év egyetem.
(#) Udvari Zsombor válasza klausz18 hozzászólására (») Hé, 12:13 /

Megnyugodhattok, én akkor se hagynám el ezt a fórumot, ha lenne Facebook fiókom is.
Próbálkoztam "Index fórummal" is, de sajnos a regisztráció és bejelentkezés hihetetlenül vacak, így az nem jött be. "Próbahardveren" is regisztrálva vagyok, jelenleg is aktívnak tűnik, de valamiért csak nagyon ritkán járok arra, valamiért nem sikerült beintegrálnom a szokásaimba.
(#) tki válasza HA3GX hozzászólására (») Hé, 12:47 /

Klassz.
(#) tki válasza klausz18 hozzászólására (») Hé, 13:01 /

Erről írják már egy ideje, hogy ez az egyik legnagyobb veszély az AI működésére, ill. hasznára, hogy egy idő után tele lesz minden az általuk generált termékekkel (szövegekkel stb.), és ez az információk általános színvonalát rontani fogja.
(#) Tomi94 válasza tki hozzászólására (») Hé, 13:07 /

Nekem úgy is tűnik, hogy a FB vs. fórumok kérdése csak tünetet mutat igazából: a Facebook sem volt ennyire a "nem gondolkodó tömegé" addig, amíg nem vált a vezetékes vízzel és árammal szinte egyformán "alapszolgáltatássá" az otthoni, majd pláne a mobil internet. 2015-16 körül szerintem egész jó és hasznos beszélgetéseket folytattam ott pl. retro hangtechnikás gyűjtői csoportokban. Később oda is bekerültek a trollok, funkcionális analfabéták, nepperek, és velük a végtelen-parttalan, egyre süllyedő színvonalú viták. Persze ebben része lehetett a mögöttes algoritmusok változásának is, de a résztvevőknek is szerepe volt. Egy csoport tudott kulturáltnak megmaradni: ahol az admin nem könyörgött a helyesírásért, szabályszerű hirdetésekért, tiszteletteljes kommunikációért: le volt írva a szabályzat végére és be is tartották, hogy nincs figyelmeztetés, az első szabályszegésért véglegesen tiltásra kerül az illető. Reklamáció meg nincs, máskor leszel szíves értve elolvasni a leírást. A demokratikus normáknak úgymond nem felel meg, de a működőképességnek igen. Lehet, hogy más tematikus közösségekben is alkalmazni kéne.

Ami viszont a hagyományos fórum csökkenő látogatottságát illeti: szerintem eleve a hobbival rendelkezők száma is fogy. Nem függetlenül a fenti jelenségtől, a non-stop elérhetőségtől és annak figyelmet-időt szétforgácsoló hatásától. A HE, vagy bármi más tematikus fórum addig sokkal aktívabb tudott lenni, míg az átlag felhasználója nap közben tanult/dolgozott, esetleg a családjával volt, MAJD UTÁNA: este odaült az íróasztalhoz, műhelysarokba, és esetleg a PC elé is. Dedikált időben, konkrét céllal. Ma meg ad-hoc benyomások vezetnek nagyon sokakat, eszébe jut valami (netán a szeme elé dobta a FB algoritmus), érdekli, megkérdezi a szintén instant felületen. Ha nem kap olyan választ, pár órán belül, ami mentén maximum pár napon belül meg lehet valósítani a dolgot - tovább is áll. Az ötletek gyűlnek, a megvalósítások kevésbé.

Én 30. évem előtt pár hónappal jutottam oda tavaly, hogy a FB-t telefonról teljesen leszedtem, PC-n pedig reggelente fél órát engedélyeztem magamnak. Abszolút felszabadulás volt. Egy ideig még a messengeres üzenetekre is csak akkor válaszoltam, és az se volt a telefonon. Tulajdonképp azt is jó lett volna megtartani, csak úgy meg nem egyszerű nem belecsúszni a totális magányba. 30 éves egyedülálló nagyvárosi emberként, hasonló korú társasággal bármit leszervezni közel esélytelen, ha "ilyen lassú" módon élsz.. Úgyhogy van megint Messengerem nap közben is, de folyamatos küzdelem, hogy csak napi párszor nyissam meg. Szépen csapdába esett egy komplett társadalom igazából..
A hozzászólás módosítva: Hé, 13:09
(#) tki válasza Tomi94 hozzászólására (») Hé, 13:31 /

A szabályozatlansággal, hogy kicsit gyerekkortól úgy nevelkedett egy gyerek, hogy az ilyen helyeket lógott, kb. egy egész generációt elrontottunk; kimutathatóan annyira függő, hogy szó szerint csak az online tevékenységektől termelődik bennük örömérzés... Az instant jutalom hatása, rémesen lecsökkent frusztrációtűrés, hatalmas önértékelési problémák, hasonló társadalmi szakadék, mert a közvetlen kapcsolatok teljesen mást kívánnak stb.

De ezt már mindenki tudja... próbálunk is tenni ellene, amennyire egy ilyen - korábban kezdődött okokból - erkölcsileg és szellemileg lepusztult, egyre műveletlenebb és ostobább tömegben bármit is lehet. Igazából a teljesen megvalósuló demokrácia önmagát bontja le, pont olyan életképtelen, mint bármi más kísérlet. Csak eddig még nem juthatott szóhoz ennyire bárki, volt egy nagy felívelés a világháborúk után, magasról zuhanunk és sokáig, így ez most zajlik. Vannak előnyei, az ellenkezője sem jó, de ez sem.

Sok disztópiát elképzeltek már, de szerintem a végső csapást ez viszi be a társadalomnak: hogy ma már pontosan tudod, milyen a többi ember körülötted. : -) Korábban ez sohasem teljesült, a család, a rokonok, az ismerősi kör - ezekkel találkoztál, ezekről tudtál, a többi homályba veszett. Remélem, ez még nem minősül politikának, de hogy nem pihentető, az biztos. : -) Igaz, vannak nálunk sokkal kevésbé meggyötört, pesszimista lelkületű népek a balra eső időzónákban, ott sok mindent másként látnak. Egyelőre? Mert ők is zuhannak.
A hozzászólás módosítva: Hé, 13:35
(#) Tomi94 válasza tki hozzászólására (») Hé, 14:14 /

Bizonyos szempontból össznépileg jót tenne, ha a (lakossági) internetelérést lekorlátoznák napi 2-3 órára, mondjuk reggelre vagy kora estére (esetleg ezt felosztva). De ez valószínűleg teljesen kivitelezhetetlen a jelenlegi körülmények között. (Nem a függőség miatt, az a kezdeti sokk után gyorsan csillapodna. Riogatnak vele, de ez azért nem egy heroin. Először cserkész- vagy egyéb nomád táborozó gyerekeknek kb. 4-5 nap után már el szokott jönni a váltás, amikortól élvezik az offline létet.)

Persze vannak dolgok, amiket nem sírnék vissza 25-30 évvel ezelőttről vagy régebbről. Olyasmik, amik abból fakadtak, hogy ha már az online lét nem kötötte le az átlagembert, hát talált valami más jellegű, de hasonlóan buta elfoglaltságot. Pl. magától értetődő jelleggel, rendszeresen berúgni munka után (bár van, akinél ez máig megmaradt). Vagy kinézni a tágabb haveri körrel egy "ellenséges csoportot", mondjuk egy versenytárs együttes vagy sportklub rajongóit, és csapatosan megverni őket a koncertről/meccsről hazafelé menet (ez már eléggé kikopott, pedig anno elég sok ilyen sztori volt). Akkor már tényleg inkább a Netflix.

Az viszont biztos, hogy a 60-as, 70-es, 80-as években a hidegháború által jelentett folyamatos háttér-stresszel együtt is sokkal optimistább volt a korszellem, mint ma. Nekem is az a benyomásom, hogy ebben, ill. ennek elmúltában benne van az ezredforduló utáni hatalmas kiábrándulás is: hogy hiába a széleskörű jólét, a technológiai fejlődés, a szélsőséges birodalmak összedőlése - mind, egyesével átlagemberek is összehozzuk, hogy e körülmények közt sem az elképzelt jó felé haladunk, inkább a szétesés felé. És mára nincs olyan jövőkép a köztudatban, amiért azt érezzük, megéri dolgozni, akár küzdeni: a korlátlan információ-elérésnek hála mind megértettük, hogy az emberi szabadság, boldogság egyetlen igazi korlátja: maga az emberi természet.. legyen a környezet, a tárgyi eszköztárunk bármilyen. (Csodálkozunk, hogy gyerek sem születik elég..?)
A hozzászólás módosítva: Hé, 14:16
(#) jani1987 hozzászólása Hé, 14:41 /

Műszaki

Szeretném kikérni a véleményeteket. Ma lett volna a műszaki de "megúsztam" egy 10 ezres vizsgálattal. Tényleg ennyire bele kell állni a dolgokba vagy csak fel lett fújva az ügy és ezért nem engedték át?
(#) jani1987 válasza Tomi94 hozzászólására (») Hé, 14:46 /

Mindig amikor egy filmben azt látom, hogy a haverok elmennek valahova mindig elkap a sárga irígység. Dolgozok, van 3 kutyám meg egy rahedli kiadásom de nem látom az igazi értelmét az életnek. Az unokahúgom is hátat fordított pedig oda vissza voltunk egymásért. Akkor mivel üssem agyon az időt?
(#) ftirius válasza jani1987 hozzászólására (») Hé, 15:06 /

Az ablak lehúzáson kívül valídnak tűnik.
(#) tufatofu válasza jani1987 hozzászólására (») Hé, 15:06 / 1

Az én véleményem az, hogy amiket felírtak, azok megléte alap dolog, és a saját érdeked is.
(#) tufatofu válasza jani1987 hozzászólására (») Hé, 15:10 /

Érdemes ilyenkor rekordgyorsasággal megcsinálni, és vinni vissza.
(#) bbb válasza jani1987 hozzászólására (») Hé, 16:01 /

Teljesen jogos észrevételek, s ha akartak volna, biztos találtak volna még egyebet is. Úgy látom fékpadra még rá se álltak vele, ott is megbukhat. Minden az autón lévő holminak működnie kell, s egy mennyiség után még az apróságok is elegendőek ahhoz, hogy bukjon a járgány. A nagyobb hibákkal (pl. fék) meg azonnal bukó van.
(#) sany válasza jani1987 hozzászólására (») Hé, 16:04 /

Nézd a jó oldalát. Még jó, hogy karosszériát nem kell javíttatnod.
(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») Hé, 16:10 /

Az csak picit horpadt és horzsolt, szerintem elmegy még kozmetikai hibának.
(#) btamas81 válasza jani1987 hozzászólására (») Hé, 16:20 /

Helye válogatja. Szerintem ha csak az ablak meg a gumihang lett volna a baj, átengedik, de szólnak, hogy cseréld ki mihamarabb. Így, hogy volt más is...
De ahogy a többiek is írják, a saját érdeked, hogy ezek a dolgok rendben legyenek. A lámpapolír az egész autó megjelenését feldobja, az sem rossz, ha jobb oldalt le tudod engedni az ablakot. A gumiharang, ha jó nem megy tönkre idő előtt a féltengelycsukló (ami árba min 10szerese a gumiharangnak), ha jó a szilent simábban fut a kocsi, meg nem fog idő előtt tönkremenni a lengéscsillapító/gömbtámasz.
A másik hozzászólásodra meg, fel a fejjel! Az élet márcsak olyan, hogy valamikor jobb valamikor rosszabb. Néha kicsit kilátástalannak tűnik, de aztán valahogy mindig rendeződnek, tisztulnak a dolgok. Nem kell ráparázni. Meg néha hagyni kell a francba mindent és elmenni valahová. Kell néha egy kis környezetváltozás.
(#) nagym6 válasza jani1987 hozzászólására (») Hé, 16:55 /

Mind kell, amit leírtak. A szilentek alap dolog, lötyög a kerékfelfüggesztés így a kerekek is. Fényszórópolír: matt, csökken a kijutó fény. Először szervizbe kell vinni megcsináltatni mindent, úgysem úszod meg, előbbi költség ezzel megúszható lett volna.
(#) Gafly válasza tufatofu hozzászólására (») Hé, 17:22 / 1

Esetleg ugyanoda akik átvizsgálták, mert ha ők javítják ki, akkor az következő alkalommal talán át fog menni.
Ha nekiáll az ember fél tubus fogkrémmel polírozni, hurkapálcával tuningolni a futót, lehet ismeretlen helyen még jobban elhúzzák. Meg megkérdezik a hibakódokat, ki reszelte meg a kilóméterórát, és hasonlók...
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Hé, 17:26 /

Ez jó ötlet.
(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») Hé, 17:41 /

Ugyanakkor az nem kérdés, hogy hat számjegyet fog tartalmazni a számla, azon lehet alkudozni, hogy mivel kezdődik...
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Hé, 17:51 /

Akkor is meg kell csináltatni. Tudom.
Következő: »»   3657 / 3659
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem