Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum
Tisztelt Urak,
ez segít egy eredeti Quad 405 hangszóró védelmében? Idézet: „De a védelem nyákjára rámegy mind a két csatorna kimenete és gnd-je, oszt ottan kapcsolódnak egybe.” Kulcsszó: Optocsatoló. Régóta használom dual monó erősítőben. Valahol van komplett tervem, trafóval relével kompletten.
Ezeket a képeket azért raktam fel, mert elszörnyedtem. Milyen védelem az, ami engedi a teljes tápfeszt ráengedni a hangsugárzóra?
Az Exicon dupla chipes laterális mosfet túlélte, minden paraméterei változatlan maradt.
Hogy hogy szólhat azt nem tudom, de az elrendezése nekem nagyon tetszik, ott vannak a végtranyók szinte a pufferek tövében. Más kérdés, hogy ha forrasztani kell benne akkor horror, mert le kell szedni az egészet a bordáról.
A művelet sikeres volt. Izzó nem világít, kimeneten +0,012 volt van. Remélem ez így már jó lesz.
Köszönöm szépen a segítséget! Most tesztelni fogom és nem méregetek semmit.
Ezért gondolkodom általában párban.
Jobb oldalon az eredeti, bal oldalon amit rendeltem. Látszik a feliratok minőségén is, hogy a baloldali utánzat. A mérés is igazolja. Az eredetin 0,520 voltot mért a műszer, a gagyin 0,605
Szia!
Köszönöm, akkor végül is, be is forraszthatom utólag a nyák hátuljára a két darab 330nF-os kondenzátort, csak javít rajta. Tehát a hangerő szabályzó potméter 10-20 Kohm legyen, vagy akár nagyobb is lehet, pl. 50k vagy 100k? Még egy kérdés jutott eszembe, a Ludvig féle rajzon C11-1nF, az eredeti kapcsolásban ez 330pF (C10), érdemes ezt is cserélnem 1nF-ra, vagy maradhat a 330pF?
Quad 405 építése során felmerülő kérdésekSziasztok!Én is megépítettem a Qaud 405-öst, régi panelen. Így utólag jobb lett volna egy, itt a fórumon is található panelt választani. Ezek a régi panelek 20-30 éve pihentek a fiókba, és gondoltam jó lesz ez is. Igazából működik, eddig labortápról járattam. Az Urbán féle tervet építettem meg a régi panelra, némi átalakítással, viszont meg hagytam az R32,34-nél 0.9 ohm-ot (kettő párhuzamos 0,18 ohm 2W), ezért elhagytam a R 22,26 (330 ohm) kompenzáló ellenállásokat. Lenne pár kérdés amire választ szeretnék kapni Tőletek! Lassan eljutok a dobozolásig de még vissza van a hangszóró védelem, és a lágyindító is, és még lehet lesz hangszín szabályzó de ez nem biztos. Csatolok képet az elkészült panelről, és a megépített kapcsolási rajzról. - Milyen értékű hangerő szabályzó pótmétert alkalmazzak a bemenetre? - A Ludvig féle rajzon C 20, és C 21 (330nF) kondenzátor, milyen szerepet tölt be? A további építés során, biztos lesznek még kérdéseim.
Űdv!
Valaki meg építette már ezt a formációt?
Azt nem tudom milyen irányból milyen tükrözés lenne az ideális (mert nem mondtad meg), ezért találomra generáltam egy képet.
Nézd meg ezt keresed-e, mert van ebből több változat. A furatokat kisebbre vettem mert így könnyebb a fúróval pozicionálni. A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2024
Sziasztok! A mellékletben szereplő Quadhoz hol találok nyák tervet? Ezt a topikot nagyrészt átböngésztem. Lehet figyelmetlen voltam?
Szia! A mellékelt rajzon bekarikáztam azt a kondenzátort amelyiket 120 pF-nak vélek. Ennek elhangolódása tipikusan gerjedést okoz. A kerámia kivitelnek meg van erre a hajlandósága.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2024
Sziasztok!
Nincs meg valakinek ennek a Quad 405nek a rajza és nyákterve? Neten eddig nem találom. A panel alján annyi van hogy b.j 2000
Szia! Jogos az észrevétel. Fontos megjegyezni, Ludwig a meglévő Quad405 panelt alakította át. A célja - helyesen - a TR7 tranzisztor bevonása a visszacsatolásba az áramfigyelő ellenállás segítségével. Átkötés, illetve fóliaátvágás állt a rendelkezésére. A TR7 emittert átkötötte az R35 másik végére, ezzel erre a pontra került minden ami eddig pozitív tápágra kapcsolódott. Egyedül az TR5 emittert kellett levágnia erről a vonalról, ami szerencsésen a pozitív tápon tudott maradni.
A rippli ettől mindössze 0,6 V-tal növekedhetett, mert felette a működésbe lépett az áramkorlátozó, ráadásul ez a feszültségváltozás jelarányos és csillapítás jellegű. Bővebben: Link Későbbi változatban az IC táp is visszakerült közvetlenül a direkt pozitív tápra. A csatolt képen bekarikáztam.
Az eredeti Quad405-ben is így van kialakítva, a Quad hozzá illeszthető hangsugárzójához határolja a kivezérelhetőséget - emlékeim szerint. Pozíciószáma R11. A hozzá fűződő megfontolások kiguglizhatók. A mai gyakorlatban nincs vele teendőnk.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2023
Segítségeteket szeretném kérni, hogy a most hozzám került QUAD 405-ös panelon melyik tüske milyen kimenet és vagy bemenet.
Találtam egy doboznyi Quad405-öst, több ève vásároltam őket. Tudnátok segíteni a sorkapcsok azonosításában? Szerencsère egy szèriából van mind, egy NYÁK terv. Utána kerestem google-n, megtaláltam az eladót is, de este 7-kor már nem illik zavarnom.
Végül megtaláltam a 2007-es dokumentumot, amit beszkenneltem. Jobban belegondolva az én verzióm az egységcsomagos verzió volt, és papíralapon adta. A neten fellelhető verzió pedig nem az egységcsomagos változat, ezért a különbség. Megosztom veletek, remélem nem tilos, és hátha valakinek hasznára válik rajtam kívül.
Sziasztok!
2007-es iskolai éveimből előkerült az akkor épített Quad 405. Szétszedtem a dobozt, amibe akkor tettem, és egy méltóbb környezetben szeretném most elhelyezni. A panel az Urbán féle verzió, de nem teljesen az a változat, amiről találok infót a neten, ha rá akarok keresni az akkori Urbán kit-re. Például ebben a T2 pozícióban BC300 helyett MJE340 van. 2007 februárjában csak nyákot vettem az Urbánnál, ez abból az időből való. Gondolom kicsit változtatott a nyákterven, de sajnos ilyen dokumentumot nem lelek fel sehol, ami ezt ábrázolná. Na de hogy a lényegre térjek! Számomra ennek az erősítőnek inkább emlék értéke van. Nem arra szánnám, hogy ezen hallgassak zenét napi szinten. A mechanikai felújítás közben, maga a modul is megmozgatta a fantáziámat. Gondoltam felnézek ide, és megtalálva ezt a topicot, visszaolvasgattam, és látom, hogy készültek azóta más tervek. Valamilyen szinten bizonytalan lettem, nem tudom eldönteni, hogy a végfokmodult is tunigoljam, vagy maradjon az Urbán féle. Valaki tud arról véleményt írni, hogy egy MJ15003-al szerelt tervezés mennyivel adhat többet, mint a BD249C-s Urbán verzió?
Leírásról nem tudok, de csatolok pár ilyen rajzot meg tervet amik a könyvtáramban kallódtak.
A zobel tag nálam rendesen a beültetési panelon van,a tápfesz szűrők a két 100nf,az meg a forrasztási oldalon.Csatolom a képeket.Így jobban átlátod.Hová tennéd az R2 10 ohmot?
Vagy megszakítsam a fóliát és oda tegyem ahol pirossal bejelöltem vagy hová?
Szia Reloop!Kérlek segíts!Én is ezzel az R2 10ohm ellenállásos dologgal küzdök!Dettó ugyan ez a panelem van mint amit csatoltam,de ezen nincs rajta az a bűvös R2.Betudnád nekem rajzolni hogy pontosan hová kell beülteni?Köszönöm szépen.
A képek alapján úgy nézem az általam nyíllal jelölt test a jelkábel árnyékoláson érkezik az előlap felől, ami egyrészt földhurok mentesít, másrészt ha magas belső ellenállásúvá vált ez a vezető szakasz akkor pozitív visszacsatolást hoz létre, ami a gerjedés lehetséges forrása (az IC kimenet két ellenálláson és egy 1 nF-os kondin keresztül a neminvertáló bemenethez kapcsolódik).
Térjünk vissza az alapokhoz, mérések következnek: IC 2,3,4,6,7 lábak feszültsége testhez képest a polaritás feltüntetésével. Mellékelt képen bekarikázott tranyó emitter, bázis, kollektor feszültségei szintén testhez képes. A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2023
Ma ezeket az alkatrészeket cseréltem meg a működő paneléval és továbbra sem változott semmi! :/
Lemezhez csavarozott rész és a panel között 0.00V
A táp részre nem gyanakodnék mert 1 van benne és a másik fele szól! =)
Fejtem vissza a paneled és elakadtam. A mellékelt rajzon a forrasztási oldal tükörképét illesztettem a beültetési mellé. Piros nyíllal jelöltem a jelhez tartozó test bekötési pontját. Nem látom ez a pont hogyan kapcsolódik a táp testpontjához. Mérd meg a jelölt testpont és a táp test között a feszültséget mikor letiltott a védelem!
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2023
Sziasztok! A képeken látható végfokhoz szeretnék kérni segítséget. Körülbelül 5 perc üresjárás után elkezd sisteregni meg az éles elmegy, utánna a védelem aktíválodik és elhallgat. Az összes dióda és tranzisztor cseréjén túl vagyok. Gondolom egy ellenállás lesz a gond de nem szeretném mindet kiszedni és lemérni. Tudnátok segíteni melyik részen keresgéljek? Kapcsolási rajzom nincs sajnos hozzá.
![]() Köszönök minden ötletet és segítséget. A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2023
Most értettem meg
![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |