Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 39
(#) stra57 válasza Skori hozzászólására (») Aug 19, 2025
Tisztelt Urak,
ez segít egy eredeti Quad 405 hangszóró védelmében?
(#) mcc válasza tothbela hozzászólására (») Aug 19, 2025
Idézet:
„De a védelem nyákjára rámegy mind a két csatorna kimenete és gnd-je, oszt ottan kapcsolódnak egybe.”

Kulcsszó: Optocsatoló. Régóta használom dual monó erősítőben. Valahol van komplett tervem, trafóval relével kompletten.

Védelem.png

(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Aug 18, 2025
Ezeket a képeket azért raktam fel, mert elszörnyedtem. Milyen védelem az, ami engedi a teljes tápfeszt ráengedni a hangsugárzóra?
Az Exicon dupla chipes laterális mosfet túlélte, minden paraméterei változatlan maradt.
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Aug 17, 2025
Hogy hogy szólhat azt nem tudom, de az elrendezése nekem nagyon tetszik, ott vannak a végtranyók szinte a pufferek tövében. Más kérdés, hogy ha forrasztani kell benne akkor horror, mert le kell szedni az egészet a bordáról.

optheron.jpg

(#) ibronnabru válasza ibronnabru hozzászólására (») Júl 8, 2025
A művelet sikeres volt. Izzó nem világít, kimeneten +0,012 volt van. Remélem ez így már jó lesz.
Köszönöm szépen a segítséget!
Most tesztelni fogom és nem méregetek semmit.
(#) ibronnabru válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 7, 2025
Ezért gondolkodom általában párban.
Jobb oldalon az eredeti, bal oldalon amit rendeltem. Látszik a feliratok minőségén is, hogy a baloldali utánzat. A mérés is igazolja. Az eredetin 0,520 voltot mért a műszer, a gagyin 0,605
(#) Toth Attila válasza szendi001 hozzászólására (») Okt 27, 2024
Szia!
Köszönöm, akkor végül is, be is forraszthatom utólag a nyák hátuljára a két darab 330nF-os kondenzátort, csak javít rajta. Tehát a hangerő szabályzó potméter 10-20 Kohm legyen, vagy akár nagyobb is lehet, pl. 50k vagy 100k?
Még egy kérdés jutott eszembe, a Ludvig féle rajzon C11-1nF, az eredeti kapcsolásban ez 330pF (C10), érdemes ezt is cserélnem 1nF-ra, vagy maradhat a 330pF?
(#) Toth Attila hozzászólása Okt 26, 2024

Quad 405 építése során felmerülő kérdések

Sziasztok!
Én is megépítettem a Qaud 405-öst, régi panelen. Így utólag jobb lett volna egy, itt a fórumon is található panelt választani. Ezek a régi panelek 20-30 éve pihentek a fiókba, és gondoltam jó lesz ez is. Igazából működik, eddig labortápról járattam. Az Urbán féle tervet építettem meg a régi panelra, némi átalakítással, viszont meg hagytam az R32,34-nél 0.9 ohm-ot (kettő párhuzamos 0,18 ohm 2W), ezért elhagytam a R 22,26 (330 ohm) kompenzáló ellenállásokat.
Lenne pár kérdés amire választ szeretnék kapni Tőletek! Lassan eljutok a dobozolásig de még vissza van a hangszóró védelem, és a lágyindító is, és még lehet lesz hangszín szabályzó de ez nem biztos.
Csatolok képet az elkészült panelről, és a megépített kapcsolási rajzról.
- Milyen értékű hangerő szabályzó pótmétert alkalmazzak a bemenetre?
- A Ludvig féle rajzon C 20, és C 21 (330nF) kondenzátor, milyen szerepet tölt be?

A további építés során, biztos lesznek még kérdéseim.
(#) Beringer 600 hozzászólása Aug 1, 2024
Űdv!
Valaki meg építette már ezt a formációt?
(#) gaga0915 hozzászólása Júl 13, 2024
Sziasztok!

Van nekem elfekvőben kettő fajta műveleti erősítőm.
ezeket bele tudom a régi helyére?
A régi: UA748PC

Amiket pedig itthon találtam:
OPA2134 és LM4562

Ilyen végfok panelom van, ez egy korábbi kép.

Köszönöm

IMG_9094.jpg

(#) Alkotó válasza mcsubika hozzászólására (») Máj 1, 2024
Azt nem tudom milyen irányból milyen tükrözés lenne az ideális (mert nem mondtad meg), ezért találomra generáltam egy képet.
Nézd meg ezt keresed-e, mert van ebből több változat.
A furatokat kisebbre vettem mert így könnyebb a fúróval pozicionálni.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2024

Q1-v3.pdf

(#) mcsubika hozzászólása Ápr 30, 2024
Sziasztok! A mellékletben szereplő Quadhoz hol találok nyák tervet? Ezt a topikot nagyrészt átböngésztem. Lehet figyelmetlen voltam?
(#) reloop válasza gabesz2011 hozzászólására (») Feb 15, 2024
Szia! A mellékelt rajzon bekarikáztam azt a kondenzátort amelyiket 120 pF-nak vélek. Ennek elhangolódása tipikusan gerjedést okoz. A kerámia kivitelnek meg van erre a hajlandósága.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2024

Gerjedés.gif

(#) gabesz2011 hozzászólása Feb 13, 2024
Sziasztok!
Nincs meg valakinek ennek a Quad 405nek a rajza és nyákterve? Neten eddig nem találom. A panel alján annyi van hogy b.j 2000
(#) reloop válasza HA5AWS hozzászólására (») Jan 28, 2024
Szia! Jogos az észrevétel. Fontos megjegyezni, Ludwig a meglévő Quad405 panelt alakította át. A célja - helyesen - a TR7 tranzisztor bevonása a visszacsatolásba az áramfigyelő ellenállás segítségével. Átkötés, illetve fóliaátvágás állt a rendelkezésére. A TR7 emittert átkötötte az R35 másik végére, ezzel erre a pontra került minden ami eddig pozitív tápágra kapcsolódott. Egyedül az TR5 emittert kellett levágnia erről a vonalról, ami szerencsésen a pozitív tápon tudott maradni.
A rippli ettől mindössze 0,6 V-tal növekedhetett, mert felette a működésbe lépett az áramkorlátozó, ráadásul ez a feszültségváltozás jelarányos és csillapítás jellegű.
Bővebben: Link
Későbbi változatban az IC táp is visszakerült közvetlenül a direkt pozitív tápra. A csatolt képen bekarikáztam.

MOD_V13.gif

(#) reloop válasza Black7275 hozzászólására (») Szept 15, 2023
Az eredeti Quad405-ben is így van kialakítva, a Quad hozzá illeszthető hangsugárzójához határolja a kivezérelhetőséget - emlékeim szerint. Pozíciószáma R11. A hozzá fűződő megfontolások kiguglizhatók. A mai gyakorlatban nincs vele teendőnk.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2023
(#) Black7275 hozzászólása Szept 8, 2023
Segítségeteket szeretném kérni, hogy a most hozzám került QUAD 405-ös panelon melyik tüske milyen kimenet és vagy bemenet.
(#) HA3GX válasza Norberto hozzászólására (») Szept 7, 2023
Találtam egy doboznyi Quad405-öst, több ève vásároltam őket. Tudnátok segíteni a sorkapcsok azonosításában? Szerencsère egy szèriából van mind, egy NYÁK terv. Utána kerestem google-n, megtaláltam az eladót is, de este 7-kor már nem illik zavarnom.
(#) geri12 válasza geri12 hozzászólására (») Aug 19, 2023
Végül megtaláltam a 2007-es dokumentumot, amit beszkenneltem. Jobban belegondolva az én verzióm az egységcsomagos verzió volt, és papíralapon adta. A neten fellelhető verzió pedig nem az egységcsomagos változat, ezért a különbség. Megosztom veletek, remélem nem tilos, és hátha valakinek hasznára válik rajtam kívül.
(#) geri12 hozzászólása Aug 19, 2023
Sziasztok!

2007-es iskolai éveimből előkerült az akkor épített Quad 405. Szétszedtem a dobozt, amibe akkor tettem, és egy méltóbb környezetben szeretném most elhelyezni. A panel az Urbán féle verzió, de nem teljesen az a változat, amiről találok infót a neten, ha rá akarok keresni az akkori Urbán kit-re. Például ebben a T2 pozícióban BC300 helyett MJE340 van. 2007 februárjában csak nyákot vettem az Urbánnál, ez abból az időből való. Gondolom kicsit változtatott a nyákterven, de sajnos ilyen dokumentumot nem lelek fel sehol, ami ezt ábrázolná. Na de hogy a lényegre térjek! Számomra ennek az erősítőnek inkább emlék értéke van. Nem arra szánnám, hogy ezen hallgassak zenét napi szinten. A mechanikai felújítás közben, maga a modul is megmozgatta a fantáziámat. Gondoltam felnézek ide, és megtalálva ezt a topicot, visszaolvasgattam, és látom, hogy készültek azóta más tervek. Valamilyen szinten bizonytalan lettem, nem tudom eldönteni, hogy a végfokmodult is tunigoljam, vagy maradjon az Urbán féle. Valaki tud arról véleményt írni, hogy egy MJ15003-al szerelt tervezés mennyivel adhat többet, mint a BD249C-s Urbán verzió?
(#) Ge Lee válasza Longa György hozzászólására (») Júl 3, 2023
Leírásról nem tudok, de csatolok pár ilyen rajzot meg tervet amik a könyvtáramban kallódtak.
(#) cs.norbee válasza reloop hozzászólására (») Ápr 24, 2023
A zobel tag nálam rendesen a beültetési panelon van,a tápfesz szűrők a két 100nf,az meg a forrasztási oldalon.Csatolom a képeket.Így jobban átlátod.Hová tennéd az R2 10 ohmot?
(#) cs.norbee válasza cs.norbee hozzászólására (») Ápr 24, 2023
Vagy megszakítsam a fóliát és oda tegyem ahol pirossal bejelöltem vagy hová?
(#) cs.norbee válasza reloop hozzászólására (») Ápr 24, 2023
Szia Reloop!Kérlek segíts!Én is ezzel az R2 10ohm ellenállásos dologgal küzdök!Dettó ugyan ez a panelem van mint amit csatoltam,de ezen nincs rajta az a bűvös R2.Betudnád nekem rajzolni hogy pontosan hová kell beülteni?Köszönöm szépen.

page_8.jpg

(#) reloop válasza breeemaster hozzászólására (») Ápr 19, 2023
A képek alapján úgy nézem az általam nyíllal jelölt test a jelkábel árnyékoláson érkezik az előlap felől, ami egyrészt földhurok mentesít, másrészt ha magas belső ellenállásúvá vált ez a vezető szakasz akkor pozitív visszacsatolást hoz létre, ami a gerjedés lehetséges forrása (az IC kimenet két ellenálláson és egy 1 nF-os kondin keresztül a neminvertáló bemenethez kapcsolódik).
Térjünk vissza az alapokhoz, mérések következnek: IC 2,3,4,6,7 lábak feszültsége testhez képest a polaritás feltüntetésével. Mellékelt képen bekarikázott tranyó emitter, bázis, kollektor feszültségei szintén testhez képes.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2023

Mérés_7.jpg

(#) breeemaster válasza reloop hozzászólására (») Ápr 19, 2023
Ma ezeket az alkatrészeket cseréltem meg a működő paneléval és továbbra sem változott semmi! :/
(#) breeemaster válasza reloop hozzászólására (») Ápr 19, 2023
Lemezhez csavarozott rész és a panel között 0.00V

A táp részre nem gyanakodnék mert 1 van benne és a másik fele szól! =)
(#) reloop válasza breeemaster hozzászólására (») Ápr 19, 2023
Fejtem vissza a paneled és elakadtam. A mellékelt rajzon a forrasztási oldal tükörképét illesztettem a beültetési mellé. Piros nyíllal jelöltem a jelhez tartozó test bekötési pontját. Nem látom ez a pont hogyan kapcsolódik a táp testpontjához. Mérd meg a jelölt testpont és a táp test között a feszültséget mikor letiltott a védelem!
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2023
(#) breeemaster hozzászólása Ápr 17, 2023
Sziasztok! A képeken látható végfokhoz szeretnék kérni segítséget. Körülbelül 5 perc üresjárás után elkezd sisteregni meg az éles elmegy, utánna a védelem aktíválodik és elhallgat. Az összes dióda és tranzisztor cseréjén túl vagyok. Gondolom egy ellenállás lesz a gond de nem szeretném mindet kiszedni és lemérni. Tudnátok segíteni melyik részen keresgéljek? Kapcsolási rajzom nincs sajnos hozzá.

Köszönök minden ötletet és segítséget.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2023
(#) igyenes válasza szendi001 hozzászólására (») Jan 8, 2023
Most értettem meg Kiszigetelt az RCA, de nem voltam rest odahúzni a házhoz Tehát akkor azt ott szépen felbontom a dobozt meg földelem?
Következő: »»   1 / 39
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem