Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   1 / 15
(#) FAZ1 válasza Peter65 hozzászólására (») Feb 23, 2024
Elég ügyesen megoldották azt, hogy a régi fa rádiókávában egy modern autórádió bújik meg.

Mellesleg - nekem is van egy régi Orion Ráva kádiókávám a konyhában, viszont a belseje már kissé nagyon más. Kissé átalakítottam a két-állomásos csöves elektronikát.
Ugyanis van benne legelsőre 2 db. (mély és magas) gumimembrános hangszóró,
egy valamikori Tesla NCZ lemezjátszó hálózati transzformátora (a megfelelő egyenirányírás és szűrés mellett),
egy magam készítette, gyufásdoboz méretű mély-magas vágó (lepke-szabályzó) mini-kapcsolás,
ámde maga a rádió lelke - egy tda2003 végerősítő IC-s erősítő,
no meg egy Videoton Cleopátra URH-s tuner.
Pofás is, meg jól is szól.
Persze CSAK monóban.
(#) Frankye válasza majkimester hozzászólására (») Szept 7, 2022
Köszi, ezt nem tudtam. Nálam mondjuk azt a változatot keresték, amihez az Általad küldött cikk, és kapcsolás is tartozik. Abban a kapcsolásban is az volt a lényeg, hogy egyszeri megnyomás elindította az 555-ös időzítését, és a tda2003 adta a kimeneti erősítést. Utánépítette volna egy kollégám, de nem volt meg a kapcsolás.
(#) bodgabo válasza jani1987 hozzászólására (») Aug 25, 2022
Melyik TDA?
tda2003, TDA2030, TDA7293... Az adatlapja mindegyiknek tartalmazza...
(#) Ódenka válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 23, 2021
Van egy oldal, ahol az alkatrészeket tekintve nagyon jónak tűnő körítéssel az LM3886-ot feldícsérték. De ugyanazon az oldalon a tda2003-at is. Eloldalogtam onnét...
Fejlemény: A CA-350 meglévő oldala tényleg szuperál. A tulaj leírta, a készülék hátulján levő EQ ki-bemeneteket össze kell kötni és tényleg. Még a végén vennem kell egy 8250-II-t...
(#) Medve válasza jjahoda hozzászólására (») Feb 8, 2021
Szia, például tda2003-at. 10W
(#) martin66789 hozzászólása Dec 21, 2020
Sziasztok
Megépítettem ezt a kapcsplást, a jobb oldali tökéletesen szól, a bal oldali is szól de nagyon torz és recseg és az a tranzisztor eléggé melegszik is. Mind a két oldal ugyanolyan alaktrészekkel van feléptve, a bal oldali tranzisztort cseréltem is már de az is ugyanazt produkálja. Hol keressem a hibát?
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2020
(#) rectamas válasza tothbela hozzászólására (») Okt 20, 2020
Még kollégista koromban valamelyik Rádiótechnika újság alapján építettem egy tda2003-as erősítőt, elég szépen szólt. Ezen felbuzdúlva egy nagyobb teljesítményűt TDA2030-al, na ennek pocsék hangja volt.
Utólag néztem meg jobban az adatlapokat, a tda2003 AB osztályú, a TDA2030 B osztályú erősítő...
(#) tothbela válasza Thowra hozzászólására (») Okt 20, 2020
Nem csak a gyári ajánlásnak megfelelően lehet alkalmazni egy IC-t. Én is használtam a tda2003-at lemezjátszó motor hajtásra. Egy kvarc vezérelt PLL meghajtás teljesítmény fokozata lett belőle. Audióra úgy sem a legjobb.
TDA2030 pedig CRT eltérítő tekercs hajtására kiváló. Audióra kevésbé.
(#) Thowra hozzászólása Okt 19, 2020
Üdv!
Egy céláramkörben (nem sima hangerősítő, pontos működése egyelőre ismeretlen) elhalálozott egy tda2003 ic. Javítás közben feltűnt, hogy nem a bemenő jelet szabályozzák potival hanem a tápfeszt lehet állítani (a tápegységét) kb 1,5V tól 18V ig. A bemenő jelről nincs információm, feltételezem az nem változik.
Mi értelme van így használni az ict?
(#) Bakman válasza spgabor hozzászólására (») Jún 21, 2020
Az tda2003 sem fogja terhelni a kimenetet.
(#) spgabor válasza spgabor hozzászólására (») Jún 21, 2020
Közben találtam itthon tda2003-at, esetleg abból is lehetne építeni egy mono erősítőt. Ebben az esetben ha az mp3 lejátszó sztereo kimenetének egyik oldalát használom csak az erősítő bemeneteként, akkor az sem túl jó az mp3 lejátszónak. Legalábbis úgy tudom, hogy nem szokták szeretni, ha csak az egyik fele van terhelve a végfoknak.
(#) gyuszo válasza Beringer 600 hozzászólására (») Nov 30, 2019
Vagy esetleg egy TDA2002 vagy tda2003 ami közelebb áll hozzá helyettesítőként.
Van neki külön fóruma is : Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2019
(#) Tomi94 hozzászólása Jún 15, 2019
Sziasztok!

Megmutatok egy nagyjából már elkészült átalakítós projektet.

Még tavaly december körül kaptam egy MK27-est munkadíj mellé ajándékba. Persze "ajándék lónak..", de: nem volt hozzá adapter, elemtartóban meg az egyik rugózó láb letörve. Majd tápegységről beindítva kiderült, hogy hangot sem ad, ami tulajdonképp nem meglepő, ha hiányzik a főpanelről a végfok IC-je. Mechanika amúgy elakadva, bár épnek tűnik, de görgő első ránézésre is csere, a motorjaik sem a legjobbak általában. Kis mérlegelés után arra jutottam, hogy ezt felújítani anyagáron annyiba vagy többe kerülne, mint amennyit a beszerezhetetlen tápegysége nélkül ér. Akkor gondoljuk inkább újra kissé.

Tehát: mivel a doboz magnómechanikához lett tervezve, kazettás rész mindenképp legyen benne. Untig elég viszont, ha lejátszani tud viszonylag értelmezhető minőségben, amit a gyári panelnél sokkal kisebb méretben is össze lehet hozni. Mai szempontokat figyelembe véve lehessen rajta egyéb forrást, tipikusan telefont is kihangosítani. Korszerűbb hangszórót betéve talán a hangminőség, hangerő is javítható valamelyest. És persze mindezt egy, a már be sem szerezhető TBA820-nál modernebb - és talán jobb - végfok szólaltassa meg.

Az viszonylag hamar kialakult, hogy a magnófej erősítését egy gagyi walkmanből bontott panel fogja végezni, ez gyakorlatilag ingyen is beszerezhető, mert szintén olyan cuccok, amiket sokszor annyiba kerülne akár csak hallgathatóra felújítani, mint amennyiért bárki megvenné még. Az sem volt kérdés, hogy a BRG-s motor helyett sebesség tartásában és hellyel is jobban járok egy beépített szabályzós távol-keletinél - bár ez még pont nem lett meg hozzá, de rajta vagyok a feladaton, talán rokonnál van is elrakva költözéskor előkerült dobozban.

A tervezés nagy részét a hangszóró és a végfok választása tette ki. Előbbinél a helyhiány, utóbbinál pedig a tápfeszültség jelentette azt a korlátot, amin az elképzelt megoldások 90%-a azonnal megbukott. A hangszóró végül nem is lett sokkal extrább a gyárinál, bár teljesítményre 6-szoros a javulás, technológiában gyakorlatilag ugyanolyanok, vagyis a méretének megfelelő a mélyátvitele. Sebaj, majd megpróbálunk elektronikusan korrigálni.

A végfok viszont jelentős előrelépés az eredetihez, ugyanis egy chipen belül hidalt D-osztályú modult választottam. Mivel ezt tipikusan digitális eszközökben használják, 5V-ot kér, ami mellett állítólag 3W-ot tud - és kevesebbet fogyaszt az ugyanekkora tápfeszről 750 mW-ra specifikált TBA820-nál. Továbbá hűtőborda sem kell neki, ugyanis nem melegszik. Persze márkás Hifi erősítőket nyilván nem ver le, de ilyen kategóriában nem is lényeg. A TBA-k, meg a tda2003-asok szintjét hozza gond nélkül.

Kapott még az erősítő panel egy szabályozható mélyemelő kapcsolást kiegészítésnek, a kis hangszóró korrigálására. A tápfeszültséget mondhatni nagyon sufni módon, az amúgy is sérült elemtartó átalakításával és 1 db soros dióda feszültségesésével állítottam elő - lehet, hogy nem szép, de teljesen működő megoldás, ráadásul véd a fordított polaritás ellen is. A motor bekötése majd persze ezt megkerüli.

A motor megszerzése után majd bekötöm a magnórészt is, valamint majd bluetooth vevőn gondolkodtam még, az is igen kis méretben beszerezhető előregyártott modulként. Egyelőre csak Jack-ről teszteltem.

Bekapcsolás az amúgy funkciótlanná vált felvétel gombbal. Magnó és kihangosító mód közt egyetlen (lomizott rádióból bontott) kapcsoló vált, kihangosításkor a motor tápellátását megszakítja, az elem kíméléséért. Hangja nyilván nem egy 2.1-es aktív rendszerével összehasonlítandó, de bőven szobahangerővel szól még a torzítási határ alatt. További részletek a fotókon.
(#) reloop válasza Tomi94 hozzászólására (») Jún 5, 2019
Szia! A tda2003 híd helyett használhatsz TDA2005-öt. A PAM8610 is szóba jöhet -
Bővebben: Link.
(#) Tomi94 hozzászólása Jún 4, 2019
Közben találtam egy ilyet: tda2003 hídkapcsolásban. Ez mennyire tűnik megbízható megoldásnak? (Ugyan a 2003-asnak 8..18 V van megadva, de az adatlapi kapcsolását összedobtam, és működik még 6,5 V-ról is különösebb gond nélkül.)
(#) pucuka válasza whitedrago hozzászólására (») Nov 29, 2018
Látszik azon a panelon két nagyobb teljesítményű, gondolom erősítő. Olyan tda2003 forma. Nem biztos, hogy az, de gyanús.
(#) gyuszo válasza Sufnitek hozzászólására (») Nov 6, 2018
TDA 2003-al, de más a bekötése.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2018
(#) tothbela válasza mek-elek hozzászólására (») Okt 8, 2018
Trükközni is lehet. Magát a tda2003 erősítőt kell úgy kialakítani, hogy ne legyen érzékeny a földhurokra.
(#) reloop válasza mraulajos hozzászólására (») Jún 23, 2018
Az elv ugyan az, de az erősítő érzékenysége és a forrás alacsony kimeneti impedanciája miatt érdemes nagyságrendileg változtatni az ellenállások értékén.
A potit nem muszáj véglegesítened. A GPS-t felveszed arra a legnagyobb hangerőre amit még torzítás nélkül képes kibocsátani és ehhez állítod be az erősítő előtti leosztást a tda2003 teljes kivezérléséhez. A trimmert/potit leméred és fix ellenállással helyettesíted. Az eredmény annak lesz köszönhető, hogy ez a leosztás elnyomja a háttérzajt.
Dobd össze ezt a három alkatrészt, a próba alkalmával mindjárt érthetővé válik.
Rosszul értettelek?
A tda2003 alapkapcsolás bemeneti érzékenysége 30 mV körül lehet, a GPS ennek legalább a 10-szeresét képes szolgáltatni. A jel leosztása rendbe hozza majd a jel-zaj viszonyt, fix ellenállásokkal is kialakíthatod.
A 100 nF nem probléma.
A 10 k ellenállásokkal nagyon zavarérzékennyé tetted az erősítőt. A fülhallgató kimenet közösítésére 100-330 Ω ellenállást használj! A tda2003 előtt hangerőszabályzód van esetleg? Az értéke lehetőleg 1k-2k2 legyen!
Szia! Közös táp esetén lehet földhurok. A sávszűkítő R1, C3-at beépítetted? Bővebben: Link
(#) mraulajos hozzászólása Jún 23, 2018
Hali!
Készítettem egy mini végfokot tda2003 al, a GPS em hez. Tökéletesen működik, egy kis apró hibával. Mikor bekapcsolom a GPS t, tökéletes. Mikor bele megyek a menübe, onnan kezdve, van egy halk sistergő alapzaj. Ki küszöbölhető e ez?
(#) fecameca válasza sany hozzászólására (») Jún 11, 2018
Most már csak megkérdezem. Mi az a S2003? Mert a tda2003 végfok IC, A CD2003 komplett rádióvevő, De az S az mi? Switch=kapcsoló? Akkor mi az a 2003, ha nincs a rajzon se?
(#) gyuszo válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 21, 2018
Igen, azt tudom, hogy az A210K szinte megegyezik a TBA810-el.
A kevesebb láb és jobb szerelhetőség miatt gondoltam a tda2003-ra, és valamivel jobb paraméterei miatt, köszönöm .
(#) pucuka válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 21, 2018
Az egy 5 W -os végfok IC, hűtőbordával. Inkább TBA800, 810 -re hasonlít, még a hűtőbordát is át lehet ügyeskedni. Belegyömöszölheted a tda2003 -at is, ha nagyon muszáj.
(#) gyuszo hozzászólása Ápr 21, 2018
Az RFT A205k helyettesítésére megfelelő a a tda2003 ?
Esetleg valami jobb ötlet ?
(#) atiber válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Márc 14, 2018
Háát...nem tudom... Nálam most pont más volt a tapasztalatom a két típussal. Az R210 IC-nek minimális az áramfelvétele, abszolút csendes bemeneti jel nélkül, gerjedést nem tapasztaltam, nem melegszik, azt kis hűtőzászlót is alig langyosítja fel, folyamatos üzemeltetés után. A tda2003 az alapból gerjedt valami magasabb frekvencián, emiatt elkezdte kivezérlés nélkül is felfűteni az alu hűtést, így elkezdett emelkedni a nyugalmi áram felvétele és az alapzaja is...Be kellett tennem a 470 mikrós visszacsatoló kondenzátor mellé még azt az ellenállás-kondenzátor párost is, illetve valószínűleg a hűtőfelületet is meg kell növelnem még.
(#) atiber hozzászólása Márc 12, 2018
Na 'megnyugodtam...Az R210 IC a tesztek szerint megegyezik a TBA810 és 'társai' IC-kel. Összedobtam egy kis sztereó erősítőt TBA810 alapkapcsolással, próbanyákon velük és tökéletesen működnek, a teljesítményük is a TBA szintjén van...mondjuk pontosan nem mértem ki, csak úgy 'fülre'... A biztonság kedvéért azért egy tda2003 IC párossal is csináltam egy másik kis végfokot, mert mindenképpen kellett egy kis sztereó végfok, folyamatban lévő projektemhez...
(#) atiber hozzászólása Márc 12, 2018
Egy kis 'gyakorlás', illetve ráirt típus szerint (R210) nehezen beazonosítható végfok IC tesztelésére. A gyanúm TBA810 'klón' volt...ráhibáztam. A biztonság kedvéért azért összedobtam egy tda2003-s végfokozatot is...A projekt még folytatódik, ha kész jönnek a további fotók is...
Következő: »»   1 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem